Přejít na obsah

Tissot Seastar 1000 Quartz 40mm T120.410.11.051.00


kaktusář

220 zobrazení

Proč jsem si koupil quartz?

 

Po těchto tissotech jsem se díval už delší dobu - možná rok. Chtěl jsem nějaké kopie rolexek, které nebudou úplně homáž, ale budou vystihovat ten styl. Poslední dobou se mi sešlo moc mechanik. To samo o sobě není nic zlého, mechaniky mám moc rád. Jenže chci tolik hodinek, kolik jich unosím. A tak jsem došel k závěru, že pustím steinharty.
image.thumb.png.d862682d75b13ae4c8e0d1b33ff17c5f.png

Ano, jejich zpracování je vynikající, i hodinářům v Onyxu se zpracování moc líbilo. Strojek je rychlotikající - nikoli 21tis kmitů, ale 28tis kmitů. Někdo říká, že ten rozdíl nevnímá, já ho ale vnímám hodně. Jednoznačně slyším mnohem rychlejší tikot než u strojku s 21tis kmity. A taky vnímám docela jasně plynulejší chod ručky. Proto jsem byl za ty hodinky rád, ve sbírce mám víc mechanik se strojky s pomalejší frekvencí. Nicméně jsem nedávno získal seika Seiko Brightz SDGZ003, které mají také tuto frekvenci. 

Další důvod je ten, že se nechci starat o tolik mechanik, přece jen jednou za čas je pravděpodobné, že mechaniky budou chtít na výměnu oleje apod. Péče o quartz je jednodušší.
Nedávno jsem prodal všechny quartzy bez funkce EOL, které jsem měl ve sbírce. Nedovedu nosit quartz hodinky bez EOL. A tak mi  zůstaly soláry a quartzy s touto funkcí - nevím, jestli se tomu dá říct: quartz vyšší generace. 

Vpodstatě mám dva tyto čisté quartzy (s EOL). 

1/ Seiko Quartz SUR373P1, kde je kalibr 6N52 a jak jsem zjistil, má EOL.
2/ Hamilton Khaki Field Quartz H68551733. Ty mají kalibr ETA F07.111 s funkcí EOL.
3/ jsem dnes koupil Tissot Seastar 1000 Quartz 40mm T120.410.11.051.00. s funkcí EOL a ještě navíc je to PreciDrive verze - tedy s roční odchylkou  +/- 10 sekund. Také se u kalibru píše, že je termokompenzovaný. 

Každé z těchto quartzových hodinek mají tedy zcela jiný kalibr. Baví mě mít quartzové  hodinky s různým kalibrem. Dovedu si představit, že se na tom dá ulítnout a sbírat jen quartz a porovnávat a zkoumat. 

Co mě dále baví na tissotech? Mají WR 300m, šroubovací korunku, tah s rychloupínáky, moc sympaticky chřastí :) Mají dobrý AR a neuvěřitelnou schopnost měnit odlesky a barvy na lunetě. To samozřejmě může někomu vadit. Utilitární potápky by měly být na lunetě barevně stabilní.
Luneta jde celkem dobře tak akorát ztuha, takže nemůže dojít k nechtěnému otočení, když třeba člověk odhrnuje konec rukávu u zimní bundy. To mě neskutečně vytáčelo u seika samurajů, luneta měla sice velmi pěkný chod, ale asi až moc uvolněný a několikrát za den jsem zjistil, že je pootočená. Takže preferuji tužší chod lunety :)

Byl jsem osobně v Helveti, takže jsem si i dohlédl na to, aby se vteřinovka trefovala na indexy. 

Luneta jako celek má malinko vůli - např. steinharty žádnou vůli nemají a pocitově jsou zpracovány lépe - přitom oboje hodinky jsou za stejnou cenu. Steinharty mají však uvnitř strojek, dá se říci, že jsou tedy mnohem výhodnější ke koupi, než tissoty :)

Nicméně tissoty nejsou homáže, je to svébytné dílko se zvláštně mizejícími indexy na lunetě. Celek skutečně působí jako originální seastar a ne jako kopie rolexů, což vnímám jako plus - i když rolexy dost připomínají. Ta hra s estetikou rolex mě baví. 

Datumovka je dole, což vítám, protože nemám ještě hodinky s datumovkou na pozici 6. Celkově je ciferník celkem prázdný - steinharty podobně jako rolex mají na ciferníku spoustu textu. Osobně bych asi u tissotu udělal indexy o něco větší. Ale na jejich velikost si zvykám a přijde mi zajímavě hravá. Není to vada, je to zas estetická preference majitele :)

Zatím jsem s těmito tissoty moc spokojen a těším se na život s nimi :)

image.png.8dd2b998be4e1266666b0fa0f74ddd36.png

 

image.png.10e52596660efd84414be8d35064ed92.png

2 komentáře


Doporučené komentáře

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...