Přejít na obsah

Společenské Vostok Vintage zlacené

Doporučené příspěvky

Návštěvník eloga
Odesláno

Hodinky Moskva, 16 kamenů, výroba 1. Moskevský hodinářský závod Kirova, mám jich několik, ale tyhle jsou zlaté, tak asi to stojí za snímek - telefonem.  Dalších ruské modely do tohoto povídání se připravují.

**

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• po měsících...
Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Malá perlička o Vostoku z velké sbírky

*

Stránku o ruských hodinkách, kterou provozuje  Mark Gordon na této adrese http://www.ussrtime.com/  jistě zná mnoho chtonomagorů a dalších příznivců hodinařiny. Koukám tam dost často, výhoda je, že Gordon má všechny možné verze i provedení všech běžných i mémě běžných ruských hodinek a také, že má foto strojku, což je v záplavě Poběd, Poljotů, Vostoků a Raket na jeho stránce docela dobré vodítko. Slouží to tedy docela dobře na ozřejmění některých nejasností nebo pochybností o úlovku, který se podařil nebo který je v plánu, Ale jako i řada dalších zdrojů a publikací ani toto není 100%.

Mě tedy zaujala jedna verze hodinek Vostok, když jsem si prohlížel variabnty kalibru vyráběných Vostokem, tedy v Čistopoli.

Hodinky číslo 0781. Píše tam o mešitě na ciferníku. Tak koukám na detailní foto, cože to tam je  :eek:  - a ono ejhle, to žádná mešita není, neboť jde o klasickou ruskou církevní architekturu, tedy Lávru, kterých je na celé Rusi mraky. Navíc i na těch hodinkách je patrný lomený pravoslavný kříž a ne půlměsíc. No co k tomu dodat, asi že nikdo není prorokem, ani Gordon.  :photo:  :photo:

**

Upraveno uživatelem eloga
  • po 3 týdnech...
Návštěvník eloga
Odesláno

Pár postřehů kolem jedněch hodinek Sportivnije ruské provenience a jejich výstupu na Blaník, tedy správně řečeno štreky Kladruby-Blaník-Kladruby rovnou za nosem a vytvoření hodinek s příběhem. Ten příběh se opravdu "povedl". Detaily snad později, tak jen pár snímků, hodinky leží, a sice z důvodu, aby neukazovaly podle plotu. povedlo se mi ráno, když jsem je ráno dotahoval, že mí málem upadly a jak jsem je postřehově v tom fofru chytil, se posmekly ručičky a neštěstí bylo hotovo.   :frusty: Další doma mi tak nebyly nic platné, a odložit expedici kvůli neočekávamému problému nepřipadalo v úvahu. Na to bylo počasí moc krásné a tak šly se mnou až na rozhlednu jen v batohu. Když to chvílemí stálo za to, tak jsem je vytáhl, ale jinak to odsloužily Seiko5 WT. Tak jen žánrové obrázky z Blaníku.  :photo:

*

Příště si vybavím zálohou jak se patří.

Návštěvník eloga
Odesláno

Když azbuku, tak tu jednu mám,

stále stejná krabice, hodinky Ural, v původním stavu, funkční hliníkové pozlacené pouzdro, průměr 40 mm, jednoduchý ciferník, to hliníkové pouzdro, četl jsem na různých serverech o tom pojednání, proč to rusové dělali, ale to si ještě musím lépe projít. Obsahují ruský kalibr je 3608, 16 jewels.  Zvláštní je, že na dýnku není vyraženo výrobní číslo jako na podobných modelech dohledatelných na netu. No asi to bude jinak, buď je to jiné dýnko, když jsem je dostal v rodové linii, byly otevřené, nebo se tam číslo už nedávalo, Pravděpodobně byly koupené přímo v Moskvě, ježto se strýc kdysi mezi nebem a zemí pohyboval. Původně byly nějaké zastydlé, zestavovali se vždy na 13.vteřině, byly tam zbytky jakýchsi mazacích hmot. Po mírném vyčištění a namazání u odbornice na Vyšehradě jsou zase připraveny na svou porci z hromady času. A světle hnědý Mavex, co víc od hliníkových hodinek na cestu do Humpolce chtít, že...

**

Hliník se odstěhoval do Humpolce.

Ural se přenesl na nějakou dobu  k panu Frýdlovi, protože na to, aby jen ležel v šuplíku, bo měl vyběhaný strojek se mi to moc nejevilo. I ručičky byly sice dobré. ale měly vypadlou lumi, tak se jich pan Frýdl ujal jako celkovou opravu. Nejde o žádnou renovaci, je to spíše kvůli tomu, aby skutečně stálo za to je vzít na ruku nebo mezi lidi.  Tady je snímek z mezidobí s ručičkami již ve stavu zrodu, Jak to dopadne úplně se dozvím brzo. 

**

Návštěvník eloga
Odesláno

Tady bych jen přidal foto mých Sportivných, náhradních.  B) , Co mě ale zajímá, je absence nápisů o závodě Kirova a výrobě Sděélano v CCCP.

Mám tyhle ciferníky 3x, tedy jsou to hodinky, které zcela evidentně původní majitelé mají ze šedesátých let z našich prodejen. Že by tehdejší ruský export dodával hodinky skutečně bez těchto nápisů, no možné je vše, ne ruském watch.ru mají i takovéto, i když tam se všemi potřebnými nápisy samozřejmě převažují. Abych řekl pravdu, docela mi to mrzí, ta velká ruská flexibilita v těch zlatých šedesátých.... :photo:  :photo:

**

• po 2 týdnech...
Návštěvník eloga
Odesláno

Uraly od Frýdla dnes domů, ok. Dobrá práce, nové zlacené ručičky včetně nové lumi, foto výše.

**

Návštěvník eloga
Odesláno

Uraly od Frýdla dnes domů, ok. Dobrá práce, nové zlacené ručičky včetně nové lumi, foto výše.

**

Návštěvník eloga
Odesláno

přesnost sledována, ruský standart, ale vyladěný od frýdla, +12 sec/24hod.

To je na takovéto stroje z padesátých let skoro luxus.  :notworthy:

**

**

• po měsících...
Návštěvník eloga
Odesláno

Tady bych jen přidal foto mých Sportivných, náhradních.  B) , Co mě ale zajímá, je absence nápisů o závodě Kirova a výrobě Sděélano v CCCP.

Mám tyhle ciferníky 3x, tedy jsou to hodinky, které zcela evidentně původní majitelé mají ze šedesátých let z našich prodejen. Že by tehdejší ruský export dodával hodinky skutečně bez těchto nápisů, no možné je vše, ne ruském watch.ru mají i takovéto, i když tam se všemi potřebnými nápisy samozřejmě převažují. Abych řekl pravdu, docela mi to mrzí, ta velká ruská flexibilita v těch zlatých šedesátých.... :photo:  :photo:

**

pro dnešek jen foto z netu, Sportivnije s rychlobruslařem...., strojek byl běžný, takže ho nemám zachycený, ale na Ebay bývají různé předělávky....  :photo:  :photo:

**

• po měsících...
Návštěvník eloga
Odesláno

Dnes trochu z jiného šuplíku... Almaz - 2809B, letitý model někdy z přelomu 50/60 let, variace a derivace Zenit135. Přesněji to určit nejde, ve strojku není  kvartální značení. :frusty: Tenhle kus už mi hodinář jednou vrátil, řka že je to tak na podložení nohy od stolu. :photo:  :photo: 

Ale asi se mu do toho nechtělo, tyhle staré modely jsou určitě hodně pracné s nejistým výsledkem a potom na kase málo muziky, to chápu. Zkusím to na osvědčené adres, hoďky i fungují, ale jen cca 6 hodin. 

K porovnání nový model z netu. Plněný kalibrem NH35, Seiko, na pohled je to zajímavé, ale ten Almaz vintage mi přijde tak nějak na ruku samozřejmější. Někdo to ovšem může vidět obráceně, může být.

http://www.vostok-europe.com/collections/almaz/

**

Návštěvník eloga
Odesláno

ještě pro úplnost a představu, tento model je titanový...

**

Návštěvník eloga
Odesláno

zdá se mi, že ty vintage Almazy s 18j kalibrem jsou tu jediný... :notworthy:

**

• po 3 týdnech...
Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

dal jsem to do tohoto vlákna, i když je to bazar-burza. Tohle jsou pro mě hodinky s příběhem, i když tyhle jsou spíše bez příběhu, ale se správnou patinou, kterou ten příběh poskytuje. Dopíšu po zkulturnění strojku a doplnění kůže na ruku.  :photo:

UFF. 

**

• po 4 týdnech...
Návštěvník eloga
Odesláno

Další Maják dnes u Frýdla, snad se tam dostanu včas.....  :frusty:, abych mu zase mohl dát další kus do procesu.... :photo:  :photo:

**

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

Už je to tam, Poljot Sputnik, tohle jsem dnes přinesl. Maják z petrohradské fabriky, 16j. Trochu hoďky prokoukly, ale ještě to není ono. Musím ty Majáky dorovnat k sobě, aby bylo více světla....  :notworthy:

**

• Po letech...
Návštěvník eloga
Odesláno

Na Chrono24 jsou sovětské/ruské - široká škála i výběr - a retro z 50/60 let docela letí cenově. Dost překvapení, ty různé Poljoty, Vostoky atd. Zejména automaty a zlacené...¨🧐

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...