"hmm... ostrovan s OBE, co italii videl leda tak na mape, bude ucit jak delat spravnou pizzu" - nemám teraz tú knihu pred sebou, ale pochybujem že sa vyjadril, že práve tá jeho pizza je správna, predpokladám že recept na ortodoxnú neapolskú pizzu je zdokumentovaný a nebolo jeho cielom ho reprodukovať. Cieľom tej knihy bolo vytvoriť čo najlepší recept aj keď za cenu veľkého effortu na niektoré známe jedlá (aj za cenu posunu od ortodoxnej verzie). Niektoré recepty z knihy (aj jej pokračovania) trvajú na prípravu aj viac dní. Okrem talianských jedál "kurvil" aj iné kuchybe (tikka masala, peking duck, hamburger...). Každý recept obsahuje niekoľkostranový úvod o histórii jedla, chemických procesoch ktoré sa podieľajú na výslednej chuti. A pre každý recept išiel do krajiny jeho pôvodu aby sa naučil pôvodnú verziu (nemám tu knihu pred sebou ale zdá sa mi že práve pizzu sa bol učiť v neapole) - určite to nie je kniha napísaná nafúkaným angličanom "od stola". A čo sa týka tiramisu, veď to tam píše: "Tiramis? is a classic Italian desert but there is nothing classic about my version..". Tiramisu podľa neho som už robil (trochu iný recpet podľa knihy Heston Blumenthal at Home) a výsledok bol výborný. Who cares že to nie je ortodoxná verzia? Veď to ani nebolo cieľom. Keď sme pri tom, zaujímal by ma recept na pravé pôvodné tiramisu, tak aby ma v Ríme neukameňovali (no offense, vážne ma to zaujíma, vygooglené recepty na authentic tiramisu sa tež odlišujú), dá sa za taký recept považovať tento http://kitchenart.vn/en/recipes/desserts/item/139-authentic-tiramisu-from-rome ?