Já znám ristretto jako menší sladší kávu o nižší hořkosti a s nižším množstvím kofeinu právě k vůli tomu kratšímu času extrakce. Ne jen silnější espresso, k vůli tomu, že by bylo menší. Ale hledal jsem jak ho tedy správně připravit a existují oba způsoby.
Nemám to pevně dané. Záleží hodně na kávě a na momentálním rozpoložení. Světle pražené rozhodně delší extrakce a méně kávy v šálku a u tmavěji pražené naopak. Z 15 g dělám 30-50 ml espressa, dle toho na co mám chuť.
Něco jako cremu umí Bialetti Brika. Funguje pod vyšším tlakem a dá se říct že umí vytvořit chuťově takové skoro espresso. Pokud se tam nasype výběrovka, tak umí vyloženě zesměšnit automatický kávovar.
Tak puck screen zakoupen na Lelit PL 41 TEM a výsledek v šálku diametrálně jinde. U lepších kávovarů to asi nepůjde tak poznat, ale tady piju rázem úplně jiné, mnohem lepší kafe. WDT provádím poctivě a každé kávy
Ahoj máte někdo zkušenost s tímto? Mělo by to zlepšit extrakci a zrovnoměrnit průtok vody. https://www.bunacafe.cz/bps171505735-puck-screen-1-7mm-150-um-57-35-mm?gclid=CjwKCAjw8-OhBhB5EiwADyoY1WTuCkd9jhqxYJK_asifdFrxDttt8jppblis8hqqNJlYcSjZ3siWIhoCINgQAvD_BwE
Timemore aktuálně mám a zvažuji místo něj Comandante, nebo právě Kinu. Ale zatím nemám páru, jestli je jeden z nich výrazně lepší v konzistenci, než ten druhý.