Jump to content

Recommended Posts

Posted
před 5 minutami, Mr. Sandman napsal:

@Kotlick naše i3 bude mít 10 let tento rok a koukal jsem po něčem novějším. Pro BEV mám tři podmínky

- nesmí to být předělávka ICE

- musí umět one pedal driving

- zadokolka

A vyšla mi z toho opět i3. Takže výměna nebude, auto stále slouží bez problémů.

Proc ne zakladni Tesla 3? Ta nova je celkem odladena a za solidni peniz

Posted
před 2 hodinami, wawrik napsal:

Nemá. RAV4 PHEV má palubnú nabíjačku 3,6 kW, auto sa predáva rovno s 22 kW wallboxom. „Technológia navyše“ je oproti bežnej hybridnej RAV4 len palubná nabíjačka, pričom samotné hybridné ustrojenstvo toyoty je oproti ľubovoľnému spaľováku práveže jednoduchšie a o dosť spoľahlivejšie. Niekde som tu o tom písal aj s kopcom linkov a schém, môžem večer pohľadať.

Tých PHEV technológií je kopec, stačí si vybrať tú správnu pre tvoje potreby. Baterka v RAV4 vydrží v islandských podmienkach bežne cez 60 km, v lete o dosť viac, aj cez 75 km.

Možná to jen správně nechápu, tak kdyžtak prosím, jestli to můžeš nějak rozvést:
- palubní nabíječka určuje jakým výkonem se auto může dobíjet na AC, takže pokud by mělo palubní 3,6kw, tak i z wallboxu 22kw by si dokázala vzít pouze 3,6kw výkonu. Vím to, už dva roky takto dobíjím svoje iV.
- najít informace k té RAV4 není úplně jednoduché, ale má mít baterku cca 18kwh. Sama Toyota na svých stránkách uvádí nabití na wallboxu 2,5 hodiny, takže to je max výkon cca 7kw.
- Pokud to je 7kw, tak to je samozřejmě super oproti většině PHEV, ale jednak to není 22kw a taky tohle je u naprostého minima PHEV a rozhodně ne u těch, co teď půjdou koupit za 500-600t Kč. To má i nový Superb a Kodiaq, mají to i nějaké prémiovky, ale do limitu se to prostě nevejde.
- z principu mi nevychází, jak by mohl být hybrid od Toyoty jednodušší než spalováky jiných výrobců, když je to "spalovák+elektro pohon". To jestli to Toyota umí udělat spolehlivé? Možná, snad, nevím. Osobní zkušenost s tím nemám.
- ten dojezd samozřejmě může mít větší a podle dat ta RAV4 větší dojezd má. Já psal o osobní zkušenosti ze své iV, kde mám využitelnou kapacitu baterie 10kwh. Pokud má ta RAV4 18kwh, tak to matematicky samozřejmě vychází, ale tak o tom si tu asi nemusíme psát. Navíc opět, ta RAV4 PHEV za 500-600t Kč koupit asi nepůjde.

Posted
před 14 minutami, Mr. Sandman napsal:

No ono těch 7.* kw je 32A, takže 40A jistič ;)

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

To bereš na jednu fázi? Protože u tří fází to vychází takto. A to je další problém, který mi teď říkali kolegové z budovy, co řeší dobíjení pro 50 aut. Že ty naše hybridy zatěžují pouze 1 fázi. BEV prý tahají ze všech 3 fází. Ale to pouze předávám, jak jsem nakoupil. Narovinu říkám, že takto technicky do toho nevidím.

Posted (edited)

Nejlepší je pořídit FVE a poté k tomu hned PHEV a pak se 10 let srát s každodenním nabíjením a doufat, že se nic nevysype aby se ty náklady aspoň vrátily. Dobře počítejte kluci, hlavně bacha na zůstatkovou hodnotu PHEV pohonu - dost blbě se to prodává.

Edited by exBURN
Posted
před 5 minutami, exBURN napsal:

Dobře počítejte kluci, hlavně bacha na zůstatkovou hodnotu PHEV pohonu - dost blbě se to prodává.

Nekupoval som PHEV s vedomím že to o 2-3 roky predám. S NX 450h+ plánujem jazdiť 10+ rokov. A co bude vtedy ani srnky netušia, tým sa fakt teraz netrápim.

Posted
před 32 minutami, exBURN napsal:

Nejlepší je pořídit FVE a poté k tomu hned PHEV a pak se 10 let srát s každodenním nabíjením a doufat, že se nic nevysype aby se ty náklady aspoň vrátily. Dobře počítejte kluci, hlavně bacha na zůstatkovou hodnotu PHEV pohonu - dost blbě se to prodává.

No co do "vysypání" bych spíš vsadil na jiné, než hybridní pohony. Vidím to kolem sebe... A další prodej, proč... 

Posted

Jakože kombinace spalovák plus BEV bude spolehlivější než samostatný spalovák nebo čistý  BEV? To mi nevychádzá... 

Posted

To plno lidem...baterka v hybridu není "drcená" rychlonabíjením, chybí startér, převodovka je relativně jednoduchá, takřka nerozbitná, atd. Ale to je nekonečný povídání, přeju každému dobrý výběr, dle svého 😉

Posted
1 hour ago, lafr said:

To bereš na jednu fázi?

Ano, těch 7.4 je 240V*32A. Dnes má většina BEV 11kw 3*240V*16A. Jsou i výjimky s 22kw, ale to dává smysl někde u Kauflandu, na doma moc ne. V té budově se to dá vyřešit posunutím fáze o jednu při zapojování wallboxu - první 1-2-3 druhý 2-3-1 atd.

Posted (edited)
9 minutes ago, DavidLC said:

baterka v hybridu není "drcená" rychlonabíjením

Tak to je právě velký omyl. Rekuperace ti dává desítky kW, u MB to je dokonce 220 kW a cpeš to do malé baterky, takže ty proudy, co tečou do jednotlivých článků jsou hodně vysoké...

i3 která váží pod 1.3t dává 70-80 kW při rekuperaci

Edited by Mr. Sandman
Posted

Souhlas, na nabíječce si můj hybrid sice vezme 3,5kw max. ale při jízdě to tam pere taky v násobcích. A když si člověk vezme jak je ještě ta baterka malá, tak je to větší jízda než když do 80kwh baterky dobíjíš 50kw atd. Ač tady je možná zase rozdíl v tom, že rekuperace trva pár vteřin většinou, narozdíl od minut na nabíječce.
Jenže tady je další velký rozdíl mezi PHEV a BEV (většinou, netahat za slovo v případě nějakých výjimek). PHEV nemá aktivní battery management, BEV ano. To znamená, že PHEV si nedokáže předehřát či schladit baterku - dopad na životnost a schopnost baterky se rychle dobíjet nebo rychle vydávat energii. V praxi to znamená, že já teď v zimě sednu ráno do auta, co stálo v garáží o 6 stupních, jedu v zimě do práce a k dispozici mám pouze 2/3 výkonu a nic s tím neudělám. BEV si tohle umí vyřešit výhřevem baterky (zvětšuje to zase spotřebu ale).

Posted
před 8 minutami, Mr. Sandman napsal:

Tak to je právě velký omyl. Rekuperace ti dává desítky kW, u MB to je dokonce 220 kW a cpeš to do malé baterky, takže ty proudy, co tečou do jednotlivých článků jsou hodně vysoké...

i3 která váží pod 1.3t dává 70-80 kW při rekuperaci

Nehádám se, nevím jak MB a další, u hybridní Toyoty jsem četl právě toto...

Je teda rozdíl při dobíjení z veřejné nabíječky, Wallboxu a ze zásuvky, mě vychází že je, čím rychleji, tím hůř pro baterku. Ale třeba se pletu.

Posted

Jo a ještě k té "jednoduché převodovce". Nevím jak u ostatních PHEV, ale já v tom mám normálně 6 stupňovej automat (dvouspojku), kterej má ještě jednu spojku navíc, takže 3 spojky. A to auto si normálně řadí kvalty i při provozu čistě na elektřinu. A těch vysypaných Passatů GTE s tímto pohonem při 40t-60t km, co jsem už viděl na FB skupinách teda neznačí, že to je jednoduché a nebo spolehlivé. Ale jako beru, může se to týkat pouze koncernu VW 🤷‍♂️

Posted (edited)
před 5 minutami, lafr napsal:

Jo a ještě k té "jednoduché převodovce". Nevím jak u ostatních PHEV, ale já v tom mám normálně 6 stupňovej automat (dvouspojku), kterej má ještě jednu spojku navíc, takže 3 spojky. A to auto si normálně řadí kvalty i při provozu čistě na elektřinu. A těch vysypaných Passatů GTE s tímto pohonem při 40t-60t km, co jsem už viděl na FB skupinách teda neznačí, že to je jednoduché a nebo spolehlivé. Ale jako beru, může se to týkat pouze koncernu VW 🤷‍♂️

U Toyoty je ta "vysavačová" převodovka celkem v pohodě.... nide jsem nic nečetl, ale nemám FB 🙂

Edited by DavidLC
Posted

To je dokola, co a proč, mám najeto 210 tis a zatím (zaťukat) nic nad běžný servis, já jsem spokojený (cena, náklady,svezení)...  Někdo bude s něčím jiným... Přeju 😉

Posted

A to máš prosím PHEV nebo "pouze" HEV? Kolik z těch 210t km máš čistě na elektřinu?
Ptám se, protože já mám najeto něco přes 30t km a mám to cca půl na půl elektro a benzín. A když si vezmu, že mám cca 15t km na elektro, při kapacitě baterky cca 50km, tak to vychází na 300 cyklů... To je další důvod proč si myslím, že u PHEV, pokud člověk poctivě dobíjí, tak je baterka potenciálně větší problém než u čistých BEV. Více cyklů, mimo optimální teplotní podmínky,...

Posted

Jen hybrid, Prius plus, já to po začátku sledoval, objeví se to tam při dojezdu. Co tak mám v hlavě kolem 30/70 +-, ale od boku. Možná máš recht, co se týká BEV, ale záruka na 10 let, bez omezení km, mi u Toyoty dává relativní klid. I když už se blíží konec, ale asi to i pak nechám osudu...🙂.