gmic@1986 Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Ahoj pánové, dnes se mi přihodila zvláštní věc a tak se chci zeptat, jestli někdo nemá s nečím podobným zkušenost, či si neví rady. Mám dodavatele, od kterého tu a tam beru zboží, vždy vše probíhalo bez problémů, platil jsem předem na základě vystavené faktury. Dodal zboží (fyzicky) přímo mému zákazníkovi (ten potvrdil dodací listi) a já jsme dodávku přefakturoval zákazníkovi. Vše bez problémů. Dnes volal dodavatel, že člověk, se kterým se vše řešilo zemřel a že v systému mají za mnou (s.r.o.) několik dlužných faktur co dost peněz a že jdou do insolvence....problém je, že faktury které mi udával jsme nikdy neobdržel a samozřejmě neproběhlo ani dodání zboží. Jak bude případně správce postupovat a jak bych měl postupovat já?Pokud si někdo "vyrobil" dodocí list (překopírovat na fakturu razítko odběratele není problém), tak budu muset já prokazovat, že jsem zboží nedostal? A jde to vůbec, resp. bude se oprávněností správce zabívat?? Díky moc za názory, nikdy se mi nic podobného nestalo, svědomí mám čisté (což je tedy k ničemu:-) M.
Skalamander Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Pokud by po tobě dodavatel hodlal požadovat zaplacení dlužné částky, musel by samozřejmě prokázat (i) titul, na základě kterého bylo plněno (smlouva, objednávka atd.), (ii) doklad o tom, že ti požadované zboří bylo dodáno a (iii) že ti byla doručena faktura za toto zboží. Pravdou však je, že insolvenční správci jsou docela střelci a raději žalujou, protože jim v případě prohry vlastně o nic nejde. Každopádně důkazní břemeno by musel nést on.
gmic@1986 Odesláno 20. září 2013 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2013 A v případě, že budou mít "vyrobené" dodací listy (což předpokládám, protože hodně dodáků jim bylo potvrzeno a vždy bez problémů), tak přechází břemeno, že jsem nic nedostal na mojí stranu? Lze se proti tomu nějak reálně bránit?Pokud by mělo dojít na plnění, tak můžu vyhlásit insolvenci rovnou taky...
fcmasakr Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Samotná faktura je jenom papír, nic neprokazuje a nemá prakticky žádný vliv na právo na zaplacení. Důležitější je "objednávka", ale klíčový je "dodací list". Zkrátka nějaký doklad, kterým prokážu, že jsem někomu zboží dodal. Pokud existují nějaké zfalšované dodací listy, pak je situace složitější. V tom případě to už bude o složitém dokazování, např. pomocí svědků (ten, kdo měl dodací list podepsat v ten den nebyl na pracovišti apod.). Jinak souhlasím se Skalamanderem: insolvenční správci bývají řezníci a bez skrupulí žalují i úplné nesmysly. Přesto bych se nebál. Podle popisu by to mělo dobře dopadnout ...
fcmasakr Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 A v případě, že budou mít "vyrobené" dodací listy (což předpokládám, protože hodně dodáků jim bylo potvrzeno a vždy bez problémů), tak přechází břemeno, že jsem nic nedostal na mojí stranu? Lze se proti tomu nějak reálně bránit?Pokud by mělo dojít na plnění, tak můžu vyhlásit insolvenci rovnou taky... Já bych si vsadil spíš na bordel v účetnictví než na zfalšované dodáky. To se zas až tak často nestává. Pokud už tam nějaké budou, tak se nabízí víc způsobů obrany: - zpochybnit pravost dodacího listu, pak se bude znalecky zkoumat, zda je pravý- zpochybnit oprávnění toho, kdo ho měl podepsat, k přebrání zboží- řešit konkrétní okolnosti dodání zboží: kdo ho dodal (výpověď řidiče), kdo ho vyexpedoval, kdy, ...- pátrat po objednávkách Těch cest je mnoho.
gmic@1986 Odesláno 20. září 2013 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Bordel v účetnictví určitě, nicméně dnes mi volal ten majitel, že mu chybí i peníze na pokladně, takže to vypadá na úmysl ... a jestli to prý nechci začít splácet..Jsem z toho tak nějak bez nálady, protože mám pocit, že zfalšovat dodák je rozhodně lehčí, než prokazovat, že je to zfalšovaný... každopádně díky za podporu.
fcmasakr Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Aha. To vypadá hůř. I tak ... pokud máš jistotu, že nic nedlužíš, určitě nic neplať. Důkazní břemeno je na tom, kdo se něčeho domáhá. Tudíž on (nebo potom insolvenční správce) bude muset dokázat, že zboží bylo odebráno. Pokud to doloží dodacím listem, je třeba zpochybnit jeho pravost, trvat na předložení originálu a následně nejspíš i na vyhotovení znaleckého posudku. Na celkovou pravost, pokud tam bude podpis překopírovaný (to by měl znalec poznat snadno) nebo na pravost podpisu, pokud bude podpis napodobený (tady už může nastat problém). Důkazní břemeno ale pořád neleží primárně na tobě. Jako aktivní obranu bych doporučil zapojit do toho skutečného příjemce zboží, svědky ... Teď mě napadlo, není možné, že ten tvůj zákazní (který to měl skutečně fyzicky dostat), to skutečně obdržel, jenom se neobtěžoval ti to říct?
gmic@1986 Odesláno 20. září 2013 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Takže insolvenční správce za společnost jedná (za společnost, která je v úpadku) a pokud se rozhodne žalovat, tak probíhá klasické soudní řízení? Klasicky mě osloví, abych se dostavil, nebo..? Vážně jsem tohle nikdy neřešil... :-( OK, zapojit skutečného příjemce zboží... že by to nenáhlasil ten skutečný zákazník, můžu s určitostí vyloučit, jednak většinou zboží jezdilo až po jeho zaplacení předem, s tím, že bych měl nějakou fakturu po splatnosti (podle čísel faktur asi nejspíš i docela dlouho) se mi nikdo nikdy neozval, ústně mi i potvrzovali, že mezi sebou nic nevyrovnaného nemáme a navíc by ten můj zákazník musel mít zboží bez faktury, které by těžko příjímal na sklad (tam vím, že je vše 100% OK), sami se ozývali i když jim třeba přišlo jen pár ks navíc, že na ně musí mít doklady, aby je mohli přijmout... Ted mě pěkně štve, že jsem jako vůl jel všechno v rámci zákona, splatnost předem, nebo na čas, hezky slušně a teď problémy s tímto.Ten majitel mi navrhoval se sejít, tak to zkusím, abych zjistil alespoň o jaké zboží jde..
fcmasakr Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Zjednodušeně řešeno ... je to tak. Insolvenční správce nahrazuje orgány společnosti v úpadku a může jménem té společnosti vymáhat plnění. O zahájení řízení budeš samozřejmě soudem informován a budeš mít možnost se bránit. Rozumím, to byl jenom takovej nápad. Že by to mohl být komplot dodavatele a odběratele. Pro odběratele by to bylo dost výhodné ... zboží je zboží, s tím se dá dál pracovat. Faktura je jenom papír a s účetnictvím si spousta lidí hlavy neláme. Určitě se sejděte a rovnou můžeš chtít vidět ty dodací listy, popř. další listiny. Jak na tohle zareaguje, to ti může napovědět, v čem je zakopaný pes.
Rodkopf Odesláno 20. září 2013 Nahlásit Odesláno 20. září 2013 Asi by jsi s sebou mohl rovnou přibrat i právníka - tedy podle toho, jaké máte s tím majitelem vztahy, ať mu rovnou ukážete, že to nemá smysl...
gmic@1986 Odesláno 20. září 2013 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2013 OK, díky za podporu.Majitele jsem nikdy neviděl, dnes jsem s ním něco řešil poprvé, tak se s ním sejdu a uvidíme..překvapilo mě, že volal a varoval mě před tím, že půjdou do insolvence jestli s tím ještě nechci něco udělat, než mu převezmou učetnictví... V pohodě, zákazník je jistý, na toho se můžu spolehnout. Navíc co vážně není za pár korun, co by se dalo "přehlédnout" :-(
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se