vito Odesláno 29. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2006 Když už jsem tak pěkně v tom dotazování, když jsem si kupoval před mnoha lety svoje první Prim Sport první gen., tak si matně vzpomínám, že v návodu byla zmínka o tom, že radioaktivní prvek, obsažený v barvě na ručičkách a dílcích hodin má určitý poločas rozpadu, po kterém není nebezpečný. S malou zárukou si vzpomínám, že to snad bylo 12 let. Ví někdo něco bližšího?
farářskej Odesláno 29. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2006 Pokud si vzpomínám dobře, tak je to tritium (H3), který se postupem času rozkládá na hélium (H2). Nebezpečný není nikdy, akorát s postupujícím rozpadem přestává svítit tak jasně... díval jsem se kdysi na Luminoxy a tam psali něco o čtyřiadvaceti letech, teď jenom jestli jsem si to zapamatoval správně :-) ... a taky jsem někde četl, že nejnebezpečnější povolání bylo na přelomu devatenáctýho a dvacátýho století nanášení svítící vrstvy na ručičky a indexy ciferníku, protože se tam (až do čtyřicátejch let) dávalo rádium a ti fachmani si olizovali špičku štětce, aby ji měli furt pevnou. Ale jinak se i ty rádiem značený hodinky daly nosit v pohodě a majiteli nehrozila větší dávka záření než je obyčejný radioaktivní pozadí. Tak jsem to aspoň četl...
jirka2 Odesláno 29. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 29. srpna 2006 Můj bývalý kolega z fabriky Let Kunovice mi řekl, že s ním parcoval nějaký chlapík, který měl na starosti zkoušení přístrojů letadel. Měl jich hromadu v prosklené skříni za zády, no a prý umřel velmi mladý - dostal raka či leukémii asi ze záření těch těch přístrojů. No, může a nemusí to být pravda, že? Ale jedny hodinky by neměly nic udělat.
vito Odesláno 29. srpna 2006 Autor Nahlásit Odesláno 29. srpna 2006 Jo, bude to asi tak. A hlavně moje několik desítek let staré ručičky a indexy.........
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se