Komplikace_Dejv Odesláno 17. května 2024 Nahlásit Odesláno 17. května 2024 (upraveno) Už jsem to trochu nakousl ve vedlejším vlákně. Ale myslím, že by si to zasloužilo vlastní. Provedl jsem měření přesnosti modulů 3461 (BT) a 3495 s vypnutou synchro a vyšlo mi zhruba toto. 3461: +2 s / měsíc 3495: +4 s / měsíc Nevím, zda to lze paušalizovat. Nicméně proti proklamovaným +-15 s / měsíc je to hezké. Bulova to není, ale zas máme Rádio. Upraveno 17. května 2024 uživatelem Komplikace_Dejv
Jiří Sedlák Odesláno 20. května 2024 Nahlásit Odesláno 20. května 2024 Třeba 5600 vs 5610 je prý ten bez rádia přesnější, obecně prý moduly, které nemají synchronizaci jsou přesnější než ty s rádiem nebo bt. Prostě protože je to potřeba. Moje 5610u když jsem je na konci srpna kupoval byly o 10s napřed a poslední příjem ukazovaly koncem dubna jestli si to správné pamatuju. Tak mi to vychází 2,5s za měsíc. Osobně jsem kdysi oživoval digitální plynoměry, měly v sobě i hodiny a jemné doladění probíhalo výběrem z asi 10 hodnot kondenzátoru, který se osadil ke krystalu. Měl jsem na to digitální čítač co měl snad desetimístný displej, kterým jsem měřil frekvenci. Byla tam nějaká tolerance, do ní se vešly někdy 3 hodnoty kondenzátoru jedna na spodní toleranci, jedna na horní a s tím prostředním to chodilo přesně. Někdy se tam ale trefily jen 2 hodnoty, jedna někde mezi ideálem a horní tolerancí a druhá mezi ideálem a spodní tolerancí. A pak si vyber. Jasně že je lepší, když se trochu předbíhají. Kdyby šulini koupili trimry, dalo se to nastavit dokonale, ale přeci jenom plynoměr není Grand Seiko. Na druhou stranu je tantalovej kondik asi stabilnější než trimr. Takže standardní krystal co se dá koupit rozhodně není dokonalý a každý se musí doladit. Otázkou je jaké krystaly používají výrobci hodinek, třeba Seiko si je samo pěstuje a i Casio bude mít asi schopnějšího dodavatele než obchod s elektrosoučástkami na rohu. Nicméně jestli je takto dolaďují kondenzátorem, řekl bych, že moduly bez rádia budou mít menší tolerance a možná i na výběr z více hodnot kondenzatorů, aby se do ní vešly.
odjinud Odesláno 3. července 2024 Nahlásit Odesláno 3. července 2024 Pamatuju, že takový ty čínský quartzky za kilo z tržnice, co se prodávaly v osmdesákách-devadesátkách, dělaly 10-20 s /den. Aspoň ty moje Takže quartz obecně není automaticky záruka přesnosti.
BudhaBudhovic Odesláno 11. července Nahlásit Odesláno 11. července V 3. 7. 2024 v 10:01, odjinud napsal: Pamatuju, že takový ty čínský quartzky za kilo z tržnice, co se prodávaly v osmdesákách-devadesátkách, dělaly 10-20 s /den. Aspoň ty moje Takže quartz obecně není automaticky záruka přesnosti. neni vojak jako vojak ...!
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se