Přejít na obsah

dubraro

Členové_50
  • Příspěvky

    614
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele dubraro

  1. Bylo bez zdůvodnění smazáno více příspěvků. Z důvodu cenzury z libovůle administrátorů s přispíváním na Chronomag končím.
  2. Samuraje jsou ovšem oproti "pětkám" lepší jen v provedení pouzdra. Strojek je stejný. Pokud by chtěl i lepší strojek, musí pohledat v řadách Spirit, Alpinist apod. Samozřejmě cenově už trochu jinde.
  3. Damnation Game (Věčné zatracení) mne zase tak neuchvátilo. To už spíše Velké a tajné show. Máš pravdu, temné je to dost. Knihy krve mám v pořadí... Kingovo "To" je doslova příšernost. Od té doby se dívám na klauna v McDonalds se smíšenými pocity... Do cyberpunku se pustil i autor "Hlídek" Sergej Lukjaněnko. Napsal Hranice snů, Vládcové iluzí a snad ještě další. Prý jsou dobré, ale já jsem nedočetl jsem ani jednu, mně tento žánr nějak nesedí.
  4. Kolega - filmový znalec a sběratel, to odhaduje na film "Měsíc 44". http://www.csfd.cz/film/2574-mesic-44-moon-44/
  5. Už jsem myslel, že se na Cliva Barkera zapomělo... IMHO se vyrovná Kingovi, není to tak temné, ale fantastištější. Já jsem od něj první četl Imagiku. Z Kingových knížek tady zatím nikdo nepřipoměl jeho zdařilou prvotinu Carrie, která byla (údajně, já jsem neviděl) neméně zdařile zfilmována. Lovecraft je klasika ... zkuste si sehnat něco od Arthura Machena ... uvidíte odkud Lovecraft (a mnozí jiní) opisoval. Znalcům bych zkusil doporučit něco z knih Cordwainera Smithe. Příběhy jsou místy primitivní, ale jako první napsal mnoho nápadů a situací, které se později objevily v knihách i filmech slavnějších autorů.
  6. Kromě ciferníků jsou "značkové" i korunky, pásky a spony. Na první pohled to vypadá dost věrohodně avěřím, že (velmi zdatní) turčtí prodavači dokážou nejednoho turistu přesvědčit, že jsou to pravé hodinky. Kromě těch, co tady ukazuji, a které stály 40 - 60EUR, nabízeli i kvalitnější kopie, někde okolo 200 - 300EUR, a ty už byly od originálu těžko k rozeznání i pro odborníka a pod lupou. Jedny takové jsem koupil přítelkyni. Zpracování je skutečně precizní a že to nejsou pravé Cortebert odhalila až prohlídka vnitřností. Švýcarský výrobce by asi nepoužil strojek Miyota. Ovšem i ten je v precizním, celokovovém provedení. Nabízely se tam samozřejmě i mizerné napodobeniny, hrubě provedené a s quartzovými strojky (tam kde originál má mechanický) za cenu okolo 5 - 10 EUR. Viz foto. Pravá je jen ta kočka... "Pateky" mají zajímavý strojek, používaný obvykle v hodinkách typu "open heart" nebo "tourbillon like". Vteřinovka je souosá se setrvačkou a umístěná na mechanismu, který se pomalu otáčí a připomíná klec tourbillonu. Tady je ovšem celá ta sestava překrytá ciferníkem. Na Aukru se tyhle hodinky zaručeně neobjeví, koupil jsem je jako suvenýry a ze zvědavosti, ne proto, abych s nimi kšeftoval.
  7. Z dovolené jsem si jako suvenýr přivezl několik nefalšovaných "fejků". Tak se pokochejte.... Turecko, nebo přinejmenším turistické oblasti, jsou rájem napodobenin všeho druhu. Popravdě, pravé značkové výrobky jsem tam vůbec neviděl. Ulice jsou lemovány obchody s falešným značkovým oblečením, falešné boty, falešné kabelky, falešné sluneční brýle, falešné hodinky, felešné parfémy... Počasí, moře a příroda ovšem byly pravé a moc pěkné.
  8. Kalendář s největší pravděpodobností bude funkční a hodinky budou fungovat docela přesně a spolehlivě. Jen se domnívám, že se nepodobají žádnému existujícímu modelu Breitling.
  9. Máš vcelku drahého hodináře. Nový strojek si můžeš koupit sám za 650Kč v Mavexu. Jestli to stojí za to, záleží na tobě. Pojem "limitovaná edice" nic neznamená. Ten "limit" si totiž nastaví každý jak chce. Někdy je to 10 kusů, někdy 5000. V případě těchto hodinek se jedná o hromadnou činskou výrobu, kde si zákazník může nechat na ciferník natisknout nápisy jak chce. Klidně si můžeš nechat vyrobit svou vlastní "limitovanou edici" - vybereš si hodinky z katalogu, vymyslíš si logo a objednáš 500 kusů... Cena za kus řádově 20 dolarů.
  10. Ty jsou slabé... Já je mám i s nápisy Hublot na ciferníku a s korunkou a vteřinovkou s logem. Koupeno v Turecku jako sbírkový exponát. Foto dodám.
  11. Zkus třeba tady: http://cgi.ebay.com/NEW-Silver-Toned-China...1QQcmdZViewItem http://cgi.ebay.com/NEW-OLD-STOCK-CHINA-KU...1QQcmdZViewItem
  12. Omlouvám se, spadlo mi spojení. Nemyslím si, že by byly "málo čínské". Hodinky přece mají čínské nápisy. Akorát někdy v latince a ne v čínském písmu. Třeba ty Zuan-Shi jsem viděl úplně stejné s nápisem "Diamond". A "nečistoty" ve spodní části ciferníku jsou zbytky čínských znaků. Ale je to dobrá inspirace, zkusím se poohlédnout po takových, které by měly komplet nápisy ve znacích, nejlépe i s číslicemi. Ostatně Primky, vyráběné v Československu pro československé zákazníky, měly taky nápisy v angličtině. Kdo by se chtěl zapojit do širší komunity sběratelů "echt čínských" hodinek, mohu mu doporučit zde: http://forums.watchuseek.com/forumdisplay.php?f=72
  13. Vážení kolegové, možná vás, tak jako mne, při nekonečných debatách o více či méně zdařilých čínských napodobeninách evropských hodinek napadlo, jak vlastně vypadají opravdu čínské hodinky. Takové, které se vyrábějí v Číně pro průměrné Číňany. Já jsem nad tím trochu zapátral a pak jsem si (zatím) dva vzorky pořídil. Shanghai, 19 kamenů, aktuálně vyráběné a prodávané. Zuan-Shi (česky "diamant"), 17 kamenů, asi 30 let staré, vyčištěné. Strojky jsou v obou případech jednoduché a robustní, běžné konstrukce. Hodinky jdou spolehlivě a poměrně přesně. Cena odpovídala možnostem běžných Číňanů - ty staré stály 5 dolarů, ty nové 11.
  14. Když západní Evropa je jejich hlavním trhem ?? A když v Hong-Kongu je angličtina úředním jazykem ??
  15. Existuje mnoho druhů stěžejek, nejen podle délky, ale i podle průměru, barvy, prohnutí apod. Cvakavý zvuk vydávají stěžejky, jejichž čepy mají menší průměr než by měly mít a jsou volné v otvoru v pouzdře. U takové stěžejky hrozí, že se z otvoru vysmekne a hodinky spadnou z ruky. Na potápěčské hodinky Seiko jsou speciální stěžejky s neobvykle velkým průměrem. Můžou je mít i v hodinářství - pokud o tom vědí a někdy si je objednali. Pravděpodobně ale budou dražší než u Kubsona.
  16. No, já furt nevím. Pozoruhodné je, že jsem si vždycky při objednání jediných hodinek dopisoval s tím pánem, který je tady uvedený jako majitel a statutární zástupce...
  17. Řekl bych, že si mákneš, než je seženeš. U tohoto modelu poptávka značně převyšuje nabídku. S tou Alphou je to tak. Sleduji jejich nabídku už delší čas, tak vím, že diskutabilní modely s ne zcela korektními nápisy, nápadně podobné drahým evropským hodinkám a podobně byly jejich první. Postupně se doprodávají a z nabídky mizí. Objevují se nové modely, které jsou zajímavé a originální (nebo alespoň ne očividně kopírované). Viz například populární titanové pilotky. Takže já na jejich snažení pohlížím shovívavě. Vidím vývoj k lepšímu. Jak bychom asi uspěli my, kdybychom chtěli dodávat zboží podle čínského vkusu, zvyklostí a zákonů. Alpha je jen značka. Firma, která je dodává, se jmenuje Unidesign Workshop. Podle mého názoru má asi tak tři zaměstnance. Unidesign Workshop je firma, která se zabývá designem a obchodem. Hodinky sama nevyrábí. To co nabízí, si vyberou z katalogu velkého výrobce (pravděpodobně Million Smart Enterprises), objednají minimální sérii (zpravidla 500ks) a nechají si natisknout svou značku na ciferník. Popravdě, mohl by to tak udělat kdokoliv z nás a produkovat hodinky pod vlastní značkou. Úplně stejně vznikají hodinky MPM, JVD, Bentime, PRIM, Trias, Aeromatic atd. atd.
  18. Potisk na Pobědách je velmi odolný. Na staré Primky se stačí křivě podívat a už se barva sype dolů. Vážně. Ciferník Primek z doby kal. 50 se vyčistit prostě nedá. Jedině nový potisk za 1000Kč a více (a podle některých členů jsou to pak už fejky).
  19. Neznamená. Je tam maličký rozdíl - "zadřít" se řekne "seize up".
  20. Ten lis je výborný na skla náramkových hodinek, ale na kapesní hodinky je malý. Víčko se obvykle dá zaklapnout rukou, i když někdy je potřeba dost přitlačit. Šroubováčky z té sady jsou podle mne pořád ještě dost hrubé. A o jejich kvalitě mám jisté pochybnosti...
  21. Nahradit korunku není problém, korunka je spotřební materiál. Musí ale souhlasit jednak závit (běžně se používají závity 0,6, 0,8, 0,9, 1,0 a 1,2mm) jednak rozměry korunky, zejména délka krčku. Délka hřídelky + délka krčku musí být taková, aby korunka v zasunutém stavu těsně přiléhala k hodinkám. Když bude dlouhá, bude korunka odstávat od hodinek. Když bude krátká, nebude možné hodinky natahovat. Hodinářské šroubováčky nejlépe koupit v potřebách pro hodináře, u nás např. Parexo, nebo na e-bay. Nešetřete na nich, nekvalitní nářadí je jen k zlosti a můžete jím opravované hodinky poškodit. Šířka hodinářských šroubováčků (šířka břitu, ne tloušťka) bývá asi od 0,5 do 2mm. Natahovací hřídelka se anglicky jmenuje "stem". Provedení hřídelky závisí na typu strojku, proto jsou "značkové", uvádí se, k jakému strojku patří. Korunka nezávisí na typu strojku, může na ní být značka, ale nemá to vliv na funkci.
  22. Někde poblíž místa, kde natahovací hřídel vcxhází do strojku, je součástka, která obvykle vypadá jako šroubek, ale místo zářezu má důlek. V tom místě je třeba zatlačit a hřídel pak jde volně vytáhnout (ve směru osy). Stejným postupem zpět. Pokud jsi ulomil korunku od hřídelky, máš problém. Musí se sehnat nová hřídelka i korunka (pokud se ti nepodaří z ní vyšroubovat zbytek hřídelky). Sekundovým lepidlem to určitě nespravíš, je to hodně namáhané místo. Korunka není problém, hřídelka ano. Hřídelky jsou mezi různými strojky obvykle nezáměnné. Jedná se o čínský strojek, na který se náhradní díly nedodávají. Čeká tě škemrat po okolních hodinářích, jestli takovou hřídelku nemají z nějakých neopravitelných hodinek. Ti na tebe budou koukat s nevolí, protože jim bereš obživu. Dále Aukro, inzerce, burzy. Nebo koupit celý strojek, což tě i s poštovným z Anglie nebo USA vyjde dráž než nové hodinky. Nebo nějakou podobnou hřídelku upravit na soustruhu. Mohlo by ti taky pomoci hřídelku zřetelně vyfotit (makro) a přesně změřit a poptávat tady. BTW: Zkušenost roste přímo úměrně počtu zničených součástek... ...podíval jsem se na fotky ještě jednou a důkladně. Shánět hřídelku tě asi nečeká. Připadá mi to, že se ti jen podařilo korunku z hřídelky vyšroubovat (je tam normální pravotočivý závit). A i kdyby byl konec hřídelky v korunce zalomený, zbývá ti na hřídelce ještě kus závitu, takže bys tam mohl našroubovat prodlužovací hřídelku.
  23. To jsou bezesporu pěkné hodinky, ale pozor na rozměr. Pro nás je to v podstatě dámská velikost.
  24. DD, K opravě hodinek budeš potřebovat ještě mnoho dalšího nářadí, materiálu a pomůcek. Chaika Osadit sklo a stěžejky není problém. Ciferník se amatérsky opravit nedá. Přetisk ciferníku vyjde nejméně na 1000Kč. Určitě levněji vyjde sehnat takové hodinky se zachovalým číselníkem. Také by jej mohli mít v Parexu - zkus se zeptat. Wostok Ciferník viz výše. Otevři je a podívej se na strojek. Pokud je skutečně rezavý, nemá smysl pokoušet se o opravu. Pokud je na pohled čistý, stojí za pokus najít závadu. Nejlépe při tom celý strojek rozebrat a vyčistit a namazat. Minutky Nestojí za opravu, je to samý plast.
×
×
  • Vytvořit...