Alexis Odesláno 25. května 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2008 Omlouvám se, přešel jsem do jiného prohlížeče, abych mohl konečně fotografii hodinek Zenith Special nahrát. Krátce k jejich historii: Mám je od otce, který je koupil jako nové kolem roku 1938 v Opavě a nosil je do cca roku 1950. Před 30 lety jsem s nimi jezdil na kole, abych si neponičil nové hodinky... Vloni jen tak, z nostalgie, nechal jsem je vyčistit, obnovit svítící nápisy, nové sklíčko atd. Chtěl jsem je mít jako památku na otce. Kolem Vánoc jsem je dokonce pár dní nosil. Pořídil jsem si k nim koženkový pásek za asi 20 Kč (byl nejširší k mání v obchodech, nic lepšího se rychle sehnat nedalo). Kontroloval jsem jejich přesnost - za dva dny odchylka 1 vteřina. Pokud bude zájem, mohu ukázat foto strojku (před opravou). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxs Odesláno 25. května 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2008 Jasne hoď aj foto strojku a dna. Takže boli ešte aj v roku 1938 voľne v predaji? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alexis Odesláno 25. května 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2008 maxs napsal: Jasne hoď aj foto strojku a dna. Takže boli ešte aj v roku 1938 voľne v predaji? Nepochybně byly koupeny v roce 1938, protože otec kdysi zmiňoval jejich cenu v markách (nevzpomínám si kolik) a markami se v Opavě platilo až když se koncem roku 1938 Opava (Troppau) stala centrem vládního kraje Východní Sudety. V Opavě musela být spousta hodinářství a mohli mít starší zásoby. Je to zvláštní pocit vrátit takovým hodinkám po otci život. Nejsem zažraný fanda do hodinek, mít ale něco takového na ruce s vědomím toho, co vše hodinky zažily, jako by se vrátil tak trochu čas. Opravu jsem po dlouhém hledání svěřil renomované firmě. Fotka strojku byla pořízena před opravou. Ve skutečnosti hodinky vypadají lépe než na fotografii. Na otočném kroužku ciferníku je bod, který je na fotografii nezřetelný. Nikde jsem žádnou zmínku na českém internetu o těchto hodinkách nenašel (podařilo se vyhledat pouze jednu pochvalnou zmínku na googlu v angličtině, pokud zadáte v googlu slova zenith special, tak na ni hned narazíte). Ani na tomto blogu o nich dosud nebyla zmínka a myslím, že ani o značce Zenith. Snad fotografie a krátká historie zde milovníky hodinek potěší. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxs Odesláno 25. května 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2008 Dík za fotku a informácie.Nad kalibrom by malo byť ešte ochranné sklíčko proti prachu.Dal si ho dole, alebo tam nebolo?Číslo kalibru neviem prečítať. K tej tvojej predposlednej vete..... no teda..... Z.Special sme tu preberali mnoho krát, pár členov tu tieto hodinky vlastní. A o Zenithe je tu 10 stránok príspevkov. Hore je tlačítko "Hledání", tak skús. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alexis Odesláno 25. května 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. května 2008 maxs napsal: Dík za fotku a informácie.Nad kalibrom by malo byť ešte ochranné sklíčko proti prachu.Dal si ho dole, alebo tam nebolo?Číslo kalibru neviem prečítať. K tej tvojej predposlednej vete..... no teda..... Z.Special sme tu preberali mnoho krát, pár členov tu tieto hodinky vlastní. A o Zenithe je tu 10 stránok príspevkov. Hore je tlačítko "Hledání", tak skús. Hledal jsem na Googlu a na údaje zenith special jsem tehdy skutečně našel jediný odkaz v angličtině. Tento blog jsem neznal a před napsáním príspěvku jsem značku zenith ve výčtu švýcarských hodinek v diskusi nenašel a bohužel jsem zde dál nehledal. Jinak - sklíčko chránící strojek bylo prasklé. Při opravě bylo nahrazeno novým sklíčkem. Číslo je i na vnitřní straně víčka, vše je zkompletováno a nechci teď hodinky otvírat a znovu fotit. Fotka dokumentovala strojek před opravou. Možná bych je i častěji nosil, kdyby se dal sehnat vhodný pásek s podložkou, jak se dělaly dříve. Ty dnešní jsou z koženky a jejich šířka je malá. Budu si muset nechat něco vyrobit nebo koupit v cizině. Udivuje mne ta neuvěřitelná přesnost a vteřinová odchylka za dva dny, v porovnání s udávanými odchylkami (plus minus 15 vteřin za den) některých dnešních poměrně drahých mechanických hodin. Je zde ale osobní vztah a jsem rád, že se hodinkám vrátil život. Upřímně řečeno, hodinky tohoto druhu bych - pokud by je nosila cizí osoba a já neznal jejich "historii" - na ruku nevzal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Alexis Odesláno 26. května 2008 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. května 2008 Alexis napsal: Hledal jsem na Googlu a na údaje zenith special jsem tehdy skutečně našel jediný odkaz v angličtině. Tento blog jsem neznal a před napsáním príspěvku jsem značku zenith ve výčtu švýcarských hodinek v diskusi nenašel a bohužel jsem zde dál nehledal. Jinak - sklíčko chránící strojek bylo prasklé. Při opravě bylo nahrazeno novým sklíčkem. Číslo je i na vnitřní straně víčka, vše je zkompletováno a nechci teď hodinky otvírat a znovu fotit. Fotka dokumentovala strojek před opravou. Možná bych je i častěji nosil, kdyby se dal sehnat vhodný pásek s podložkou, jak se dělaly dříve. Ty dnešní jsou z koženky a jejich šířka je malá. Budu si muset nechat něco vyrobit nebo koupit v cizině. Udivuje mne ta neuvěřitelná přesnost a vteřinová odchylka za dva dny, v porovnání s udávanými odchylkami (plus minus 15 vteřin za den) některých dnešních poměrně drahých mechanických hodin. Je zde ale osobní vztah a jsem rád, že se hodinkám vrátil život. Upřímně řečeno, hodinky tohoto druhu bych - pokud by je nosila cizí osoba a já neznal jejich "historii" - na ruku nevzal. Ještě jsem se vrátil k doporučení podívat se na starší stránky o hodinkých Zenith Special. Stránky jsem zde našel. Hodinky na nich mají stejný název Zenith Special, nemají ale vteřinovou ručičku. Jedny hodinky vypadají zcela hodnověrně, i když nemají původní korunku a z nedostatku náhradních dílů mají dodatečně vyrobenou páčku k nastavení ručiček (majitel to sám uvádí). Majitel také ukázal fotografii strojku. Bohužel další zmínka o hodinkách Zenith Special (autor Danton) je nejspíše o něčem jiném. Ciferník, ostré číslice jako nedávno namalované, časem nedotčené vroubkování atd. ukazují spíše na repliku. Je můj dojem správný? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxs Odesláno 26. května 2008 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. května 2008 Alexis napsal: Ještě jsem se vrátil k doporučení podívat se na starší stránky o hodinkých Zenith Special. Stránky jsem zde našel. Hodinky na nich mají stejný název Zenith Special, nemají ale vteřinovou ručičku. Jedny hodinky vypadají zcela hodnověrně, i když nemají původní korunku a z nedostatku náhradních dílů mají dodatečně vyrobenou páčku k nastavení ručiček (majitel to sám uvádí). Majitel také ukázal fotografii strojku. Bohužel další zmínka o hodinkách Zenith Special (autor Danton) je nejspíše o něčem jiném. Ciferník, ostré číslice jako nedávno namalované, časem nedotčené vroubkování atd. ukazují spíše na repliku. Je můj dojem správný? Je to tu roztrúsené. Čo by si chcel vedieť? Na tvoje dotazy. Z.Special sa vyrábal v troch verziách - centrálna sekundovka, sekundovka na šestke a bez sekundovej ručičky(tie s centrálnou mi ešte chýbajú) Danton má fotky zle zaostrené, ale hodinky vyzerajú v pohode.Čísla sú preto tak ostré, lebo nie sú namaľované. Číselník je vyrobený z porcelánu. Tie čísla sú vlastne súčasťou číselníku, nedajú sa zotrieť. Ak odkrútiš predné sklíčko, tak je vidieť to osadenie číselníku aj že sa nejedná o pomaľovaný plech. Myslím, že plechový číselník mala len verzia s centrálnou sekundovkou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se