Přejít na obsah

Najlvin

Členové
  • Příspěvky

    9
  • Registrace

  • Přítomen

Najlvin's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Díky, tak nějak jsem to předpokládal. Proto jsem taky nic pořádného nenašel. Je to škoda. Vím, že by to asi bylo dost náročné, ale bylo by prostě hezké mít o tom nějaké ucelené informace na jednom webu. Sběratelů a lidí s informacemi o této problematice je určitě po světě dost. I ty strojky přece většinou nebyly kusová výroba, takže je musela vyrábět nějaká firma a musí jich mezi lidmi kolovat spousta. Já s tímhle bohužel začínám, takže informace hledám, kde se dá. Ale u většiny strojků, co tu mám, je to nedohledatelné, a na přibližné odhady zatím prostě nemám dostatečné znalosti. Mně nejde o to zjistit stáří a na jeho základě nacenit hodinky - většina mých kousků jsou zcela obyčejné kapsáče, a mě by prostě jen zajímalo, jak jsou zhruba staré. A jelikož nejde o žádné unikáty, tak tu zkrátka nechci každou chvíli otravovat zakládáním nových témat o určení stáří, jak to dělají jiní. Proto si myslím, že všeobecná databáze hodinek, případně jen strojků, o kterých se ví více informací, by byla velmi užitečná. Ale asi jsem holt snílek a nikdy nic takového nevznikne, protože by to bylo příliš komplikované. Provoz webu není nijak drahý - sám provozuji pár stránek (s hodinkami to nijak nesouvisí), a ročně je to za pronájem domény a hosting +- 500Kč. Dá se samozřejmě dělat web i zdarma, ale tomu pak odpovídá kvalita. Jiné weby si na svůj provoz zase vydělají skrze reklamy. Tohle je opravdu ten nejmenší problém. Spíše se do takového projektu nikomu nechce, což chápu. Alespoň že tady se najde pár lidí, kteří ochotně poradí :-)
  2. Díky. Šlo mi jen o nějaké stručné, všeobecné shrnutí toho, co by člověk měl mít v základu. Já vím, že je tu na fóru mnoho užitečných informací. Bohužel dohledávat tu některé konkrétní věci je poněkud zdlouhavé. Škoda, že u nás neexistuje nějaká všeobecná stránka, která by se hodinřině věnovala a někaj shrnovala základní informace o nástrojích a podobně, nebo alespoň jsem nic takového nenašel. Knížky jsem si nějaké stáhnul a momentálně studuji hodinové stroje I. Další knížky jsou na cestě a s tou Jihlavou to taky zvažuji. Akorát že podle pořadníku to vypadá, že po podání přihlášky se čeká tak 4 roky, než se na vás dostane. I tak je to ale super příležitost, asi do toho půjdu. Dál procházím toto fórum, ale je toho tu opravdu spousta a než projdu všechna zajímavá vlákna, budu mít co dělat. Všem ale děkuji za váš čas a rady, které jste mi tu ochotně poskytli :-)
  3. Díky, celé jsem si to přečetl. Přesto jsem se tam moc nedozvěděl a bohužel většina odkazů už je neplatná. Ale aspoň mám tipy na další specializované obchody. Taky díky, to je zajímavé. Hlavně ta možnost studia při zaměstnání. Celkem mě to láká, akorát nevím, jestli bych to zrovna se svým zaměstníním stíhal :-)
  4. S tím, jak mi doma přibývají nové kousky do sbírky, začal jsem víc pronikat i do tajů hodinářství, které mě lákalo už od mala. V poslední době to dospělo do takového stavu, že studuji všemožnou literaturu o hodinkách, včetně učebnic oboru hodinář. Můj cíl je, abych byl schopen své hodinky nejen udržovat v dobrém stavu, ale v budoucnu je i případně čistit, opravovat poškozené strojky, nebo doknce vyrábět náhradní díly. Mám spoustu hodinek, které dlouhé časy zkrátka nevydžely a já bych jim jednou rád opět vdechl život. Opravdový hodinář ze mě asi nikdy nebude, ale minimálně bych to chtěl mít jako zálibu, se specializací hlavně na kapesní hodinky. A teď k dotazu. Rád bych se zde zeptal zkušenějších, jaké vybavení by pro takové účely měl mít amatérský hodinář po ruce. Koupil jsem si nějakou základní sadu hodinářských nástrojů, ale to je spíš jen do začátku, navíc ne moc kvalitní. Co ale vy považujete za nejnutnější? Co byste mi doporučili za značku nástrojů, jaké jsou vhodné oleje, čistidla a podobně? Máte nějaké další rady, na co se především zaměřit? Budu vděčný za vše, co mi poradíte či doporučíte. Jak je to dnes vůbec s hodináři? Existuje ještě tento obor, nebo je to už přežitek? Teď myslím, jestli vůbec ještě existuje nějaká škola, která by se specializovala na hodinařinu. A jak jste na tom vy? Taky své kousky ve sbírce opečováváte, nebo to raději svěřujete odborníkům? Popravdě, tady u nás široko daleko neznám žádného hodináře :-/
  5. Přátelé, rád bych se zeptal, zda existuje na internetu nějaká všeobecná databáze hodinek a jejich výrobců - prostě něco, kam přispívají lidé z oboru a dělí se o své závěry a poznatky? Vím, že odhadovat u kapesních hodinek alespoň přibližný rok výroby je zkrátka detektivní práce, často bohužel bezvýsledná. Neříkejte mi, že nikoho na světě ještě nenapadlo udělat nějakou všobecnou databázi pro sběratele, kde by byly fotky hodinek a třeba přibližné odhady data jejich výroby... Určitě by to bylo užitečné. V poslední době se ke mě dostala řada kousků, ale často na nich není ani uveden výrobce, natož nějaké specifické indicie. Dá se alespoň nějak podle strojku a provedení určit přibližné období, ze kterého pochází? Případně pokud máte nějaké linky na archivy, tak je zde prosím uveďte. Vím, že někteří výrobci si takové databáze vedli či stále vedou. Byl bych tedy rád, pokud byste se zde podělili o své zdroje, z nichž čerpáte. Samozřejmě se zaměřením na kapesní hodinky :-)
  6. Koukám, že se to tu pěkně rozjelo a vznikla nám z toho zajímavá debata. Všem, co mi radili, tímto děkuji :-) A co se týče zastaralosti kapesních hodinek - já vám nevím, mě na tom nic zastaralého nepřijde. To je jako říkat, že náramkové hodinky jsou taky zastaralé, protože je vtlačily chytré telefony, co umí daleko víc věcí, než jen měřit čas. A že znám lidí, co hodinky vůbec nenosí - taky proč, když stačí mrknout na display... Samozřejmě je to o osobních preferencích, nic víc. Je jasné, že náramkové hodinky jsou pohodlnější, na druhou stranu ale spousta lidí ráda nosí i kapesní hodinky, ať už z nostalgie, praktických důvodů nebo pro jejich určitou neobvyklost. Já se musím přiznat, že jsem si nedávno koupil jedny z těch novodobých cibulí a teď je hrdě nosím taky. Vím, je to nějaký čínský šunt, ale vypadají velice hezky, strojek na natahování jde vcelku přesně a navíc ten skvělý pocit z jejich nošení, otevírání a pravidelného natahování je zkrátka k nezaplacení Mně se to prostě líbí. Mám rád onu dobu, kdy kapesní hodinky zažívaly největší rozkvět. A tak asi proto jsem si je tak oblíbil. Je to něco jiného a svým způsobem krásného. Vždycky se mi zkrátka líbil ten jejich cibulový tvar. Jsou to ale pořád hodinky jako kterékoliv jiné a pak už opravdu záleží jen na preferencích dané osoby, zda dává přednost náramku nebo řetízku. Však je to jako s oblečením - jednou se to zase vrátí do módy a bude to nosit skoro každý :-) Mimochodem petrolejky jsou taky skvělá věc. Když je vhodná příležitost, taky ji rád vytáhnu a zapálím. Když o tom tak přemýšlím, to by rovněž nemusela být špatná sbírka. By mě docela zajímalo, jestli to už u nás někdo sbírá ve velkém
  7. Díky. Tady na té fotce je to pěkně vidět: 2-62
  8. Dík za odpovědi. Něco z toho jsem tušil, ale jak jsem uvedl hned na začátku, v hodinkách se zatím vůbec nevyznám a všelijaké nápisy na nich mi nic neříkají. Do teď mi ležely v šuplíku :-) Za tipy na knížky díky. Co se týče fóra, tak jsem omezen jazykovou bariérou a tudíž mi nezbývá nic jiného, než zůstat tady Co se mých hodinek týče - nejde mi ani tak o to, jak jsou cenné a zda se vyplatí je opravovat nebo ne. Spíše bych rád zjistil přibližný rok výroby. Pro mě mají cenu všechny stejnou - jsou připomínkou své doby. Je mi fuk, jestli to byly ty nejobyčejnější masově vyráběné hodinky nebo nějaké unikáty. Podle mě si pozornost zaslouží i tak ;-)
  9. Zdravím! Nejprve bych rád krátce řekl něco o sobě. Jsem tu nový, ale pro kapesní hodinky, jinak zvané také "cibule", mám slabost už dlouhá léta. Do nedávna se mi v šuplíku u stolu válely tři kousky, aniž bych jim věnoval nějakou pozornost. Bylo mi líto je vyhodit, protože se mi zkrátka líbí tento typ hodinek, přestože už dávno nefungují. Před pár dny jsem začal vyklízet garáž a objevil další kus, a přitom mě napadlo, že by nebylo od věci založit si vlastní malou sbírku. Jsem ale naprostý začátečník, v hodinkách se nevyznám, a tak vlastně ani nevím, co to doma mám. Bohužel, všechny jsou v nekompletním, až dezolátním stavu. Ale vyhazovat se mi je nechce, přece jen už budou pěkně staré a třeba se mi časem podaří nějaké dát do kupy. Kdo ví. Každopádně, dokázal by tu někdo z vás odhadnout původ a stáří, případně poradit, kde by se k nim daly sehnat chybějící díly? Takže, tady jsou: 1.) Můj první kousek, malé kapesní hodinky po dědovi o průměru 43mm. Rozbité sklíčko a utržená setrvačka, jinak je vše na svém místě. Řekl bych, že pocházejí z poválečného období. Nepodařilo se mi identifikovat výrobce, ale původem budou ze SSSR (mají to na ciferníku). Myslím si, že zručný hodinář by je dokázal ještě opravit. Foto 1: http://www.doommap.cz/data/01a.JPG Foto 2: http://www.doommap.cz/data/01b.JPG 2.) Kapesní hodinky o průměru 70mm, stáří odhaduji tak na první republiku. Chybí jim sklíčko, vteřinová a hodinová ručička. Jinak jsou ale zachovalé a strojek kupodivu stále funguje. Na jedno natažení mi tu už vesele tikají víc jak 24 hodin. Výrobce je asi Argentan dle nápisu na zadním víčku, stejně je tam také napsané Swis, takže asi budou původem ze Švýcarska. Nikde jsem ale o výrobci nenalezl žádné informace. Je tam také nějaké číslo, ale z toho moc moudrý nejsem. Zajímavostí se mi zdá umístění toho čudlíku na přetáčení ručiček, který je netypicky umístěný vpravo a ne vlevo, jak bývá zvykem. To mě přivedlo k myšlence, že by to mohly být hodinky určené pro leváky, jinak si to nedovedu vysvětlit. Každopádně bych je rád dal do kupy, vzhledem k jejich fungujícímu strojku a celkem zachovalému ciferníku. Foto 1: http://www.doommap.cz/data/02a.JPG Foto 2: http://www.doommap.cz/data/02b.JPG Foto 3: http://www.doommap.cz/data/02c.JPG Foto 4: http://www.doommap.cz/data/02d.JPG 3.) Malé kapesní hodinky o průměru 54mm, které jsem si přivezl z chalupy. Strojek vypadá v pořádku, ale chybí natahovací kolečko i vteřinová ručička. Na strojku je napsáno Brevet, což bude asi výrobce. Stáří si netroufnu odhadnout, ale dle zdobených ručiček to bude nejspíše něco staršího. Zvláštností je plastové sklíčko, které se zdá být zabarvené do žlutozelené barvy. Možná je to ale stářím, nevím. Foto 1: http://www.doommap.cz/data/03a.JPG Foto 2: http://www.doommap.cz/data/03b.JPG Foto 3: http://www.doommap.cz/data/03c.JPG 4.) Můj momentálně poslední nález z garáže, kapesní hodinky o průměru 66mm, bohužel již ve značně dezolátním stavu. Přijdou mi ale ze všech nejstarší, měly by být po mém pradědečkovi. Takže stáří bych se nebál odhadnout někdy na počátek 20. století. Chybí sice zase sklíčko a vteřinová ručička, nicméně zbylé ručičky se dochovaly a jsou opět pěkně zdobené. Strojek je ale bohužel rovněž poškozen, takže ty už asi nikdy nepůjdou. Na zadním víčku je napsáno Solid Nickel (že by výrobce) a Swis made, takže asi Švícarsko. Foto 1: http://www.doommap.cz/data/04a.JPG Foto 2: http://www.doommap.cz/data/04b.JPG Foto 3: http://www.doommap.cz/data/04c.JPG Nuže, to jsem vám krátce představil své poklady. Má někdo bližší informace o tom, co to vlastně doma mám? Taky bych se rád zeptal, jak to se sbíráním děláte vy? Odkud získáváte své klenoty? Aukce, bazary, vlastní hledání? Dáváte hodinky do provozuschopného stavu? Kde sháníte chybějící díly, případně zručné hodináře? Jak už jsem podotkl na začátku, jsem začátečník a se sběratelstvím kapesních hodinek se chystám teprve začít (protože to, co mám doma, se dá stěží označit za sběratelské kousky ). Mimochodem, existuje třeba nějaká knížka, která by se věnovala historii kapesních hodinek, kde by se člověk mohl o cibulkách dočíst víc? Předem díky za vaše tipy :-)
×
×
  • Vytvořit...