Přejít na obsah

IdealBeing

Členové
  • Příspěvky

    10
  • Registrace

  • Přítomen

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

IdealBeing's Achievements

Začátečník

Začátečník (2/8)

  1. Téma už je obsahově vyčerpané, ale nedá mi to, abych ještě nenavázal na poslední příspěvky. Jako pro hodinkového analfabeta je pro mě Rolex na první dobrou etalon kvality, prestiže, ceny, a ještě asi pár dalších vlastností, které teď neumím vhodně pojmenovat. Co jsem za svůj krátký pobyt zde stačil zjistit je, že jejich exkluzivita a nedostupnost je trochu umělá a stejná kvalita jde sehnat i za menší peníze. Momentálně se nevidím v budoucnu v situaci, která by si zasloužila takovou upomínku, takže to není úplně na pořadu dne, ale každý může snít.. Jako rozumnější a mnou volený přístup bude tiché sledování fóra, kterým se budu snad pozvolna učit a objevovat. A pokud někdy v budoucnu přijde doba, kdy budu chtít za hodinky vyhodit několik měsíčních výplat, tak už budu poučenější a budu moct založit další výběrové téma, kde už třeba nebudu působit tak "zeleně". Díky všem..
  2. Kdyby někoho náhodou zajímal celkový výsledek, přiložil jsem dvojici fotek.. I přes veškerá měření se nakonec zabalené hodinky do domko-přání (TM) nevešly. Ale darovanému koni.. A jeden nový poznatek (pro vás asi dost triviální, až úsměvný) - při obhlídce hodinek za výlohou prodejny Koscom jsem seznal, že v budoucnu se určitě vyplatí hodinky kupovat naživo. Svého nákupu rozhodně nelituji, ale bylo zajímavé vidět některá Seika/Certiny a koneckonců i ty Tissoty naživo oproti obrázkům a videím. A ještě jinak by určitě vypadaly prezentované zblízka/na ruce.. Zapamatuju si to, pro ten naivní nápad nákupu Rolexek v budoucnu .
  3. Dílo bylo dokonáno (objednávka vytvořena, zaplacena a dle chatu s podporou obchodu Koscom by mělo být u značky Tissot i antedatování záruční karty). Snad to klapne zítra. @tombas: Vygravírování stříbrné plakety zní jako zajímavý nápad - bylo by k dispozici více informací? Obávám se, že na to bude vážně málo času.. Velice děkuji všem, kteří se na diskuzi podíleli, neváhali věnovat čas mému tápání a na celý problém pohlíželi mnohem více pragmaticky, čehož já už nebyl schopen. PS: Nemůžu říct, že by se ze mě během tohoto pátracího dobrodružství stal instantní hodinkofil, přece jen "pohodlnost" smartwatch je něco, na co bych si teď nechtěl odvykat. Ale během toho hledání mi nezbylo než ocenit tu "krásu", kterou lze na ruku pořídit. Ale začala ve mně hlodat myšlenka, že by možná nebylo špatné dát si za "cíl" pořídit si k nějaké speciální příležitosti speciální hodinky. Může za to kdokoliv, kdo sem nadhodil ten vtip o Rolex Daytona, protože to v sobě kloubí odkaz na motorsport, a auta jsou pro mě něco jako pro vás hodinky (byť jsem jen ve stádiu nadšence). To vědomí, že existují hodinky tak slavné značky, které pro mě vlastně nejsou tak nedostupné (byť za těch 330k by se určitě dalo pořídit něco rozumnějšího, třeba i to auto), je zajímavé. Na druhou stranu, kdo ví, jestli tak důležitá příležitost v mém životě nastane..
  4. Člověk svědomitě vybírá, nadšence a odborníky na místním fóru s tím otravuje, recenze čte, na videa se dívá a najednou je mu oznámeno, že prcek už je na světě, což trochu dává na frak plánování.. Znovu jsem prošel celé vlákno, porovnal všechny tipy, prohledal e-shopy v Praze ohledně dostupnosti a jako favorit mi tak vychází doporučované Tissot Gentleman. Splňují vlastně všechno, co jsem od nich chtěl, i většinu toho, co jste navrhovali vy (takový průřez všemi návrhy) a rozhodně vypadají nadčasově a mají dobré recenze. https://www.hodinky-koscom.cz/tissot-gentleman-powermatic-80-silicium-t127-407-11-041-00-k0045313?gclid=Cj0KCQiAyoeCBhCTARIsAOfpKxiOb9ysDAEuYcRaWoovAcop1GTC7UZ5W1hBPi15lh9W_UXMxkPAnmgaAs6XEALw_wcB Možná to není ta úplně nejlepší volba z těch všech navržených, vezmou-li se do úvahy všechna obecná kritéria, ale v mém případě je to snad dobrý výběr. Dostanu vaše požehnání, abych mohl dnes objednávat a dnes/zítra vyzvedávat?
  5. Kdybych věděl, jak funguje proces rezervace a nákupu hodinek Rolex, třeba bych si na sebe vsadil, že těch 330k, na co odhadem vycházejí tyto velmi pěkné Daytony (https://www.rolex.com/watches/cosmograph-daytona/m116500ln-0002.html), mi za těch 5-6 let neudělá nenapravitelnou díru v rozpočtu. Kolik činí takový depozit a jak je to se závazností dané objednávky - je zrušení podmíněno ztrátou celého depozitu nebo zrušit nelze a hodinky doručuje rovnou exekutor? Zrovna u těchto hodinek asi taky nelze počítat s investičním potenciálem.. To bylo jen takové lehce offtopic povzdechnutí o jedné nepravděpodobné alternativní budoucnosti.. Ad výběr památečních hodinek - díky za poskytnutí přesněji cíleného termínu! Hloupě jsem se nechal napálit množstvím článků na téma "investment watches under 1000", ale už jsem zcela vyléčen.. Zatím z toho jde hlava kolem, jak byste asi čekali. Favority se každou chvíli mění, některé hodinky zrají, čím víc si je prohlížím, některé na první pohled skvělé, zase uvadají. Zítra mě během dne čeká pár hodin čekání a bloumání, tak znovu projdu všechny vaše tipy, eshopy Helveti a Koscom, a zkusím sestavit svůj pomyslný žebříček, u kterého vás poprosím o názor. Slibuji, že dopředu nezatratím ani Seika ani Wardy ani jiné zdejší tipy. A slibuji, že udělám vše proto, abych nepromarnil váš čas a snažení mi pomoci. Opravdu velmi si toho vážím.. Díky všem!
  6. Tisíceré díky za všechny další komentáře! Ale je zač.. díky za tip! Předpokládám, že se předání dárku kvůli nynější situaci protáhne dost po narození, takže to nemusí být tak na sílu, ale určitě neuškodí to domluvit. Serióznímu obchodu nemám nejmenší problém zaplatit celou částku předem, takže to snad půjde domluvit bez obtíží. Jen doklad o koupi z daného data asi budu schraňovat u sebe - asi by nebylo nejvhodnější je vrazit do ruky novopečeným rodičům, kteří reálně nebudou mít o té ceně moc ponětí . Koupit Rolexky by byla jiná frajeřina, ale pořád žiju v iluzi, že šetřením se dopracuju k možnosti hypotéky na "normální" byt v Praze (jak hloupý "cíl", netřeba komentovat..). Navíc asi bych mu je těžce záviděl a přece jen raději peníze utrácím za ostatní než za sebe. Tolik i k filosofii a motivaci koupit relativně drahou věc k tak "všední příležitosti". Vyznávám přístup, že dárek by neměl být primárně limitován cenou. A zdá se, že vždy za nějaký peníz navíc se dá pořídit mnohem lepší věc, a neplatí to jen o hodinkách.. Ad ty Seiko Alpinist - tady opravdu nevím, co si z té debaty vzít. Na jednu stranu je Seiko dle vašeho soudu super značka, na druhou stranu tu čtu, že v tomhle případě nejsou limitky zas až tak limitky, a navíc v brzké budoucnosti vyjde levnější alternativa s tahem. To mě trochu odrazuje.. Vzhledem to favority nejsou. Ad Ch. Ward - pročetl jsem posledních cca 40 stránek diskuze věnovaných značce a seznal, že kromě všech nevýhod spojených s dopravou ze zahraničí, ty hodinky asi nebudou vhodné obecně kvůli velké tloušťce - je velká pravděpodobnost, že by nemusely vůbec sedět a nerad bych, aby celý dárek zabila taková banalita. Ad doporučení: Trio doporučené tombasem - líbí se mi názor na Longines Conquest, ale zdají se mi moc "obyčejné". I když rozum říká, že to je to, co bych vlastně měl chtít, protože to má ten potenciál "nestárnoucí klasiky", tak když je vidím mezi dalšími kousky, tak se k nim nějak nemám důvod vrátit. Podobné, ale "hezčí" se mi jeví ty dříve navrhované Tissot Gentleman. Ty Alpiny podle mě spadají do stejné kategorie klasiky, ale vypadají zajímavěji. Byť mě to táhne spíše k modrým hodinkám, protože modrá je přeci nová černá, že.. ale v modré zrovna tyhle podle mě nevypadají tak dobře. Svůj názor na Hamiltony nechám uzrát třeba do zítra, jsou jiné než moje představa, ale to je vlastně jedině dobře. Krátké shrnutí: Momentálním "favoritem" jsou Tissot Gentleman, ale Tissot má poměrně širokou nabídku, kterou jsem zatím nestihl pořádně projít. Budu vděčný za veškeré další tipy i další rozvoj diskuze libovolným směrem. Je to sice primárně o výběru konkrétních hodinek, ale upřesnění motivace a toho, co chci, pramení vlastně ze všech příspěvků zde. Včetně těch o divném strejdovi . Mnohokrát díky všem!
  7. Začínám postrádat slova díků za příspěvky vás všech.. Všechny názory a příspěvky mi skvěle pomohly utřídit myšlenky, zvážit všechna pro a proti a dospět k mezirozhodnutí. Mezirozhodnutím je, že hodinky přeci jen pořídím. Má to ten sentimentální punc, kterým se moje dárky vyznačují (aspoň si to myslím, tak mě v tom nechte.. ), má to potenciál udělat poměrně velkou radost v budoucnu a pokud ne, tak to alespoň neurazí. Hezky to je shrnuto od uživatele Cova - spíš než investiční hodinky, je to dárek s potenciálem udělat radost za relativně dlouhou dobu. Zkusím sesumarizovat to, co to zaznělo, a co rezonuje s mojí vysněnou představou.. Hodinky by měly být nové (credits to sodekcz) Ideálně mechanické/automaty, ještě ideálněji s průhledným dýnkem, aby byl vidět strojek (credits to Kamil.K, tombas) Nejlépe na tahu (credits to tombas) Neutrální vzhled a velikost, ovšem ne úplně "nudné" (opět credits to tombas) Swiss-made? Jako taková záruka kvality i pro hodinkové analfabety.. Rozpočet okolo 20k, +-, strop někde okolo 30-35k, když to bude stát za to Sehnat hodinky do konce března Prošel jsem nové tipy od všech a jejich společným znakem je, že se nejedná o limitky, jejichž výběr je sám o sobě možná až příliš limitující (haha). Svoje původní 3 tipy jsem škrtnul, protože nesplňují požadavky. Z toho co zbylo z limitek (Helveti.cz) lze v cenové hladině vybrat prakticky jen ze značek Davosa a Certina. První jmenovaná mě extra neoslovila, druhá jmenovaná působí dámským dojmem.. A teď pár navazujících otázek: a) Doporučíte ještě nějaké prověřené eshopy s širším výběrem, kde by byly nabízené i jiné (avšak z vašeho pohledu pořád kvalitní) značky? Dal bych ještě malou šanci limitkám, ale nevkládám do toho přehnané naděje. b) Díky tipu od uživatele Kex jsem krátce prohlížel řadu C60 od Christian Ward a v jejich nabídce je řada moc pěkných kousků. Nenašel jsem však českého prodejce - existuje nějaký nebo je nutné objednávat ze zahraničí a pak řešit CLO/DPH? Plus kde ty případné akce hlídat (jestli to je reálné v horizontu měsíce)? c) Prosím o sdílení jakýchkoliv dalších tipů, které víceméně odpovídají zadání. Samozřejmě v zadání není nic, přes co by nejel vlak, takže pokud se vžijete do situace a napadne vás něco neortodoxního, rád se podívám a vezmu do úvahy. Příklady od uživatele tombas jsou všechny velmi povedené. V neposlední řadě, další velký dík všem zúčastněným.. bez všech vašich příspěvků by celá operace skončila když ne fiaskem, tak určitě suboptimálně do té míry, že by to bylo jen vyhazování peněz "na sílu". Opravdu díky!
  8. Opět velké díky za zprávy! Novější komentáře mě opět zlomily k tomu, si s myšlenkou koupě hodinek, ještě trochu pohrát. A pokud se nastávající matka ani otec nevyjádří k plejádě "nudných" nápadů pro novorozence, tak to dopadne tak, že koupím něco, co vlastně udělá radost mě (jak zajímavě podotknul nickolas). Ať už to budou hodinky, nebo pero, i když hodinky bez příběhu mi pořád přijdou zajímavější, než pero bez příběhu. Navrhnuté SEIKO Alpinist se mi na první dobrou příliš nelíbily, ale čím víc(krát) si je prohlížím, tím víc je dokážu ocenit. A to jsem hodinkový analfabet, který nikdy neměl hodinky s cenovkou vyšší než 5k Kč a poslední roky žije se Samsung Smartwatch, které usnadňují život.. Prolézal jsem všechny možné obchody a filtroval dle "limitované edice". Je zajímavé, že třeba SEIKO Alpinist jsou limitky, ale ve filtru "limitovaná edice" na Helveti je nevidím. Do nosu mě praštily kromě uvedených SEIKO Alpinist ještě tyto: https://www.helveti.cz/certina-c0244481103100 https://www.helveti.cz/seiko-prospex-ssc807j1-140th-anniversary-limited-edition Když si při srovnání odmyslím vzhled a zaměřím se na vlastnosti, jaká jsou hlavní pro a proti? Lze třeba říct, že automatický pohon u SEIKO Alpinist je trvanlivější než solární pohon u SEIKO Prospex (vzhledem k myšlence nechat hodinky pár dekád u ledu a poté je dát na servis)? Nebo lze říct, že QUARTZ strojek uvedených hodinek Certina je možná přesnější, ale postrádá jiné vlastnosti, kterých si vy, jakožto znalci/odborníci/nadšenci do hodinek ceníte (a kterých by si měl cenit každý, kdo má rád kvalitu)? Popřípadě kdyby se objevil nějaký tip na jiné hodinky v obdobné cenové hladině, které jsem při hledání a filtrování opomenul, budu jen a jen rád. Mockrát díky za všechen váš čas a ochotu pomoct tápajícímu "ignorantovi". Velmi si toho cením..
  9. Velice děkuji za všechny názory! Tolik aktivity jsem ani nečekal. Opravdu díky za váš čas a náhled na věc.. Jsem poněkud sentimentální člověk, takže nápad s hodinkami mě nadchnul. Snoubí se v tom ty hodnoty, které bych od takového dárku očekával. Nicméně jak vidím, tak jsem se radoval velice předčasně, protože ten nápad je evidentně dost nešťastný.. Samozřejmě rady poslechnu a nebudu to lámat přes koleno. Bylo by možné toto téma přesunout někam do OT, a pokračovat v diskuzi, pokud se najdou ještě další, kteří pomohou s alternativními nápady? Dostal jsem tu víc tipů, než od všech kolegů a známých, s kterými jsem to konzultoval.. Původní nápad bylo koupit zlatý slitek, 1 trojskou unci. Nicméně to vychází okolo 45k, pravděpodobně bude časem více obdarováníhodných potomků, a to by se ve výsledku mohlo dost prodražit. Navíc u toho zlata mám navlas stejný pocit jako watchboy - co se zlatým slitkem? Když bude potomek taky trochu sentimentální, tak se mu to bude válet v šuplíku. Když ne, tak to střelí, a ze sentimentálně myšleného dárku zbyde prd. Navíc slitky/mince z této kategorie moc investiční potenciál stejně nemají. Pohrával jsem si i s myšlenkou toho zrajícího alkoholu, akorát jsem nevypátral nic vhodného, co by se dalo teď koupit a pak nechat "zrát" přímo ve skle v nějakých domácích podmínkách. Přece jen v paneláku se slivovice zakopává fakt blbě.. A co se týče konvenčních investičních produktů, mám strach o proveditelnost. Jak něco takového přímo darovat.. Jakýkoliv tip je vítán! Ještě jednou díky všem, kdo se zapojili nebo zapojí.
  10. Zdravím! Předem předesílám, že takováto témata jsou asi trnem v oku všech místních znalců, neb jde vlastně o dotaz, který je cílen široce kvůli neznalosti tazatele, ale přesto prosím o shovívavost a radu. Tak dlouho jsem uvažoval o daru pro kamarádova velmi brzy novorozeného syna, až mě uhranul nápad pořídit "investiční" hodinky. Proč ty uvozovky? To proto, že rozpočet pro takovou srandu by se měl vejít okolo 20.000 Kč. Když by to bylo méně, tak lépe, kdyby stačilo navýšit rozpočet třeba o 5-10 tis. Kč, aby se otevřely zcela jiné obzory, tak proč ne.. Samozřejmě si nepředstavuji, že v téhle cenové relaci se pořídí hodinky, jejichž cena vyletí tak, že si novorozenec za 20 let koupí tryskáč.. Ale bylo by fajn, kdyby hodinky alespoň držely hodnotu, a nejlépe na hodnotě trochu získaly. To rozhodné období bych viděl za 15/18 let. Někdo zakopává slivovici, tohle mi přijde jako důstojná alternativa, pokud se to uchopí za správný konec. Mezi další požadavky patří, aby hodinky dobře vypadaly (jakkoliv je to subjektivní požadavek). Samozřejmě se musí jednat o nové hodinky. A v neposlední řadě, aby za těch 15-20 let, když budou dle teorie potomkovi předány, šlo o funkční hodinky a ne těžítko, které je na vyhození, protože se o ně nikdo nestaral (ideálně by měly vydržet někde ležet bez sebemenšího zásahu). Další parametry, typu strojek, sklíčko apod. nechám spíše na odbornících - nebudu to zakládat na těch pár článcích, které jsem zvládnul za odpoledne přečíst. Otázka tedy je, lze nějaké takové hodinky doporučit? Ideálně i s vhodným obchodem, kde je pořídit v krátkém časovém horizontu. Omlouvám se, pokud se ptám na evidentní nesmysl, ale chvíle prohledávání internetu mě podpořila v názoru, že by něco takového existovat mělo.. Aby to mělo nějakou symboliku, zakopnul jsem o nějaké limitované edice hodinek PRIM, ale těžko to bude ta nejlepší volba.. Předem mockrát díky všem, kteří se dotazem budou zabývat!
×
×
  • Vytvořit...