Stuky Odesláno 8. listopadu Nahlásit Odesláno 8. listopadu A když jsem se teda tak rozjel. To, že se model Jan Mayen jmenuje podle norského ostrova Jan Mayen, kterým se Straum inspiroval, víme. Ale překvapilo mě, že to klidně (no vlastně jen čistě teoreticky) mohl být český a ne norský ostrov... V letech 1882–1883 zde strávila celý rok rakousko-uherská expedice a pečlivě ostrov zmapovala. Jejich mapy se používaly až do 50. let 20. století. Mezi roky 1900 a 1920 se zde také pohybovalo množství norských lovců, kteří přes zimu lovili bílé a modré lišky a lední medvědy. V roce 1919 projevil o ostrov zájem na mezinárodní mírové konferenci československý ministr zahraničí Edvard Beneš, který chtěl ostrov do správy Československa.[1] A protože je fakt krásná, vkládám i mapu ostrova z roku 1939. 1 1
Pavel87 Odesláno 9. listopadu Nahlásit Odesláno 9. listopadu (upraveno) V 8. 11. 2025 v 10:23, Stuky napsal: A když jsem se teda tak rozjel. To, že se model Jan Mayen jmenuje podle norského ostrova Jan Mayen, kterým se Straum inspiroval, víme. Ale překvapilo mě, že to klidně (no vlastně jen čistě teoreticky) mohl být český a ne norský ostrov... V letech 1882–1883 zde strávila celý rok rakousko-uherská expedice a pečlivě ostrov zmapovala. Jejich mapy se používaly až do 50. let 20. století. Mezi roky 1900 a 1920 se zde také pohybovalo množství norských lovců, kteří přes zimu lovili bílé a modré lišky a lední medvědy. V roce 1919 projevil o ostrov zájem na mezinárodní mírové konferenci československý ministr zahraničí Edvard Beneš, který chtěl ostrov do správy Československa.[1] A protože je fakt krásná, vkládám i mapu ostrova z roku 1939. Díky, toto jsem nevěděl a dovzdělal se Velice zajímavé! Upraveno 9. listopadu uživatelem Pavel87 1 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se