Přejít na obsah

Pohon hodinek

safi

Doporučené příspěvky

V souvislosti s diskuzí na zařazením Seiko Spring Drive kalibru (http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=9330) jsem se pokusil udělat krátký přehled, jak mohou být hodinky poháněny a řízeny. Pohon hodinek můžeme klasifikovat podle následujících tří kritérií:

- pohon

- řízení chodu hodinek

- typy energií

Názvosloví nebude asi přesně dle fyziky, ale to mi snad prominete :-) Veškeré připomínky a podměty jsou jen vítány :thumbsup_anim:

1) klasické mechanické hodinky: pohon hodinek obstarává natahovací pérko, a chod je řízen krokovým kolem, čistě mechanický princip, nevzniká žádná elektrická, nebo elektromagnetická energie, pouze energie pohybová.

2) quartz hodinky: Zdrojem energie je miniaturní baterie, která vydrží několik let. Čas určuje křemenný oscilátor, který převádí energii dodávanou baterií na elektrické kmity. Quartzové hodinky jsou mimořádně přesné díky vysoké frekvenci kmitů (32 kHz). V hodinkách existuje elektrická energie (baterka, atd..) a energie pohybová v případě ručičkových hodinek

3) quartz hodinky s dobíjením: Zdrojem energie je miniaturní kondenzátor, která vydrží několik let. Čas určuje křemenný oscilátor, který převádí energii dodávanou baterií na elektrické kmity. Quartzové hodinky jsou mimořádně přesné díky vysoké frekvenci kmitů (32 kHz). V hodinkách existuje elektrická energie (kondenzátor) a energie pohybová v případě ručičkových hodinek. Dobíjení kondenzátoru je možné pomocí:

- pohybu - Seiko modely Kinetic

- tepla - Ciziten Eco-Drive-Thermo

4) Elektromechanické hodinky - přechodná etapa od čistě mechanických hodinek k hodinkám quartzovým. Pohon hodinek obstarává baterka, čas je odměřován krokovým kolem. Zástupcem je Seiko EL-370 ze 70. let.

5) Seiko Spring Drive. K pohonu zde slouží pérko, tedy čistě mechanická záležitost. Energie pérka je předáváná do ručiček. Přesnost chodu je řízena pomocí Tri-synchronní regulátoru. Toto nové zařízení nahrazuje krokové ústrojí, čímž eliminuje nejslabší a nejzranitelnější část tradičního hodinového mechanismu. Reguluje tři druhy energie, které mechanismus Spring Drive používá, mechanickou energii hnacího pera, elektrickou energii vyráběnou z této mechanické síly, která aktivuje krystalový oscilátor, a elektromagnetickou energii, která otáčí kluzným kolem přesně osmkrát za sekundu.

Rozdíl mezi mechanickým pohonem a Spring Drive pohonem je pouze ve způsobu regulace času. Z tohoto pohledu má Spring Drive blíže k mechanickým hodinkám. Oproti pohonu systémem Kinetic zde není ani žádný kondenzátor. Je pravděpodobné, že Tri-synchronní regulátor vyrábí elektrickou energii pro pohon krystalového oscilátoru a dále reguluje tři druhy energie:

- mechanickou energii hnacího pera

- elektrickou energii vyráběnou z této mechanické síly, která aktivuje krystalový oscilátor

- elektromagnetickou energii, která otáčí kluzným kolem přesně osmkrát za sekundu

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem ¨safi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, kam zařadit elektrické hodiny, které kdysi byly všude v prodeji. Mají normální strojek s kolečky, nemají péro, na setrvačce jsou magnety a pohání je cívkou tranzistorový oscilátor bez krystalu. Přesnost se reguluje změnou délky vlásku, jako u mechanických.

Odkaz ke komentáři

Nevím, kam zařadit elektrické hodiny, které kdysi byly všude v prodeji. Mají normální strojek s kolečky, nemají péro, na setrvačce jsou magnety a pohání je cívkou tranzistorový oscilátor bez krystalu. Přesnost se reguluje změnou délky vlásku, jako u mechanických.

nenašel by jsi prosím nějaké foto strojku?

Odkaz ke komentáři

a můžeš o nich něco prosím napsat? ;)

Pohon ladičkových uskutečňuje baterie, která elektromagneticky rozechvívá kovovou vidličku na frekvenci 300 Hz, od níž se pohyb přenáší na ozubené kolo s 300 zuby (výrobně nejnáročnější komponenta strojku) nahrazující setrvačník. Zbytek klasická mechanika. Pohyb vteřinovky je plynulý, hodinky místo tikotu bzučí.

Odkaz ke komentáři

nenašel by jsi prosím nějaké foto strojku?

Našel. A pokud si pamatuji, byly docela přesné. Mají mikroregulaci a normálně hodinkově tikají.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Našel. A pokud si pamatuji, byly docela přesné. Mají mikroregulaci a normálně hodinkově tikají.

doplnil bych jen že to není tranzistorový oscilátor, tím je tradičně ta setrvačka.Tranzistor jen spíná elektrický impuls do cívky a ta tomu dává magnetický popud.Existovaly i takové co měly jen jednoduchý kontakt o který to ve správné chvíli brnklo a sepnulo popud.Taky byly kyvadlové.Nemá to krok ale podávací ústrojí tvořené jakýmsi půlzávitem na hřídeli setrvačky a ten pootáčí kolem.

Odkaz ke komentáři

doplnil bych jen že to není tranzistorový oscilátor, tím je tradičně ta setrvačka.Tranzistor jen spíná elektrický impuls do cívky a ta tomu dává magnetický popud.Existovaly i takové co měly jen jednoduchý kontakt o který to ve správné chvíli brnklo a sepnulo popud.Taky byly kyvadlové.Nemá to krok ale podávací ústrojí tvořené jakýmsi půlzávitem na hřídeli setrvačky a ten pootáčí kolem.

Jak ten tranzistor pozná, kdy má do toho brnknout, aby to poháněl a nebrzdil? Zatím jsem to nezkoumal, ale podle součástek to vypadá na dvoutranzistorový multivibrátor, podle poměru kapacity kondenzátorů kondenzátorů, krátký impuls, dlouhá mezera.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Jak ten tranzistor pozná, kdy má do toho brnknout, aby to poháněl a nebrzdil? Zatím jsem to nezkoumal, ale podle součástek to vypadá na dvoutranzistorový multivibrátor, podle poměru kapacity kondenzátorů kondenzátorů, krátký impuls, dlouhá mezera.

ta cívka má dvojí vinutí,jedno slouží jako snímač,když kolem letí magnet tak vyrobí impuls který přes ty tranzistory sepne proud do toho druhého pracovního vinutí které dá popud setrvačce.Ty ostatní součástky jsou tam na úpravu délky impulsu a další doladění parametrů toho obvodu.Oscilátorem je setrvačka s vláskem,její setrvačná hmota a pružnost a délka vlásku jako u mechanických hodin.Mám tady schéma ladičkových hodin,ten princip je stejný jen tady kmitá setrvačka a u ladičkových ta pružná vidlička ale v zásadě je to stejné. Akorát nevím jestli budu umět to sem vložit,jsem tu novej

Odkaz ke komentáři

ta cívka má dvojí vinutí,jedno slouží jako snímač,když kolem letí magnet tak vyrobí impuls který přes ty tranzistory sepne proud do toho druhého pracovního vinutí které dá popud setrvačce.Ty ostatní součástky jsou tam na úpravu délky impulsu a další doladění parametrů toho obvodu.Oscilátorem je setrvačka s vláskem,její setrvačná hmota a pružnost a délka vlásku jako u mechanických hodin.Mám tady schéma ladičkových hodin,ten princip je stejný jen tady kmitá setrvačka a u ladičkových ta pružná vidlička ale v zásadě je to stejné. Akorát nevím jestli budu umět to sem vložit,jsem tu novej

tak mi to nějak nejde asi něco dělám blbě

Odkaz ke komentáři

Dík. Tak nějak jsem si to představoval. Takže mechanické hodinky s elektrickým pohonem.

Teď jsem to rozdělal a máš pravdu. Z cívky vedou 4 dráty.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Na fotce je PRIM/ELCHRON cal.10, system DINOTRON a jsou to naše první elektronické hodiny :)

Ten princip mi nepřipadá tak špatný. Jsou to kompletně mechanické hodinky, jenom místo péra je pohání elektromagnet. Nejsou tam velké tlaky na ložiska, jako u pohonu pérem. Nezkoušel to někdo dávat do náramkových hodinek? Dneska by nebyl problém to dostatečně zmenšit.

Odkaz ke komentáři

Ten princip mi nepřipadá tak špatný. Jsou to kompletně mechanické hodinky, jenom místo péra je pohání elektromagnet. Nejsou tam velké tlaky na ložiska, jako u pohonu pérem. Nezkoušel to někdo dávat do náramkových hodinek? Dneska by nebyl problém to dostatečně zmenšit.

Dneska je místo toho quartz.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...