Přejít na obsah

Dovoz hodinek z Japonska (nehorázné clo!!!)

kupr

Doporučené příspěvky

Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s nákupem hodinek z Japonska? Koupil jsem si hodinky s cenovkou 65000,- Kč z chrono24 od Japonského obchodníka. Teď mi volala slečna z FedExu a napočítala mi clo ve výši 25000,- Kč, že jim to mám zapaltit. Přitom jsem před nákupem vygoogloval, že mezi EU a Japonském se od února 2019 žádné clo neplatí. Nevíte, jak to vyřešit a co má obchodník poslat, abych clo platit nemusel? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Poslal mi email, který mám vyplnit: 

Citovat

Vzdy pri komunikaci s nami ponechte v predmetu emailu cislo zasilky. Zadame Vas o zaslani nasledujicich informaci a dokladu, bez kterych nelze zahajit celni rizeni:

smlouva v celnim rizeni v priloze emailu (vyplnit cast pro fyzicke osoby, podepsat a zaslat zpet)

Vyplnit odpovedi k bodu 1-5

1) zasilka je urcena vylucne do osobniho vlastnictvi ANO/NE:

2) EORI cislo pro nepodnikajici osoby:
Registraci  si zajistite  sami primo v aplikaci celni spravy na webovem odkazu https://www.celnisprava.cz/cz/aplikace/Stranky/eoriadhoc.aspx  Vygenerovane cislo nam napiste. Cislo ma podobu napr. CZ0000124567

3) presny popis zbozi, material a ucel pouziti : 
(v pripade vetsiho mnozstvi zbozi uvedte popis primo do faktury ke kazde polozce), 

4) Celkova fakturovana castka :
(v pripade, ze mate k dispozici jinou fakturu prip.objednavku, prosime o jeji zaslani) 

5) Naklady na dopravu:
Pokud naklady na dopravu nejsou uvedeny na fakture, zadame o jejich dolozeni jinym obchodnim dokladem (napr. objednavka). Pouhe sdeleni vyse dopravy je nedostacujici. Doklady je treba predkladat uplne, nikoliv jen jejich cast.Pokud vam doprava neni odesilatelem uctovana nebo nemuzete predlozit doklad prokazujici jeji vysi, budou vam do zakladu pro vypocet cla a DPH zahrnuty dopravni naklady hrazene odesilatelem nasi  spolecnosti . 

Pokud si zasilku budete sami celne odbavovat na Celnim urade Praha Ruzyne, zadame Vas, abyste nas o tom emailem informovali. Vyse uvedene body  nevyplnujte. 

Ostatni informace:

Prilohy zasilejte v PDF formatu.

Orientacni celni dluh vybiran v hotovosti pri predani zasilky cini :      25180,00   Kc
Uctujeme poplatek za zpracovani primych plateb 2,5% z castky cla a dani, min. vsak 340,00 Kc. Presna suma Vam bude sdelena prostrednictvim SMS zpravy po uvolneni zasilky celnim uradem.

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, pebe napsal:

je klidně možné, že si celníci špatně přepočítali cenu hodinek nebo prodejce udal špatně cenu a celnící si našli cenu v ČR a z té ti vypočítali DPH.

to je realne. ak si chytil cierneho petra, tak colnici nemaju problem vziat retail cenu

Odkaz ke komentáři

Tiez plati, ze bez vycislenia ceny dopravy pre colnika zasielka neexistuje :-)
Myslim, ze ja som to niekolkokrat riesil cestnym vyhlasenim, ze cena zahrna dopravu. Samozrejme, ide to len v pripade, kedy skutocne nie je samostatne doprava vycislena na fakture, alebo nejakom doklade. Ak mas doklad o nakupe, nemozu ti clo vypocitat podla nejakej internetovej ceny z ČR... Doklad o nakupe teda mat nemusis, staci vypis z uctu, kolko ti odislo za tovar.

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, EpsteinBarr napsal:

Tiez plati, ze bez vycislenia ceny dopravy pre colnika zasielka neexistuje :-)
Myslim, ze ja som to niekolkokrat riesil cestnym vyhlasenim, ze cena zahrna dopravu. Samozrejme, ide to len v pripade, kedy skutocne nie je samostatne doprava vycislena na fakture, alebo nejakom doklade. Ak mas doklad o nakupe, nemozu ti clo vypocitat podla nejakej internetovej ceny z ČR... Doklad o nakupe teda mat nemusis, staci vypis z uctu, kolko ti odislo za tovar.

....v pripade, ze ma colnik podozrenie, ze sa jedna o priliz nizku cenu, resp. podozrenie kratenia dane, tak si u AD moze vyziadat cenu, a clo vyrubit z nej.

To vsak asi nebude tvoj pripad

Odkaz ke komentáři

Priznam sa, ze s tymto som sa zatial nestretol (nastastie). Doteraz mi vzdy stacil doklad z paypal, alebo obrat z uctu. Ozaj som sa zatial nestretol so spochybnenim mnou deklarovanej ceny. Ale ma to logiku, co pises, ked vytiahnu nove Rolex a ja dolozim,  ze uctu mi odislo 500e....

Odkaz ke komentáři

No jo.. jsem blblej a je to moje chyba. Neuvědomil jsem si, že budu muset platit 21% DPH. Tak mě to překvapilo. Teď jsem volal na celní úřad, tam mi řekli, že na hodinky je celní sazba 0.8€ a že z výše částky budu muset zaplatit 21%. Takže ta orientační cena z FedExu 25 000,- je opravdu asi jen orientační 

Odkaz ke komentáři

Jen update,: potom, co jsem zavolal paní z FedExu a vysvětlil, že se jedná o hodinky a že je na to celní sazba 0.8 €, tak to probrala s někým od nich a orientační dluh mi byl snížen na 15000,- Kč, omluvila se mi s tím, že o tom nevěděla. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...