Přejít na obsah

Ball Engineer Hydrocarbon Chronograph


New Milis

Doporučené příspěvky

Zkusím se trochu rozepsat o své nové akvizici ? hodinkách Ball Engineer Hydrocarbon Chrono. Tahle ?recenze? je taková moje prvotina, a tak se předem omlouvám za obsáhlost , možné chyby v terminologii a hlavně za zaujatost.

 

Takže : Objednáno před cca týdnem na e-bay (prodejce preppyboy1971 z Filipín), za cenu 2050 dolarů včetně pošty. Přišlo dnes, bohužel spolu se státním doúčtováním. Už ani na můj oblíbený FedEX není v tomhle směru spolehnutí..

Hodinky přišly v bytelné tmavě zelené krabici, spolu s obsažným 2cm tlustým návodem a plastovou kartičkou s vyplněným datumem 11/22/07. Jak bylo domluveno. Pečlivě polepené fóliemi, zjevně nové a nikdy nepoužité.

 

K vlastním hodinkám:

Nemůžu a nechci se vyjadřovat k designu ? nemám vkus a nerozumím tomu, ale z toho, že jsem si je koupil vyvozuji, že se mi asi líbily. A taky se mi líbily jejich popisované vlastnosti, jen je rychle shrnu : Tlusté safírové sklíčko, tritiové trubky všude možně, vehement na ochranu korunky, kombinace titan-ocel, vodotěsnost 300m, pozoruhodná nárazuvzdornost a samozřejmě oblíbený Valjoux 7750.

 

Čeho jsem se bál nejvíc, byla předpokládaná nízká váha, plynoucí z použití titanu. To se nevyplnilo, hodinky jsou na ruce cítit, váha je srovnatelná třeba se Seiko Monster nebo s bondovkama, takže paráda. O sklíčku jsem někde četl, že je 4mm tlusté ? to rozhodně není ale bude mít tak 2mm ? asi stačí. Antireflex funguje uspokojivě, pro lepší dojem přece jenom schází horní antireflexní vrstva.

 

Luneta je ocelová a opravdu skvělá ? precizní v každičkém detailu, broušená plocha s naprosto přesně zapuštěnými písmeny, leštěnými výstupky a pak na dvanáctce vrchol všeho ? ocelový kroužek se zapuštěnou tritiovou ultra-mini trubičkou. Otáčení lunety probíhá za dramatického cvakání, s naprosto přesným nastavením na požadovanou polohu ? jeden z nejlepších prvotních seznamovacích zážitků s hodinkami.

Vroubkování ciferníku je hodně decentní, ciferník jako takový je velmi dobře zpracovaný. Tritiové minitrubičky na indexech jsou zapuštěny tak, že nepřesahují nad plochu ciferníku. Subciferníčky jsou bez vroubkování a trochu zapuštěny, dokonce to vypadá na nějaké sendvičové provedení ? to by chtělo lupu. Ale vypadá to parádně! Popisky na indexech jsou provedeny bílou barvou, ostatní nápisy taky ale navíc jsou plasticky vpuštěny mezi vroubkování. Celkový dojem z ciferníku ? paráda!

 

Hodinová a minutová ručička jsou krásné leštěné ocelové výrobky s naprosto pravidelnými a ostrými hranami a nádhernými trojúhelníkovými výřezy v koncích ? další z vrcholů díla! Tritiové trubičky jsou v nich zasazeny naprosto přesně. Vteřinovka a ručičky subciferníčků jsou žlutě lakovány, bez známek nějakého stékání nebo kapičkování barvy. U malých ručiček bych možná tritiové trubky oželel, nevím.

 

Rozměry jsou 42mm průměr a 18mm výška! Vlastní pouzdro hodinek je z titanu - a je to docela hodně titanu. Trochu se obávám možnosti snadného poškrábání, vzhledem k těm plochám. No, uvidíme, nakonec mělo by to jít v pohodě rozleštit brusnými ubrousky ? ty jsou vtipně na cestě. Vůbec ta kombinace oceli a titanu je docela zdařilá ? není to nějak zásadní rozdíl, přesto jsou tam ty materiály poznat ? to titanové pouzdro mezi ocelovou lunetou a ocelovým 4mm silným dýnkem.. zajímavé. To dýnko je trochu blázinec ? je tam nějaká šílená ponorka, na druhou stranu moc pěkně vyvedený plastický nápis BALL, vyleštěný jak blázen..

Tlačítka chronografu jsou rovněž ve vysokém lesku, spolu s vehementem na ochranu korunky. Vehement se ovládá stisknutím čudlíku a vykloněním nahoru ? vše pracuje precizně, bez nějakého drhnutí nebo viklání. Práce s korunkou je velká radost ? padne perfektně mezi prsty, polohy pro seřizování jsou přesně vymezeny. Šroubování korunky v pohodě bez nutnosti moc tlačit a hledat závit. Celkově tato část působí stylem: Je tu spousta ovládacích prvků a polstrovaná sesle!

 

Tah je rovněž kombinace oceli a titanu, podle obrázku jsem se obával, že spojovací ocelové prvky budou leštěné ? to naštěstí nejsou, jsou stejně broušené jako titanová část, takže tah nevypadá nijak buransky. Na druhou stranu ten rozdíl je malý, skoro neznatelný. Ale má to pozitivní vliv na hmotnost hodinek a tak je to vlastně dobře. Praktické jsou šroubky, takže zkrácení tahu je otázkou několika minut bez zbytečného stresu. Spona je hodně bytelná, možná až trochu humpolácká. Má možnost prodloužení tahu a překlápěcí pojistku s plasticky vystupujícím logem RR. Asi Rolls Royce.. To logo se mě tam vzhledem k tomu, že není použito nikde jinde, nijak zvlášť nehodí, ale budiž. Všechno funguje spolehlivě, možná bych uvítal, kdyby to při zapnutí víc cvaklo ? vše ale jistí zmíněná pojistka..

 

No, a nakonec skoro to nejhlavnější: můj dojem z tritiového osvětlení. Bomba. Ano ? ve svítivosti se to nedá srovnat s LumiBrite na Seikách apod. ale na druhou stranu ? svítí to furt. Furt.. Nezačne to po minutě skomírat a světélkovat a vadnout ale svítí to furt a všude rovnoměrně a stejně. A decentně, jakkoliv je to trošku blázinec se všema těma indexama a ručičkama. A úplně skvělý je to při stmívání, jsou to tenoučký čárečky jemně vystupující z ciferníku. Fakt pěkný.

 

Co se týká kalibru, tak přesnost ani nic podobného jsem neměřil, vzhledem k všeobecné proslulosti Valjoux 7750 očekávám všechno, co se očekávat dá.

 

Celkový dojem: Jsem spokojen až nadšen. I když hned po rozbalení jsem trochu smíšené pocity měl ? hodinky jsou opravdu bytelné a určitě nejsou univerzální. Asi jsou i trochu extravagantní ? vlastně nevím, co bych si pomyslel, kdybych potkal týpka s tímhle na ruce. Už mi totiž chybí odstup.

 

New Milis.

post-1578-1196361205.jpg

post-1578-1196361229.jpg

Upraveno uživatelem New Milis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

Dobrá recenze a ještě jednou gratuluji ....... řekl bych,že nevkus a na první pohled nejistota (co že jsem to pořídil) alespoň u mně po čase vítězí a obrátí se ve spokojenost .... jednoznačně to jsou nevšední hodinky pro nevšední lidi ;) ......

 

Edit: myslím,že tím směrem se ubírá i filozofie Ball (viz jejich nevšední a netradiční webové stránky)

Upraveno uživatelem YPO
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tleskám, příjemná recenze a hlavně to nejdůležitější" super hodinky. Čím více Ball poznávám, tím více mě přitahují a zrovinka tento model, jelikož mám rád bytelnost, by mi moc vyhovoval. Při dněšním kurzu dollaru se mi zdá i velmi přijatelná cena, tak ať ti šlapou"

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...