Řešil jsem, kde vzít kameny pro kapesní, které mají velikost a tvar zcela mimo standard, který se dá koupit, je mnoho krásných strojků, které někdo zcela poničil nešetrným zacházením, ono když z 21 kamenů je jich třeba 8 vadných, tak ... u auta se tomu říká totálka.
Nakonec jsem koupil zkumavku nedokončených kamenů (tj. základní placka nebo půlkapka s/bez dírky, na hrubo broušené) někde na ebay a řeším to tak, že najdu vhodné kandidáty pod mikroskopem, přeleštím jim dirku, čímž zjistím jest
Švýcarské hodinářské dílničky prý začínaly tak, že v létě se hospodařilo a v zimě se vyráběly manufakturní věci na prodej. Místo lyžování jsem vytáhl soustruh a jal se spravit jedny obyčejné kapsáče. Když sem je kupoval, tak klasicky stav jak je, ale byly funkční, ...
Vyrobil jsem novou setrvačku, nový pin na základnu, který měl zjevně moc velkou vůli a začal čistit a procházet jednotlivé závady. Strávil jsem na tom dva týdny po večerech a opravdu bych nechtěl vědět, kolik by to stálo u mis
Tenhle recept jsem vopšlehnul vot českého mistra vařečky a rondónu, Zdendy Pólrejcha (verbal promine). Je to taková fajn rychlovka, ideální recept na večeři v hektickém dni. Jen to vykoštění stehna chce trochu fištróna. Mě to naučil táta už před pár lety a od tý doby to umim. Kdo by se s tim nechtěl párat, taky se daj koupit stehna už vykoštěný že jo. Potvory řeznický tam ale většinou nechávaj různý šlachy a chrupavky, což každej taky nemusí, proto doporučuju se v rámci kuli-edukace práci s nože
Když neni chuť na maso, za to je chuť na brambory (a to já mam často, páč sem prostě bramborovej) - zapečené jako takový simple pie, neboli jednoduchý slaný koláč. Dá se jako hlavní bezmasé jídlo, nebo i hutnější příloha třeba ke grilované krkovičce nebo kuřecímu steaku. Takže kdo se nebojí sacharidů, směle do toho, je to hodně žravý. A vůbec to neni zlý ani studený, třeba jako taková vydatná sváča. Ingredience: - brambory (7 větších) - cibule (3 střední bílé) - petrželka - vejce (4ks) - smeta
Kdo z vás se zúčastnil prvního kulinářského srazu nás nemocných chrono-chorobou (El Bundus nebo tak nějak se to menuje) loni v říjnu v Jeseníkách, už měl možnost ochutnat - vezl jsem tam skoro stejnou (jen čistě kachní) a z větší části se konzumovala na snídani. Paštika kombinující kuřecí a kachní s brusinkami. Nedávno jsem se rozhodl skoro po roce zas udělát pár porcí... no pár, nakonec mi zas ujela ruka a byl toho docela kotel. Já asi neumim vařit v malém množství. Nebo bych si měl dělat nákup
Na sladký moc nejsem, jak už padlo v úvodní předmluvě, ale moje drahá (a taky ta lepší) polovička zas docela jo. No a když už dělá smutný voči po několikáté, že by si po tom skvostném hlavním jídle (ehm, ehm... samochvála) dala nějaký ten dezert, mam v rukávu několik osvědčených (a díkybohu vcelku jednoduchých) receptů. Jedním z nich je právě i dnešní příspěvek - jablečný koláč, zvaný obrácený, protože je obrácený. --- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT NOVÉ FOTKY, TAKŽE ZATIM JEN TEXTOVÁ POVÍDKA ---
Nedávno jsem měl váženou návštěvu v našem skromném příbytku, ctění rodičové nás poctili. Jelikož otec taky docela kuchtí - tady jsem to asi podědil - a je spíš příznivcem klasické krmě, nevymýšlel jsem žádné experimenty a jal se připravit tradičné české (řekl bych stále ještě sváteční) jídlo, tedy v čísle jednotném: rezeň a brsalát. Jak už tak to u mě bývá, vzal jsem sice klasický recept, ale přidal do něj pár svých (nebou mnou od někoho osobně obšlehlých) úprav. --- POŘÁD MI NEJDOU NAHRÁVAT N
Už je to pár dní zpět, co má drahá vyrazila za kultůrou a já se rozhodl jí návrat zpestřit oblíbenými roštěnkami. Dá se říct, že se jedná o roštěnky vídeňské? Asi jo. Nicméně jak jsem již předeslal na začátku, recepty se mám tendenci jen inspirovat a detaily si upravuji dle (mo)mentální nálady a kuli-rozpoložení. Proto i tady to neni 1:1 jak to páni ve Vídni vymysleli, ale výsledek přesto dopadl na jedničku - aspoň soudě dle vymeteného talíře. Jako posledně to zas trochu zkrátim. Neni to žádn
O víkendu jsem koukal na MasterChefa, kde borci a borky připravovali kuřecí kapsy. Což mě navedlo na myšlenku prubnout podobný recept, jen místo kapsy jsem se vydal cestou rolky. Bohužel němec zaúřadoval a já si vzpoměl, že bych to pro vás mohl cvaknout, až když jsem měl rolky hotové. Takže dneska cca půlka postupu a suroviny jen textově, a zbytek taky trochu zjednodušeně (mam ty recepty moc dlouhý). Ingredience: - kuřecí prsa bez kůže (na 6 rolek 3 prsa) - 1x mozzarella - 6 plátků šun
Už je to tady! Už je to tady! Už je to tady! The time has come... Konečně jsem se tedy dokopal k založení kuliblogu, jakožto reakci na několik členů a jejich mírné popíchnutí v Kulináriu. No mírné... Když se tam začala formovat v podstatě petice za založení, začal jsem si trochu (víc) nadávat, že jsem nenastavil laťku v podobě počtu zájemců o blog vofous výše, než jen na 10 lidí. Samozřejmě si dělám legraci a všem moc děkuju za podporu - vážim si toho! Ještě než se pustíme do vaření, s
První příspěvek do blogu bude z italské kuchyně. Jedná se o rajčatovo-masové ragů, v podstatě hodně podobné klasické omáčce na špagety Bolognese. Základem je recept Emanuela Ridiho: http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Sugo-Bolognese Rád se u receptů spíš inspiruju, než že bych se jich držel jako bible. Někdy takové řekněme odchýlení se z navigace vyjde, někdy taky ne Statisticky je to zhruba 9 z 10, což myslim neni zlý. Tentokrát to vyšlo, tak se na to vrhem... Ingredience viz. foto. Mas
Pouklízel jsem konečně věci z stěhování a na dně krabice byla část hodinářského soustruhu Moseley No.2. Jedna použitelná neoriginální hlava (asi Peerless), jedna originální s prasklým vřetenem a tyč. Celek jsem sesadil s modelářským motorkem MVVS 6,5/910, upíchnul řemeničky, zalapoval ložiska. Ze zlomených tvrdokovových frézek 1/8 vybrousil nože. První pokusy, kdy jsem mazal automotive 5W/40 byly fajne, hlava se zaběhla, ale ložiska se zachvíli zahřívala a bylo poznat, že to bude chtít řidší o
Ahoj citajuci tento blog a specialne ahoj meetU, ktory si ma aj potesil komentarom. To ze moj prvy prispevok mal nejaku citanost (teda myslim ze to cislo znamena pocet ludi, co sem nejakou (ne)stastnou nahodou zabludili a neboli to vsetko automatizovane indexovacie roboty) ma sokovalo. Pozitivne. Je sice pravdepodobne, ze nikto sem uz druhy krat nepride, ale co ak by nahodou ? A tu furt bude len ten prvy neohrabany radobyfilozoficky prispevok ? Taka hanba. To nepripustim. Uz vyse roka sa sam s
Bud pozdravena/eny, nahodna okoloiduca/i ! Tak som sa pri citani chronomagu nahodou preklikol a zistil, ze sa tu vyskytuju aj blogy. Osamele, opustene a prakticky bez zivota. Idealny ekosystem pre mna, ktory v zivote neblogoval ani sa systematicky nevenoval inej forme internetoveho exhibicionizmu. Nemam ani ucet na facebooku a som na to patricne hrdy. Okolie sa na mna preto casto pozera ako na internetoveho cudaka. Lichoti mi to. Tak toto je moj prvy prvy prispevok mojho prveho blogu. Zvla
Dlouhou dobu jsem pokukoval po kalibru UG 101 Microtor. Původně jsem chtěl UG Cabriolet, nicméně nakonec jsem se rozhoupal k těmto automatům. Firma Universal Gen?ve vyráběla více než 100 let zajímavé modely hodinek včetně známých Poleroute Sub.(v pouhých 23 letech navrhl známý designer Gérald Genta), které s úspěchem prodávali po celém světě, mimo jiné i letecké společnosti SAS (Polarouter). V letech 80-90-tých se dostali v "hodinkové krizi" do problémů a koupila ji hongkonská firma Stelux. V 90
Hodinky Casio EQB 510D-1A s funkciou Mobil link - bezdrôtové prepojenie inteligentných zariadení pomocou Bluetooth? SMART, využite napr. ako telefón Finder - stlačením tlačidla na hodinkách vyšlete poplach do mobilného telefónu alebo e-mail Indiaktor, ovládanie hlasitosti hudby cez hodinky a množstvo ďalších užitočných funkcii. Zároveň môžeme cez telefón nakonfigurovať na hodinkách jednoduché funkcie ako svetový čas, budík, časovač a ďalšie nastavenia. Hodinky sú solárne napájané, cez výkone sol
V poslední době se více dívám do historie a tak mě lákají i starší kousky, které nic neztratily na své kráse. Takovými hodinkamije i Rolex GMT Master v kombinaci zlato 18k a ocel s provedení tahu Jubilee a plastikovým sklem, caliber 3075. V té době se dělaly také v provedení "tiger eye" , které byly rovněž v oblibě. Do roku výroby 1983 můžeme vidět na ciferníku (6 hodina) nápis T SWISS T, pak již klasický SWISS - T < 25 (což značí místo výroby a obsah tritia). Vyrobeny jsou v roce 1985, prod
Nějakou dobu jsem přemýšlel o hodinkách se zobrazením lunární fáze. Ne že bych se zabýval astrologií, nicméně můj koníček astronomie sledování fáze Měsíce často vyžaduje. Nedávno jsem narazil na internetunahodinky Schaumburg Watch Moon Meteorite. Na hodinkách realisticky vyobrazený Měsíc opravdu dominuje a krásu hodinek podtrhuje ciferník vyrobený z meteoritu nalezeném v poušti Namibie. Na každých hodinkách je unikátní vzor vzniklý zpracováním meteoritu, který je nenapodobytelný. Komplikace je
Nový model Arrow od Swiss Military Hanowa musí zaujať svojou nevtieravou a nadčasovou krásou. Hodinky Arrow 4224.30.002 s nerezovým púzdrom a IP povrchovou úpravou v antracitovej farbe a hnedým koženým remienkom pôsobia veľmi ucelene bez zbytočných módných výstrelov. Sú to tie pravé chlapské hodinky, z ktorých vyžaruje sebavedomie na prvý pohľad. Primeraná veľkosť ciferníka s priemerom 46 mm v béžovej farbe, s prehľadným usporiadaním umožnuje rýchle a jednoduché odčítavanie času a funkcií. Sklíč
Zdravím, postupně jsem budu cpát svoje ptákoviny z lesa v tématickým vokruhu kolem hodin. Začnu zmarovou krabicí na hodinky....pro velkej úspěch tentokrát na 10 ks. Materiál.. víc jak 100 let starý zbytky strejčka ( ten co na něm třeba tesaři dělali šindele), samet a skoro šelaková politura. Čeká na odeslání. Tydle zmarový krabice jsou takovej začátek obsáhlejšího projektu na kterým teď občas dělám. Pojmenoval jsem si ho "Basura" Na počest mýho starýho kámoše, kterýho jsem nedávno navštívil. Už
Dotace z EU a národních fondů pro MPM ?QUALITY v.o.s. 1 Úvod Tento článek navazuje na můj starší, ale v rámci možnosti aktualizovaný blogový článek o dotacích z národních a evropských fondů pro českého výrobce hodinek ELTON hodinářská a.s. Existence národních a EU dotací, zejména pro ELTON hodinářská a.s. jsou a Chronomagu častým diskusním tématem. Proto bude asi pro většinu čtenářů překvapením, že jejich největší rival v předlouhém právním sporu o vlastnictví ochranné známky PRIM, tedy
Tyhle hodiny si u mne nechal zrekonstruovat vážený chronopacient Honza Manta... Před rekonstrukcí vypadaly poměrně zle: Ale podařilo se vytvořit z nich velmi pěkné kuchyňky: Při čištění jsem zjistil, že pochromovaný stříbrný pásek je ve skutečnosti mosazný. Takže po dohodě s majitelem jsme provedli malou změnu barevné kombinace tak, aby vynikla krásná, zlatá mosaz. Myslím, že jim to prospělo