anton Odesláno 9. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 9. ledna 2009 Postup jsi zvolil správný. Cínová pajka by to zvenčí dlouhodobě (při nošení!) nejspíš nevydržela. Renovoval jsem Molnija, kapesní s ramínky pro řemen. Neumím je však ukázat.
SAS Odesláno 9. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 9. ledna 2009 Tohle řešení opravy je sice funkční, ale zajímal by mě i názor profesionála - restaurátora. Co by na to řekl bromep?? Jak postupovat u podobné opravy.....??
bromep Odesláno 10. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 10. ledna 2009 No, odborník na kovy sice nejsem, tak v rovině čistě teoreticke: záleží na tzv. Interpretaci restaurovaného předmětu. To znamená předem si říct k jakému cíli má snažení vést. Pokud mají být hodinky občas nošeny, musí být samozřejmě zajištěna celistvost a pevnost. Přednost se má dávat zásadně takovým metodám,které jdou v případě potřeby odstranit na stav před opravou. Pokud byla některá část v minulosti nahrazena novou a původní se nedochovala, pak je při této interpretaci možno tento doplněk buď ponechat, popř. doplnit vhodnějším (u hodně starých předmětů mohou být i nepůvodní doplňky ceněny -s určitou vypovídající hodnotou) Při tzv. muzejní interpretaci se musí dbát na absolutní zachování všeho původního, popř. je možno odstranit vše nepůvodní a předmět zakonzervovat ve fragmentálním stavu. V případě historicky cenných předmětů o tom rozhodují odborné komise. Samo téma je na dlouhé povídání. Jen činnosti lišící se přístupem k věci: konzervace, restaurace, restituce, renovace, anastyloza..... Důležitou veličinou je tzv. entropie autenticity -číselné vyjádření úbytku původnosti. Zase- jsou na to složité vzorečky a pro zajímavost: KAŽDÝ zásah do předmětů, i ten nejprofesionálňejší, tento úbytek pouze zvyšuje. Proto se v muzeích zásahy omezují jen na (pro konkrétní účel) nezbytnou míru. Sakra, to jsem se zase rozkecal
cody Odesláno 10. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 10. ledna 2009 Klidne se rozkecej vic a castejc, restauratoru tu moc neni
SAS Odesláno 12. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 12. ledna 2009 Díky a klidně toho napiš víc, tohle mě hodně zajímá. Účel mé renovace - uvedení hodinek do funkčního stavu pro občasné nošení, tak aby vzhled co nejvíc odpovídal původnímu stavu. O víkendu jsem si s nima trochu hrál a udělal jsem nový úchyt pásku - výsledek je na fotkách.
bromep Odesláno 12. ledna 2009 Nahlásit Odesláno 12. ledna 2009 Jinak. Náramkové hodinky takovéhoto charakeru jsou masové spotřební zboží a mezi námi -vůbec nic se nestane, pokud k nim člověk přistoupí jak se mu zachce. Není to nic, z čeho by se kunsthistorici budoucích generací stříleli do hlavy. Tento přístup je mi prostě jen bližší, než když si renovátor objedná nový ciferník, pouzdro a prostě zbastlí něco, čemu říká vintage a co nemá historické opodstatnění, byť to na ruce vypadá úžasně.
SAS Odesláno 14. ledna 2009 Autor Nahlásit Odesláno 14. ledna 2009 bromep napsal: Jinak. Náramkové hodinky takovéhoto charakeru jsou masové spotřební zboží a mezi námi -vůbec nic se nestane, pokud k nim člověk přistoupí jak se mu zachce. Není to nic, z čeho by se kunsthistorici budoucích generací stříleli do hlavy. Tento přístup je mi prostě jen bližší, než když si renovátor objedná nový ciferník, pouzdro a prostě zbastlí něco, čemu říká vintage a co nemá historické opodstatnění, byť to na ruce vypadá úžasně. Přesně tak jsem se na ně díval. Prostě si na starším a ne moc drahém kousku zkusím "renovaci" a uvidím co se mi podaří. Občas je i nosím (3-4x do měsíce), ale na běžné nošení mám něco jiného. Mám z nich teď takovou kuriozitku ve sbírce - kdo kdy viděl "letecké" hodinky s tímhle typem strojku?? A třeba si časem koupím historický originál v zachovalém stavu. Tyhle hodinky se totiž příjemně nosí, jsou přehledné, velikost je pro moji ruku taky akorát. Takže jdu shánět Zenith Special....
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se