Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
To fakt funguje? Ze to tak dlouho strihas az ten strom tak zblbnes, ze vlastne zakrsne? Ja to zkusil jednou na tresni, chudak to nerozdejchala. Me se tomu proste nechce verit.

Vybereš si někde nálet (malý stromek - víceméně plevel). Rozumné je, aby byl kmen alespoň tlustý jako palec.

Je dobré vybrat si stromek se zajímavým tvarem kmenu nebo ho natvarovat pomocí drátu (v tomto případě musí být kmínek tenší).

Vyryješ ho, ostříháš ho (nahoře i kořen).

Nasadíš ho někde doma. Pod kořen je dobré dát cihlu, aby se kořeny rvořily plošně a ne hloubkově (důležité pro pozdější vyrývání).

Necháš narůst jednu až 2 větve a ty potom necháš růst jak chtějí. ostatní výhony a kmenu musíš důsledně odstraňovat (nejlépe již ve fázi pupenů), protože jinak ti to udělá na kmenu nehezké hrby.

Strom necháš dva roky sílit s potom proceduru opakuješ (ostříháš kořeny, tu větev a přesadíš).

Tak to děláš třeba 10 let, až jsi spokojený s tloušťkou kmene.

Potom se zapěstují větve (k tomu jsem se zatím ještě nedostal :sad01_anim: ).

Doporučuju javor, který snáší řez, přesazování a perfektně obráží.

Teď testuju i dub a habr (přesazení zvládly bez problémů).

Důležité upozornění:

Je třeba počítat s tím, že listy těchto stromů jsou velké a aby to alespoň trochu vypadalo, musí ta plánovaná bonsaj být vysoká alespoň metr.

Z těchto bonsají nikdy nebudou pokojovky (po přenesení dovnitř chcípne).

Odesláno

Myslel jsem, ze je to slozitejsi. Necim tak jednoduchym se nehodlam zabyvat :blink:

Ne vazne, myslim, ze Bonsai je na mou trpelivost moc velke sousto, radeji si nejakou koupim. Na tohle nemam...

• po měsících...
Odesláno (upraveno)
Pokud někdo z bonsaistů má zájem a pokud příjde na sraz Chronomagu v Praze, tak mu mohu věnovat knížku Zimmer Bonsai (malá knížka v němčině, zásady pěstování, velmi pěkná obrazová příloha) a soubor fotografií mistrovských bonsají z celého světa (formát prodloužené pohlednice asi 20 fotek s popisem).

Třeba to někomu udělá radost. pavča.

Pavčo, pokud ti náhodou ta kniha zbyla doma, rád bych ji odkoupil.

Trochu jsem si pohrál s Podocarpusem:

první foto je před a další dvě po ostříhání a nadrátování:

EDIT: ta třetí fotka je hrozná, je to foceno narychlo půjčeným fotoaparátem bez režimu makro.

post-1538-1262164703.jpg

post-1538-1262164712.jpg

post-1538-1262164758.jpg

Upraveno uživatelem Vit
  • po měsících...
Odesláno
vyborne vlakno. budem ho s napatim sledovat. uz davno planujem zapocat nejakeho toho bonsaja :) poradil by mi niekto aky ihlicnan by na to bol dobry?

Borovice drobnokvětá, jalovec čínský, je toho mnoho.

Plánoješ ale, že je budeš mít venku, že? (doma by ti dlouho nevydržely)

• po měsících...
Odesláno

super, celkem ti to jde..:)

Já teď musím něco pořídit, ta loňská mi odešla..Jsem ji totiž přestěhoval a moc to nedala..:(

Díky.

• po měsíci...
Odesláno

Letos na jaře jsem si koupil borovici drobnokvětou a hned jsem ji přesadil (stav je na prvních dvou fotkách).

Během roku jsem ji prostříhal a nadrátoval, současný stav je na dalších dvou fotkách.

Snad teď vypadá líp.

post-1538-040689100 1285178615.jpg

post-1538-093903400 1285178621.jpg

post-1538-025814600 1285178629.jpg

post-1538-026633400 1285178648.jpg

Odesláno

No to by mě nenapadlo, že se s tlusticí dají dělat takové věci!

Moc pěkné!

Úprava tlustice, opět foto před a po mojí úpravě.

Dostal jsem ji od známé a myslím, že celkem prokoukla.

• po měsících...
Odesláno

Supeeer tak to by mě také lákalo asi na jaře vyrazim do lesa líbí se mi víc jehlčnany co je nejlepší ? teda tady u nás v ČR.

Odesláno

Supeeer tak to by mě také lákalo asi na jaře vyrazim do lesa líbí se mi víc jehlčnany co je nejlepší ? teda tady u nás v ČR.

Velmi hezky vypadá pinus sylvestris.

ZDE

Zatím se mi ji ale z přírody nepodřilo přesadit.

Daří se mi (napoprvé) duby, javory a habry.

Špatný není také skalník (má drobné lístky).

Odesláno

Velmi hezky vypadá pinus sylvestris.

ZDE

Zatím se mi ji ale z přírody nepodřilo přesadit.

Daří se mi (napoprvé) duby, javory a habry.

Špatný není také skalník (má drobné lístky).

Na jaře jdu do toho žena má nadpřirozenou vlastnost vše vypěstovat tak zkusíme pinus sylvestris. :-)

Odesláno

Na jaře jdu do toho žena má nadpřirozenou vlastnost vše vypěstovat tak zkusíme pinus sylvestris. :-)

Ještě můžete zkusit pinus mugo (borovice kleč).

Ve velkoškolkách se dají sehnat sazenice těchto stromů za desítky Kč (někdy i míň) a ty se chytnou určitě.

Hlavně to necpát hned do květináče. Zasadit to na x let do volné půdy a každé cca 2 roky přesazovat a zkracovat kořeny.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...