Vit Odesláno 11. května 2009 Nahlásit Odesláno 11. května 2009 To fakt funguje? Ze to tak dlouho strihas az ten strom tak zblbnes, ze vlastne zakrsne? Ja to zkusil jednou na tresni, chudak to nerozdejchala. Me se tomu proste nechce verit. Vybereš si někde nálet (malý stromek - víceméně plevel). Rozumné je, aby byl kmen alespoň tlustý jako palec. Je dobré vybrat si stromek se zajímavým tvarem kmenu nebo ho natvarovat pomocí drátu (v tomto případě musí být kmínek tenší). Vyryješ ho, ostříháš ho (nahoře i kořen). Nasadíš ho někde doma. Pod kořen je dobré dát cihlu, aby se kořeny rvořily plošně a ne hloubkově (důležité pro pozdější vyrývání). Necháš narůst jednu až 2 větve a ty potom necháš růst jak chtějí. ostatní výhony a kmenu musíš důsledně odstraňovat (nejlépe již ve fázi pupenů), protože jinak ti to udělá na kmenu nehezké hrby. Strom necháš dva roky sílit s potom proceduru opakuješ (ostříháš kořeny, tu větev a přesadíš). Tak to děláš třeba 10 let, až jsi spokojený s tloušťkou kmene. Potom se zapěstují větve (k tomu jsem se zatím ještě nedostal ). Doporučuju javor, který snáší řez, přesazování a perfektně obráží. Teď testuju i dub a habr (přesazení zvládly bez problémů). Důležité upozornění: Je třeba počítat s tím, že listy těchto stromů jsou velké a aby to alespoň trochu vypadalo, musí ta plánovaná bonsaj být vysoká alespoň metr. Z těchto bonsají nikdy nebudou pokojovky (po přenesení dovnitř chcípne).
cody Odesláno 11. května 2009 Nahlásit Odesláno 11. května 2009 Myslel jsem, ze je to slozitejsi. Necim tak jednoduchym se nehodlam zabyvat Ne vazne, myslim, ze Bonsai je na mou trpelivost moc velke sousto, radeji si nejakou koupim. Na tohle nemam...
HonzaS Odesláno 11. května 2009 Nahlásit Odesláno 11. května 2009 V brně pravě probíhá výstava bonsaí - info
Vit Odesláno 30. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 30. prosince 2009 (upraveno) Pokud někdo z bonsaistů má zájem a pokud příjde na sraz Chronomagu v Praze, tak mu mohu věnovat knížku Zimmer Bonsai (malá knížka v němčině, zásady pěstování, velmi pěkná obrazová příloha) a soubor fotografií mistrovských bonsají z celého světa (formát prodloužené pohlednice asi 20 fotek s popisem). Třeba to někomu udělá radost. pavča. Pavčo, pokud ti náhodou ta kniha zbyla doma, rád bych ji odkoupil. Trochu jsem si pohrál s Podocarpusem: první foto je před a další dvě po ostříhání a nadrátování: EDIT: ta třetí fotka je hrozná, je to foceno narychlo půjčeným fotoaparátem bez režimu makro. Upraveno 30. prosince 2009 uživatelem Vit
Začátečníček Odesláno 30. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 30. prosince 2009 Měli jsme bonsaie cca 8let a celou dobu jsme si pro ně (a hlavně pro rady, tipy, pomoc se zastřiháváním a...) jezdili k manželům Novákovým. Moc fajn človíčci, tak kdyby to někomu pomohlo mají naše dlouholeté doporučení : http://www.bonsai-info.cz/index.php
Vit Odesláno 7. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2010 Nedá mi to abych se trochu nepochlubil: vykvetla mi kamélie a japonská meruňka
jankoxxx Odesláno 7. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 7. dubna 2010 vyborne vlakno. budem ho s napatim sledovat. uz davno planujem zapocat nejakeho toho bonsaja poradil by mi niekto aky ihlicnan by na to bol dobry?
Vit Odesláno 9. dubna 2010 Nahlásit Odesláno 9. dubna 2010 vyborne vlakno. budem ho s napatim sledovat. uz davno planujem zapocat nejakeho toho bonsaja poradil by mi niekto aky ihlicnan by na to bol dobry? Borovice drobnokvětá, jalovec čínský, je toho mnoho. Plánoješ ale, že je budeš mít venku, že? (doma by ti dlouho nevydržely)
Vit Odesláno 26. července 2010 Nahlásit Odesláno 26. července 2010 Trochu jsem stříhal a drátoval:(snad to ten stromek přežije) Serisa smrdutá aneb strom tisíce hvězd
Vit Odesláno 26. července 2010 Nahlásit Odesláno 26. července 2010 Úprava tlustice, opět foto před a po mojí úpravě.Dostal jsem ji od známé a myslím, že celkem prokoukla.
kulix Odesláno 26. července 2010 Autor Nahlásit Odesláno 26. července 2010 super, celkem ti to jde.. Já teď musím něco pořídit, ta loňská mi odešla..Jsem ji totiž přestěhoval a moc to nedala..
Vit Odesláno 26. července 2010 Nahlásit Odesláno 26. července 2010 super, celkem ti to jde.. Já teď musím něco pořídit, ta loňská mi odešla..Jsem ji totiž přestěhoval a moc to nedala.. Díky.
Vit Odesláno 22. září 2010 Nahlásit Odesláno 22. září 2010 Letos na jaře jsem si koupil borovici drobnokvětou a hned jsem ji přesadil (stav je na prvních dvou fotkách).Během roku jsem ji prostříhal a nadrátoval, současný stav je na dalších dvou fotkách.Snad teď vypadá líp.
Lára Odesláno 25. září 2010 Nahlásit Odesláno 25. září 2010 No to by mě nenapadlo, že se s tlusticí dají dělat takové věci! Moc pěkné! Úprava tlustice, opět foto před a po mojí úpravě. Dostal jsem ji od známé a myslím, že celkem prokoukla.
Vit Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 (upraveno) Meruňka zase nevydržela do jara ... Upraveno 24. ledna 2011 uživatelem Vit
grakij Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 Moc pěkné. Kolik má let? Opět jsem byl pár dní zpět zavát na stránky nadšence do pěstování chilli papriček fatalii.net. Krom klasického pěstování ve skleníku a jiných metod, pěstuje i bonsaje takzvané Bonchi další a postup viz zdroj/source fatalii.net
Plukovnik Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 Supeeer tak to by mě také lákalo asi na jaře vyrazim do lesa líbí se mi víc jehlčnany co je nejlepší ? teda tady u nás v ČR.
Vit Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 Supeeer tak to by mě také lákalo asi na jaře vyrazim do lesa líbí se mi víc jehlčnany co je nejlepší ? teda tady u nás v ČR. Velmi hezky vypadá pinus sylvestris. ZDE Zatím se mi ji ale z přírody nepodřilo přesadit. Daří se mi (napoprvé) duby, javory a habry. Špatný není také skalník (má drobné lístky).
Plukovnik Odesláno 24. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 24. ledna 2011 Velmi hezky vypadá pinus sylvestris. ZDE Zatím se mi ji ale z přírody nepodřilo přesadit. Daří se mi (napoprvé) duby, javory a habry. Špatný není také skalník (má drobné lístky). Na jaře jdu do toho žena má nadpřirozenou vlastnost vše vypěstovat tak zkusíme pinus sylvestris. :-)
Vit Odesláno 25. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2011 Na jaře jdu do toho žena má nadpřirozenou vlastnost vše vypěstovat tak zkusíme pinus sylvestris. :-) Ještě můžete zkusit pinus mugo (borovice kleč). Ve velkoškolkách se dají sehnat sazenice těchto stromů za desítky Kč (někdy i míň) a ty se chytnou určitě. Hlavně to necpát hned do květináče. Zasadit to na x let do volné půdy a každé cca 2 roky přesazovat a zkracovat kořeny.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se