Přejít na obsah

Petr Lopez

Členové
  • Příspěvky

    9
  • Registrace

  • Přítomen

O uživateli Petr Lopez

  • Datum narození 25.4.1975

Profile Information

  • Pohlaví
    Muž
  • Bydlí
    Brno
  • Fanoušek značky
    MTB, běžky, ... a staré dobré věci :-)

Petr Lopez's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Díky, Honzo, za perfektní obchod. Jsem spokojenej! Tak ať se daří (nejen v tomto koníčku)!
  2. Ahoj - je tu někdo, kdo nosí nebo měl hodinky Lorus RT309CX9 ? Jestli ano, tak prosím SZ. Zajímají mě zkušenosti - díky.
  3. Tak problém s odbíjením zdá se býti vyřešen! Stačilo skutečně dráty s paličkama trošku ohnout do správného úhlu a paličky se už krásně dotýkají gongů. To odbíjení má úchvatný zvuk - zvlášť v té dřevěné skříni a teď o půlnoci... Děkuju všem za pomocné rady!
  4. Hodinářství Sarrah na Běhounské - mají pobočky i jinde, ale tam jsem neuspěl.
  5. No paráda - přesně takhle jsem to potřeboval vysvětlit. Děkuju! Podle popisu to vypadá, že jsou ty paličky jen zajištěny proti odbíjení. Kéž by to tak bylo (protože před opravou odbíjely). Každopádně je mi jasné, že neodborným zásahem bych mohl víc pokazit než spravit - takže pokud nepomůže posun páky, budu shánět dál někoho šikovného .... A nebo si udělám výlet s hodinama do Liberce - a stavím se na kafe ... Co se týče toho pravidelného chodu, pokusím se to ještě doladit, ale na tu vidličku kotvy šahat nebudu. Je fakt, že když skříň zavřu, tak je strojek velice tichý a ty "rušivé zvuky" jsou slyšet minimálně. Ale co bych nechtěl - po strojku z konce předminulého století - když nebyl pravděpodobně nikdy servisovaný, že? Bylo teď vyměněno jen pero a zbytek prošel čištěním. Musím podotknout, že pro mě ty hodiny byly cenné i v období, kdy nešly - ale teprve teď to má to pravé kouzlo ... Tož tak. Díky za technickou pomoc - a jdu si taky udělat to kafe a zítra napíšu, jak to dopadlo .....
  6. Já vím, že to je nejjednodušší cesta k vyřešení problému, ale to bych musel najít ochotného hodináře - a věř mi nebo ne - je to tu skoro nemožné. Bohužel jsem z Brna a tady je docela problém najít někoho, kdo by se tím dnes zabýval (myslím mechanickýma hodinama obecně) a není jenom "měnič baterek"... . Oběhl jsem celkem asi 10 hodinářství a jenom v jednom z nich mi řekli, že jim můžu strojek přinést - ukázat!! A pak že se uvidí. A o tom, že by mi jej nainstalovali zpátky - jsem si mohl nechat jenom zdát. Jinde mi řekli, že toto u nich nikdo nedělá. Ani jenom opravu strojku. Prostě doba je jiná a já jsem moc rád, že hodiny jdou alespoň přesně....
  7. Zdravím v sekci "opravy" a omlouvám se, jestli téma ohledně této opravy pendlovek už tu někde paralelně běží (nenašel jsem). Potřeboval bych poradit s pendlovkami. Jde o rodinnou památku - Gustav Becker, jejichž strojek jsem nechal po dlouhé době vyčistit a zrestaurovat. Oprava se povedla, strojek je krásně vyčištěný a hlavně funguje! (teda fotky jsou z původního stavu, než jsem je zanesl k hodináři), ale mám problém s nastavením odbíjení. Předtím, než jsem strojek dal k opravě, tak měly hodiny stržené pero (hodinové, ne odbíjecí) a odbíjení při posunování rafiček fungovalo normálně - t.j. paličky dopadaly ve správné poloze na svislé zvonící tyčky (nevím, jak se tomu přesně říká). Strojek jsem po opravě usadil zpátky, hodiny vycentroval (podle sluchu trošku kulhají - to se ještě pokusím vylepšit). Nicméně odbíjení nefunguje, jak by mělo - t.j. paličky se sice uvedou správně do pohybu v půl a v celou hodinu, ale nedopadají až na ty ozvučné tyčky. V jejich krajní poloze zůstává ještě mezera asi 2cm. Strojek je přitom vycentrovaný - tak, jak byl předtím. Je prosím možné, že se tou velkou pákou (viz. foto se šipkou) odbíjení "vypíná" ?? Třeba na noc? Hodiny si ve funkčním stavu pamatuju u babičky, když mi bylo asi 5 let - za odměnu jsem je tehdy směl klíčkem občas natáhnout - když jsem nezlobil a děda mě zdvihnul - a tak trošku matně si vybavuju, že odbíjení se na noc nějak vypínalo. Že by právě tou pákou? Jde s ní pohnout asi jen v rozmezí 5mm, ale zlehka dál ne - a nechci nic dělat silou. Páka je jakoby posuvná - je zaaretovaná šroubem s jemně ozubenou korunkou - ale bohužel mechanický princip této páky mi není znám. No a ještě mám dotaz ohledně správného zvuku strojku při chodu hodin - nemáte někdo prosím nahrávku, jak má správně znít? Nejsem sice hluchej, ale pomohlo by mi to. Zkoušel jsem různé polohy hodin do té doby, až se mi zdálo, že hodiny "nekulhají". Jdou tiše, vcelku přesně (30s/24h - délku kyvadla jsem neměnil), nicméně zvuk je jakoby na dvě doby - nevím, jak to popsat - nemyslím klasické "kulhání", ale je tam ještě jakýsi nesymetrický stínový zvuk, který tam asi být nemá. Taky nevím, jestli je dobré pero natahovat pravidelně až nadoraz (je nové a jde teda hodně ztuha) - a nebo stačí jen do 1/2 a radějí častěji? Vím, že u náramkových hodinek se má natahovat až do konce, ale tady u těch pendlovek už jednou došlo k přetržení pera (bohužel uprostřed) a nerad bych, aby se to stalo znovu. Budu vděčný za rady, popřípadě vysvětlení - hlavně, jak je to s tím odbíjením. Díky! Pokud by bylo potřeba zaslat fotky v lepším rozlišení, pošlu na mail - tady jsem je raději hodně zmenšil.
×
×
  • Vytvořit...