Přejít na obsah

chaver

Členové_50
  • Příspěvky

    64
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele chaver

  1. Nojo, ten magnet tam fakt vůbec nedrží. To jsem z toho jelen... tím to asi bude. Dík za tip.
  2. Zdravím, mám odporný dotaz. Hraje při příjmu signálu nějakou roli materiál pouzdra, tj. ocel nebo titan? Nezhoršuje ocel příjem, protože je, na rozdíl od titanu, feromagnetická? Vidím tyto možnosti: 1) Ocelové pouzdro do sebe vcucne magnetické pole, čímž konkuruje feritové anténě (předpokládám, že tam je, nelezl jsem do nich) a ta má pak menší zisk (takže zhoršuje). 2) Tím, že ocelové pouzdro do sebe vcucne to pole, anténě pomáhá, takže příjem je lepší. 3) Ať tak nebo tak, výsledný efekt je nevýznamný, takže je to jedno a kvalita příjmu významně závisí na vzdálenosti od vysílače / stavu baterie / poloze / cojávím. Mám je v oceli. Taky mám titanová Casia rádiem řízená solárně napájená, která používám na "špinavou" práci (rytí v zemi, sekání dříví nebo zdí, dovolená...) a ta chytají bez problémů, ale odkládám je na parapet okna, takže energeticky jsou futrovaná dostatečně. Junghansy občas nechytnou. Děkuji za fundovaná pojednání
  3. Co jsem koukal dovnitř, nemá dělený můstek jako 68, ale to je vše, co jsem byl schopen vidět. Taky tiká 6x za vteřinu (68 jenom 5x), je to nějaká funkční výhoda? A má průměr, tuším, 25.6mm (68: 25mm) a je asi o 1mm vyšší.
  4. 1. skalis 2. pavča 3. pindero 4. JJ 5. Kamil 6. Tada 7. staff972 8. Harry 9. jovani 10. RomanP 11. M916 12. bolverk 13. mischa 14. Elda76 15. Xpak 16. HIFI 17. vito 18. Románek 19. typograf 20. cigi 21. decebal 22. pani decebalova 23. yen 24. pavel23 25. hebos 26. captom 27. Bobr 28. Pajac 29. pepík 30. Alomoh 31. kacer001 32. candát 33. Hasňa 34. grakij 35. Bert 36. mengelis 37. Uzak ve všech barvách a verzích 38. Kudan 39. filo-boxer 40. ppprochy23 41. Kupa54 42. Felipe 43. Paullus 44. cenek 45. viktor (můj brácha) modré 46. ital (kámoš) černé 47. funf5 48. jarolsa 49. xmenm05 50. JiříR 51. mrazik 52. otmar 53. Biges 54. Flavamatic 55. sup 56. Radimk 57. Jacob 58. chaver
  5. Mám pocit, že tohle člověk nosí v sobě, a jsem ochoten jít tak daleko, že tvrdím, že si to přinese na tento svět "odněkud", jakkoli o tomto vím velké kulové... mě hodinky (za mého dětství jiné než mechanické nebyly) vždy fascinovaly. Malá tikající věc, kde funguje elementární fyzika a řemeslný um, která ukazuje čas s přesností řádu deset na mínus pátou. Když jsem dostal oprávnění napřát si hodinky, byly už k dispozici jen Prim Sport II. Nosil jsem je sedm let téměř nonstop. Loni v lednu jsem je objevil v krabici jakožto žalostný vrak a poté, co jsem zjistil, že stále existuje Elton a že renovuje, jsem je tam poslal (už dávno jsou v nerezu). Jenže! Dozvěděl jsem se, že je to ňáká druhá generace, a při hledání zmínek o první jsem zjistil, že to je to ono, co jsem vždy chtěl (tikají mi na ruce v nerezu, akorát to trvalo skoro jedenáct měsíců). Při té příležitosti jsem narazil na chronomag. Pak jsem objevil taky třetí (hafo verzí), letecké (taky mám nerez), naučil se odlišovat kalibry, zjistil různé varianty, odrůdy a kultivary, vzestupy a pády.... pak poznal, že je to dávná historie, seznámil se se současností, začal koukat kolem... no, je to nudné čtení, zkrátka, tím musí být člověk postižen. Vliv minulých životů musí být evidentní, protože jak jinak se to dá vysvětlit? Možná by stálo za to založit anketu, proč je populace chudá P.S. V prosinci 1989 jsem v jednom bazaru viděl hnusné stolní digitální hodiny-budík za tehdy (i dnes) nekřesťanskou cenu. Když mi řekli, že jsou rádiem řízené, den jsem žil v adrenalinovém tripu a ty peníze jsem sehnal a tu věc si koupil. Junghans RC alarm 1, dodnes nejspolehlivější hodiny v domácnosti, kam se hrabou všelijaké ty dnešní radiobudíky. edit: a to eště zamlčuju, že mi zkraje devadesátých let o deset minut utekly na inzerát kyvadlové hodiny se sekundovým kyvadlem a oddělenými číselníky pro minutovou a hodinovou ručičku (tzv. regulátor, referenční přesné hodiny používané v hodinářských dílnách). Tehdy jsem to skoro oplakal a za dva roky jsem je viděl prodávat za cenu o dva řády vyšší. Podobné míval vystavené Martin Dušák na Příkopech v Praze, nevím, zda tam ještě jsou.
  6. Zde jsou (Prim Electric): Ta svislá pružina pohání mechanický strojek. Natáhnou se jednou za 3-4 minuty. A když se vyndá baterie, kuriózně ještě chvíli jdou. Do strojku není moc vidět. Míval jsem pendlovky, což byly centrální hodiny pro drátový rozvod jednotného času po budovách. Fungovaly na stejném principu, jen místo pružiny bylo závažíčko na velkém kole, aby vyvíjelo patřičný moment síly, a místo motorku byla cívka s pákou, která po sepnutí koncového spínače pinkla do toho závažového kola, které mělo něco jako volnoběh na bicyklu, to se pootočilo, tím se závaží zase zvedlo a jelo se dál. Každou minutu (nebo půl?) se spustil přídavný mechanismus, který přepóloval nějaké kontakty a pustilo to do rozvodu pravoúhlý impuls o trvání nějakých 1-2s. Tímto impulsem se pak podružné hodiny po baráku posunuly o jednu minutu. Ten mechanismus měl tlumicí křidélko, aby impuls trval dostatečně dlouho. Vypadaly krásně budovatelsky, měly mimostřednou vteřinovku pod dvanáctkou a dělaly se v provedení 12, 24 a 64 V. edit: Ještě jsem si vzpomněl, že po straně stroje byla páka, která po přepnutí uvolnila ten impulsový mechanismus, takže to házelo jeden impuls za druhým (docela to žralo potenciální energii závažíčka, takže cívka spínala o 106 a byla to docela hlučná operace) a daly se tak nastavovat ty podružné hodiny. Muselo být akorát aspoň na jedny vidět, aby to člověk stačil včas zastavit.
  7. My vas pacharanim!! A špička boty mířila na západ proti imperialistům. Jo, tehdy byla akční naštěstí jen špička boty, pokud si to dobový tisk nevymyslel. Je úžasné, jak to může vůbec fungovat (tedy ten mrňavý strojek ). Taky jsem míval jedny maličké, i když nevím, jestli takhle pidi. Jedna starší dáma hodinářka mi je ještě za totáče vrátila s tím, že je to šunt a že je nemá smysl opravovat. A přitom byly zlaté a švýcarské ("a nebyl to hloupý hoch, byl z Prahy..."). Pamatuje někdo paní Zahradníčkovou ze Zahradního Města?
  8. Dík za informaci i nabídku, ale je to na mě moc, hlavně v tento čas.
  9. Ví se, kolik hodinek s tímto kalibrem bylo vyrobeno? Zkoušel jsem něco vyhledávat, ale kulové, které jsem vyhledal, je velké. Měl jsem v ruce několikery hodinky s kalibrem 96 (jedny mi zrovna tikají na zápěstí), dokonce se mi poštěstil i kalibr 69, ale existující 97 jsem viděl jen dvakrát a to ještě jen na obrázku: hodinky, které kdysi prodával popshop, a tyto. Byly s výrobou problémy nebo nebyl zájem mezi lidmi (vzhled, vysoká cena, "legračně" působící PON, ÚTE...)? Přitom televizí 96 je hodně, takže vzhled myslím asi nebude hlavní důvod. Btw, kolik tehdy stály? A samozřejmě: krásný úlovek! edit: nebo si všichni původní majitelé uvědomují, jaká je to rarita, a nedají a nedají... jenže rarita je to mimo jiné právě proto, že nejsou na trhu.
  10. Já vim, ale když mě to pořád vytáčelo... už budu mlčet a děj se vůle. Každopádně je těžké se napojit na jinou frekvenci myšlení nebo se nenapojit a skousnout to.
  11. ANDYmu: Já se připojuju. Je dobré si uvědomit, že sdělení je jakási jednota obsahu a formy (ne, že bych byl vzorem). Také je třeba rozlišovat (dtto., ale do půl hodiny může člověku lecos dojít a existuje funkce edit). K tomu druhému: napsat svůj postřeh o klesající úrovni je jistě pozitivní, pokud je záměrem vyvolat proces, který by vedl k pozvednutí této úrovně. Ale smíchat hrušky s jabkama a dost nezdvořile až sarkasticky (to jsem hodně zdvořilej) se navážet do někoho, kdo poprosil o radu v sekci Poradíme tomu, kdo poprosí, mi připadne jako přinejmenším nepěkné. A dotaz na hodinky pro manžela dle mého názoru nepatří mezi ty, které by úroveň fóra snižovaly, ať už si o úrovni myslím, co chci. Ohledně formy: i zenová hůl může v důsledku přispět k šíření dobra, ale musí ji v ruce držet moudrý člověk, to jest ne jenom ten, kdo je třeba intelektuálně bystrý, ale chybí mu tolerance a úcta. Jestli chceš přispět k úrovni, buď pozitivní. A když píšeš tak, že někteří usoudí, že jsi někoho urazil, a řeknou Ti to, je lepší se zamyslet, jestli jsi opravdu někoho neurazil, než umíněně trvat na své pravdě. Možná se s kamarády zdravíte sprostými slovy nebo si rovnou dáváte jednu přátelskou do držky. Tady to není zvykem. A s úrovní fóra to má taky co dělat.
  12. Pokus o exhumaci vlákna. Takže 15 nebo se shodneme na šestnácti? A kdo dá víc...
  13. Čekal jsem, jestli se někdo ozve, a bohužel nic. Ty ses objevil, až když už byla záslika na cestě. Holt zbrklost. Ale třeba se ještě někdo najde, držím palce.
  14. Nakonec jsem vyměknul a udělal sólo objednávku, poštovného oplakav. Pán mi dal jako bonus flaštičku napchanou G8UF (kdepak dva gramy!), která moc dlouho nevydrží, jen o něco víc než Permalight. Asi se toho potřebujou zbavit, protože se tam objevily nové pigmenty B5E a G7E, 'E' jako extra šajn. Holt člověk nemá bejt zbrklej. Jinak jednají velmi vstřícně a slušně. Vydrží to opravdu hodně dlouho. Teď akorát usurpovat tichý kout v domácnosti (zatím se hrubě nedaří), cvičit ruku, aby se netřásla, vylosovat nějakou horší oběť, na které to vyzkouším, a urrááá... snad nebudu litovat, že jsem zničil ciferník.
  15. Podle hodnot svítivosti po 10 a 50 minutách, které uvádějí, mi vyšlo, že poločas rozpadu excitovaného stavu, nebo jak se tomu nadává, je zhruba 18 minut, což mi připadne strašně málo. Znamenalo by to, že za 180 minut (tři hodiny) by svit poklesl tisíckrát. Tak jsem neodolal a koupil flaštičku a je to tak, intenzivně svítí několik desítek minut. Na značení únikových cest, schodů a všelijakých ventilů a spínačů při výpadku světla to určitě bude stačit, ale na hodinky se to asi nehodí, pokud by se to nesmíchalo s něčím radioaktivním. Škoda, nabízejí k tomu různé nosiče, dalo by se s tím kouzlit. A mají malá balení pro rybáře.
  16. Na svých webových stránkách nabízejí barviva, kterými se dají ty fosforescenční pigmenty tónovat. Nebude u nich někdo nakupovat? Já bych měl zájem o oranžové barvivo, ale samotná flaštička stojí zlomek poštovného. Samozřejmě, o poštovné bychom se šábli.
  17. Mám ty samé doma. Jestli Elton, nevím, ale byly koupeny zhruba kolem roku 1995 a uvnitř je Miyota (8215? nemám je u sebe), pouzdro mosaz-nikl (?? na chrom je to takové matné a zažloutlé), robustnější než u Prim Sport III, rozteč 20mm, prosklené dno, luneta jednosměrně aretovatelná, otočná v protisměru, průměr pouzdra si nepamatuju, ale tuším nejvýš 40mm. 24-hodinová ručička tam není. Nevěděl jsem, jakou ta luneta má funkci. To jsem pochopil, až když jsem viděl u pana Cíglera ve výloze nějaké švýcary, které ovšem tu 24-h ručičku měly. Prostě, aby vypadaly podobně. Koupil jsem je letos v únoru jako raritu, ale mezi lidi bych si je asi nevzal. A svítí dost slabě, rychle pohasnou, po jedné-dvou hodinách není poznat, co ukazují. Jinak si je hýčkám, takovéhle Primky jsou skoro vzácnější než originál Orlíky.
  18. Taky zdravím, ale nepomůžu, plastová luneta u sportů II je radost nad radost, ale když vidím Tvoje hodinky, zkus kouknout sem: http://forum.chronomag.cz/index.php?showtopic=7822
  19. Vzhledově se mi taky líbí a hlavně se prim překonal: konečně od dob sportů jedniček hodinky s lunetou, která se neošoupe a která vypadá co k čemu. Posuď, podumej, kdybys je nechtěl, u mne máš dveře vždy otevřené. Pokud si je necháš, můžu akorát tak Měj se hezky.
  20. Rozpouštědlo na materiál lunety se mi nepodařilo zjistit. Ale dnes mne napadla zhůvěřilost: vzal jsem jednu totálně ošoupanou, na které nebylo co zkazit, a jednu zbrusu novou. Tu novou jsem okopíroval na kopírce, vystřihl a získaný prstenec nalepil na tu starou. Protože jsem měl k dispozici jenom kanagom a stísněnou materiální základnu (a jsem nešika), podle toho to taky vypadá. Ale z dálky je to vyloženě eležantní. Trochu vážněji: kdyby se experimentovalo s lepidlem a nějakým lakem (případně další vrstva lepidla na ten papírový prstenec), nemusel by být výsledek tak špatný. Otázka je, jestli časem nevybledne. Zkusí to někdo? Já se pokusím podle možností, ale jsem na tom teď bledě.
  21. Já sbírám mechanické primky sporty z 90. let s kalibry původními, japonskými i těmi čínskými. Je to takové přechodné období Eltonu a v tomto smyslu mi ty hodinky připadají zajímavé, i když je uvnitř třeba šrot. Na poště mě čekají ty, co máš Ty, jenomže kvarc a to jaksi není úplně to ono. Kdybys je chtěl přece jen někdy prodat, vzpomeň si na mne. Případně bych vyměníl za ty quartz, kdybys měl zájem, a něco doplatil.
  22. Ať se to líbí nebo ne, současná orientace je úspěšná a firma žije. Nedávno PRIM psal, že jsou na měsíce zahlceni objednávkami renovací a že nestíhají a někdo mu odpověděl, že nestíhat vyřizování objednávek je snad radostná starost a ne problém. Otázka je, jak je komunita fajnšmekrů stabilní v čase. Možná by bylo moudré, aby si Elton budoval zadní vrátka v přípravě trošku "tuctovější" produkce, pokud by fajnšmekři rychleji ubývali než přibývali a úbytkem myslím třeba i saturaci nebo dosažení osobního finančního stropu. Netuším ale, jak by tato příprava vyšla ekonomicky, co by představovala a jestli je to záměrem současného vedení. Možná zmíněná výroba pouzder jsou ta zadní vrátka. Rozhodně, jak tu už někdo psal, je mi docela líto, že Prim nemá vlastní kalibr. České hodinky se švýcarským strojkem nepovažuju tak úplně za české a o novodobé Primky bych se vážně zajímal, pokud by měly vlastní nový kalibr. Jinak se můj zájem redukuje na renovace všelijakých sportovních vraků (díky za tu možnost) a na okukování krásných hodinek na tomto fóru (také díky). Rozhodně držím palce, ať továrna přežije a vzkvétá, třeba se to časem nějak kvalifikovaně vyvrbí.
  23. ...a tloukl o stůl svým občanským průkazem!
×
×
  • Vytvořit...