Přejít na obsah

New York City a USA - tipy a triky


Doporučené příspěvky

  • Odpovědi 142
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

  • po měsících...

Dlouho jsem do tohoto vlákna nic nepřidal, tak se podělím o další postřeh. Kuřáci asi budou smutní, ale je super, že v žádných restauracích a barech se tady nekouří. Já jako nekuřák tak můžu v klidu jít večer do hospody a nemusím se bát, že budu smrdět kouřem. Všichni dobře víme, jak takové oddělené nekuřácké místnosti v českých podnicích (ne)fungují. Když jsou lidi v baru a potřebují si zajít na cigaretu, tak jdou prostě ven. Každý to bere jako samozřejmost.

Dokonce mi přijde, že obecně tady není moc kuřáků. Kouření už není v módě a v žádném americkém městě si neuvědomuju nějaký zásadní počet kuřáků. O to víc jsem byl pak v šoku, když jsem dorazil do Vídně a sháněl v sobotu ráno nějakou kavárnu na kafe. Než ji paní připravila, tak jsem byl jak uzenáč. Srovnání této americké a evropské kultury je pěkně vidět třeba v Kanadě. Toronto jakožto město s "americkou" kulturou je v otázce kouření podobné NY. V Červenci jsem pak byl v Quebec City, které patří do frankofonní části Kanady a tady ten francouzskej vliv je teda vidět hodně. A jedním z toho je právě kouření. Přišlo mi, že tam kouřila tak čtvrtina lidí. Naštěstí ne teda v restauracích a barech.

Co mám ale třeba kamarády kuřáky v ČR, tak ti si nekuřácké hospody taky pochvalovali. Nevadí jim jít kouřit ven a byli rádi, že nejsou celkově vyuzení.

Každopádně se mi teď vynořil takovej malej problém. Dostal se mi do ruky doutník, který bych rád zkusil. A když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně ani nemám kde. Do baru si ho vzít nemůžu a doma si čadit nechci. Tak si asi vrazím do papírovýho pytlíku flašku whisky a půjdu si sednout na hodinku na lavičku k řece :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Po delší době opět přidám jeden postřeh. Nedávno tu byla v jednom vlákně vyostřená diskuze na téma zdravotnictví v ČR a jak to v podstatě stojí za prd a všude jinde je všechno lepší. Dovolte mi podělit se o svoji jedinnou čerstvou zkušenost (první a doufám že poslední) se zdravotnictvím v USA.

 

Již poměrně dlouhou dobu se nemůžu zbavit rýmy a později se do toho přidal i kašel a bolest v krku. V místních lékarnách jsem si koupil všechny možné přípravky, ale ani po víc jak týdnu a dvou poctivě proleželých víkendech se zlepšení nekonalo, rozhodl jsem se tedy poprvé navštívit lékaře. Jelikož si tady platím zdravotní pojištění (30 usd měsíčně), je nejdříve potřeba najít vhodného lékaře nebo polikliniku, kde vás s vaším pojištěním ošetří. Jde to i bez pojištění, ale ty ceny jsou pak někde jinde... Takže nejdřív člověk musí vůbec zjistit detaily své pojistky a pak po chvilce surfování vhodného doktora. Pojišťovna sama nabízí na svých stránkách možnost vyhledání lékaře v blízkém okolí, takže proces je poměrně jednoduchý (o složitosti pojistného systému jako takového asi radši pomlčím, protože tomu sám úplně nerozumím). Přišlo mi, že je lepší vyhledat spíše větší polikliniku, než jednotlivého lékaře. Už proto, že pokud jde o doktory, tak najít tady nějakého "obyčejného" praktika s americky znějícím jménem je celkem fuška. Je tu samozřejmě spousta indů, asiatů, hispánců a východoevropsky znějících jmen. Což je na té klinice sice taky, ale výhodou je, že kliniky jsou tzv. walk-in, tj. že tam člověk může nakráčet bez objednání nebo je objednací doba dost krátká. Našel jsem si tedy kliniku blízko kanceláře a dle internetu se byl schopný objednat už na ten samý den odpoledne.

 

V hodinu H jsem nakráčel do čekárny, dostal čtyřstránkový dotazník a začal vyplňovat. Mezi tím jsem ještě recepční odevzdal detaily o svém zdravotním pojištění. Po vyplnění dotazníku ho slečna projela, chvilku klikala do počítače a pak mi řekla, že dle toho, co jsem tam vyplnil (moje akutní potřeba doktora) a dle mého pojištění to dnes bude jen za 107,50 USD. Vysolil jsem tedy příslušnou částku a pak ještě asi pět minut čekal na doktora, než jsem se dostal do ordinace.

 

Lékař byl východoevropského původu. Zeptal se mě na potíže, vysvětlil mi, co by to mohlo být, podíval se do krku, prohmatal mandle, vyšetřil uši, změřil teplotu, poslechl si hrudník, určil diagnózu a napsal antibiotika. Celková délka vyšetření 10 minut i s rezervou. Při vyplnění dotazníku jsem musel vyplnit i přesnou lékárnu. Recepty tu nejsou papírové, ale lékař je posílá přímo do lékárny, kde léky mezi tím nachystají a člověk si tam cca do půl hodiny může jít vše vyzvednout, což jsem taky udělal. Doplatek za léky byl dalších 46 USD.

 

Podtrženo sečteno, dnes jsem druhý den na antibiotikách. Zlepšení zatím žádné extra, ale na soudy je ještě brzo. V podstatě si nemám na co stěžovat, ale postup lékaře mi nepřišel zásadně odlišný od postupu mého praktika v ČR. V ČR by mě to stálo 30 Kč plus cca 200 Kč doplatek na léky (odhadem). Ať nežeru, bylo by to cca 10 USD. Za svou bohatou historii návštěv lékařů v ČR jsem měl jen jednou jedinkrát větší problém na Gastroenterologii v Brně, ale tam to bylo způsobeno zejména sestřičkou (větší arogantní krávu jsem snad ještě nepotkal). Jinak si na české lékaře opravdu nemůžu stěžovat a to jsem prodělal i poměrně složité zákroky (jsem rád, že jsem tu). A díky systému, který v ČR je, je lékařská péče dostupná komukoliv. Kdybych tady neměl pojištění, tak jen vstup do ordinace je od 100 USD výš. A historku své kolegyně s banálním zákrokem, kde byly zapojeny dva rentgeny, jeden anesteziolog a jeden chirurg s konečnou fakturou přesahující 40k USD vytáhnu zase někdy příště ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jen pro porovnání. V zimě sem trošku víc rozbil na lyžích, což znamenalo 1x převoz polské HS + české HS, ambulantní zákrok včetně anestezie + dospávak + 4x rentgen v soukromé ambulanci ve Špindlu.

Zásah obou HS - 0,-.

Platba v ambulanci (bez pojišťovny) cca 2300,- a to je fér.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jelikož si tady platím zdravotní pojištění (30 usd měsíčně) . . .

 

Tady bude zakopanej pes, pojistka za 30 dolarů měsíčně je hodně slabá. 

 

V ČR je zdravotní pojištění mandatorní a činí 13,5% z příjmu (4,5% vidí strhnuto zaměstnanec na výplatním lístku

a zbylých 9% odvádí zaměstnavatel). Průměrný příjem v ČR je cca 27.000, z toho 13,5% je 3.645,- Kč, teda asi 145 dolarů.

 

Předpokládám že se tě běžný americký život netýká úplně na 100%, mzdou počínaje až po "obamacare", možná status

studenta nebo něco podobného? (vařím z vody, nevím co tam děláš), nebylo by lepší zvážit pojištění v ČR, něco jako

dlouhodobé cestovní pojištění? Ošetření ti pak proplatí třeba se spoluúčastí 20 dolarů na úkon a podobně.

Protože solidní pojistka za velkou louží stojí strašný prachy. A platit si všechno sám je masakr, vlastní zkušenost,

se ženou jsme tam (legálně) čtyři roky pracovali.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V CR jsem samozrejme odvadel pruslusne zdravotni pojisteni ze mzdy, takze tam to za me stat plati, ale z mych prispevku taky.

Ano, pripoustim, mam tady jen zakladni zdravotni pojisteni, protoze jsem doufal, ze ho potrebovat nebudu. Platit vic mesicne, tak toho zas tolik nedoplacim, ale jelikoz k doktorum obecne zas tak moc nechodim, tak me tato verze asi vysla levneji nez platit 2,5 roku treba 100usd mesicne a ted doplacet treba jen 50.

Paradoxne spousta mych americkych kolegu ma podobny plan jako ja. Co se tyka americkeho zivota, tak jsem ted ofiko zamestnanec US pobocky, s US platem, musim mit SSN, odvadim klasicky vsechny dane, takze americky zivot se me tyka. Ale jelikoz jsem vedel, ze to je jen docasne, tak jsem si vetsinu poplatku nastavil na minimalni uroven. Kdyz bych tu chtel zustavat, tak se samozrejme zaridim jinak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za 30usd mesacne ta osetrili a dostal si antibiotika s doplatkom, a este sa stazujes? Bratm, čuj, nebudes ty Cech? Jedlo na jeden den ta stoji v NY viac ako tych 30usd.

 

Ked tam budes zo svojho platu davat na zdravotnu poistku 14% ako my tu, dostanes k tomu vysetreniu blowjob od mladej sestricky a cely cas ti budu hovorit "pane" a dolievat spravne vychladene prosecco. A je to tak ako hovoris: bezny priemerny american da len tych povestnych 5 korun, stredna trieda da co ja viem 2000usd rocne ZA CELU 4CLENNU RODINU. Urazy atd riesis specialnou poistkou alebo sa spoliehas ze sa potom dohodnes s nemocnicou na sude o zrazkach zo mzdy lebo jaksi nemas volnych 400 litrov.. proste iny svet. Poriadne sa poistit je zaklad.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nene, ten muj puvodni prispevek nebyl o tom si stezovat. It is what it is a ja jsem si to pojisteni tady nastavil tak, jak jsem uznal za vhodne. Takze samozrejme poplatek 107usd u doktora plus 46usd za antibiotika chapu a beru. O tom diskuze neni. Porad me to celkove vyslo levneji platit rocne 360usd plus tahle jednorazovka, nez platit rocne 2000usd a byt bez doplatku. Ja jsem tim spis chtel podporit system ceskejo zdravotnictvi a ceskeho pojisteni, na ktery se tady nadavalo a v Cechach obecne nadava. Kdyz maji platit lidi 30kc u doktora, tak jsou z toho na prasky. To ze zbytek maji hrazene z pojisteni uz jim nedochazi. Kdyby myseli cesi pak platit u doktora to same, co tady, tak z toho bude revoluce v republice...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No myslím Andy, že je to spíš narážka na to, že např já platím ze svého platu nějakých 15k měsíčně na sociálním a zdravotním. Kdybych korektně přiznával všechny příjmy, tak je to 20k a to nepočítám odměny, které se liší. Jen abychom si rozuměli počítám to ze superhrubé mzdy a to nemám nikterak vysoký plat. Zlatých 2000 USD ročně :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nění náhodou rozdíl americké vs české zdravotnictví spíše o dostupnosti pro všechny ve společnosti. V US je určitě dost lidí, pro které je zdravotnictví hodně drahé díky nízkému příjmu. V Čr ale může do nemocnice i člověk s minimální mzdou a dostane stejně jako člověk s 10x minimální mzdy. České zdravotnictví je díky tomu vůči lidem rovné, je to něco jako vzdělání, které je dostupné pro všechny. Taky dražší situace jako rakovina nebo různé vrozená onemocnění se nedají srovnat s rýmou a antibiotiky. Ale další české prodražení je zase zbytečné chození k doktorům. Kdyby člověk měl platit, tak tam radši nejde.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to tak jak pisete. System v Cechach je proste nastaveny vic socialnim smerem. V podstate ti, co vydelavaji vic, tak doplaci na chude a duchodce, kterym se dostava stejne pece. V US je to o tom, co si platis, to mas. A v pripade nejakych zavaznejsich zakroku ty castky jsou silene...

Upraveno uživatelem AndyAaron
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z meho pohledu vidim nejvetsi problem v tom, ze pokud nemas praci, tak nemas sanci se dobre pojistit. Samozrejme jsou ruzne programy pres ktere lze koupit nejake pojisteni, ale nikdy to nebude kryt tolik jako kdyz ma clovek pojisteni pres (velkeho) zamestnavatele. A nebo si pak musi platit mesicne ze sveho min 500 nebo vic USD.

 

My platime cca 200 dolaru pro dvouclenou domacnost, tedy zhruba 100 na osobu, pojistka pres zamestnavatele ( A pocitam ze za nas jeste takovych 200-300 na osobu doplaci zamestnavatel). Zubar je zvlast (asi 30 mesicne na osobu, ale doplatky jsou brutal), ocni je zvlast.. A i tak se clovek modli, at mu nic vazneho neni. I pro stredni tridu se slusnym pojistenim muze byt vetsi operace problem. Byvaly kolega z HP (vicemene celozivotni zamestnanec se solidnim pojistenim) doplacel pres 30tis USD za operaci zad a splaci to uz nekolik let. 

 

Dalsi vec je pre-existing conditions. Pojistovna vas nemusi pojistit a nebo hodne za draho. Slysel jsem od kamaradu, ze sehnat pojistku pro tehotnou zenskou ktera nema praci je treba dost problem, nikdo ji nechce pojistit a nebo za nesmyslne castky a pak bude stejne silene doplacet. 

 

Takze tak nejak obecne se normalni clovek modli, aby se mu  nic nestalo i prestoze ma pojisteni. 

 

edit: rychle jsem zagoogloval a od 2014 je zakazane vas nepojistit kvuli pre-existing conditions (nebo je vyloucit), tak aspon neco. I kdyz myslim ne vsechny pojistovny to dodrzuji. 

Upraveno uživatelem kloubik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já nechtěl rozporovat to, že u nás je do zdravotnictví na poměrně solidní úrovni dostupné pro každého. Jen taky platíme poměrně hodně. Obecně průměrný zaměstnaný člověk dle některých studií odvede státu něco mezi 68-77% přijmu - daň z příjmu, pojištění, DPH,spotřební daně, daň z nemovitosti atd...(hodně záleží jak člověk pije,kouří,jezdí autem :D ) Což je teda fakt darda a ten systém je stejně do budoucna neudržitelný, tím jak se mění poměr pracující x důchodce, průměrný věk dožití x odchod do důchodu. Nedávno jsem dělal studii českého zdravotnictví pro zákazníka, který zvažoval vstup na trh a jen třeba díky poplatkům (30,90Kč) klesl objem peněz vyplacených pojišťovnami o nějakých 18 mld. Údajně se už teď jedná o privatizaci/pronájmu některých krajských nemocnic a to to bylo ještě nedávno tabu. Do budoucna tady ta spoluúčast bude nutně taky, pokud se nějak zázrakem neobrátí trend v porodnosti. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@kloubik Diky za objasneni. Priznam se, ze mi ten system tady prijde dost slozitej, je tady spousta pojistnych planu, ktere si muzes zvolit, dle svych podminek a clovek je nucen se o to vic starat a vic zajimat. V CR proste zvolis pojistovnu, nahlasis zamestnavateli a veskere odvody uz pak jsou zarizene. Jinak je to presne jak pises a lidi se tu modli, aby nemuseli k doktorovi. Problem pak je, ze spoustu veci prechazi a kolikrat kdyby se to chytlo v zacatku, tak ta nemoc ma lehci prubeh. Nehlede na to, ze roznasi bacily po kanclech (ale to je asi spis zavisle na pracovnich povinnostech).

Kazdej z tech systemu ma sve pro a proti, ani jeden neni dokonalej. Otazka je, jestli dokonalej system existuje...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

system u nas je zalozeny na egalitarstve a solidarite (100% socialny - kazdy ma vsetko a rovnako, ale plati podla svojho prijmu). americky je zalozeny na peniazoch (100% komercny - co zaplatis to mas). Zjednodusene. Kazdopadne, obidva su extremne, ziadny nie je totalne spravodlivy, zvyhodnuje iste skupiny a situacie a ine zase znevyhodnuje. V oboch pripadoch su do oci bijuce "negativne externality". Ludia ktori maju vsetko zadarmo a bez limitu, pritom sa vedome poskodzuju (fajcia, fetuju, chlascu, obzieraju sa, vozia sa v nakupnych vozikoch dole schodmi) alebo im vadi doplatok tri koruny, alebo deti z prijmovo nizkych skupin umierajuce na liecitelnu rakovinu, ktore system proste neumoznuje liecit, alebo lieky ktore stoja stonasobok ceny len preto, ze system lahko "donuti" pacienta tu cenu zaplatit.

 

pruser je, ze ludia z tych dvoch taborov sa casto pozeraju na druhy breh kde je trava zelensia, ale tie negativa proste nechcu vidiet.

 

kamarat (hispanec zijuci na Floride) sa pred tromi rokmi rozbil v aute. zaspal na dialnici (nabuchany Mustang) a omotal sa na nejaky stlp. A myslim ze moc triezvy nebol. Vystrihli ho, na are mu chceli odrezat nohy, ale doktor bol tiez portorican a hovori - je to mlady chalan, nohy bude potrebovat, skusme to. Nohy mu zachranil a doktor urobil na tom aj trochu karieru, a Bruno (ten kamarat) dnes normalne chodi - smatle, ale chodi (zenske na to dost letia). Ucet z nemocnice: 450tis USD. A to vraj je len polovica, lebo vedeli ze milion nikdy nesplati. Ked niekde sedime tak si robi srandu, ze ma nohy ako dobry futbalista - kazda stala pol miliona. Pytal som sa ho co v takej situacii - hovori, nechas to na pravnikov. Ti zosekaju nemocnicu na nejaku normalnu sumu a potom ti sud nariadi splatky. A splacas. Kludne 10r, 20r, alebo aj cely zivot. Alebo si poisteny na to spravne riziko a riesi to potom poistovna.

 

Pravidlo je jednoduche - treba byt bohaty a zdravy. potom si nad systemom :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je drsný. Nečte se to snadno, ale člověk pak konečně docení, co máme tady.

Na druhou stranu, jistá míra spoluúčasti bude do budoucna nutná. Pomalu je třeba začít si zvykat, že ani těch léků bez doplatku za chvíli moc nebude. Tlakem SÚKLu a pojišťoven na úhrady už výrobci nemají kam ceny snižovat a teď už se jen čeká, jestli z našeho trhu nezačnou hromadně odcházet. V menší míře se to děje už teď.

 

@Andy
Čistě s profesní zvědavosti, co ti to američtí soudruzi nasadili za antibiotikum, pokud to není moc osobní dotaz? :D

Upraveno uživatelem Kluk jako buk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...