Přejít na obsah

Hodinky na příděl v ČSR

Návštěvník Ondra

Doporučené příspěvky

Návštěvník Ondra
před 21 hodinami, Irwinek napsal:

Děda pracoval  u Lipperta, Meinla a Kulíka ( pořadí ani leta si nepamatuji ). Jeden z těchto zaměstnavatelů mu sehnal švýcarské hodinky Doxa. V květnu 1945 mu byly " nějakým soudruhem " odebrány. Nepamatuji si přesně, jak to děda říkal, ale snad mu zaměstnavatel na základě nějakého hodnověrného svědectví tohoto odebrání zajistil poukaz na hodinky. Děda si pak koupil zase Doxy a tyhle poukázkové dal strýci, když si bral jeho dceru. Nevím, zda se jedná o ty druhé Doxy, nebo nějaké následníky, ale hodinky na fotce mi zůstaly a děda je tak nosil minimálně 50 let ( o 40 -ti to vím osobně ). Kde skončily ty " poukázkové ", to netuším.

Ahoj, trochu jsem se v tom ztratil, byly tedy dědovi hodinky odebrány, nebo ne? To by bylo zajímavé vědět i z jakého titulu... o konfiskaci hodinek u fyzické osoby jsem ještě neslyšel.

Jestli tomu dobře rozumím, tak dědovi byly jedny Doxy odebrány, druhé Doxy si koupil sám na volném trhu a třetí Doxy si koupil na základě přídělového lístku?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Ondra
V 7. 11. 2020 v 23:58, siwi napsal:

Pro naše táty / dědy byla prostě samozřejmost, že hodinky jsou na celý život. A při tom je normálně užívali. Hodinky se staly součástí jejich identity

Myslím, že to je přesně ono. Já k tomu trochu inklinuju, hodinky Omega, který nosím denně už skoro 1,5 roku (jsem OWG) se stávají součástí mojí osobnosti, a mám problém koupit si druhý, třetí, protože vlastně nevím proč. Snad jedině jako rezervu.

Odkaz ke komentáři

před 34 minutami, Ondra napsal:

Ahoj, trochu jsem se v tom ztratil, byly tedy dědovi hodinky odebrány, nebo ne? To by bylo zajímavé vědět i z jakého titulu... o konfiskaci hodinek u fyzické osoby jsem ještě neslyšel.

Jestli tomu dobře rozumím, tak dědovi byly jedny Doxy odebrány, druhé Doxy si koupil sám na volném trhu a třetí Doxy si koupil na základě přídělového lístku?

blbě jsem to napsal - dědovi sebral hodinky v květnu 45 rusák

děda - výše postavený zaměstnanec u některého z těchto zaměstnavatelů dostal/ nebo si přes něj koupil hodinky Doxa. Ty mu za osvobození v květnu 45 sebral ruskej voják. Tentýž zaměstnavatel mu pak sehnal ten poukaz, na který si děda koupil hodinky. Později si znovu koupil Doxy - asi na volném trhu, jak jsi psal, a ty hodinky co si koupil na ten poukaz dal strýci - to ale nebyly doxy. 

Přesnou časovou posloupnost ale po mě nechtěj, děda už je pár let po smrti ( ročník 1910 ), něco si pamatuji, něco pak říkala teta, když jsem jí ukazoval, že jsem ty hodinky našel, ale tetě už je taky přes 80. O tom poukazu ale mluvili oba.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Ondra
před 12 minutami, Irwinek napsal:

blbě jsem to napsal - dědovi sebral hodinky v květnu 45 rusák

děda - výše postavený zaměstnanec u některého z těchto zaměstnavatelů dostal/ nebo si přes něj koupil hodinky Doxa. Ty mu za osvobození v květnu 45 sebral ruskej voják. Tentýž zaměstnavatel mu pak sehnal ten poukaz, na který si děda koupil hodinky. Později si znovu koupil Doxy - asi na volném trhu, jak jsi psal, a ty hodinky co si koupil na ten poukaz dal strýci - to ale nebyly doxy. 

Přesnou časovou posloupnost ale po mě nechtěj, děda už je pár let po smrti ( ročník 1910 ), něco si pamatuji, něco pak říkala teta, když jsem jí ukazoval, že jsem ty hodinky našel, ale tetě už je taky přes 80. O tom poukazu ale mluvili oba.

Á, teď už je mi to jasný, díky 👍

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Ondra

Jinak dědovi bylo v roce 1946 18 let a prominent určitě nebyl (čerstvě vyučený stojní zámečník nastupující do prvního zaměstnání). Do doby než si hodinky koupil na příděl, tak žádné neměl.

Dnes něco nepředstavitelného :) Můj syn měl první hodinky asi ve 3-4 letech (to ještě ani neuměl odečíst kolik je hodin).

Odkaz ke komentáři

Děda uměl perfektně německy, ale jinak začínal jako obchodní příručí. Ta němčina a vystupováním které mu zůstalo po celý život, ho vyneslo nahoru. V padesátých letech už byl ale jen nějaký řadový inspektor či co. Já už hovzažil jen jako vrátného 😞 Ale Doxy měl furt. Jen asi poslední 2-3 roky nosil nějaké digitálky s velkými čísly. Ani nevím, kde skončily.

Odkaz ke komentáři

• Návštěvník uzavřel téma
  • Návštěvník odemknul téma

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...