Přejít na obsah

ze Života .....


Návštěvník YPO

Doporučené příspěvky

Tak ještě pár odkazů na flying revue, taky dobrý čtení, ale trochu hůř se v tom orientuje:

 

https://www.flying-revue.cz/vzpominky-letcu

https://www.flying-revue.cz/vyhledavani?s%5Bbasic%5D%5Bname%5D=Cesty+života+leteckého+&submit=Hledat&s%5Bbasic%5D%5Bexclude_enabled%5D=1

 

Pak na planes.cz ještě články od Jana Čecha (ke konci už je kvalita nic moc), Alberta Orlity a Jana Kopičky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Úryvek z Pamětí starého práškaře (zdroj: planes.cz):

 

Slavnost veliká, Luftjarda zařídil hudbu hradní stráže, spustili fanfáry, hymna, pak veliký projev, poté jsme po jednom chodili na podium, kde nám slavnostně předali Certifikát velitele letadla B737 nebo ATR v semišových deskách, dostali jsme značkové hodinky s logem ČSA a potřásli si tlapama.

41116_1.jpg

Ceritifikát pro velitele letadla B 737

Pak byl obrovský raut, zajišťovaný tenkrát ještě cateringem ČSA, podávalo se to samé, co v byznys třídě na palubě letadla. Jedinou kaňkou bylo, že nám malej utekl do škvíry mezi vystavené exponáty aut, kam jsem se já ani nikdo jiný už nevešel, v ručičkách oblázky, které si nasbíral mezi těmi vozy.

?Jestli tím šutrem obejde ty veterány, tak se nedoplatíme,? šeptám manželce nervózně. Dobře to dopadlo, podařilo se nám ho vylákat na zákusek.

41116_2.jpg

Společné foto čerstvě inaugurovaných kapitánů

Ty hodinky, co jsme dostali, to byl zase nějaký óbrpočin Luftjardy. To byla nějaká vadná série, či co, určitě to dostal někde za hubičku. Mně šly nejdýl, skoro třičtvrtě roku. Oprava stála přes sedm tisíc, dodnes je mám v šuplíku, aby po mně děti měly památku, když už se nedají používat. A na to taky nezapomenu. Tuto značku opravuje jediné klenotnictví v Pařížské ulici. Tak jsem se tam vydal a hned u vchodu jsem zjistil, že to nebude jen tak a je to mimo můj naturel. Dveře mi otevřel olivrejovaný vrátný a ukázal mi, kam se mám vydat po vysokém koberci. Tam jsem ty hodinky vytáhl z kapsy, a že mi nejdou. Veliký úžas a prý:

?Moment pane!!? Odběhl dozadu, odkud si přinesl semišový polštářek, na něj mi ty moje óbrhodinky opatrně položil a posvátně odnesl do dílny. Z druhé kapsy jsem vytáhl svoje staré Breitlingy, u kterých mi chyběla stěžejka, co drží pásek u ciferníku.

?Prosím vás, teď jsem bez hodinek, neměli byste tady nějakou stěžejku na tyhle hodinky??

Vzal to štítivě do ruky a povídá:

?A to je co, tohleto?? A to mě nastartovalo:

?Vážený pane, to jsou Breitlingy, originál za 40 USD z Dubaje. Na rozdíl od těch vašich, co jste odnesl jako svátost a chcíply po roce, tyhle jdou už čtyři roky na minutu přesně!?

?No já jen, aby vás ta stěžejka nepřišla dráž, než celé hodinky,? povídá na to ten chlap.

?To není vaše starost, tady platím já,? začal jsem si hrát na milionáře. Opravili mi je, za 90 korun. Ty ?značkové? třeba budou někdy sběratelským kouskem, s tím logem ČSA a moje mají vyraženo číslo 11 z 50ks série. Další inaugurace už tak honosné nebyly, pak už se ani nerozdávaly ty hodinky, až to zase zaniklo docela.

41116_3a.jpg41116_3b.jpg

Hodinky od prezidenta Tvrdíka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak si laskavě vem příklad z hopy a dávej víc historek. Kdybys energii vynaloženou na blbý kecy v různých vlaknech věnoval zapisování zážitků od volantu, ze zastávek a konečných, jistě bychom to všichni ocenili :)

 

Hele, co jsem dneska potkal za exponáty.

 

post-33141-0-14768400-1547977242_thumb.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...