PepaSFI Odesláno 6. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. listopadu 2007 Dneska je místo toho quartz. jo do hodinek se to samozřejmě dávalo ale quartz to vytlačil protože je výrobně míň náročný.Když se zlevnily integrované obvody tak zbytek už je jen pár koleček bez jakéhokoliv nároku na přesnost ale u tohohle je pořád setrvačka navíc s magnetama,pro hodinky komplikovaná na vyvážení a uložení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 6. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. listopadu 2007 jo do hodinek se to samozřejmě dávalo ale quartz to vytlačil protože je výrobně míň náročný.Když se zlevnily integrované obvody tak zbytek už je jen pár koleček bez jakéhokoliv nároku na přesnost ale u tohohle je pořád setrvačka navíc s magnetama,pro hodinky komplikovaná na vyvážení a uložení. Navíc je quartz přesnější, mechanicky méně namáhaný a energeticky nenáročný, výše uvedený princip se dnes používá třeba v bateriových ročkách pro pohyb kyvadla. V hodinkách se používaly stroje Lip, UMF a nějaké swiss jako Landeron atd. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
uns Odesláno 7. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. listopadu 2007 Naozaj zaujímavé čítanie... Ale niektoré príspevky som si musel prečítať viackrát (a aj tak by som nebol schopný to zopakovať ) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chaver Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 (upraveno) Existovaly i takové co měly jen jednoduchý kontakt o který to ve správné chvíli brnklo a sepnulo popud. Zde jsou (Prim Electric): Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Ta svislá pružina pohání mechanický strojek. Natáhnou se jednou za 3-4 minuty. A když se vyndá baterie, kuriózně ještě chvíli jdou. Do strojku není moc vidět. Míval jsem pendlovky, což byly centrální hodiny pro drátový rozvod jednotného času po budovách. Fungovaly na stejném principu, jen místo pružiny bylo závažíčko na velkém kole, aby vyvíjelo patřičný moment síly, a místo motorku byla cívka s pákou, která po sepnutí koncového spínače pinkla do toho závažového kola, které mělo něco jako volnoběh na bicyklu, to se pootočilo, tím se závaží zase zvedlo a jelo se dál. Každou minutu (nebo půl?) se spustil přídavný mechanismus, který přepóloval nějaké kontakty a pustilo to do rozvodu pravoúhlý impuls o trvání nějakých 1-2s. Tímto impulsem se pak podružné hodiny po baráku posunuly o jednu minutu. Ten mechanismus měl tlumicí křidélko, aby impuls trval dostatečně dlouho. Vypadaly krásně budovatelsky, měly mimostřednou vteřinovku pod dvanáctkou a dělaly se v provedení 12, 24 a 64 V. edit: Ještě jsem si vzpomněl, že po straně stroje byla páka, která po přepnutí uvolnila ten impulsový mechanismus, takže to házelo jeden impuls za druhým (docela to žralo potenciální energii závažíčka, takže cívka spínala o 106 a byla to docela hlučná operace) a daly se tak nastavovat ty podružné hodiny. Muselo být akorát aspoň na jedny vidět, aby to člověk stačil včas zastavit. Upraveno 30. listopadu 2007 uživatelem chaver Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sr71 Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 tyhle "Prim electric" s klasickým motorkem se sériově vyráběly??, to jsou nějaké nástěnné hodiny nebo jak vypadají zepředu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 ano vyráběly se,byly to normální nástěnné kuchyňáky v různých provedeních.Taky se to dělalo jako budík a to byla kuriozita.Mělo to totiž 24 hodinové buzení s automatikou takže to fungovalo tak jako dnes elektronické budíky.Klasický budík má 12 hodinový mechanismus,nerozlišuje dopoledne a odpoledne takže proto se musí odjistit až po nařízeném čase v druhé polovině dne.Tohle to rozlišilo a navíc se to samo odjistilo pro další den.Jinak je to normální strojek se setrvačkou jen nemá spirálové pero ale kolo je tlačené jakoby hřebenovým převodem tím dlouhým šroubem na který tlačí přes páku tažná pružina.Šroub se posouvá,proto je od motoru ohebná hřídel.Když doběhne na konec tak přeskočí kontakt a motor to natáhne vyšroubováním.S elektromagnetickým nátahem mám hodiny v autě.Koupil jsem je za dvacku na radioburze v Holicích.Jsou americké od firmy Borg,asi jednou za dvě minuty elektromagnet kopne do páčky a natáhne to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 Vážně je to kuriozita? Ten budík mám totiž doma až se dostanu k foťáku, dám sem fotku... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 Neni to nějaka CCCP strojovna, třeba Jantar ? Pochybuji že PRIM něco takového vyráběl. Ty hodiny vypadají třeba tak. Akorát jim chybí rámeček se sklem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sr71 Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 CCCP to podle mě není, je tam teslácký kondenzátor a ten motorek vypadá taky na ČSSR produkci Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 CCCP to podle mě není, je tam teslácký kondenzátor a ten motorek vypadá taky na ČSSR produkci Jo, máš pravdu je to orig. PRIM-ELTON, myslel jsem ten budík. Pamatuji, byť mlhavě, že jsem něco ruského viděl. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 1. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. prosince 2007 Jo, máš pravdu je to orig. PRIM-ELTON, myslel jsem ten budík. Pamatuji, byť mlhavě, že jsem něco ruského viděl. sovětské budíky Jantar měly elektrodynamický pohon setrvačky,viz dřívější příspěvky.Většinou měly široké oválné pouzdro se široce rozkročenýma nožičkama anebo široké obdélníkové ze dřeva.Budík byl dvanáctihodinový a měl elektrický zvonek s takovým příjemným měkkým zvukem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 3. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2007 Neni to nějaka CCCP strojovna, třeba Jantar ? Pochybuji že PRIM něco takového vyráběl. Ty hodiny vypadají třeba tak. Akorát jim chybí rámeček se sklem. Pravdu máš v tom že PRIM ne , vyráběla to Chronotechna Štemberk. Jmenovalo se to ale Prim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ondra_v Odesláno 5. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2007 (upraveno) Dobrý den, kde se dají koupit hodiny s elektrodynamickým pohonem (na baterii aby to tikalo), moderní Qartz mi nesedí, jak to monotónně křupe. Já jsem je začal trochu shánět, protože by je chtěli prarodiče pod stromeček a zároveň bych si je asi koupil i pro sebe. Vyrabí se tento mechanismus ještě? Upraveno 5. prosince 2007 uživatelem ondra_v Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vito Odesláno 5. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2007 (upraveno) Mám někde autohodiny Kienzle, které měly krátké pero, pohánějící hodinky asi tak dvě minuty. Potom sepnul kontakt, vtáhl do cívky jádro, které zase natáhlo uvedené péro. A ta pořád dokola. Jinak to jsou normální mechanické hodinky. Autohodiny byly takové běžně i dalších značek. V lepších Žigulících byly takové hodiny zn Veglia, ve francouzských autech zase zn Jaeger. Upraveno 5. prosince 2007 uživatelem vito Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 5. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2007 Dobrý den, kde se dají koupit hodiny s elektrodynamickým pohonem (na baterii aby to tikalo), moderní Qartz mi nesedí, jak to monotónně křupe. Já jsem je začal trochu shánět, protože by je chtěli prarodiče pod stromeček a zároveň bych si je asi koupil i pro sebe. Vyrabí se tento mechanismus ještě? myslím že se to už nikde nevyrábí.Quartz to vytlačil,je mnohem jednodušší na výrobu.Takže jedině po bazarech a inzerátech.Bohužel třeba na Aukru asi nikdo nepopíše co to je za stroj. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
efliky1 Odesláno 12. prosince 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. prosince 2007 Když jsme u toho pohonu...Úžasný patent měl Junghans pro hodiny Elektronom. Natahování kompresní žárovkou. Něco se mi dostalo do ruky, je to na webu http://clock.web2001.cz/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 10. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. února 2008 (upraveno) Je to z AR, tak se tam věnují především elektronickým hodinkám. Ale je to celkem podrobný popis. Je to už 30 roků, ale nic moc se za tu dobu nezměnilo Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 10. února 2008 uživatelem VS Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se