lastik Odesláno 13. září 2007 Nahlásit Odesláno 13. září 2007 cus, tak sem si asi vybral hodinky (jeste to neni 100%): http://azwatch.cz/hodinky/se900-seiko-spirit-black-dial , popr http://azwatch.cz/hodinky/se901-seiko-spirit-white-dial ) no ale znamej rikal, ze prej at si radsi sezenu neco s titanovym reminkem, ale nevim presne v cem by mel byt lepsi ci v cem je rozdil oproti oceli? (snad jen krome hmotnosti ) tak bych prosil i vyjadreni se titan/ocel, predem diky
Jaem Odesláno 13. září 2007 Nahlásit Odesláno 13. září 2007 Ti je nielen lahsi, ale aj tvrdsi, teda menej nachylny na poskrabanie. Farbu ma skor sivu, je tmavsi ako ocel.
lastik Odesláno 13. září 2007 Autor Nahlásit Odesláno 13. září 2007 tot vse, o nic jinyho tam nejde? (urcite vetsi odolnost proti poskrabani je super, ale hodinky nemam na praci v dolech a jeden dva skrabanecky sou casem nevyhnutelny)
koblih69 Odesláno 13. září 2007 Nahlásit Odesláno 13. září 2007 tot vse, o nic jinyho tam nejde? (urcite vetsi odolnost proti poskrabani je super, ale hodinky nemam na praci v dolech a jeden dva skrabanecky sou casem nevyhnutelny) No nevím jeslti jsou nějaké varianty ( ? slitiny ? ) Titanu, ale já mám třeba celotitanové Citizen Titanium a moje zkušenost ( a i to co jsem se různě dočetl ) je, že je naopak měkčí. Co se ale nedá upřít je váha - Chronografy s titanovým tahem váží pocitově asi tolik co manželčiny plastový Swatchky. Občas se píše taky o vhodnosti titanu pro alergiky. Já osobně mám ale rád na ruce pořádnej kus železa.
afrikab Odesláno 13. září 2007 Nahlásit Odesláno 13. září 2007 Ti je nielen lahsi, ale aj tvrdsi, teda menej nachylny na poskrabanie. Farbu ma skor sivu, je tmavsi ako ocel. Pokud je mi zdano, titan je naopak mekci.
B.F.G. Odesláno 14. září 2007 Nahlásit Odesláno 14. září 2007 Pokud je mi známo tak slitin titanu je opravdu vícero. Znám titan spíš jako materiál na výrobu cyklokomponentů, takže co je použito na hodinky nevím. Titan je o něco měkčí než ocel, na víc se nedá cementovat nebo kalit. Záleží na tom jakou slitinu oceli a titanu budeme porovnávat. Nejčastější slitina titanu na kolech je s hliníkem a vanadem - 6Al/4V. Titan je takřka nealergický, nevadí mu agresívní vlivy(pot), je stálobarevný a neoxiduje, je lehčí než ocel, je pružnější. Nevýhody pro hodinky mě moc nenapadají, snad vyjma vyšší ceny a jeho jedné ošklivé vlastnosti, nemá rád ostré hrany a defekty, pokaždé v nich při namáhaní praskne(kovový tah).
Bidrin Odesláno 21. září 2007 Nahlásit Odesláno 21. září 2007 Porovnávání tvrdosti titanu a oceli je dost těžké, pokud se nebavíme o konkrétní třídě oceli a konkrétní slitině titanu. Například já jsem si kdysi nechal na zakázku vyrábět titanové snubní prsteny a protože výroba proběhla v jedné nejmenované fabrice na díly pro letadla (dodávají pro Grippen a Boeing), tak se použil ruský titan pro hřídele v turbínách. Den před svatbou při převzetí prstenů jsem zjistil, že ten můj je malý, takže musel k soustružníkovi, který na něm odvařil nůž z nástrojové oceli a destička ze slinutého karbidu pak konečně zvládla ubírat materiál po 0,2 mm, přičemž na průmyslové obrábění se používá syntetický polykrystalický diamant...
boo-beek Odesláno 21. září 2007 Nahlásit Odesláno 21. září 2007 (upraveno) Ehm, mam dojem, ze se tu pletou pojmy "tvrdy / mekky" a "pevny / krehky". Jestli se nepletu, tak Ti je tvrdsi nez ocel, coz znamena mj. to, ze se spatne opracovava (mechanicky), ma napr. vetsi pevnost v tahu, na druhou stranu to s sebou ale nese i to, ze je krehci nez ocel, coz znamena, ze se muze "roztristit" pri narazu. Stejne je to i s oceli jako takovou - francouzska znacka Opinel pouziva pro vyrobu nozu nejakou ocel, ktera zacina na K (karbidova? nevim presne), ktera je tvrdsi, takze i kdyz nabrousit takovy nuz davice prace, tak vydrzi ostry dele, ale na druhou stranu je mnohem krehci, takze kdyz ten nus spadne spatne napriklad na sutr, tak se cepel proste roztristi. Samozrejme pak zalezi na konkretni slitine, tohle je obecne... Upraveno 21. září 2007 uživatelem boo-beek
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se