Návštěvník Ondra Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 V 5. 11. 2020 v 19:24, dykmore napsal: Hodinky po mém dědovi, dostal je na příděl a nosil půl života.. Krásnej kousek historie, díky žes je sem hodil Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Ondra Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 před 21 hodinami, Irwinek napsal: Děda pracoval u Lipperta, Meinla a Kulíka ( pořadí ani leta si nepamatuji ). Jeden z těchto zaměstnavatelů mu sehnal švýcarské hodinky Doxa. V květnu 1945 mu byly " nějakým soudruhem " odebrány. Nepamatuji si přesně, jak to děda říkal, ale snad mu zaměstnavatel na základě nějakého hodnověrného svědectví tohoto odebrání zajistil poukaz na hodinky. Děda si pak koupil zase Doxy a tyhle poukázkové dal strýci, když si bral jeho dceru. Nevím, zda se jedná o ty druhé Doxy, nebo nějaké následníky, ale hodinky na fotce mi zůstaly a děda je tak nosil minimálně 50 let ( o 40 -ti to vím osobně ). Kde skončily ty " poukázkové ", to netuším. Ahoj, trochu jsem se v tom ztratil, byly tedy dědovi hodinky odebrány, nebo ne? To by bylo zajímavé vědět i z jakého titulu... o konfiskaci hodinek u fyzické osoby jsem ještě neslyšel. Jestli tomu dobře rozumím, tak dědovi byly jedny Doxy odebrány, druhé Doxy si koupil sám na volném trhu a třetí Doxy si koupil na základě přídělového lístku? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Ondra Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 V 7. 11. 2020 v 23:58, siwi napsal: Pro naše táty / dědy byla prostě samozřejmost, že hodinky jsou na celý život. A při tom je normálně užívali. Hodinky se staly součástí jejich identity Myslím, že to je přesně ono. Já k tomu trochu inklinuju, hodinky Omega, který nosím denně už skoro 1,5 roku (jsem OWG) se stávají součástí mojí osobnosti, a mám problém koupit si druhý, třetí, protože vlastně nevím proč. Snad jedině jako rezervu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Irwinek Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 před 34 minutami, Ondra napsal: Ahoj, trochu jsem se v tom ztratil, byly tedy dědovi hodinky odebrány, nebo ne? To by bylo zajímavé vědět i z jakého titulu... o konfiskaci hodinek u fyzické osoby jsem ještě neslyšel. Jestli tomu dobře rozumím, tak dědovi byly jedny Doxy odebrány, druhé Doxy si koupil sám na volném trhu a třetí Doxy si koupil na základě přídělového lístku? blbě jsem to napsal - dědovi sebral hodinky v květnu 45 rusák děda - výše postavený zaměstnanec u některého z těchto zaměstnavatelů dostal/ nebo si přes něj koupil hodinky Doxa. Ty mu za osvobození v květnu 45 sebral ruskej voják. Tentýž zaměstnavatel mu pak sehnal ten poukaz, na který si děda koupil hodinky. Později si znovu koupil Doxy - asi na volném trhu, jak jsi psal, a ty hodinky co si koupil na ten poukaz dal strýci - to ale nebyly doxy. Přesnou časovou posloupnost ale po mě nechtěj, děda už je pár let po smrti ( ročník 1910 ), něco si pamatuji, něco pak říkala teta, když jsem jí ukazoval, že jsem ty hodinky našel, ale tetě už je taky přes 80. O tom poukazu ale mluvili oba. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Ondra Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 před 12 minutami, Irwinek napsal: blbě jsem to napsal - dědovi sebral hodinky v květnu 45 rusák děda - výše postavený zaměstnanec u některého z těchto zaměstnavatelů dostal/ nebo si přes něj koupil hodinky Doxa. Ty mu za osvobození v květnu 45 sebral ruskej voják. Tentýž zaměstnavatel mu pak sehnal ten poukaz, na který si děda koupil hodinky. Později si znovu koupil Doxy - asi na volném trhu, jak jsi psal, a ty hodinky co si koupil na ten poukaz dal strýci - to ale nebyly doxy. Přesnou časovou posloupnost ale po mě nechtěj, děda už je pár let po smrti ( ročník 1910 ), něco si pamatuji, něco pak říkala teta, když jsem jí ukazoval, že jsem ty hodinky našel, ale tetě už je taky přes 80. O tom poukazu ale mluvili oba. Á, teď už je mi to jasný, díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Irwinek Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Ondra Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 Jinak dědovi bylo v roce 1946 18 let a prominent určitě nebyl (čerstvě vyučený stojní zámečník nastupující do prvního zaměstnání). Do doby než si hodinky koupil na příděl, tak žádné neměl. Dnes něco nepředstavitelného Můj syn měl první hodinky asi ve 3-4 letech (to ještě ani neuměl odečíst kolik je hodin). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Irwinek Odesláno 9. listopadu 2020 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. listopadu 2020 Děda uměl perfektně německy, ale jinak začínal jako obchodní příručí. Ta němčina a vystupováním které mu zůstalo po celý život, ho vyneslo nahoru. V padesátých letech už byl ale jen nějaký řadový inspektor či co. Já už hovzažil jen jako vrátného Ale Doxy měl furt. Jen asi poslední 2-3 roky nosil nějaké digitálky s velkými čísly. Ani nevím, kde skončily. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Archivováno
Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.