Přejít na obsah

Santini

Členové
  • Příspěvky

    11
  • Registrace

  • Přítomen

Santini's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Předem vám všem moc děkuji za doporučení. Seika jsem dostal na památku po kamarádovi. Nevím jaký je to konkrétně model. Přikládám foto za jehož kvalitu se omlouvám. Na ciferníku jsou drobné zelené indexy a ručičky mají také zelenou luminiscenci. Už není moc výkonná, jen po dlouhodobém intenzivním osvětlení. Vpravo je den v týdnu a datum. Na pravé straně je jen jedna korunka, kterou se vše ovládá. Do tajemství ovládání jsem ještě moc nepronikl.
  2. Dobrý den, prosím o radu, kde v Praze si nechat opravit pánské automaty Seiko. Uvažoval jsem o Altronu v Počernicích, ale pak jsem se dočetl, že již Seika nedělá. Prý je opravuje Koscom. Nejsem si ale u něj jist s kvalitou opravy. Prosím o radu a děkuji.
  3. Dobrý den, rád bych chtěl nechat seřídit a provést opravy na hodinkách Seiko (automat), Certina, Poljot a Prim - vše s ručním nátahem. Prosím o kontakty na dobré servisy těchto značek v Praze. Předem Vám moc děkuji.
  4. Ahoj, rád bych se Vás zeptal na názor na Lunety hodinek. Zjistil jsem, že je jich dost druhů s různým použitím. Nejčastější jsou tachymetrické, ale zaujaly mne telemetrické a přímo fascinovali ...lunety s logaritmickým pravítkem. Zajímalo by mne, které značky hodinek (kromě Poljotů) mají telemetrickou lunetu a lunetu s logaritmickým pravítkem. Jaké máte s lunetami zkušenosti? Ovlivňuje vás jejich přítomnost a provedení při výběru hodinek?? Předem se omlouvám pokud to bylo již diskutováno v jiném vláknu.. Díky a hezký den
  5. Na základě toho co čtu na Chronmag foru začínám uvažovat o automatech, ale s možností ručního nátahu. jednak protože na víkend hodinky sundavám a jak jíž Jenikec uvádí je to opruz stále aktualizovat datum a druhak, jak uvádí Hamilton, natahování hodinek je pro mne také oblíbený rituál. Jenže.. někde jsem četl, že automaty s možností ručního nátahu jsou poruchovější, než klasické automaty. Je to pravda??
  6. Já jsem někde četl, že když se hodinky dlouho (roky) nenatahují, tak není v kondici pružina a má to značný vliv na přesnost chodu.
  7. No, tak to mám asi docela smůlu. Dostaly se ke mně Cortébertky, které nikdo 30 let nenatahoval. Bez promazání se jich raději ani nedotknu, I když je to silné pokušení....
  8. Ahoj, rád bych vás oslovil se svým dotazem, kterým hodinkám dáváte přednost. Hodinkám s ručním nátahem, automatům, nebo quartzkám. Já jsem ještě v základní škole začal nosit Primky s ručním nátahem, později jsem nosil Cotébertky také s ručním nátahaem. Později, asi rok Prim sport - automat. Následně jsem koupil Casia quartz - kombinace analog/digital a když mi cca za 10 let totálně odešly, Tak jsem koupil Pierre Helvet - kombinace analog a dva displeje. V současné době jsem se vrátil pokorně ke svým prvním Primkám. Takže jsem tak nějak prošel všemi druhy a z toho mohu vyvodit že: - mechanické hodinky s ručním nátahem nejsou až tak moc super přesné, ale docela spolehlivé. Doufám, že to nebude znít blbě, ale já si ten zvuk při natahování přímo užívám. - automaty se mi zdály přesnější, ale měl jsem s nimi dost problémů. Pokud jsem je na víkend neměl na ruce, tak smolík. Vím, že jsou nyní automaty s ručním dotahováním, ale slyšel jsem, že to není ono, prý je u nich dost poruch. Ze své zkušenosti mohu říci, že automaty celkově jsem měl poruchovější, než s ručním nátahem. - quartz - na první pohled paráda. Naprostá přesnost, miliony funkcí (dokonce i s dozimetrem), luminiscence, která se s časem snižuje nahrazena elektroluminiscencí. Baterky nahrazeny ekodrive, solár, pohyb,,, ALE.......pořád jsem cítil..je to fajn, ale..... a pak jsem četl (už nevím jestli zde na fóru, nebo jinde - zhltnul jsem toho za poslední měsíce moooc), Že nemají DUŠI.. a to byla přesná definice mého pocitu. mechanické hodinky, to je obrovský podíl ruční práce člověka a u quartzů to je záležitost automatizovaných výrobních procesů. Navíc mechaniky mají také mnoho funkcí chrografy, telemetry, tachymetry, moje oblíbené budíky a pod. Takže..i když quartzky úplně nezavrhuji /kombinace analog a dvou displejů má pro mne zvláštní kouzlo), tak mechanické hodinky mne dost chytly a staly se mojí srdcovou záležitostí. Omlouvám se, že jsem se tady tak rozkecal a prosím o vaše názory.
  9. jsem zde nováček a procházel jsem vlákna, když jsem našel tento dotaz. Přiznám se, že jsem chtěl založit stejný a ptát se na stejnou věc. Viděl jsem natahovat hodinky stejným způsobem. Nyní nosím Primky s ručním nátahem, které jsem dostal před 45 lety, tak chtěl jsem také vědět jestli nedělám chybu při jejich natahování.
  10. Ahoj, jsem Santini. Na Chronomag forum mne zavedl zájem o hodiny a hodinky. Kromě tohoto zájmu se zajímám také o sakrální architekturu a s ním souvisí i velké věžní hodiny. Doma žádné nemám, ale líbí se mi. Mojí srdcovou záležitostí je pražský orloj - kombinace úžasné techniky a nádherné stavby. Zájem o hodinky se u mne odstartoval, když jsem dostal po svém kamarádovi troje hodinky automaty Seiko, quarz Telstar a Zeon, Následně mne uchvátil zájem o hodinky s budíkem a v současné době jsem se zakoukal do chronografu Poljot 3133.
×
×
  • Vytvořit...