Přejít na obsah

Hodin(k)y, čas a Bible


kvartus

Doporučené příspěvky

No, na rozdíl od Starých pověstí českých nebo Řeckých bájí je Bible poměrně slušný historický materiál. Starověcí izraelští králové i novozákonní postavy, které jsou v ní zapsány historicky nebo archeologicky průkazně žili, stavěli stavby, válčili války, zažívali mezinárodní události, katastrofy atd., o kterých se tam mluví. Leckterá událost je usazena do velmi slušného historického kontextu jako třeba:

V patnáctém roce vlády císaře Tiberia, když v Judsku vládl Pontius Pilát a v Galileji byl tetrarchou Herodes, jeho bratr Filip byl tetrarchou na území Itureje a Trachonitidy a Lyzanias byl tetrarchou v Abiléně, za velekněze Annáše a Kaifáše, stalo se… (Lukaš 3)

nebo:

Achab, syn Omrího, se stal králem nad Izraelem v třicátém osmém roce vlády judského krále Ásy. Achab, syn Omrího, kraloval nad Izraelem v Samaří dvacet dva let… (1. Královská 16)

Jistě mnoho událostí není potvrzeno jinými zdroji, což nutně nevyvrací jejich věrohodnost. Mnohé z biblických knih nejsou historické knihy, ale poezie, přísloví, písňové texty, proroctví, podobenství, odkazy na dávné události bez potřeby zařazení do časového kontextu. Ty jistě nemohou být historickými zdroji. A ano, dost možná jsou v určitém smyslu v Bibli nepřesnosti, chyby a omyly. Ostatně ty jsou i ve všech učebnicích dějepisu… Jo, a na Bibli je z nějakého důvodu spousta lidí děsně alergických a tak věnují hromadu energie tomu, aby cokoli z ní popřeli a vyvrátili. Na to mají jistě právo. I tady :)

Ale pořád tu nemluvíme o teologii, o tom, jak a čemu věřit. Jen si povídáme a diskutujeme o Bibli a o tom, jak souvisí s časem… Takže díky za příspěvky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Bert napsal:

Ne, tisíckrát ne. Nepoužívej, prosím, to idiotské slovní spojení "našeho letopočtu" .... Je to zavádějící. 

Taky se mi n.l. nelíbí, mám raději L.P. Jenže termín "běžný letopočet" jako ne-křesťanská alternativa od Johannese Keplera ze 17. století (annus aerae nostrae vulgaris) se moc v našich krajích nepoužívá. Ale díky za fajn koment.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Já jsem teda ovlivněný - poslouchám Atheist experience a bavím se tím, jak si Matt maže církve na chleba. Ale zastávat se bible argumentem, že je tam mnoho historických pravd je slabý. Knihy o Sherlocku Holmesovi jsou dokonce i mistopisně ok a přitom je to celé fikce. Bible, jak ji známe dnes, je oproti původním spisům "výběr z hroznů" a přesto si mnoho kapitol navzájem odporuje. Žádný z evagelií NZ nepsal Ježíšův současník, všechno jsou to zapssná vyprávění.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...