PetrJ Odesláno 26. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. listopadu 2007 Vážení členové tohoto fora,jako nováček pokud mám čas,tak se zájmem pročitám jednotlivé témata.Amatérky se hodinářskou činností zabývám již řadu let v rozsahu elektrické,mechanické od náramkových přez budíky až po nástěnné kyvadlové pendlovky.Rozhodl jsem se zde založit diskusi "můj nejobtížnější úkon" opravy hodinek. Pro mne je tímto úkonem jednoznačně otevření tak zvaného INCA BLOKU t.j nárazuvzdorné pružné uložení ložiska setrvačky.Zejména vsazení do závěsu zpružky,kerá uzavírá Incablok s dvěma kameny krycím a s otvorem. Pokud se mi podaří zpružku otevřít a nadzvednou tak je všechno v pohodě.Horší je však,pokud vypadne za svého zavěšení tak to je pak skutečný horor ji tam opět správně zasunout.I když jsem vybaven značnou dávkou trpělivosti i odpovídající pinzetou tak se mi to podaří tak v 1 případě z 10.Ve zbývajících 9 případech zpružka "brkne" a je nenávratně ztracena a hledat ji po stole a podlaze je nadlitský úkol. Máte nějaký fígl na tento úkon?Podělte se o zkušenosti radou ostatním. Rovněž žádám přidat další Vaše problematické úkony a jak se Vám je daří řešit. Těším se na odpovědi Petr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
koblih69 Odesláno 26. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. listopadu 2007 (upraveno) Vážení členové tohoto fora,jako nováček pokud mám čas,tak se zájmem pročitám jednotlivé témata.Amatérky se hodinářskou činností zabývám již řadu let v rozsahu elektrické,mechanické od náramkových přez budíky až po nástěnné kyvadlové pendlovky.Rozhodl jsem se zde založit diskusi "můj nejobtížnější úkon" opravy hodinek........... Jo to je pro mě taky dost nepříjemná operace, ale pro sebe za horší považuji narovnání vlásku pokud je nějak vážněji zdeformovaný. Sice se mi ho podaří vyhladit, ale správně ho urovnat tak aby se pěkně rozvíjel to je dost nepříjemá práce... Upraveno 26. listopadu 2007 uživatelem koblih69 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 26. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. listopadu 2007 oba případy potvrzuju :-) sice jsem vyučený hodinář ale léta to nedělám a to pak jsou tyhle fajnovosti problém.Naposled jsem incabloc nasazoval po mnoha letech nedávno u svých sportek poté co jsem s nima praštil a tlumení nárazu sice splnilo účel,hřídel setrvačky zachránilo ale perko vyskočilo.Myslel jsem že se u toho promiňte mi ten výraz pochčiju.Rada snad jen taková že prostě tu blbost nevyndávat :-) No ale když už tak jednou pinzetou zatláčet konce perka a druhou je jistit u druhé srany.Ještě veselejší byly tlumiče u sovětských hodinek,nebyly "na pantu" ale měly tři nožičky dokola a ty se musely všechny zasadit do chlívečků a pootočit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrJ Odesláno 26. listopadu 2007 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. listopadu 2007 oba případy potvrzuju :-) sice jsem vyučený hodinář ale léta to nedělám a to pak jsou tyhle fajnovosti problém.Naposled jsem incabloc nasazoval po mnoha letech nedávno u svých sportek poté co jsem s nima praštil a tlumení nárazu sice splnilo účel,hřídel setrvačky zachránilo ale perko vyskočilo.Myslel jsem že se u toho promiňte mi ten výraz pochčiju.Rada snad jen taková že prostě tu blbost nevyndávat :-) No ale když už tak jednou pinzetou zatláčet konce perka a druhou je jistit u druhé srany.Ještě veselejší byly tlumiče u sovětských hodinek,nebyly "na pantu" ale měly tři nožičky dokola a ty se musely všechny zasadit do chlívečků a pootočit. Vyháknutí obou nožek pérka a jeho opětovné zasunutí je vcelku v pohodě,já měl na mysli zasunutí perka do otočného "pantu" jak jsi nazval zavěšení zpružky.To je oříšek.Do rovnání vlásku se ani nepouštím,časově náročné pokud je hodně poškozený a výsledek nejistý.To raději někde seženu torzo hodinek s dobrým vláskem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 26. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. listopadu 2007 Vyháknutí obou nožek pérka a jeho opětovné zasunutí je vcelku v pohodě,já měl na mysli zasunutí perka do otočného "pantu" jak jsi nazval zavěšení zpružky.To je oříšek.Do rovnání vlásku se ani nepouštím,časově náročné pokud je hodně poškozený a výsledek nejistý.To raději někde seženu torzo hodinek s dobrým vláskem Zasunout jeden výčnělěk pružinky pod obrubu tak aby druhý byl nad zářezem obruby, pinzetou zatlačit pod okraj a následně pružinku pootočit aby se třetí výčnělěk dostal nad zářez a ten následně opět zamačknout pod obrubu tlumiče, nutné je všechno jistit nehtem ukazováčku. Kdysi jsem si na to dělal takovej klíč. Jinak všechny tlumiče rozebírat, je zdroj velkých problémů a na životnost hodinek má podstatný vliv. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alt Odesláno 27. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. listopadu 2007 (upraveno) Na spicku paratka si namotam trochu zeleneho RODICA od Bergeonu [maji ho i v Parexu], v klidu si tim jakykoliv typ perka shora pridrzim a potom perko snadno nasadim, kam patri - na 99% se to podari napoprve a bez problemu, nehrozi uleteni perka apod. Rodico se vyborne hodi i pro prenaseni techto titernych casti - malych sroubku, kamenu, perek atd. Samozrejme taky vyborne cisti, coz je jeho primarni ukol. Upraveno 27. listopadu 2007 uživatelem alt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrJ Odesláno 28. listopadu 2007 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2007 Na spicku paratka si namotam trochu zeleneho RODICA od Bergeonu [maji ho i v Parexu], v klidu si tim jakykoliv typ perka shora pridrzim a potom perko snadno nasadim, kam patri - na 99% se to podari napoprve a bez problemu, nehrozi uleteni perka apod. Rodico se vyborne hodi i pro prenaseni techto titernych casti - malych sroubku, kamenu, perek atd. Samozrejme taky vyborne cisti, coz je jeho primarni ukol. Díky za radu.Dobrý nápad.Tímto způsobem se daří zasunout i uzavřenou část pérka PRIM do otočného závěsu? Tento úkon mi právě dělá největší problémy.Pokud je toto pérko stoprocentně správně uloženo v závěsu pak jeho otočení (nadzvednutí) včetně vložení ložiskového a krycího kamene a následné zastrčení dvou volných nožek pérka již není takový problém. petr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alt Odesláno 28. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2007 Jiste, je to pomucka k nezaplaceni - kdo neveri, at vyzkousi. Hlavne nic nikam neodleti, montaz libovolnych typu incablocu uz je potom snadna. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 28. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. listopadu 2007 Dobrej nápad s tou ?vatičkou?, možná změním svůj návyk z přidržování nehtem (jak psal rmx) na tohle. Taky mi to už párkrát brnklo a představte si, jednou se mi to povedlo najít ? na koberci!!! Pravda, stálo mě to asi půl hodiny, ale to byly doby, kdy sem ještě neměl náhradní součástky, tak nebyly jiná možnost. Dokonce jednou sem na koberci našel i krycí kámen! Jinak za svou největší hodinářskou zkoušku považuji šelakování palet kotvičky u dámských hodinek Chaika (průměr stroje 1,1 cm) kvůli špatné hloubce kroku. Ta kotvička má největší rozměr asi 2,5 mm, takže to byl fakt záběr: roztavit šelak, posunout paletku, vsadit do stroje, zkontrolovat hloubku kroku, a když je blbá, tak znova. Takhle sem to opakoval asi 5 krát, než byla přesně. Jinak rovnání vlásku u toho samého kalibru je taky docela dobrý A jednou sem dokonce zakolíčkovával vlásek do špalíku. Ten kolíček nebyl k rozeznání od smítka prachu, do pinzety samozřejmě chytit nešel, tak sem vzal jehlu, namočil do oleje, trochu otřel, aby na ní byla jen slabá vrstva na kterou se kolíček nalepil, takže sem ho moh přenest a aspoň mírně do tý dirky zastrčit, no a pak už stačilo ho tam něčim dorazit. Je to docela dobrá zkouška trpělivosti tohleto... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alt Odesláno 29. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. listopadu 2007 Kolickovani vlasku do spaliku delam chte-nechte pomerne casto, naposledy vcera - je to neprijemny ukon, ale taky to zdaleka neni to nejhorsi, co cloveka muze potkat... Jinak to Rodico je spis plastelina, nez vaticka... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrJ Odesláno 29. listopadu 2007 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. listopadu 2007 Jinak za svou největší hodinářskou zkoušku považuji šelakování palet kotvičky u dámských hodinek Chaika (průměr stroje 1,1 cm) kvůli špatné hloubce kroku. Ta kotvička má největší rozměr asi 2,5 mm, takže to byl fakt záběr: roztavit šelak, posunout paletku, vsadit do stroje, zkontrolovat hloubku kroku, a když je blbá, tak znova. Takhle sem to opakoval asi 5 krát, než byla přesně. Pro šelakování palety kotvy i těch nejmenších dámských hodinek používám následující ověřený postup. V zásadě nepoužívám žádný otevřený plamen,svíčka,zapalovač,zápalka a pod.ale elektronickou mikropájku s regulací teploty a špičatým hrotem o průměru špičky cca 1 mm.Teplota pájky nastavena 250-280 stupňů tak aby se šelak jen tavil,ale nepřepaloval.Nutno odzkoušet.Jako pomůcku používám rovnou kalenou a broušenou destičku s přesně kolmým otvorem o průměro 0,6-0,8mm dle hřídelky kotvy.Do otvoru vložím čep kotvy přitisknu šrubováčkem a opravované rameno nahřeji mikropájkou,až se šelak roztaví.Jehlou,nebo pinzetou srovnám paletu a přitlačím k základové destičce.V tomto stavu podržím do vychladnutí a ztuhnutí šelaku. Výhoda této metody,šelak se jen taví ,nepřepaluje a obě palety jsou naprosto rovnoběžné a kolmé na osu hřídelky kotvy. Přeji mnoho úspěchů při opravě palet kotvy Petr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 30. listopadu 2007 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. listopadu 2007 Jo mam se holt furt co učit...mít mikropájku, dělám to taky tak. Jinak šelak tavím zásadně u lihového plamene, aby se to nezačoudilo a když se to přibližuje opatrně ze strany k plameni, tak se neseškvaří. Dělám to naštěstí jen svátečně. Dík za radu! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Miloš ZIkmund Odesláno 14. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. února 2008 S tímhle Incapérkem se pracuje nejlíp když si v kroužku v jeho středu držíš nějakými dvěma prsty mini šroubováček či jehlu. Když vyskočí, navlíkne se na jehlu, spadne zpátky a máš další pokus. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Miloš ZIkmund Odesláno 15. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. února 2008 Vážení členové tohoto fora,jako nováček pokud mám čas,tak se zájmem pročitám jednotlivé témata.Amatérky se hodinářskou činností zabývám již řadu let v rozsahu elektrické,mechanické od náramkových přez budíky až po nástěnné kyvadlové pendlovky.Rozhodl jsem se zde založit diskusi "můj nejobtížnější úkon" opravy hodinek. Pro mne je tímto úkonem jednoznačně otevření tak zvaného INCA BLOKU t.j nárazuvzdorné pružné uložení ložiska setrvačky.Zejména vsazení do závěsu zpružky,kerá uzavírá Incablok s dvěma kameny krycím a s otvorem. Pokud se mi podaří zpružku otevřít a nadzvednou tak je všechno v pohodě.Horší je však,pokud vypadne za svého zavěšení tak to je pak skutečný horor ji tam opět správně zasunout.I když jsem vybaven značnou dávkou trpělivosti i odpovídající pinzetou tak se mi to podaří tak v 1 případě z 10.Ve zbývajících 9 případech zpružka "brkne" a je nenávratně ztracena a hledat ji po stole a podlaze je nadlitský úkol. Máte nějaký fígl na tento úkon?Podělte se o zkušenosti radou ostatním. Rovněž žádám přidat další Vaše problematické úkony a jak se Vám je daří řešit. Těším se na odpovědi Petr No a když už jsem tady, tak přidám: Vsadit vodicí kámen do vodítka setrvačky a nenechat si ho při tom vycvrnknout z příručky. Neboli z pinzety. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 15. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. února 2008 No a když už jsem tady, tak přidám: Vsadit vodicí kámen do vodítka setrvačky a nenechat si ho při tom vycvrnknout z příručky. Neboli z pinzety. Jo to sem dělal před týdnem u svých Poběd a musím souhlasit. Navíc ho tam pak zašelakovat - lahůdka pro trpělivost Možná sem to tu už psal, ale kvalitní zážitek je taky vkládání klínku vlásku do špalíku (při výměně vlásku). Jednou sem tohle prováděl u kalibru Chaika, který má průměr cca 1 cm a všechny součástky jsou víceméně zmenšeny přímou úměrností...bez lupy sem nepoznal, zda se jedná o smetí nebo o klínek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrJ Odesláno 15. února 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. února 2008 S tímhle Incapérkem se pracuje nejlíp když si v kroužku v jeho středu držíš nějakými dvěma prsty mini šroubováček či jehlu. Když vyskočí, navlíkne se na jehlu, spadne zpátky a máš další pokus. Dobrý nápad,zkusím při nejbližší opravě realizovat.Jen těch prstů a obou ruk bude asi málo proti počtu nástrojů (pinzeta,jehla,pružinka) v tak malém prostoru INCA bloku.V každém případě při prvním nezdaru je pérko zachráněno na další pokusy.Jednou jsem vystřelené a domněle ztracené pérko našel náhodně po více jak 5 hodinách zavěšené v ochlupení levé ruky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrJ Odesláno 16. února 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 16. února 2008 S tímhle Incapérkem se pracuje nejlíp když si v kroužku v jeho středu držíš nějakými dvěma prsty mini šroubováček či jehlu. Když vyskočí, navlíkne se na jehlu, spadne zpátky a máš další pokus. Tak tato rada byla myšlena asi pro kulatý tvar pérka s třemi nožkami používaný u ruských hodinek a pod.U pérka našich PRIM si to nedovedu dost dobře představit.Perko je otevřené s dvěmi nožkami a uzavřená část,která je otočně zaháknutá v pantíku je tak malá,že tam žádnou jehlu nedám a ještě pak zasunout do závěsu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vana Odesláno 17. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2008 Zkus tu jehlu držet v minimálním úhlu vůči kameni - aby se zmenšil prostor kudy může pérko utéct. A je třeba tu jehlu držet takovým směrem, aby se křížila s pérkem, vlastně to pérko skoro přimačkovat. Tak to dělám u Primáckých KIF tlumičů já a ještě mi neulítlo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alt Odesláno 18. února 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2008 Kdybyste si koupili v Parexu ci na ebay Rodico, dali si ho kousek na spicku paratka, tim pridrzeli levackou shora perko incablocu, tak druhou rukou muzete s perkem libovolne manipulovat. Perko se na Rodico lehce lepi, nikam neuhne, neustreli, v podstate se neda nic zkazit. Pak se z teto opravy stava rutina. A je jedno, o jaky typ perka se jedna. Navic se na Rodicu na spicce paratka perfektne prenasi veskere male dily - sroubky, kameny, perka. Nic neupadne, nic nevystreli a neodletne do dali, nic se mechanicky neposkodi, veskera manipulace je strojove presna a jista. Rodico je takova hodinarska plastelina, ktera zaroven cisti od oleje apod. [Nejsem placen za reklamu na Rodico]. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
djw Odesláno 3. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 3. ledna (upraveno) On 2/18/2008 at 5:41 PM, alt said: Kdybyste si koupili v Parexu ci na ebay Rodico, dali si ho kousek na spicku paratka, tim pridrzeli levackou shora perko incablocu, tak druhou rukou muzete s perkem libovolne manipulovat. Perko se na Rodico lehce lepi, nikam neuhne, neustreli, v podstate se neda nic zkazit. Pak se z teto opravy stava rutina. A je jedno, o jaky typ perka se jedna. Navic se na Rodicu na spicce paratka perfektne prenasi veskere male dily - sroubky, kameny, perka. Nic neupadne, nic nevystreli a neodletne do dali, nic se mechanicky neposkodi, veskera manipulace je strojove presna a jista. Rodico je takova hodinarska plastelina, ktera zaroven cisti od oleje apod. [Nejsem placen za reklamu na Rodico]. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Pratele, Rodico Nerodico, jsem nestastny s umistovanim Incabloc do Primek, kdyz uz nahodou opusti ten svuj "pant". Dokazete mi poradit, z ktere strany se ho snazit nasadit, respektive, hraje-li roli uhel? Mam se snazit zcela "nakolmo" a pak ho zaklonit? Nebo nopak "vleze" a nejak ho tam na silu zatlacit? Mam lupu pouze 4x, tak mozna dobre nevidim, jak jsou tam mysleny zarezy, kde jsou uzsi mista atp... Moc dekuji Upraveno 3. ledna uživatelem djw preklepy Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se