jacob Odesláno 31. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 31. prosince 2007 Tak jsem si dneska dopoledne přečetl tuto diskuzi s Vašimi názory a nějak mně to navnadilo ke koupi další blůstky na hraní. Vybral jsem Panasonic FZ 50, černá barva. Původně jsem přemýšlel ještě o zrzadlovce Canon EOS 400D, ale myslim, že Panasonic mi na moje občasné focení bude stačit...
odklizec Odesláno 31. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 31. prosince 2007 Pred porizenim Panasonica FZ50 doporucuju omrknout tyhle srovnavaci cropy: http://www.pbase.com/odklizec/fz50_lx2_firmware_petition Dostat z fotaku s malym senzorem co nejlepsi vystup chce pohrat si s RAWem. Panasonic ovsem dela jakousi redukci sumu i v RAWu, takze byt tebou bych takovou koupi dobre zvazil? Radeji bych koupil E410 nebo E510. Ta prvni se uz da koupit za solidni cenu, ma to live view, co do sumu a dynamickeho rozsahu bude urcite neporovnatelne lepsi nez jakykoliv malosenzorovy fotak.
Conrad Odesláno 2. ledna 2008 Autor Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Debata se trochu odchýlila, zkusme ji trochu omezit, hledá se tedy aparát, který je určen pro někoho kdo nemá vysoké fotografické ambice a proto i cena kterou je ochoten investovat nepřekročí dejme tomu 12000 - 13 000 takže olympus e510 body za 21000 by byl jaksi v jiné kategorii a tudíž mimo hru
Drummer Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Proč zrovna 21000. Tady se vejdeš skoro do limitu. http://www.megafoto.cz/nikon-d40-nikkor-18-55-black.html
midloch Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Proč zrovna 21000. Tady se vejdeš skoro do limitu. http://www.megafoto.cz/nikon-d40-nikkor-18-55-black.html Kámoš ho má, ale říkal že ten setový objektiv je tragédie, podstatně horší než má FZ50, tj. koupit pouze tělo a pak za nějakých minimálně 8K objektiv plus dalších min 15K na objektiv pro focení vzdálených zvířátek :-)
3dny Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Myslivost tedy zvěř,psi, obecně ale amatér který podle nálady bud nefotí měsíc nic a pak co mu přijde před objektiv - od Detailu Julie Roberts / kdybych se k dostal/ po detail staré kanální mříže / k té se dostanu bez problémů /. Tak jsem pockal, az se vrati muj otec, zarputily to fotoamater a obcasny myslivec. Po diskuzi s nim a nasledne navsteve obchodu bych pri dane cenove relaci a pouziti volil EVF. Duvody - pokud koupis zrcadlovku tak budes do lesa nosit stejne jen jeden objektiv - menit je kdyz hlidas psa, ostatni myslivce, zver... na to vetsinou nemas cas ani myslenky - v dane cenove kategorii proste zrcadlovku se slusnym sklem nesezenes, pokud nepredpokladas dalsi nemalou investici - please no flame - - samozrejme je zde nekolik kompromisu oproti zrcadlovce - ale neco za neco Jako hlavni podminky bych dal moznost rucniho ovladani zoomu /nutnost/ a ostreni + kvalitu obrazu pri vyssim ISO - myslivci vylezaji z nor napodzim a to je vetsinou hnusne a tma, kdyz slunce tak nizko a proti :-)) a taky je zima, takze baterky mizej sakra rychle Me vyhovovala fuji 6500fd - slusny objektiv a 28mm sirokac je vyhoda - teda ja radsi variantu 28-300 nez 35-400 protoze sirokac pouzivam nejcasteji kvalita obrazu pri teoreticky nejpouzivanejsi citlivosti /400/ mi prisla podstatne lepsi nez u Panasonicu FZ50 trochu mi vadily utopeny Wbalance a raw mode v menu nema stabilizator - me to nevadi 6mpx staci jeste ti zbyde na monstry .-) co se mi libilo na FZ50 kvalita obrazu pri nizkem ISO ale beda jak se slo na 400 nedejboze 800 me se dobre ovladala, ale jsem levak .)
boo-beek Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 2 3dny: Naprostej souhlas Sirokac je vyhoda, kterou jsem zapomnel zminit
jjjj Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 (upraveno) Já bych jednoznačně doporučil digi zrcadlovku, se seťákem, Canon nebo Pentax. Celkově je to zcela jinde než ty EVF pseudofoťáky . Ale je to také asi o zvyku, já fotím zrcadlovkami už řadu let (analog+ digi) , a když mi občas někdo vecpe do ruky ty EVF, tak moc nechápu jak s tím někdo může fotit. Hlavní a zásadní rozdíl je hledáček- u zrcadlovky optický, prostě vidím to co reálně fotím, u EVF pouze jakýsi "náhled". Další věci - celková rychlost, zpoždění spouště , ostření , kvalita fotek při vyšších ISO..... Ty EVF skutečně spojují nevýhody kompaktů (špatný hledáček, malý čip) a zrcadlovek ( velikost, hmotnost). I optická kvalita základního seťáku na Canonu je v porovnání s většinou EVF někde jinde... Upraveno 2. ledna 2008 uživatelem jjjj
midloch Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Já bych jednoznačně doporučil digi zrcadlovku, se seťákem, Canon nebo Pentax. Celkově je to zcela jinde než ty EVF pseudofoťáky . Ale je to také asi o zvyku, já fotím zrcadlovkami už řadu let (analog+ digi) , a když mi občas někdo vecpe do ruky ty EVF, tak moc nechápu jak s tím někdo může fotit. Hlavní a zásadní rozdíl je hledáček- u zrcadlovky optický, prostě vidím to co reálně fotím, u EVF pouze jakýsi "náhled". Další věci - celková rychlost, zpoždění spouště , ostření , kvalita fotek při vyšších ISO..... Ty EVF skutečně spojují nevýhody kompaktů (špatný hledáček, malý čip) a zrcadlovek ( velikost, hmotnost). I optická kvalita základního seťáku na Canonu je v porovnání s většinou EVF někde jinde... Kámoš co docela fotí se zrcadlem, by objektiv co je na FZ50 bral hned místo svýho za cca 8K, jinak je to otázka zvyku, je pravdou že hledáček je nic moc, ale zase můžeš fotit přes výklopný display a ten ti umožňuje vidět co fotíš z pozic, kde se zrcadlofkou vůbec nevíš na co míříš.
boo-beek Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Já bych jednoznačně doporučil digi zrcadlovku, se seťákem, Canon nebo Pentax. Celkově je to zcela jinde než ty EVF pseudofoťáky . Ale je to také asi o zvyku, já fotím zrcadlovkami už řadu let (analog+ digi) , a když mi občas někdo vecpe do ruky ty EVF, tak moc nechápu jak s tím někdo může fotit. Hlavní a zásadní rozdíl je hledáček- u zrcadlovky optický, prostě vidím to co reálně fotím, u EVF pouze jakýsi "náhled". Další věci - celková rychlost, zpoždění spouště , ostření , kvalita fotek při vyšších ISO..... Ty EVF skutečně spojují nevýhody kompaktů (špatný hledáček, malý čip) a zrcadlovek ( velikost, hmotnost). I optická kvalita základního seťáku na Canonu je v porovnání s většinou EVF někde jinde... Mno, jednak canon se setakem je nekde jinde cenou a druhak zrovna canon setove objektivy u low-end zrcadlovek nejsou nic extra, mel jsem pred 4 dny pujcenou 350D s tou jejich 18-55 a ten objektiv je przneni jinak docela fajn fotaku. Odpovidajici zadani by podle me byl Nikon D40 (x) s Nikkor 18-200 VR, ale jenom ten objektiv je za 20K. Pokud to ma byt univerzalni, rozumne rychle (foceni zvirat), trosku narocnejsi, co do moznosti nastaveni, a do 13K, tak DSLR asi ne, leda nejakej bazarovej kus.
Drummer Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Nějaké konkrétní výhrady k objektivu? Já bych tom pochyboval už z hlediska rozsahu Panasonicu. Ještě jedno plus má Nikoní seťák. Má motor v těle objektivu takže bleskurychle zaostří, což se u focení zvířat hodí. Kámoš co docela fotí se zrcadlem, by objektiv co je na FZ50 bral hned místo svýho za cca 8K, jinak je to otázka zvyku, je pravdou že hledáček je nic moc, ale zase můžeš fotit přes výklopný display a ten ti umožňuje vidět co fotíš z pozic, kde se zrcadlofkou vůbec nevíš na co míříš.
midloch Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Nějaké konkrétní výhrady k objektivu? Já bych tom pochyboval už z hlediska rozsahu Panasonicu. Ještě jedno plus má Nikoní seťák. Má motor v těle objektivu takže bleskurychle zaostří, což se u focení zvířat hodí. U focení zvířat se hlavně hodí stabilizace, protože většinou jsou pěkně vzadu schovaný v trávě a takovej co dělá ostrý a nerozmazaný foto je několikanásobně dražší než celej foťák, naproti tomu Paňáca přitahuje naprosto excelentně, dokonce je tam i ten zrcadlováckej kroužek, a fota jsou krásně ostrý. Což pro běžnýho uživatele kterej chce pěknou fotečku na zeď úplně stačí. Pokud chci udělat z fotky něco lepšího, tak existuje celá řadu úprav jak toho docílit a pak je kolikrát výsledek k neuvěření od originálu.
3dny Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Já bych jednoznačně doporučil digi zrcadlovku, se seťákem, Canon nebo Pentax. Celkově je to zcela jinde než ty EVF pseudofoťáky . Ale je to také asi o zvyku, já fotím zrcadlovkami už řadu let (analog+ digi) , a když mi občas někdo vecpe do ruky ty EVF, tak moc nechápu jak s tím někdo může fotit. Hlavní a zásadní rozdíl je hledáček- u zrcadlovky optický, prostě vidím to co reálně fotím, u EVF pouze jakýsi "náhled". Další věci - celková rychlost, zpoždění spouště , ostření , kvalita fotek při vyšších ISO..... Ty EVF skutečně spojují nevýhody kompaktů (špatný hledáček, malý čip) a zrcadlovek ( velikost, hmotnost). I optická kvalita základního seťáku na Canonu je v porovnání s většinou EVF někde jinde... Tady byla zadana cenova hranice a zpusob nejcastejsiho pouziti. Taky si dovedu predstavit na dany zpusob pouziti lepsi vybavu, ale cena bude jinde. Tourbillon taky neporidis za par supu, akorat je otazka jestli si takovy hodinky vezmes na lezeni po skalach Optickou kvalitu seťaku na Canonu bych na svetlo moc nevytahoval - pokud by se srovnavaly opravdu jen a pouze opticke kvality. Pokud je EVF za cenu prumernyho kompaktu, tak proc o ni jako variante neuvazovat? BTW velikost a hmotnost jsem vzdycky povazoval za vyhodu oproti kompaktum - alespon pri foceni /lip se mi drzi nez ty minikrysy/
3dny Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Stejne jde nejvic o kompozici, expozici a pripadne postprocesing. Technicky finesy masinek to jen muzou usnadnit a podporit. Jeste si pamatuju jak vypadaly a jak se upravovaly fotky z prvnich profi digi fotaku /rozliseni neuveritelnych 1,7 mpx/ tak aby se daly udelat zvetseniny 100*70cm - a slo to. Jen to trvalo par hodin na 1 fotku .))
B.F.G. Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Nikon viz. např. tady http://www.aaron.cz/produkty/nikon-d40-bla...om-nikkor-18-55, Olympus viz. např. tady http://www.aaron.cz/produkty/olympus-e410-ez-14-42-mm (určitě se najde i levněji). Midlochu, pokud si můžeš nastavit krátký čas tak je lepší fotit zvěř takto, než se stabilizátorem. Toto je u EVF prakticky nemožné. Nějaký ftipálek tady napsal, že je u nějaké EVF použitelné ISO 400 i vyšší. To byl nejspíš salónní žert že? Je to jako srovnávat JLC a Traser. Prostě tady srovnáváme nesrovnatelné. Ještě k těm zarputilým fotografům lesní zvěře, pokud se fotí na safari kolem 12té, tak je to celkem putna, ale pokud se fotí např. pozdě odpoledne v českém lese při zatažené obloze, tak si můžete s EVF nechat o dobré fotce nejspíš jen zdát. Na tom Nikonu výše lze např nastavit ISO 800 a fotit ještě docela bez šumu, ovšem na Panasonicu FZ 50 je to už jen k pláči. Fotit s EVF přez hledáček je na vraždu a na panelu je focení většinou docela ošizené. Navíc třeba Olympus to umí i přez panel, jak tu bylo už několikrát řečeno. Takže, pokud chceš pěknou hračku, se spoustou hejblátek, která nemá šroubovací objektiv a se kterou se ti občas povede hezká fotka, tak kup rozhodně EVF. Pokud chceš fotit tak kup zrcadlo. Jeden postřeh, na Silvestra jsem fotil s Fuji 9600 lidi v místnosti a bez blesku to prostě nešlo, kupodivu s Canonem 350(se setovým objektivem, který je imho ještě horší než u Nikonu) to bylo bez problémů, to je zajímavé že,
boo-beek Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 (upraveno) ...Nějaký ftipálek tady napsal, že je u nějaké EVF použitelné ISO 400 i vyšší. To byl nejspíš salónní žert že? Je to jako srovnávat JLC a Traser. Prostě tady srovnáváme nesrovnatelné. ...Jeden postřeh, na Silvestra jsem fotil s Fuji 9600 lidi v místnosti a bez blesku to prostě nešlo, kupodivu s Canonem 350(se setovým objektivem, který je imho ještě horší než u Nikonu) to bylo bez problémů, to je zajímavé že, Ten ftipalek jsem byl ja Nic jsem nesrovnaval, resp. jsem nesrovnaval DSLR a EVF, takze prosim neprekrucovat vyznam napsaneho Je jasny, ze z DSLR ten vystup bude lepsi, ale u S6500 je ISO 400 porad rozumne pouzitelne, narozdil od ostatnich EVF. Check this: http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/page6.asp ... Jinak 9600 je neco trochu jineho, protoze na stejne velkym snimaci je o par milionu bodu vice, takze nemichat hrusky s jabkama, please Upraveno 2. ledna 2008 uživatelem boo-beek
odklizec Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 A jedeme flame! Ne ale vazne, pokud jde cloveku o ciste snimky bez sumu, pak ano, srovnavat DSLR a malosenzorove EVF je nesmysl. Na druhou stranu, nejvesi pruser vsech malosenzorovych fotaku neni sum jako takovy, ale paradoxne, redukce sumu. Pri pouziti RAWu a pouziti slusneho RAW konvertoru a pripadne nejakeho odsumovace se z malosenzoroveho fotaku daji dostat slusne vysledky i z ISO800 a v urcitych pripadech i 1600. Sum co zbude muze velmi dobre slouzit jako umlecky zamer. Mezi nama, vsichni co porad frflaji nad zasumenyma hi-ISO fotkama z digitalu, by si meli prohlidnout nejake nascenovane fotky s ASA400/800/1600 filmu! On fakt neni problem sum, ale jeho odstranovani ve fotaku, kde na to neni cas ani vykon to delat poradne. Tolik muj nazor na vec.
midloch Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 U EVF si můžeš nastavit samozřejmě taky krátký čas, navíc kromě zvěře se stabilizace hodí na focení vzdálených objektů budov atd, kde ji člověk určitě ocení. S EVF fotím max na ISO 200, dále to není moc použitelné, ale je to zase o tom kompromisu, že. S tím počtem hejblátek bych byl konkrétně u FZ 50 opatrný, o kolik je jich víc než na zrcadle? Pokud přidám k zrcadlu nutnost výměn objektivů, čištění prachu, tak se není z hlediska jednoduchosti obsluhy o čem bavit. Focení na panel není vůbec ošizené, fotí to úplně normálně, souhlasím jedině s tím hledáčkem, který je na hovno, jinak EVF je dobrý kompromis mezi pěknými a málo zkazitelnými fotkami a jednoduchostí obsluhy. Už jdeš moc do extrému, pro běžné focení je cena, výkon, jednoduchost obsluhy a nenáročnost dobré EVF perfektní. A určitě obstojí ve srovnání s nějakými základními seťáky, navíc má všechny výhody z kompaktu a hlavně je jednoduchá na obsluhu a pro někoho kdo je diletant na focení jako já, tak z ní lezou pěkný obrázky a to až sem někdy sám překvapen. Naproti tomu je zrcadlo opravdu pro ty kteří si umí s foťákem pohrát a pak není o čem diskutovat, pro mě je nastavování různých věciček a volení objektivů španělskou vesnicí...
Drummer Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 (upraveno) Ano Midlochu, vše je s tímto foťákem ostré, bohužel Jinak existuje ještě něco čemu se říká kresba a tam se bohužel může zahrabat většina objektivů. O objektivech EVF nebo nedejbože kompaktů nemluvě. Jediný kresebně použitý levný objektiv je 50/1.8 (Canon, Nikon). A co přepaly, ty se vám líbí? Ještě k odstranení šumu. S jeho odstraněním odchází nenávratně i detaily. Upraveno 2. ledna 2008 uživatelem Drummer
midloch Odesláno 2. ledna 2008 Nahlásit Odesláno 2. ledna 2008 Ano Midlochu, vše je s tímto foťákem ostré, bohužel Jinak existuje ještě něco čemu se říká kresba a tam se bohužel může zahrabat většina objektivů. O objektivech EVF nebo nedejbože kompaktů nemluvě. Jediný kresebně použitý levný objektiv je 50/1.8 (Canon, Nikon). A co přepaly, ty se vám líbí? Na zdi mi visí cca 50 fotek 30 na 40 cm, většina je z FZ50 něco tam má kámoška se zrcadlem co za něj dala 50K, jelikož je na tom s uměním fotit podobně jako my, tak rozdíly v těchto fotkách jsou pro mé amatérské oko minimální. Návštěvám se líbí a oceňují na velkém formátu krásné barvy, atmosféru, ostrost, makro kapičky na broukovi i ten náš amatérismus. Prostě na ty fotky se dá dívat. Technickou stránku věci jako někteří fotofanatici tolik neřeším, před tím jsem měl malého kompakta Canon a rozdíly oproti EVF jsou neuvěřitelné, abych udělal o něco lepší fotky, tak se rozhodně nemíním se zrcadlem na svých cestách tahat a učit se všechny vychytávečky. Takže asi tak...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se