Přejít na obsah

Steinhart Aviation


vladacr

Doporučené příspěvky

Hodinky německé firmy Steinhart jsou zde na fóru zastoupeny poměrně hojně, a to zejména modely Ocean a také pilotkami Nav B-Uhr. Modely Avaition se tu ale tak často nevidí, dokonce ani v chlubícím vláknu jich moc není, recenze žádná. Tak snad neurazím, když přidám pár řádků.

 

Německé věci moc nemusím; sice si cením německé kvality, proto doma máme německou myčku a pračku, naše auto americké značky bylo vyrobeno v Německu, ale německý dizajn mi vždy přišel takový hodně strohý až drsný, studený. Taky jsem si říkal, že až si jednou koupím pilotky, určitě nebudou německé. Když jsem tyhle hodinky poprvé objevil zde na fóru, v chrono variantě, kupodivu se mi moc líbily, chytly mě na první pohled. A když se v inzerci objevily tyhle "obyčejné", řekl jsem si, že je zkusím a rozhoduto bylo (na mě) velmi rychle.

 

IMG_5622_web.jpg

 

Hodinky jsem koupil v listopadu 2015 a do doby začátku psaní těchto řádků (druhá polovina února 2016) se mnou neměly lehký život. Ne, nejsem Golem ničitel, k hodinkám se chovám jako k ženám, tedy s láskou a úctou. Problém, který u mě (nejen) Steinhart Aviation má se jmenuje Revue Thommen Diver. Prostě vzít na ruku něco, co překoná "revíčka" je (zatím) prakticky nemožné. Svou roli v tom hrají i řemeny a meshe - viz dále. Jediné hodinky kromě RT, které vydržím nosit déle než týden v kuse jsou Glycine Combat Sub 2-Tone Blue. Takže štajny se na mém zápěstí zpočátku moc neohřály.

 

Kalibr

 

Co se použitého kalibru týče, Steinhart Aviation používá osvědčenou standardní ETU 2824-2, tedy 25 kamenů, automatický nátah, hacking. Přesnost se u mého kousku pohybuje kolem -5 sekund za den. Rezerva nátahu je na použitý kalibr standardní, naměřil jsem 41 hodin. Datumka překlápí 15-20 sekund po půlnoci. Tikot je docela zřetelný, pokud si hlavu podepřu levou rukou s hodinkami na zápěstí, slyším krásný "tlukot" pružinkového srdce, ale pokud jsou hodinky na nočním stolku tak už ani mé netopýří ucho neslyší nic. K plnému natažení stačí nějakých 35-40 otočení korunkou. Korunka je mohutná, signovaná, perfekně provedená, díky velikosti se s ní perfektně manipuluje, po vytažení se neviklá. Ani přes svou velikost na zápěstí nepřekáží a netlačí. Vzhledem k určení hodinek není šroubovací, vodotěsnost je dle slov výrobce "omezena", s vodou musí být proto uživatel velice opatrný, žádná sprcha natož plavání.

 

IMG_5643_web.jpg

 

Pouzdro

 

je prostě nepřehlédnutelné. Čtvercové s broušeným povrchem, velice masivní. V každém rohu trůní jeden imbusový šroub, což hodinkám dává správně industriální, možná až drsný nádech. Pouzdro není vyrobeno z jednoho kusu, je složené ze dvou dílů, které jsou sešroubovány právě těmi čtyřmi imbusy. Neměl jsem odvahu (ani potřebu) zkoušet, jestli jsou opravdové nebo jen "na oko", ale protože výrobce tyto šrouby prodává jako volitelný náhradní díl, čtyři kousky za 1 euro, tak jsem si říkal, že asi opravdové budou :-). Když se mi na internetu se podařilo najít fotku, na které je vidět hodinky se sundaným horním dílem, bylo jasno.

 

57.jpg

 

No, přiznejme si, že na tyhle hodinky v nedbalkách není moc pěkný pohled.

 

Takže raději dále. Upřímně musím říci, že spáry mezi oběma díly mi trochu vadí, zejména při pohledu od stěžejek. Naštěstí se nezdá, že by se v nich usazoval prach a špína. Luneta je rovněž ocelová, broušená, neotočná, bez indexů. Zatvrzelí puristi a "originalisti" budou jistě namítat, že pouzdro není originální (s odkazy na Bell & Ross BR-03/BR-01), ale to mě netrápí. Upřímně, pokud někdo dnes vymyslí "nový a neotřelý dizajn", tak se na to většinou nedá koukat. Mě se aviejšny líbí více než B&R.

 

IMG_5636_web.jpg

 

Nožky jsou široké a vybíhají nějakých 10 mm za pouzdro, čímž ještě umocňují pocit mohutnosti hodinek. Jsou vrtané a řemeny se k nim připevňují pomocí šroubovacích stěžek opět s imbusovými šrouby. Tady je IMHO jedna z nevýhod těchto jinak velmi povedených hodinek - stěžejky mají průměr 2 mm, což dělá většinu tahů, meshů, rubberů a silikonů, které mám doma k Revue Thommen Diver nepoužitelnými, protože je na tyhle stěžejky prostě nenarvu.

 

IMG_5645_web.jpg

 

U většiny kožených řemenů to naštěstí není problém, tam se stěžejky vejdou. Jenže na kůži mám v poslední době alergii - doslova a do písmene. A tak avíci strávily dlouhý čas pouze v hodinkovnici a já sháněl tenčí stěžejky nebo gumový/silikonový řemen s větším otvorem pro stěžejky. Dýnko je šroubované, ocelové, gravírované. Sklíčko je safírové, vypouklé a antireflexní vrstvou na vnitřní straně.

 

Ciferník

 

je kulatý, v matně černé barvě, ve dvou vrst­vách. Není to ale sendvič, jak ho známe třeba z Pane­rai. V nižší vrstvě je vlastní cifer­ník s natiš­tě­nými bílými hodi­no­vými indexy a dvou­ci­fer­nými čísly na pozi­cích 12 3 6 a 9. Indexy jsou poměrně dlouhé a čísla velká. U trojky, šestky a devítky je navíc ještě malý troj­ú­hel­ní­ček a nad dva­náct­kou dva čtve­rečky. Ze středu cifer­níku se do čtyř svě­to­vých stran roze­bíhá jemný nit­ko­vitý kříž. Pod dva­náct­kou najdeme logo a nápis Steinhart, pod šest­kou obli­gátní Swiss Made a nad ní slovo Auto­ma­tic, na jehož pomy­slné linii je umís­těna datumovka, která se tak ocitá na ?půl­páté?. Je kulatá, malá, datumový věnec je černý a čísla jsou oto­čena tak, aby ?stála rovně? a člo­věk tak nemusí šilhat, aby zjis­til, jaký je datum. Jinými slovy, datumovka neruší pocit doko­nalé syme­t­rie cifer­níku. Pro sle­pýše jako jsem já je sice tro­chu obtíž­nější datum pře­číst, ale koli­krát za den to člo­věk potře­buje, že?

 

IMG_5656_web.jpg

 

Vyšší vrstva je vlastně minutový věnec, který se "vypíná" odhadem tak 2 mm nad základnou ciferníku. Je to jen asi 3 mm široký kroužek po vnějším obvodu, na němž jsou natištěny minutové a půlminutové indexy. Na "pětiminutovkách" je čárka indexu nahrazena tečkou, nad níž je opět dvouciferené číslo, tentokrát ale malé, označující minuty: 60-05-10-15...50-55. Tečku pod šedesátkou nahrazuje trojúhelníček. Ručky dotváří celkový velmi kompaktní dojem z ciferníku. Jsou opět provedeny v kombinaci bílé a černé, kdy zhruba dvě třetiny ruček jsou bílé a poslední třetina, ta "dole" je černá, tentokráte však s maličko metalickým nádechem. Minutová ručička má podobu římského meče, hodinová dýky a vteřinovka, to je štíhlounký elegantní šíp. Minutovka a vteřinovka dosahují těsně k minutovému věnci, vteřinovka potom k jeho hornímu okraji, takže kdybyste byli v ciferníku uzavřeni, mohli byste vteřinovku pohodlně použít jako můstek, po němž lze přejít ke středu ciferníku.

 

IMG_5456_web.jpg

 

Při pohledu z boku je vidět, jak ručičky elegantně plují nad klidnou a vyvrovnanou hladinou ciferníku. Lumi je bílá s nádechem do zelena, poměrně slušná jak co do intenzity tak i trvanlivosti. Svítí všechny ručky, na spodním věnci svítí všechny indexy a čísla, na minutovém věnci jsou luminiscenční vrstvou opatřeny indexy pod čísly. Za tmy a v šeru je na hodinky moc pěkný pohled. Celý ciferník má úžasnou hloubku, je dokonale čitelný a přehledný bez jakýchkoliv rušivých prvků. Zpracování je na výborné úrovni.

 

IMG_20160121_133447_HDR.jpg

 

Hodinkám sluší především kožené pásky nejrůznějších barev, od tmavě hnědé, přes černou až k červené. Velmi dobře vypadají i na kaučuku/silikonu, dokonce k nim Steinhart jeden sám nabízí. Pokud na ně nasadíte (originální) tah či dokonce (originální) mesh získáte kousek, který bude vypadat naprosto jinak než drtivá většina běžně nošených hodinek. Moje žena tomu říká "matice a šrouby".

 

Bohužel, jak už bylo uvedeno výše, použití nejrůznějších nefiremních tahů a meshů a silikonů je značně zkomplikováno velkým průměrem originálních šroubovacích stěžejek. Chtěl jsem zkusit sehnat tenčí, a tak jsem se nejprve obrátil na výrobce a prodejce v jedné osobě:

 

Hello,
I'm a happy and proud owner of a Steinhart Aviation watch. I also have a wide variety of 24 mm rubber and leather straps for my other watches. To my regrets I can't use them with Aviation, as the lugs which are used there are too thick for most of them. I was thus wondering if the are screws for 24mm lugs available that would be thinner the standard ones. Hope you can give an affirmative answer.
Regards
Vlad

 

Avšak odpověď, která mi o čtyři dny později přišla, mi neudělala radost:

 

Dear Vlad,
very sorry, but we can?t help you.
Viele Grüße,
Best regards,
Judith H. Kuchler
Steinhart Watches GmbH

 

V eshopu má Steinhart i šroubovací stěžejky pro modely Apollon a Triton 100ATM, které mají jiné produktové číslo než stěžejky pro Triton Dual Time, Triton 30ATM a Aviation Steel. Páreček stojí jedno euro a poštovné je zdarma. A tak jsem je zkusil objednat. Přišly asi po dvou týdnech a hádejte... Jsou tenčí a pasují do všech meshů, co jich doma mám! Tak nevím, jestli odpověď ze Steinhartu byla motivována lakotností (kup si náš originál), nebo jestli to prostě byla jen lenost a neschopnost jenoho člena personálu. Nicméně, okamžitě po rozbalení jsem vyzkoušel silikon i jeden z meshů a bylo jasné, že Aviationy budou teď v hodinkovnici trávit mnohem méně času. A to je dobře, protože je to kousek, který si zaslouží být viděn a obdivován.

 

Steinhart Aviation jsou pěkné a kvalitně udělané hodinky za rozumné peníze. Mezi klady zcela jistě patří perfektně čitelný ciferník, dobrá lumi, na ruce 19.5 cm velmi dobrá nositelnost, ale uznávám, že pro inseminátory tyhle hodinky moc nejsou. Pokud bych měl najít nějakou tu vadu, tak snad jedině malá datumovka, ale rozhodnně to není deal breaker. Podpora výrobce by mohla být lepší.

 

Stručné technické specifikace

rozměry: 44 mm x 44 mm
výška: 14,5 mm
lug to lug:
hmotnost: 137 g
klenutý safír s vnitřní vrstvou antireflexu
"sedvičový" ciferník

 

Všechny fotografie jsou mé, s výjimkou té se sundaným vrškem. Tu jsem našel někde na Ebay.

 

Recenze s formátováním je k přečtení na mých stránkách

 

Další fotky jsou v galerii

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...

Díky za recenzi.

Mám aviatony asi dva roky a i když jsem je kupoval jen na zkoušku, jsou to mé nejoblíbenější hodinky. Zatím je nosím na kůži, ale na tom meši vypadají super a asi ho také zkusím. Podle mne jsou to úžasné, výrazné hodinky za super peníze, takové " Pamy pro chudé ".

Jako jediné mínus vnímám absenci vodotěsnosti, která by k tomu masivnímu Tool vzhledu být měla.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • Po roku...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...