DaVE19 Odesláno 21. srpna Nahlásit Odesláno 21. srpna (upraveno) Krásný den, nevím jestli to sem patří, ale chci se podělit o moje poslední zkušenosti s nákupem v Alze, protože nejsem úplně spokojený zákazník a chci trochu "upozornit" ostatní. Primárně jsem řešil dva případy, začnu s tím posledním. Pořídil jsem MSI GeForce RTX 5080 16G GAMING TRIO OC WHITE. V Alza tašce jsem jí donesl domů, položil vedle skříně a ani nerozbalil, když jsem pak opakovaně četl, že tento rok bude nová verze "super" s vyšší kapacitou paměti, rozhodl jsem se kartu vrátit a večer zašel na pobočku, kde jsem jí v původní tašce vrátil. Druhý den ráno mě čekal poměrně šok, dorazilo mě zamítnutí vrácení zboží kvůli mechanickému poškození. Z popisu na protokolu jsem nepochopil, kde je problém tak jsem rovnou vyrazil na pobočku. Na místě mě zaměstnanec pobočky, ukazoval fotky, z kterých jsem také moc nepoznal, takže dal kartu vydat ze skladu a donesl, abych se na ní mohl podívat. Když mě ukazoval údajné mechanické poškození zjistil jsem, že problém vidí / viděl v tom, že tři měkká hliníková žebra chladiče nejsou rovná. Z mého pohledu to působilo jako čistá neznalost. Informoval jsem ho, že u jemných hliníkových žeber na toto není problém narazit a nejde o mechanické poškození, ani vadu produktu na reklamaci, pokud nejde o nějaký extrém, že je celý chladič zle. Kdybych měl reklamovat každou grafickou kartu, nebo radiátor, která nemá perfektně rovná žebírka bude to % reklamací vysoké a nevím co by mě pověděli. Zároveň jsem pána informoval, že byl první, kdo kartu rozbalil, co může jít poznat na kamerách a minimálně on sám to mohl poznat na balení karty, nálepce od antistatického sáčku i celkovém stavu karty. Pánové na pobočce se poradili, věřím, že jsem dostal za pravdu, protože začali řešit znovu vrácení, ale bohužel zjistili, že jim už nejde znovu nejde zadat vrácení po předchozím zamítnutí. Tak celou věc zadali jako reklamaci, kam napsali, že jde o odstoupení do 14 dní a zároveň dopsali, že se nejedná o mechanické poškození. Bylo mě řečeno, že až karta dojde na reklamace, udělají dobropis a nemusím se bát dalších komplikací. Za pár dní jsem se na situaci dotazoval a došla skoro mechanická odpověď, že se jedná o poškozený produkt a nejde řešit odstoupení od smlouvy. Mám pocit, že pán co odpovídal neměl čas se na to pořádně podívat, jinak by zjistil, jaký je skutečný stav. Už jen to, že jeho kolegové zadali „reklamaci“ jako odstoupení svědčí o tom, že svůj omyl přehodnotili a chtěli napravit, alespoň tak to vnímám. Kdybych to vzal do absurdna, tak musím každý produkt, který Alza dodá a má chlazení okamžitě na pobočce rozbalit a dívat se, jestli je rovně vyrobené žebrování chladiče a pokud není v „tip top“ stavu mám produkt reklamovat? To znamená, že třeba radiátory na chlazení PC, které jsem u Alzy pořídil a mají na několika místech nerovná žebírka a některé i zmáčknuté (docela častý jev u AIO, nic speciálního) mám považovat za mechanicky poškozené, bez záruky? Mám tu chladič Noctua od a vrchní žebírka „odstávají“ a dalo by se pokračovat. Nebo absurdní pohled z druhé strany. Alza tímto říká, že pokud jsem u ní pořídil produkt, který nemá perfektně rovná žebra chladiče, pokazí se a já to třeba budu za dva roky reklamovat, tak mám po záruce? Kdybych kartu rozbalil doma, všiml si toho, tak pokud bych to vůbec řešil stačí párátko nebo pinzeta a je za chvilku vybavené. No a místo toho čekám jak dopadnu. Ve výsledku mě asi maximálně dají kartu zpět, snad pořád ve stavu nového kusu, ale tohle celé mě připadá nesmyslné. Napsat na stížnosti bylo k ničemu, snaha debatovat s někým z reklamačního úplně zbytečná, ani se mě nepodařilo se propojit. Chápu, že lidé provádějí různé věci, ale tohle mě připadá tak nesmyslné, že mě to rozčiluje. Druhý případ: Vzal jsem RTX 5090. Karta dorazila na pobočku, stav krabice, respektive byl v takovém stavu, že bych se za to styděl. Podle množství logistických štítků Alza bylo vidět, že už opakovaně krabice putovala v rámci sítě Alza. Po rozbalení na mě karta rozhodně nepůsobila jako nové zboží, tak jsem zadal vrácení produktu. Do poznámky napsal, že se mě nelíbí stav přebalu a zároveň, že zboží nepůsobí jako nové. K mému "štěstí" některý z pánů na pobočce zrušil vrácení zboží pro poškození produktu a zadal "reklamaci" na škodní událost. Z toho jsem byl dost nervózní, protože jsem nechápal co se děje. Ještě mě toto dorazilo večer po zavírací době, takže jsem neměl možnost se doptat. Druhý den jsem zjistil, že zaměstnanec na pobočce usoudil, že potrhaný přebal grafiky = poškození při přepravě a musí se to řešit. Z infolinky jsem pak pouze dostal suchou informaci, že mě omylem poslali rozbalený produkt. No výsledek byl takový, že jsem musel několik dní čekat, než si toto interně vyřešili. Nedošla žádná omluva, žádná kompenzace, pouze informace, že to kolega zadal špatně, měl nechat vratku a potrhaný přebal (počítám z toho množství putování na pobočce) není škodní událost a poškození zboží při přepravě. S tím souvisí poslední věc a to je častý problém s naprosto hrozným stavem obalů produktů, které poničí při rvaní do AlzaBoxů, AlzaWallu a podobně. Nákup v Alze se pro mě stává dobrodružstvím, ale ne pozitivním. Nakupoval jsem tam od doby, kdy to byla malá prodejna v Holešovicích naproti dnešnímu showroomu, dneska jsem ve stavu, kdy nevím, jestli má cenu další nákupy realizovat. Nevím jestli nebude problém, nevím v jakém stavu dojde zboží a tak dále. Tak jsem si říkal, že zde napíšu svoje zkušenosti, protože tohle mě absolutně nepřipadá v pořádku. Upraveno 21. srpna uživatelem DaVE19
DaVE19 Odesláno 9. září Autor Nahlásit Odesláno 9. září KOMPLETNÍ + UPDATE (označeno): - Zakoupil jsem grafickou kartu. - Odnesl a položil v Alza tašce ke skříni. - Protože bude asi na konci roku lepší za stejné peníze, rozhodl jsem se jí vrátit a využít práva jí do 14 dní vrátit, donesl to ve stejné tašce jako přinesl. - Asi (domněnka) nový, neproškolený nebo příliš opatrný zaměstnanec na pobočce se rozhodl, vrácení zamítnout pro mechanické poškození grafické karty. - Z protokolu jsem nepochopil o co jde, zašel tedy na pobočku a "mechanické" poškození produktu spočívá v tom, že žebírka chlazení (tři) nejsou rovná. Toto jsem rozporoval, pán se poradil s kolegou a usoudil, že to je vlastně v pořádku a lze produkt vrátit. Mimochodem v tu chvíli co mě dorazil email jsem byl dost nervózní co se stalo, než jsem zjistil, že je to úplná hloupost a chyba, protože nejde o málo peněz. - Na pobočce jsem zároveň upozornil, že karta byla nová a nerozbalená, minimálně z mojí strany a podle stavu balení, nálepek a tak dále mohl poznat, že na pobočce byli první, kdo kartu rozbalil. - Bohužel tím, že v systému vrácení už zamítnul, už nešlo mu zadat znovu, ale musel zadat reklamaci, kde bylo uvedeno "odstoupení do 14 dní". - Poznámka bokem, na pobočce jsem si kartu rychle prohlédl, takže mě to v ten moment ani nedošlo, uvědomil jsem si to až dneska. Ty žebírka co nejsou rovně byli v místě, kam nemám šanci sáhnout prsty, musel bych tam cíleně žebírka posouvat třeba pinzetou, protože to co se pánovi nezdálo bylo dost pod plastovou částí. - Byl jsem ujištěný, že vše bude v pořádku a vrácení bude na reklamacích zpracováno. Řekl jsem si tedy dobrá, stalo se a bude vyřízeno, zároveň s vědomím, že k žádnému mechanickému poškození nedošlo, no to jsem ještě nevěděl, jaké bude pokračování. - Několik dní se nikdo neozval, dobropis nebyl vytvořen, tak jsem napsal email. Došla odpověď, že jde o mechanicky poškozený produkt a věc musí posoudit servis. - Čekal jsem další asi týden a poslal připomínku s poznámkou, že kdyby se na kartu podíval jakýkoliv reklamační technik v Alze máme dořešeno pomalu obratem a znovu jsem připomenul, že kartu otevřeli až na pobočce a mohlo / mělo by to jít vidět i na kamerách z manipulace. - Nikomu jsem už nestál za odpověď, tak jsem čekal co bude. UPDATE: - Když zbývalo posledních pár dní do měsíce od zadání "reklamace", tak jsem si v profilu všiml, že u ní je informace, že byla zamítnutá a zboží se přesouvá na pobočku. Poznámka bokem, dávají si do protokolu, že kvůli "mechanickému" poškození je prodloužená lhůta na vyřízení. - Další informace jsem neměl, do vyzvednutí reklamace není vidět protokol. - Dneska dorazil balíček na pobočku, dal jsem v telefonu vyzvednutí, abych viděl protokol a vyjádření. - K zamítnutí "reklamace" došlo z toho důvodu, že "Produkt byl vyhodnocen jako funkční a odeslán zpět. Reklamace byla zamítnuta.", říkám si dobře, servis potvrdil, že grafické kartě nic není, jak tvrdím od začátku, ale proč je tady další chyba? Alza měla udělat dobropis dle předchozí komunikace a nestalo se, potvrdila si, že jsem produkt odevzdal funkční, bez mechanického poškození a bez problémů. - Dojedu na pobočku podívat se, jak dorazila zpět a dostávám malou MSI krabičku na přepravu reklamace, toho jsem se bál. - V krabičce je grafika v zabalená do bublinek a antistatického sáčku. Pryč je originální krabice, příslušenství, záslepky konektorů jako HDMI, display port. Takže minimálně pro mě došlo k dost velké znehodnocení, já se k věcem chovám pěkně a krabičky si schovávám. Snažím se, aby vše co se mě dostane do ruky, ať už pro mě, nebo někoho jiného bylo 100%. - Alespoň mě "pobavil" komentář technika servisu na přiloženém protokolu, který kartu ohodnotil jako "No trouble found" a zároveň reklamaci uvedl jako neoprávněnou, protože grafiku otestoval, prohlédl a vše bylo v pořádku = očekávaný výsledek. - Takže to, že karta byla v pořádku potvrdil jak servis, tak reklamační protokol. Preventivně jsem si grafickou kartu vyfotil, takže dneska jsem jí pořádně poprvé vzal do ruky a zároveň si tím uvědomil, že kromě toho jakou věc řešíme, kde jí vlastně řešíme. To umístění nerovných žeber je takové, že nemám šanci tam nacpat prst, nato něco posunout / ohnout, takže třeba při vyndávání grafiky z krabice to člověk neudělá. To byla "teorie", jestli kartu na pobočce nějak velkou silou nebrali z krabice, ale ty žebra jsou jemná, slabá, ale ne zas tolik. Takže bych musel vzít pinzetu nebo jiný jemný malý nástroj a posouvat si žebírka chladiče v místě co není ani pořádně vidět. - Aktuální výsledek je, že na pobočce jsem to shrnul znovu, pracovník pobočky co tam byl nechápal, na grafiku se sám podíval a ještě více nechápal. Napsal na reklamace, bohužel už bylo krátce po 16 a to je pozdě, takže už tam nebyla šance na dnešní odpověď. Sám už neměl možnost to dořešit = teď budu dále čekat co bude a jak to dopadne. - V tuhle dobu bych dávno čekal omluvu a ideálně kompenzaci, ale bohužel co člověk zmůže. Každopádně mě toto už připadá silně nestandartní.
DaVE19 Odesláno 9. září Autor Nahlásit Odesláno 9. září Kdyby si někdo neuměl představit jaké "plíšky" chlazení se myslí, tak dávám foto.
DaVE19 Odesláno 14. října Autor Nahlásit Odesláno 14. října Pro zajímavost, po tom co karta dorazila na pobočku, šla znovu na reklamace, tam to trvalo asi týden a následně konečně vrátili peníze.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se