Pokud chceš espresso jak z Itálie, tak nejlevnější použitelný kávovar je Gaggia Classic, k němu bys musel dokoupit cca za pár korun nepřetlakové misky (v základu jsou přetlakovky) a mlýnek. Nejlevnější použitelný mlýnek je Gaggia MDF. Lepší ale dražší je kávovar Rancilio Silvia resp. mlýnek Rancilio Rocky. To jsou nejvíc profláklé kávovary a mají velkou uživatelskou podporu na netu, to je jejich velká výhoda. Tyto kávovary mají páky a rozměry misek jako velké profi mašiny, takže jseš schopen s čerstvou kávou doma připravit opravdové espresso. Co se týče kafe upražené do černa, tak to jsem kdysi taky měl rád. Používal jsem moka konvičku a tam mi ta chuť vyhovovala. To jsem ještě hodně sladil. Pak jsem začal používat frenchpress a tam mi ta připálená chuť začala vadit. Dneska už mi mastné, hodně upražené kafe vyloženě nechutná a smrdí i v espressu nebo moka konvičce. I espresso piju bez cukru a mléka,. Ale je třeba na to mít kvalitní kafe, pak je to lahoda.