Přejít na obsah

Bambulovich

Členové_50
  • Příspěvky

    50
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele Bambulovich

  1. Přišlo mi, ze rodinné foto by mělo být ze stejné rodiny. Tak sdílím něco z moji jeskyně. Některé mají smutný příběh, ale i to je součást života, že?
  2. Rad bych se podelil o svou neprijemnou zkusenost s oficialnim znackovym servisem Marathonu primo v Kanade, kde ta znacka sidli (presto, ze jsou hodinky Swiss). Zdedil jsem GSAR z 2008, s domlacenou lunetou. Zjistoval jsem zda se da koupit original. Da. Nabidli mi, ze to klidne i vymeni, kdyz jim to poslu. To byla chyba. Poslal jsem, 3 tydny se nic nedelo, potom si vzpomeli, ze chteji $285 za opravu strojku (ktery normalne fungoval, tydny jsem je nosil na ruce, chodily -7 s/den) coz jsem s podekovanim odmitl, ze chci je ten bezel insert. Bum, po mesici prisly hodinky, krasne zabalene, v original krabicce, s novou lunetou, ale nejdou. oni kurva nejdou. Ja jsem vzteky bez sebe, znackovy servis dostane fungujici automaty a vrati mi nefunkcni kus zeleza s vymenenou lunetou? Co s tim mam delat? To mam zas platit ranec za dopravu tam a zpet a opravu stroje lidem, kteri mi znicili fungujici hodinky? Mam chut nekomu rozhodit sandal, rikam si, proc jsem takovy blb a dal jsem z ruky fungujici hodinky... Je chovani toho servisu normalni?
  3. Zdravim osazenstvo, chtel bych se dozvedet neco vic o kovovych reminkach na hodinky. Kdyz to prezenu, jaky je rozdil v reminku od cinanu za 9.99 dolaru a reminku od rolexu za $1,200 (ano, i takovy jsem nekde videl nabizen...v ruce jsem ho vsak nemel) jasne, tusim, ze ten cinskej bude asi vic chrastit, a ze ten druhej bude snad z nejlepsiho mozneho materialu...ale neco vic? podrobneji a specificteji, jaky mam cekat rozdil mezi zakladnim takem na orient mako 2 (ten, ktery je tam od vyrobce) a strapcode tahem za $80, coz je vicemene cena 1/2 tech hodinek? A jaky rozdil mezi tim strapcodem za 80 a ebay paskem za 40? Proc stoji originalni remen na Marathon GSAR pres $300 dolaru? Je lepsi nez treba ten strapcode? V cem?
  4. ma smysl menit tu lunetu? Kolik to muze stat? Jak je to tezke? Da se sehnat?
  5. Dotaz je presne na to, co je v nadpise, jak se meni ceny hodinek v case, a podle ekonomickeho cyklu? Jak je to u rolexu za 15k EUR, tam by to asi melo celkem drzet hodnotu a jit trvale nahoru, protoze inflace a tak, ne? Co delaly pred covidem, pri nem a ted? Nebo je to tak, ze kdyz prijde recese a ochlazeni ekonomiky, nezamestnanost, problemy, tak tyhle hodinky jdou taky dolu, protoze klesne poptavka a vzroste jejich nabidka, vic lidi je "pusti", nebot musi, protoze potrebujou prachy, na barak, deti, milenku, ...? Je to nesmysl, nebo realita? A jak je to u nejakych "obycejnejsich" hodinek, treba takova ta lepsi stredni trida, rekneme 20 let stare Longines, Breitling, Zenith? Drzi hodnotu, nebo je to spis trvaly pokles, a je to material pro lidi, kteri si mysli, ze jsou bohati, a znacka jim rada proda tu iluzi, ale vlastne zas az tak ve vate nejsou? Anebo proste maj jen radi mechanicke hodinky...?
  6. tak jsem hloubkovym studiem tatova emailu zjistil, ze je koupil jako "nove" z Britanie, za 500 liber v roce 2009, coz je celkem kratce po jejich vyrobeni v rijnu 2008. Znamena to teda, ze ta brutalni patina je za 10 let noseni na ruce, protoze od 2019 byl dlouhodobe v nemocnici a tyhle hodinky tam nemel. Zajimalo by mne, jestli je fakt mel na ruce nekdo z americkych ozbrojenych sil, nebo nejak sly primo na civilni trh...na ruce se nosi prekvapive dobre, na to, ze je to poradny spalek zeleza, prijde mi, ze jsou vysoke tak 14 mm, a maji to, co na hodinkach miluju, tedy ploche sklicko, ktere prekvapive neni vubec dobyte, na rozdil od te lunety. Na spone neni nic, a nejsem si ani jist, je-li to ta original od marathonu. Jak moc by mely svitit? Zalezl jsem s nima do tmy a za 2 minuty bylo neco videt, ale zadna hitparada, ani zdaleka nesviti tolik jako seika 5, treba nebo jako orienty. Ale zas byly 3 roky v supliku.
  7. znam, zaslechl jsem o tom, ze je to pry nejaky vyhledavac jako altavista, ale ja tam proste nemuzu najit cislo, bud se blbe divam, ale vidim ze vyrobeno OCT 2008, seriove cislo, swiss made, nerez, kecu jak do knizky, ale ne model nebo tak neco...proto se ptam...
  8. Copak je to zac? Zase dalsi poklad z tatova suplete, ktere mne neprestane prekvapovat.
  9. Poradi mi nekdo, co drzim v ruce? Je to poklad z tatova supliku, k memu prekvapeni jsou eterny asi fakt vecne (viz jmeno), protoze jdou a jsou plne funkcni. Asi bych nezkousel noseni nebo vodotesnost na sprchovani a tak, ale vypadaji proste tak nejak dobre. Co jsou zac? Ma to nejakou cenu?
  10. Snažil jsem se pokoukat po Wikipedii a netu, ale nic smysluplného jsem nenašel. Přitom to asi ví každý hodinář a rozhodne každý konstruktér hodinek. Jakým způsobem se řeší shock resistance tedy odolnost proti nárazům pro stroj mechanických hodinek? pouzdro je jasné. Udělá se z pořádného materiálu aby něco vydrželo. Ale co stroj? A co třeba automaty, tam je to závaží které musí litat aby je natahovalo a to přeci musí být jak slon v porcelánu se svou hybností? Ne? Vím ze různé značky mají nějaké různé figle ale nevím jake. nechystam se konstruovat hodinky ale proste jsem jen zvědavý. dalsi dotaz ze stejného ranku, volně spojeny. co je pro mechanické hodinky nejčastější smrt? Náraz? Voda? Opotřebení něčeho až na krev?
  11. Bambulovich

    Jake jsou Kamasu?

    co je spatne na tom tahu? A z tech modrych resp zelenych, ktere jsou hezci? proc? ma ten cifr nejaky gradient, nebo sunburst?
  12. Mám od 2018 na nejběžnější trvalé nošení Orient Mako II (USA verzi, prý se nějak liší) a mám je velmi rad. narazil jsem na Orient Kamasu, a přijdou mi lákavé. Jake jsou vaše zkušenosti? Jak vypadají naživo? Proč ano proč ne? Ceny v USA jsou kolem $230 což je ok. Chci je? Jakou barvu toho cifru mate? Viděli jste je naživo v různé barvě? Mají nějaký problém? Je něco proč je nebrat, kromě toho, ze jsou až příliš podobné těm mako 2?
  13. mam dotaz na vintage Longines. Co je to zac a jakou to muze mit cenu?
  14. mam tu jeste jednu zajimavost, vintage longines neznameho veku. pouzdo je 14k zlato. co je to zac? ma to nejakou cenu? Z nejakeho duvodu na nich nevidim napsane swiss ani swiss made. Zeby fejky? Nebo to nekdy v praveku nepsali?
  15. Hele, taky mne napadlo, ze to jsou sracky v hodnotě 300 korun a z toho ještě 200 je cena reminku. Ale proč by pak byly tam kde byly. Proč by na ne ten kdo je sehnal dával fungl nový reminek? Nedává to smysl.
  16. Co jsou zač? Vintage Ricoh automaty. Neznám stáří. Celkem nelogicky ležely ve sbírce vedle omeg, zenith a heueru, takže nevím co si o tom myslet. Co si o tom myslíte vy?
  17. Ty sinn jsou fajn, ale miniaturní datum někde mezi 4 a 5 to totálně zabilo. Proč to nedat na 6 jako normalni lidi?
  18. Velikost ne víc než 40mm, raději min. Měly by mít datum. Můžou mít i den. Na styl carrery z roku 1978, která ovšem má plexi a ještě vypoukle. Líbí si mi čistá a jasná čitelnost a styl jako analogové přístroje v letadle. Mám rad i moonwatche a fortisy. Nemám rad preplacany breitlingy. Nemusí být swiss.
  19. automaty Heuer Carrera 110.253 B, cca 1978
  20. Tak jsem uz pochopil par veci, vterinova rucka se nehybe, protoze se hybat nema, pokud teda nejsou spustene stopky, to byl asi nejvetsi rozdil proti "normalnim" automatum. Vse ostatni se samosebou rozbehlo, vcetne tech stopek, po mirnem zakyvani, aby se automaty natahly. Korunka neni sroubovaci, takze nebudu pokouset vodotesnost. Datum se nastavuje cestou tam a zpet, mezi 9 a 12 hodin, coz jsem taky nevedel, a vedet mel. Tachy ciselnik asi moc nepouziju, znacky po 1 km jsou jen na dalnici, a tady, kde ziju se to stejne meri v milich...Hodinky jsou v supr stavu, po par dnech noseni vidim, ze chodi velmi presne, na vintage kousek stary 40+ let. Dotazy, co delat, abych je v tom top stavu udrzel? A, mozna dulezitejsi, co urcite nedelat?
  21. tak se par veci vyjasnilo, mam fotky stroje. je to skutecne 168.047, kalibr je podle servisu 1001... strasne rad bych znal nazor mistnich na stav stroje podle fotek...na co koukat abych vedel je-li stroj ve stavu skvelem, ok, nic-moc, nebo uplne spatnem? Co z toho vypliva pro cenu?
  22. Mám dotaz. Muže špatný vrtistroj nějak poškodit automaty? Opotřebování nebo pretazeni nebo tak něco? Myslím, ze ne, ze to je kravina, ale raději se zeptám. Už jednou jsem ze sebe udělal troubu, když jsem nevěděl ze se někdy korunka musí vysroubovat ven a až poté s ni něco dělat.
  23. da se nekde stahnout manual, bud primo k temto, nebo k jinym ze stejnym calibrem?
  24. Mam tu takovou polozahadu, automaty Heuer Carrera 110.253, rad bych vedel, z jake doby jsou, jak se k nim chovat, na co si davat pozor, etc, zda jsou s jistotou prave, pokud ano, jak vzacne asi tak jsou, a jak je udrzet co nejdele v top stavu... Proste o nich chci vedet co nejvic.
  25. tak ted z toho mam v hlave jeste vetsi maglajz. potencialne zde padly nejmene 3 hypotezy jaky model by to mohl byt...ne?
×
×
  • Vytvořit...