Přejít na obsah

Budík PRIM - oprava svépomocí


Doporučené příspěvky

Ahojte vespolek,

pojala mě touha trochu proniknout do krásného řemesla hodinářského. Tu vzal jsem budík starý Prim co nešel natáhnout. Rozebral jej a lecos na mě vyskákalo. Hlavně péro prasklé zjistil jsem. Rád bych nyní vše dal do pořádku a jak tak gůgluji nic kloudného nenalézám. Je zde dobrá duše co by mě navedla na zdroje věnující se řemeslu. Postupy, návody, schémata, jak na to, čeho se vyvarovat apod. Také zda-li je možné a kde koupit nové pero do starého mechanického budíku značky Prim. 

 

Díky Jarda

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Ahoj. Pružinu do budíku seženeš na mavex.cz. Je třeba jim zadat přesný rozměr. Pokud ti praskla pružina pro zvonění, tak budeš mít trochu problém, protože takto malá není myslím sortimentu. To si pak někde kup náhradní díly v bazaru. K pohonu hodinového mechanismu by to v MAVEX měl mít v pohodě.

Pokud chceš vidět jak to funguje, když je vše ok, tak si zadej heslo - "alarm clock anatomy" a vyber si. Pokud jsi trochu technicky zdatný, tak po několikerém shlédnutí pochopíš princip. To je velice důležité. Jinak nemáš moc šancí, že to dáš zpět dohromady.

Jaký budík jsi rozebral? Jsou tam plastové díly (kotva a zápatkové kolo)?

Zdraví Valoraj

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Víš co Mavex je drahý tam se vyplatí kupovat atipická pera .

Taky záleží jaký máš Prim budík  jestli B 71  ,B 70,  B 90  , B 60 ,   B 50 ale ten měl perovníky

je to napsané na plotně nebo dej foto.

 Do těchto budíků beru pera v Parexo .cz  cena pera do těchto budíků je oproti mavex skoro desetinová

  někdo s nimi má špatné zkušenosti, ale já  podstatě dobré ale já většinou toho beru víc

a vem si i olej na ložiska mosaz ocel   č 3 nestojí tolik  Nebo skus hodinářství v okolí třeba Ti pero prodají .

 

Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím Jiří9.

Mimo rozhodně nejsi. Jsem rád, že jsi reagoval. Možná se něco dozvím já. Ohledně Parexa jsem už uvažoval, že se tam někdy zastavím. Informace ohledně cen budíkových per u Parexa je velice užitečná. Jejich webové stránky mi připadají zběsilé, ale ten sortiment je uchvacující. Jaké s nimi máš zkušenosti?

Ještě mám jednu otázku. Existuje nějaký katalog budíků PRIM nebo nějaké rozdělení? Do teďka jsem dával dohromady starý budík PRIM. Všechno bylo zanešené a místy zrezivělé. Blbě se to čistilo. Nakonec jsem to s bídou vyčistil, dal dohromady a strojek jde, ale jaký je to typ, to opravdu nevím. U hodinek PRIM je to pohoda. Pan Hovorka napsal a nafotil bezva knihu a tam je slušný přehled.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně webovky mají hrozné . cena za poštovné také není nejnižší proto je lepší toho vzít víc . Nněkdy to taky trvá déle .)

 

Než tam pojedeš zjisti si pracovní dobu a raději tam zavolej.

 

Budíky Prim  jsem Ti napsal v předešlém příspěvku  .

 

Něco je také napsáno v knize dějiny československého hodinářského průmyslu 1 a 2  škoda že tam není víc fotek ale autor je prý už mrtvý psali mi to z technického muzea v Brně kniha vyšla v roce 2009. 

 

Vlastně naše mechanické budíky skončily budíkem B71   a věechno potom i když tam má napsáno Prim už má jenom ten název na číselníku  je to škoda a s Qartzovými budíky a hodinami je to to samé. 

 

Pošli mi foto nebo ho vlož a není problém ho určit  Jirka 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za odpověď a ochotu se zabývat začátečníky. Díval jsem se na Tvé stránky a máš ledacos za sebou. Například mě zaujaly židovské budíky. O tom jsem před tím nikdy neslyšel. Proč jdou obráceně? Má to nějakou spojitost s hebrejštinou, která se čte obráceně (zprava do leva)?

Fotku mám případně zaslat na Tvůj email nebo v rámci tohoto vlákna?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano má to souvislost s Hebrejštinou  proto chodí obráceně . Jinak by přestavba neměla cenu.

 

Klidně mi to pošli na můj email Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám teď k opravě budík PRIM s těmi plastovými díly (budící kolík, kotva a krokové kolo) Tuším, že je to označení B71. Už jsem jeden takový opravoval. Vše jsem rozebral, jen setrvačku jsem nechal být a (zacházel s ní velice opatrně, abych nezdeformoval vlásek), protože místo kolíčku je vlásek setrvačky zaaretován nějakým lepidlem. Přitom vím, že setrvačka by se měla demontovat, před vypuštěním pera, aby nedošlo k jejímu poškození. Co s tím?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vem pinzetu nebo něco špičatého a propíchni  to lepidlo .

Vlásek půjde ven. Až to budeš dávat dohromady, tak buď vypiluj  čtyřhraný kolík,  nebo ho kup , nebo můžeš použít pečetní vosk. Jiná lepidla by při případné další demontáži ,mohla zneožnit bezproblémově vyndat vlásek.

 

Ten předchozí budík byl B-70      Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...