Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vyrábím prezentaci "Výrobci hodinek za zeleznou oponou" pro mé prátelé starých hodin v Malmö. Historii Ceských a Východonemeckých mám vcelku pod kontrolou, ale produkce hodinek v tehdejsím SSSR byla natolik rozsáhlá, ze si nejsem zcela jistý, kolik výrobcu hodin a hlavne náramkových hodinek bylo v SSSR a kde. Predem dekuji za komentáre a odkazy.

Odesláno

Dekuji/dakujem Stano, velice uzitecný odkaz. Práve jsem nasel zde na fóru odkaz na www.ussrtime.com 

Jsou tam i mesta, takze si je zanesu do mapy.

/Zdenek

Odesláno

Pri výrobe prezentace se budu snazit respektovat vsechna autorská práva, takze bude-zájem, mohu ji poslat. Prezentace je urcena pro spolek DGUV (De Gamla Urens Vänner - Prátelé starých hodin) Malmö, bude formou PPT a ve Svédstine, coz by ovsem nebyla veliká prekázka vzledem k notnému poctu fotografií, tabulek, císel a map.

/Zdenek

Odesláno

Díky, je to balzám a Gordon je borec.

A dík za hymnu - vyznás se  :clap:

Kte tomof muj? - asi ve vezích, protoze tam jsou vetsinou porádný hodiny.

Návštěvník eloga
Odesláno

no ono to s tou naší je časově shodné s dobou vzniku, zajímavé že v první sloce se též muví o kráse země, česky - Kde domov můj s tím docela souzní.

*

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land upp? jord,
/: Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.:/

**

Pro češtinu jde spíše- Proč bychom se netěšili, když nám ZL primky dá.

K těm ruským zdrojům je možné ještě prostudovat i třeba toto

http://russianwatches.altervista.org/index3.html

**

Odesláno

Díky, príteli. Jedná se o trochu mladsí generaci hodinek, ale i to pro mne bude pouzitelné. Jinak vidím, ze más muj druhý jazyk v malícku. No a náramkové primky mám rád, protoze to je jedna z vecí, kde máme nad práteli Svédy navrch. Zde se kompletní náramkové hodinky seriove nevyrábely.

Návštěvník eloga
Odesláno (upraveno)

ok, v malíčku asi ne, já sem věčný začátečník, člověk se toho z knížky pro samouky sám moc nenaučí, spíše jen plácá co mu slina na jazyk přinese. Tady s tou hymnou, něco si pamatuju, vždyť vidíš, že místo Du Gamla, Du Fria to mám jen tak ledabyle, Frya. Zbytek textu je epic z netu, dnes jsou všechny texty známé a přístupné.

Tak je to trochu jinak, než v dobách hokejových bitev se Švédy před černobílou obrazovkou, kdy se musely vnímat hymny soupeřů, a docela často, ale beze slov, zajednou to nebylo běžně známé a za druhé se to to nedalo ani sehnat. Kolem švédské ambasády v Praze sem chodil s nábožnou úctou. Mě ty severské státy a ságy zaujaly, četl jsem i Vikingy, docela měto historicky chytlo ježto  a Švédsko bylo země neznámá, tajemná a vzdáleně nedostupná nejen kvůli devizáku, ale i plavbě trajektem. Přes Oresund nebyl tehdy žádný most, ještě v devadesátých se jezdilo Helsingborg-Helsingoer nebo Limhamn-Dragoer. A vlakem ze Sassnitz do Trelleborgu to bylo pro nás jako cesta na Měsíc, finančně vzdálené a téměř nemožné. No a byl jsem tam vlastně jen jednou ještě embéčkem když se otevřely hranice. I když máme v Malmo sestřenici od ženy, ale to už je dávno. Víckrát jsem byl v Dánsku, v Roskilde na ty Vikingy....  :cheers:, ale to mi ještě o žádné hodinky nešlo, ale tu cestu tehdy do Dánska a Švédska jsem podnikl tehdy s mou v té době nově získanou akvizicí ruskými poljoty.

**

Díky, příteli, přeji úspěšný projekt.

Upraveno uživatelem eloga
Odesláno

Já jsem se do Svédska vydal víceméne  naslepo v léte '89 zacít znova, protoze jsem to uz jaksi tam doma nemohl vydrzet. Vymaloval jsem si Svédsko jako evropskou Kanadu a mel jsem do znacné miry pravdu. Casy se mení, a i kdyz je zde stále moooc hezky, ani Svédsko se nemuze vyhnout negativní vlne globalizace.

• po 4 týdnech...
Odesláno

No, když tak vidím, co se se sovětským a nyní ruským hodinářstvím děje, bylo by asi dobré zpracovat i současnou mapu hodinářskou mapu Ruska. Nevím, zda-li je zde nějaký odborník na toto téma, já osobně v tom mám pěkný hokej. Aviator (Volmax) je najednou svýcarský, Poljot bez přívlastků už asi vůbec neexistuje...a tak by se mohlo pokračovat.

• po 2 týdnech...
Návštěvník eloga
Odesláno

to je fakt, je v tom docela hokej, ale nebude to tam jiný než u nás s historií Primu versus MPM. Žádný komunistický výrobní závod zaměřený jednostraně na jeden obor kovovýroby nemohl přežít nároky neviditelné  ruky volného trhu, ta ruka ho hned zkraje čapla za krk a smýkla s ním o zem, kdo se z toho vyhrabal, možná dnes žije s jinou identitou, což je u nás je to taky tak.

V běžným krámu si primky sice koupíte, ale není to české, mraky dalších takyvýrobců JVD, Bentime,atd. to sem ládujou horem dolem a když v NMNM neudělali z orlíku Orlex, jsme tam kde jsme. 

Obecně stačí vyškrábnout přehled od Gordona, dá se tam napočítat skoro všechno, co a kde se vyrábělo, to pro nějaký základní přehled bude stačit. Pokud jde o odbornější dílo či publikaci v úrovni jakou vytvořil Accutron o Primu 1954-94, tak to v ruských podmínkách může stvořit jedině nějaký Rus, možná i Gordon, ale tam je právě ta bariéra nejen jazyková, ale i světonázorová, to je u lidí ze západu jaksi problém, který nakonec vyústí v nepochopení ruských principů.

Kdyby to dělal čech bylo by to menší zlo, ale sjezdit ruské gubernie křížem krážem po všech fabrikách, to je asi trochu více, než co se dá běžně obsáhnout. 

**

Návštěvník eloga
Odesláno

http://www.ussrtime.com/

site index

factory

*

pak se už stačí poguglit po těch místech v ekóonomičeskich rajónach rasiji, zda to v příslušném místě ještě jede nebo to bylo za CCCP mimo dnešní oblast Ruska. Ovšem že ani v Rusku není kámen na kameni asi snad mimo nejdůležitější vojenskoprůmyslový  komplex je zřejmé.

:cheers:

**

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...