Přejít na obsah

New York City a USA - tipy a triky


Doporučené příspěvky

Jak někteří z vás možná již vědí (ostatně já se tím zrovna netajím, na druhou stranu se to snažím držet na uzdě), pobývám již dvacet měsíců v New Yorku. Člověk nejlíp pozná cizí kraj či město když tam nějakou dobu žije. Jelikož jsem měl už pár návštěv a množí se další dotazy, rozhodl jsem se založit toto úplně mimohodinkové vlákno, kde bych chtěl uvést několik rad ohledně cestování do USA a speciálně do New Yorku. Samozřejmě uvítám jakékoliv komentáře a doplňující informace, protože člověk rozhodně němůže postihnout všechno.

 

Předpříprava
Před cestou do USA je dobré nejdříve si vyřídit turistické vízum zvané ESTA. Dá se to provést online přes tyto stránky: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Cena je US $14 (květen 2016) za jednu žádost. Každý cestující musí mít svou. ESTA se dá vyřídit i přímo na letišti před odletem, ale rozhodně bych na to nespoléhal. Člověk nikdy neví, co vynalézavému Amíkovi přeletí přes nos. ESTA platí dva roky, ale zajišťuje vstup na území USA pouze po dobu 90 dní. Tzn. potom člověk musí vycestovat a opět se může vrátit.
 
Na letiště je dobré dostavit se s dostatečnou časovou rezervou, dvě hodiny jsou minimum. Přeci jen se jedná o interkontinentální let. Pokud letíte s přestupem, je dobré mít na přestup aspoň dvě hodiny, protože v místě přestupu může dojít k nějaké detailnější kontrole. V letadle dostanete potom celní formulář k vyplnění. Po příletu do NY člověk prochází celnicí a bezpečnostní kontrolou. Jedná se o krátký pohovor, při kterém si vás vyfotí a naskenují otisky prstů. Pokud cestujete na ESTU můžou chtít i vidět doklad o tom, že máte zajištěnou cestu zpět. Na celnici pak odevzdáte celní formulář, který jste dostali v letadle. Jakmile projdete veškerými procedurami, můžete vyrazit do víru velkoměsta.
 
Jak z letiště
Z Evropy můžete přiletět na dvě různá letiště. První je letiště JFK v New Yorku, druhé je letiště Newark v New Jersey. Nejjednodušší cesta z letiště je samozřejmě taxíkem. Doporučuje se používat klasické žluté taxíky. Přznám se, že úplně nevím, jak je to s Uberem. Například v San Jose nemá Uber na letiště vůbec přístup. Cena taxi z JFK na Manhattan je US $58 flat rate (cena opět květen 2016, flat rate = pevná sazba). Z Newarku cenu přesně nevím, ale čekal bych, že to bude nějak podobně. Ovšem pozor, v ceně není zahrnuta daň a hlavně dýško (tip) taxikáři. Pokud si dobře uvědomuju, tak v platebním systému mají nastavené minimum dýško 20 %. K dýšku bude ještě vlastní kapitola.
 
Další možnost je bus (ten stojí kolem US $15), který vás doveze na různá místa na Manhattanu, většinou Times Square nebo Grand Central Terminal (vlakové nádraží a moc pěkná historická budova). Z JFK se pak dá ještě dostat pomocí tzv. Air Train (krátký vlak bez řidiče, doporučuju jít dopředu, ať z toho člověk něco má). Ten vás doveze buď na Jamaica Station na linku metra E a nebo na Howard Beach na linku metra A. Odtud potom metrem na Manhattan. Směřuju vše na Manhattan, záleží samozřejmě ale na tom, kde budete ubytovaní. Air Train stojí US $5 a platí se až po příjezdu na cílovou stanici. Metro potom stojí US $2.75 ať jedete jednu zastávku nebo dvacet. Je dobré popřemýšlet jak moc budete chtít cestovat a podle toho si koupit metro kartu. Na kartu, kterou si koupíte při odchodu z Air Train se dá přidat jen určitá částka (kredit), ale nedá se na ni koupit časová jízdenka (týdenní, měsíční atd.). Pokud zůstanete jenom pár dní, nabití kreditu by mělo stačit.
 
Jak funguje doprava
Návštěvník se nejdříve musí připravit na to, že NY metro je staré, škaredé, špinavé. To stejné i stanice. Nejedná se o extra cestovatelský zážitek. Ovšem síť linek je hustá a metro jezdí 24 hodin denně. V noci samozřejmě s dlouhými intervaly. Výše jsem zmínil, že je možné koupit metro kartu, na kterou se dá nabít kredit, nebo se pak dá koupit časová jízdenka. Dále doporučuji v dnešním světe chytrých telefonů si z app store (Android, Apple, myslím, že mají i pro WP) stáhnout mapu NY metra. Stačí aplikace, která je zdarma, čistě jen s mapou. Pomůže vám to v plánování a orientaci, protože těch linek je tu opravdu hodně. I já po víc jak roce a půl občas tuhle aplikaci potřebuju, když jedu do míst, kde jsem ještě nebyl, nebo kam nejezdím tak často.
 
V metru fungují lokální a expresní linky. Expresní většinou jezdí o patro níž než lokální a nebo v prostředních tratích. Jak již název napovídá, expresní jsou rychlejší, protože zastavují jen v některých stanicích. Často ale bývají více nacpané. Lokální zastavují všude a třeba z letiště tím pojedete přes hodinu. Expresem zhruba 40 minut.
 
Kam nedosáhne metro se dá pohodlně dojet autobusem. Cesta busem opět stojí US $2.75 ať jedete jednu stanici nebo deset. Opět (alespoň na Manhattanu) tu jsou expresní linky a lokální linky. Na expresní linku se většinou kupuje jízdenka na zastávce v automatu. Dá se na to použít metro karta, kde vám to odečte kredit. Pro lokální linky se většinou jízdenka kupuje u řidiče (má tam takovou mašinu, do které strčíte metro kartu, ta zajede, odečte kredit a zas vyjede a jdete). Ale nemusí to být pravidlem.
 
Auto bych půjčovat do NY rozhodně nedoporučoval. Řídit tady je za trest a kolikrát tam dřív dojdete pěšky. Jiná věc je samozřejmě, pokud se chcete vydat mimo NY. Tady bych pak doporučil vybírat půjčovny kousek od letiště nebo obecně v Brooklynu a Queens, přinejhorším v New Jersey. Na Manhattanu to bude vždy dražší. Musím říct, že Američanům závidím cenu benzínu a díky tomu i vozový park. Řekl bych, že ho mají poněkud rozmanitější. Evropa se svými stříbrnými a černými dieslovými kombíky se o hodně ochuzuje.
 
Na ulici občas potkáte stojany s koly CitiBike - dá se půjčit kolo za mírný poplatek. Tohle ale nemám přesně vyzkoušené, kolo tu mám svoje. Takže jak to přesně funguje nevím.
 
Přeprava žlutými taxíky jinak zrovna nejlevnější není, ale jednou za čas nebo ve skupině se to dá.
 
Americká specifika
V první řadě se připravte na to, že všechny ceny jsou tu uváděny bez daně (snad s výjimkou hotdogu za dolar ze stánku). Díky tomu, že každý stát USA má svoji vlastní dph, tak se napříč státy uvádějí ceny bez daně, aby si kupující mohl ceny porovnat. Dph se potom připočítá při platbě. Takže pozor při výhodných nákupech, cena není konečná.
 
Další specifikum jsou ta dýška. Hodně se tu na to hledí a v podstatě jsou vyžadovány za spoustu služeb. A pokud nedáte, nebo dáte málo, většina se ozve a chtějí přidat. V restauraci je minimum 15 %. Standard je 18 % a dobré dýško je už 20 %. Občas to je paradoxní. Když jsem byl v Atlantě, taxikář mi ani nepomohl s kufrem a když jsem mu dal malé dýško, tak si nadrzo řekl, že to je málo, a že mu mám dát víc. Takže asi tak.
 
Připravte se taky na to, že v NY a zejména na Manhattanu je všude pořád hodně lidí. Turisti, businessmani, obyvatelé atd. Na inkriminovaných místech se budete prodírat davem. Dál si evropský člověk musí zvyknout na to, že v NY je opravdu směsice národů z celého světa. U nás jsme zvyklí na Asiaty (Vietnamci apod.), ale tady je velké množství hlavně černochů a Indů. Já jsem na ně ze začátku taky nepatřičně zíral, teď už jsem si zvykl. Přeci jen těch černochů není v ČR tolik...
 
Bezkontakní karty a platby, které jsou už v ČR celkem standard, se tady teprve implementují. Čipovky tu jsou v minoritě, nejvíc frčí klasický magnetický pásek. Takže budete "svajpovat" jak najatí. U kreditek není výjimkou, že nikdo nechce pin ani podpis. Záleží jak kde a kdo.
 
Je tu draho. Všechno. Služby, jídlo, pití, ubytování, oblečení. Všechno. Fakt draho. O nákupech budu pojednávat níž.
 
Je jedno, jestli máte v restauraci rezervaci, stejně při příchodu budete čekat, až vám připraví stůl. Často ani rezervace neberou. Prostě přijdete do hospody, tam je vždy osoba za pultem u vstupu. Řeknete pro kolik lidí chcete stůl a oni vám řeknou, za jak dlouho bude. Většinou to je zhruba 30min. V lepším případě si můžete jít stoupnout k baru. V horším prostě čekáte na ulici. Tohle mě tu vytáčí. Moc tu neexistuje klasické naše vysedávání v hospodě. Snaží se vás co nejrychleji vylifrovat ven. Takže pokud přestanete objednávat, tak číšník často donese účet sám od sebe. Na vykecávání jsou potom bary, ne restaurace.
 
Kde se budou nejlíp fotit hodinky
Nejdříve trocha orientace. Manhattan je podlouhlý ostrov, směřující ze severu na jih. Široké a dlouhé ulice směřující právě ze severu na jih jsou avenue a počítají se od východu. 5. avenue dělí Manhattan na východní a západní část. Ulice směřující z východu na západ jsou prostě ulice (Street). V adresách je potom proto rozdíl. Například 42. ulice vám sama o sobě nic neřekne. Nejdříve se udává číslo budovy, potom informace, jestli se jedná o východ nebo západ a pak označení ulice. Takže například 330 E42nd Street je východní strana a 330 W42nd Street je západní strana. Proto se vždy pozorně podívejte, kam vlastně máte jít.
Ulice se začínají číslovat od jihu. Číslování domů na ulicích pak začíná odprostřed od 5. avenue a roste směrem k okrajům ostrova. Avenue se nedělí na severní a jižní. To je prostě avenue a dle adresy se pozná, kam vlastně máte jít. Nízká čísla jsou jižní Manhattan a rostou směrem na sever. Tzv. mid-town kolem Grand Central je na 42. ulici a číslo je tam zhruba 300 (například 300 Madison Avenue). V Brooklynu a Queens je číslování podobně, ale ještě se do toho přidávájí Rd (Road) a Blvd (Boulevard). Takže je rozdíl mezi 20th Av, 20th St, 20th Rd a 20th Blvd. Může to vypadat podobně, ale každé může být úplně na jiné straně města. A zase pozor, dvacátá ulice (20th St) je jak na Manhattanu, ve Queens, tak i v Brooklynu. Takže s adresama vážně pozor :)
 
Na vyhlídku rozhodně doporučuji Rockefellerovo centrum - Top of the Rock https://www.topoftherocknyc.com/ Vstupné US $32. Připravte se na to, že budete muset projít nejdřív bezpečnostní prohlídkou, podobně jako na letišti. Potom se Vás budou snažit nalákat na skupinovou fotku, kterou si pak zhruba za US $25 můžete koupit. Dále klasicky následuje nějaké video nebo povídání, které se dá přeskočit a pak již vzhůru výtahem do 67. patra. Výhodou Top of the Rock je, že se dostanete nahoře na čerstvý vzduch. I když pak na některých místech stojíte za skleněnou tabulí, tak ty tabule jsou rozdělené zhruba 10cm mezerou, kam se dá strčit objektiv fotoaparátu. Dají se tedy udělat povedené snímky bez jakýchkoliv odlesků skla. Výhled je tu opravdu dechberoucí. Na sever vidíte celý Central Park, Harlem, Bronx a vlevo Washington Bridge přes Hudson River, který je vzdálen zhruba 14km. Za pěkného počasí je vidět opravdu daleko. No a jižním směrem máte před nosem Empire State Building a za ní pak na jižním Manhattanu trčící One World Trade Center. Co je odtud špatně vidět je Chrysler Building, která se schovává za Metlife Building. Jinak je ten výhled parádní.
 
Na Empire State Building si myslím, že nemá cenu chodit, protože nevidíte Empire  :)  Já jsem tam nikdy nebyl, takže nevím, jak to tam funguje, ale bude to pravděpodobně podobné. I vstupné je stejné.
 
Na One World Trade Center ale podle mě cenu jít má: https://oneworldobservatory.com/ Vstupné opět US $32. Odtud ovšem vidíte celý jih, oceán, sochu Svobody, New Jersey, Brooklyn bridge a na sever pak opět Empire. Navíc se chlubí tím, že to je nejvyšší budova na západní polokouli (to ale tvrdili i na John Hanckock v Chicagu a CN Tower v Torontu :) ). Výhled je tuším ve 102. patře. Co je trošku nevýhoda, že tady je to vše za sklem a focení je potom obtížnější. Za tmy nevyfotíte skoro nic, protože uvnitř je samozřejmě světlo.
 
Pokud se chcete dostat blíž soše Svobody, ale nechce se vám na přeplněnou loď a přeplněný pidi ostrov, je tu pro vás řešení, dokonce zdarma. Na Staten Island jezdí trajekty zdarma jakožto součást NY dopravy. A jezdí kolem sochy. Trajekt jezdí co půl hodiny, cesta trvá asi 20min. Takže se dá dojet tam, po cestě vyfotit sochu a pak hned zase zpět. Po cestě tam jede trajekt blíž soše, takže při nastupování se cpěte doprava, ať z toho něco máte. Po cestě zpátky jede od sochy dál a socha je po levé straně trajektu.
 
Z architektury je dál pěkný pohled na Brooklyn Bridge, Chrysler Building, Grand Central Terminal, St. Patrick's Cathedral a Flatiron Building - to je takový ten rohový extra tenký barák. Říkám mu pracovně "žehlička" a nepřestává mě fascinovat. Když si stoupnete před jeho špičku, máte pocit, že je tak ostrá, že vás rozřízne napůl.
 
Pokud tam vyloženě nechcete, tak bych se vyhnul Times Square. Jsou tam jen reklamy, spousta lidí a kde nic tu nic. Na chodníku vás pořád otravují nějaké komiksové postavy (Spiderman, Batman, Captain America a nebo i socha Svobody) a chtějí se s vámi fotit. Samozřejmě za peníze. Obcas tam pobíhají i dvě nahaté ženštiny, ale ani ty nestojí za to (jak se tam celý den poflakují jen tak, tak jsou některé části těla víc povislé, než by člověk chtěl).
 
Dál určitě stojí za to projít si Central Park. Začíná na 59. ulici a sahá až ke 110. ulici. Je tam spousta jezírek a pěkných zákoutí. Pro děti je tam i malá zoologická zahrada. Za pěkného počasí tam ale o víkendu bývá polovina NY. Na západní straně u řeky Hudson je pěkný Riverside park. Pokud budete chtít opustit ulice Manhattanu, tak je pěkný i Flushing Meadows Corona Park ve Queens. 
 
Na východní straně na 60. ulici je kabinková lanovka, která jezdí přes East River na Roosevelt Island. To si myslím, že určitě stojí za vyzkoušení. Jsou odtud pěkné výhledy jak na řeku, tak na město. Navíc na Roosevelt Island je na jihu pěkný Rooseveltův park a na sever se dá projít až ke kamennému majáku. Je to klidnější rezidenční oblast a většinou tam moc lidí nebývá. Kabinová lanovka ale jezdí poměrně plná. Cena opět US $2.75 na metro kartu.
 
Co dál stojí za to je The Cathedral Church of St. John the Divine, která je na západní straně na Amsterdam Avenue a na úrovni 112. ulice. Údajně je to jedna z největších katedrál na světě a nemám důvod tomu nevěřit. Je vážně obrovská. 
 
Víc na sever na úrovni zhruba 200. ulice je potom Fort Tryon - pevnost a park. V pevnosti je i malé muzeum a okolí je moc pěkné s výhledem na řeku Hudson.
 
Milovníci adrenalinové zábavy si určitě přjdou na své na Coney Islandu. Je tam na pobřeží zábavní park s množstvím horských drah a jiného adrenalinového vyžití. Určitě doporučuju vyzkoušet. Hned vedle je i akvarium, kde dělají i různá show.
 
Co mě nijak zásadně nenadchlo je China Town na Manhattanu. Přijde mi, že je dělané hlavně pro turisty. Samé krámky s blbostma. Pokud chce člověk nasát tu pravou atmosféru Číny, tak je lepší China Town ve Queens ve Flushing. Tam jsou spíš malé restaurace a podniky. Hostina pro tři lidi vyjde kolem US $30 i s dýškem, o čemž si na Manhattanu můžete nechat jen zdát.
 
Milovníci muzeí si taky určitě přijdou na své. Je jich tu nepřeberné množství. Nejznámější je asi Metropolitní Muzeum Umění na 5. avenue u Central Parku. Je obrovské, vstupné je US $20. Je rozděleno dle světových oblastí a dle časové posloupnosti. Člověk by byl schopný tam strávit klidně víkend bez mrknutí oka. Dále stojí za zmínku i Interpid Sea, Air and Space Museum. To se nachází na západní straně Manhattanu na řece Hudson na úrovni 46. ulice. Jde o velkou letadlovou loď proměněnou na muzeum. Ještě jsem tam nebyl, ale mám v plánu vyrazit.
 
Z kultury učitě doporučuju skočit si do divadla na Broadwayi na nějaký muzikál. Je jich tu asi tak milion. Fantom Opery nebo Bídníci stojí za to, viděl jsem i Something Rotten, které je trošku víc ukecané a chce to už umět trochu líp anglicky, aby člověk všechno pochytil. Možná nečekejte herecké provedení na úrovni ČR nebo Evropy, ale není to vůbec špatné. Co mě osobně nadchlo bylo představení STOMPhttp://www.stomponline.com/ Je to skupinka lidí, kteří na vás skoro dvě hodiny budou valit rytmická cvičení. Jsou schopni hrát na všechno. Košťata, trubky, zapalovače. Bylo to naprosto perfektní.
 
Co možná stojí za zmínku jsou veřejné toalety. Mají to tu vyřešeno poměrně dobře a veřejných WC tu je celkem dost. Není ani problém skočit do Starbucks nebo Mekáče. Vše je zdarma, nikde jsem placené WC neviděl. Co ovšem často v restauracích a starbuck bývá, tak jsou společná WC. Respektive nerozlušují pány a dámy. Prostě jdete tam, kde je volno. Častokrát se nevyhnete frontám.
 
Jídlo
Co se jídla týká, najdete tu snad kuchyně z celého světa. Čínská, italská, indická jsou samozřejmostí. Určitě stojí za to japonská a korejská (Korean barbecue je vynikající). Německé a polské restaurace nejsou výjimkou (je tu velká polská komunita). Nemám tu vyloženě oblíbenou restauraci, takže asi nebudu specificky něco doporučovat. Často chodím do jedné americké, protože je blízko mého bydliště a nebo do italské ze stejného důvodu. Jinak se snažím poznávat různá místa a kuchyně. Cena za standardní jídlo a pití v restauraci pro jednoho člověka se pohybuje zhruba na úrovni US $30 bez dýška. Pak samozřejmě záleží, co si dáte a kde, takže horní hranice je v podstate neomezena.
 
Například na Times Square v hotelu Marriott je nahoře restaurace s výhledem na město, která se celá otáčí. Je potřeba tam rezervovat místo. Mají pevné menu, kde si můžete vybrat předkrm, hlavní chod a dezert asi ze třech nebo čtyřech možností. Za to zaplatíte US $80 bez pití. Takže celkově na osobu s pitím, daní a dýškem je to kolem US $140.
 
Naopak je tu i restaurace zvaná Lobster and Burger. Na menu mají pouze humra, humří rolku nebo burger. Každé z toho je za US $20. Na burger to je dost, ale humra za dvacku hned tak neseženete. Takže s pitím a třeba dezertem zaplatíte na osobu zhruba US $40.
 
Nutno podotknout, že všude se k vám servírka hrne se džbánem vody s ledem. Takže pokud nechcete, za pití vůbec nemusíte utrácet.
 
Při výběru restaurace je nejlepší použít aplikace typu Yelp, které Vám zobrazí restaurace ve vašem okolí, včetně hodnocení a cenové hladiny.
 
Pokud spěcháte, můžete mít ve stánku hot dog, "chicken over rice", nebo kousek pizzy. Samozřejmostí je McDonalds, Burger King a Subway. Pokud chcete něco rychlého, ale zdravějšího, jsou tu řetězce z mexické kuchyně zvané Chipotle, řetězec se saláty a sendviči Fresh&Co., řetězec s polévkami a sendviči Hale&Hearty, řetězec se saláty Chopt a spousty dalších. Pak se tu nachází spousta menších kantýn, kde vám vždy salát nebo sendvič udělají. Spousta z nich má i horké pulty uprostřed, kdy si člověk nabere do krabičky co hrdlo ráčí a platí podle váhy. Většina z nich je otevřených ale jen ve všední den, slouží hlavně pro pracující lid. Typický Američan si jde k obědu vyzvednout salát nebo sendvič.
 
Starbucks je tu na každém rohu, ale já už to vnímám jako takový Mekáč přes kafe. Američani sem chodí asi nejčastěji pro frapé a ledovou kávu. Koupí si toho kýbl v různých příchutích a srkají to půl dne. Pokud si chce člověk opravdu pochutnat na espressu nebo capuccinu, tak jde jinam. Doporučit můžu australský řetězec Blue Stone a nebo řetězec Blue Bottle. Chybu člověk neudělá v nějaké italské kavárně. Nejhorší kávu, co jsem kdy měl, byla v Dunkin Donuts.
 
Pivo - překvapilo mě, že je v NY kromě velkých Brooklyn Brewery a Bronx Brewery spousta mikro pivovarů. Za zmínku určite stojí SingleCut Beersmiths v Astorii (http://www.singlecutbeer.com) a nebo Green Point Beer and Ale v Brooklynu (http://www.greenpointbeer.com). Co tu ale většinou vaří, tak jsou piva tipy IPA a jiné Ale. Piva jsou to většinou hořká a hodně chmelová se svou typickou chutí. Bývají taky hodně silná. Mně osobně moc nejedou, ale občas někde mají i Stout, Pilsner type nebo lager (ležák). Jinak cena piva tu je hodně smutná. Pokud pijete pintu za US $6, tak je to dobrá cena. Většinou to je ale za nic moc pivo tipu Bud Light, Coors apod. Prostě levná, lehká spotřební piva. Standardní cena je tak kolem US $8. Mimo Manhattan to může být levnější. Proto, pokud jde parta lidí, tak je lepší objednat tzv. "pitcher", což je džbán piva za cenu mezi US $15 - US $20, ze kterého máte tak tři až čtyři sklenice.
 
Kam na nákupy nejen hodinek
Když na to máte, tak samozřejmě 5. avenue. A nutno podotknout, že nejenom 5., ale i 6. a Madison avenue. Tyhle tři zhruba od 40. ulice až po Central Park (59. ulici) jsou osázeny nejen luxusními boutiky. Omega, Rolex, IWC, Hublot, Blancpain, Breitling, Seiko a další. Pak jsou tu obchody typu Wempe nebo Turneau, kde prodávají více značek naráz. Z nehodinkových třeba Versace, Vuitton a já nevím, co ještě.
 
Když na to máte a nechcete trajdat po avenue, tak je nejlepší zajít do obchodů typu Macy's nebo Bloomingdales. Tam najdete jak zboží luxusnějších značek, tak i něco levnějšího. Z hodinek tam ale kromě těch dražších (TH, Breitling, Maurice Lacroix, Rado) a něco málo od Seika, Tissot a Citizen je snad zajímavá ještě Bulova. Všechno spíš kvarc modely. Jinak je to samej Diesel, Michael Kors, Armani apod. Jsou tu ale i hadry, kosmetika, brýle, zavazadla apod. Nečekejte ale nějaké extra výhodné ceny. Třeba když jsem kupoval mámě a sestře parfém (Calvin Klein a Michael Kors), tak jsem pak zjistil, že v ČR by vyšel levněji.
 
Pokud chcete do outletu, tak je asi nejlepší zajet do Jersey Gardens Mall. Z Port Authority (autobusové nádraží) tam jede bus. Zpáteční jízdenka stoji US $16. Jedna cesta zhruba 40min. Outlet se nachází blízko letiště Newark. Připravte se na to, že návštěva tam je na celý den. Je to velké shopping centrum se spoustou obchodů. Nejsou zde super luxusní boutiky (Vuitton, Versace apod.), ale jsou tu jak levné obchody, tak ty dražší, kde se dá koupit za rozumnou cenu. Zmíním například CK, US Polo, Nautica, Tommy Hilfiger. Hodinkově to tu je slabší, ale Rolex, Breitling, Seiko a Invicta se dá sehnat i tady ;)
 
Závěr
No a to je asi tak v kostce vše, s čím jsem se s vámi chtěl podělit. Musím říct, že NY si mě celkem podmanil. Je to jako žít ve snu. Znal jsem ho jen z filmů a televize a teď jsem tady. Spousta z vás mi to bude rozporovat, je to přeci jen přeplněné město a bydlení někde na venkově u lesa má taky svoje čaro. S tím souhlasím. Ale já si to prostě užívám teď a tady. Budu tu ještě něco málo přes rok, takže časem doplním další poznatky. Samozřejmě uvítám jakékoliv další komentáře a zkušenosti, které jsem vynechal, nebo zapomněl. Pokud budou jakékoliv otázky, rád zodpovím.
 
Nechtěl jsem do tohoto článku ještě motat fotky. To by ho zbytečně natáhlo. Už tak je tu poměrně dost písmenek. Pro fotky proto doporučím prokousat se mým sbírkovým vláknem zde :photo: : http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/79528-pár-kousků-ve-sbírce/?p=1326749
 
A nebo prostě mrknout na google :D

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 142
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Super počtení, kdybych si to přečetl v 95tém, nemusel jsem být tenkrát ze všeho tak vyvalený (přímo před halou přejel taxík pána, sanitky, NYPD, skoro jsme se báli vylézt :sweatdrop:, místa z filmů, viděli jsme kousek natáčení M.I.Black a mnoho dalšího), každopádně NY stojí za shlédnutí, je to jiný svět a vzpomínáme na to dodnes.Díky za připomenutí :)

Upraveno uživatelem DavidLC
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prihoda z Miami. Lezime na plazi vidime letiet stovky lietadielok s reklamami a pozvankami na akcie. Pozerame ze Puff Daddy v klube pri nasom hoteli. Vecer ideme na to. Stojime v rade o dlzke asi 100m. Popritom prichadzaju limuziny s celebritami. Ked sa dostaneme dovnutra a sadneme si za stol pride k nam velky cernoch a pyta sa. Chlapci a vy ste kto. My odpovedame ze chalani so SR. A co tu robite? No prisli sme na akciu. Cernoch na to. To je sice super ale ked chcete sedet pri tomto stole musite si objednat flasu pitia minimalne za 30000 dolarov :-D . Aha. A kde mozeme byt. Chodte k baru tam je to za 400 :-D

 

Aj toto je amerika. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyborny seznam. Budu na to odkazovat vsechny co tam chteji jet. Krome vyse uvedeneho jsem tam mel naposledy jeste ...

 

Nejaky shopping: 

- B&H (420 9th Ave)

- Apple Store (767 5th Ave)

- Woodbury Premium Outlets (498 Red Apple Ct, Woodbury, NY 10917 ... tohle je take na cely den)

- Abercrombie Downtown / Pier 51 (je tam min narvano, nez v tom druhem obchode)

 

Nejake to jidlo:

- Stone Street, Downtown (jedna restaurace lepsi, nez druha)

- Koyzina Kafe, 62 William St (lepsi praseci sendvic jsem nikdy nejedl)

 

A zabava:

- MetLife Stadium (pokud budete mit stesti na nejaky zapas v americkem fotbale, tak to je opravdu neuveritelny zazitek)

- Helicopter Ride (kdyz je pekne pocasi, stoji to za to. letaji tusim z nekolika mist)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky Ondro za super průvodce! :notworthy:Rozečetl jsem to doma u snídaně a teď to v práci během několika pauz dočetl. V Americe jsem žil dva roky ale bohužel jako desetiletý fakan (mámu tam poslali pracovně) a někdy si říkám, že škoda, že jsem nebyl starší když jsme tam jeli, abych si to víc užil a naplno to ocenil (tehdá jsem to bral spíš jako prudu)...  Po přečtení této recenze jsem úplně dostal chuť se tam vypravit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Panove, diky za ohlasy. Omlouvam se, ze jsem to tak natahl. Chtel jsem puvodne udelat jen nejaky sumar, ale jak jsem zacal psat, tak to bobtnalo.

Jak uz jsem psal pred tim, chapu, ze spousta lidi spis da prednost prirode a horam a je to tak spravne. Ja zboznuju hory a prirodu, ale jak jsem zminil, NY je pro me opojny. Je to uplne jiny svet. Zit natrvalo bych tu ale nechtel.

Mozna ten muj clanek muze mit trosku negativni nadech - hodne tam kritizuju. Slo mi ale o to zprostredkovat pro neznale chronomagory, kteri se sem chystaji, trosku realnejsi pohled na vec a na to, jak to tu funguje. Mohl jsem tady basnit jen o tom, jak je to super (a je), ale to by asi nebylo ono.

 

Prihoda z Miami. Lezime na plazi vidime letiet stovky lietadielok s reklamami a pozvankami na akcie. Pozerame ze Puff Daddy v klube pri nasom hoteli. Vecer ideme na to. Stojime v rade o dlzke asi 100m. Popritom prichadzaju limuziny s celebritami. Ked sa dostaneme dovnutra a sadneme si za stol pride k nam velky cernoch a pyta sa. Chlapci a vy ste kto. My odpovedame ze chalani so SR. A co tu robite? No prisli sme na akciu. Cernoch na to. To je sice super ale ked chcete sedet pri tomto stole musite si objednat flasu pitia minimalne za 30000 dolarov :-D . Aha. A kde mozeme byt. Chodte k baru tam je to za 400 :-D

 

Aj toto je amerika. 

Kdyz zminujes ty kluby, tak tohle je vec, co me tu naprosto vytaci. My jsme meli v roce 2014 vanocni vecirek v klubu 4040, ktery vlastni nejakej strejda, rika si Jay Z (nebo jak se to pise, tohle jde mimo me). Takze jsem se do toho klubu dostal, protoze ho mela jen nase firma. Ale abych stal venku buhvi jak dlouho a cekal, az me nejaka opice podle xichtu pusti dovnitr, to bych se taky nemusel dockat. Obcas mi prijde, ze Amici, jak vidi frontu, tak uz si tam jdou stoupnout, at uz je na co chce. U nas se delala sranda z fronty na banany, ale tady je to podobne. Fronty jsou vsude. Je tady treba vyhlasena pekarna. Chtel jsem si tam jit neco koupit, prijdu tam v nedeli rano v deset hodin a fronta pred pekarnou asi 50 metru. Typicky american si bezi stoupnout do fronty. To by me mohlo ohrat. Vesele jsem pokracoval dal a koupil si slusne pecivo za rohem. Asi jsem ale prisel o "skvele" pecivo....

 

 

 

Vyborny seznam. Budu na to odkazovat vsechny co tam chteji jet. Krome vyse uvedeneho jsem tam mel naposledy jeste ...
 
Nejaky shopping: 
- B&H (420 9th Ave) - neznal jsem, diky za tip!
- Apple Store (767 5th Ave) - jj, tam jsem byl, je to hned u Central Parku. Dalsi Apple store je primo v Grand Central nahore v hlavnim vestibulu. Je to hodne zajimavy.
- Woodbury Premium Outlets (498 Red Apple Ct, Woodbury, NY 10917 ... tohle je take na cely den) - Woodbury je uz od NY trochu dal. Autem je to neco malo pres hodinu. Jezdi tam i busy z nekolika mist v NY. Zpatecni jizdenka je tusim kolem $35. V tomhle outletu uz maji i luxusnejsi znacky a chybi takove ty hrabaky na extra levne nakupy, takze je potreba pocitat s tim, ze tam clovek utrati dost penez. Priznam se, ze ja tam jeste nebyl. Nepotrebuju kupovat kosili za $150, kdyz si za tu cenu muzu nechat usit na miru 3.
- Abercrombie Downtown / Pier 51 (je tam min narvano, nez v tom druhem obchode) - neznam, mrknu
 
Nejake to jidlo:
- Stone Street, Downtown (jedna restaurace lepsi, nez druha) - jo, to mas pravdu, tady je to super.
- Koyzina Kafe, 62 William St (lepsi praseci sendvic jsem nikdy nejedl) - neznam, zkusim, dik.
 
A zabava:
- MetLife Stadium (pokud budete mit stesti na nejaky zapas v americkem fotbale, tak to je opravdu neuveritelny zazitek) - zkusim. Ja byl zatim jen na baseballu na Mets ve Queens a potom na NY Islanders na lednim hokeji v Barclays center. Oboje je fajn zazitek. Baseball je trosku nuda. Tam to chce jit s partou, pit pivko, pokecat a mimochodem tam borci dole hraji baseball. Hokej je klasika. Jen se pripravte na to, ze ceny na stadionu (hlavne za pivo) jsou vyzivne. Bud Light za deset babek neni nic pro srdcare a astmatiky...
- Helicopter Ride (kdyz je pekne pocasi, stoji to za to. letaji tusim z nekolika mist) - Helikopteru jsem zkousel. Kousek od Staten Island Ferry je heliport a odtud se litaji vyhlidkove lety. Cena v prosinci 2014 byla $160 na osobu, kupovano pres net. Kolik je to na miste, netusim. Let trva asi 15 minut. Nejdriv nas vzali kolem sochy Svobody, pres most z Brooklynu na Staten Island az nad ocean. Potom zpatky a nad Hudsonem az k Central Parku a pak zpet. Stalo to za to.

Za tohle moc diky, dovolim si tlustym pismem pridat komentare.

 

Co je moc fajn, tak jsou pesi a cyklo stezky podel obou rek. Kdyz stojite uplne dole v downtownu, tak si muzete vybrat vychodni a zapadni stranu a vydat se pesky na sever at uz po jedne, nebo druhe strane. Zapadni strana je v tomhle trosku hezci. Je to tam upravenejsi a jsou tam hezci parky. Na vychode jsou cyklostezky obcas prerusene, takze se clovek musi vydat vic do mesta a pak se zase vratit. Loni jsem vzal kolo a objel Manhattan an kole. Bylo to nejakych 53km.

 

Jeste jsem zapomnel doporucit vyhledy na panorama Manhattanu. Je moc krasne videt z druheho brehu East River. Idealni je zajit dolu k Brooklyn Bridge na strane Brooklynu a muzete fotit nadherne fotky s mostem a downtownem. Na Brooklyn Bridge je porad strasne lidi. Pripravte se na to, ze se budete motat v davu a mezi tim jeste cyklisti. Kdyz jsem si chtel most vyfotit bez lidi, vstal jsem v nedeli v sest rano, dorazil tam akorat na vychod slunce, udelal par fotek a pred osmou uz se to zacalo plnit lidma.

 

Dalsi krasny vyhled na Manhattan je z Roosevelt Island - ten jsem zminoval nahore. Z Rooseveltova parku mate primo pred sebou budovu Spojenych Narodu, Chryslera, Empire. Pecka.

 

Podobne to je videt i z Long Island City - z Grand Central metrem cislo 7 smerem do Queens. Staci jet na prvni zastavku za rekou a vydat se pesky zpet k rece. Ty pohledy jsou uchvatne.

 

Az si zase na neco vzpomenu, tak pridam :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...