Jone Odesláno 7. června 2024 Nahlásit Odesláno 7. června 2024 Značka založená 1888 si zaslouží vlastní vlákno. Na obrázku je vintage verze jejich nejprodávanějšího modelu Worldmaster, řada Art Deco. Konkrétně tyto jsou rodinná památka, podle výrobního čísla asi z roku 1970. Co je uvnitř netuším, pravděpodobně nějaká ETA; hodinky jsem z pietních důvodů nerozdělával, tak jak jsou, běhají bez problémů těch více jak 50 let. Z dětství jsem si pamatoval dědovy výrazné hodinky s černým cifrem a zlatými, takovými jako „divnými“ indexy; někdy v raných devadesátkách je ale přestal nosit a já si o dalších tak dest let později (kdy začaly hodinky zajímat mě), tu dětskou vzpomínku identifikoval jako Prim Brusel: to mi přišlo pravděpodobné, že je děda mohl mít a design "odpovídal". To překvapení, když jsem o dalších mnoho let později nalezl při vyklízení pozůstalosti v jeho stole tyhle Atlantic! Modelovou řadu Art Deco začal Atlantic dělat v roce 1955, tak je IMHO jasné, kde bral PRIM „inspiraci“ pro design své řady Brusel Atlantic má ještě jednu podobnou inspirační story - model Atlantic Beachboy: podle infa z firemního webu Atlantic s ním přišli v roce 1970. Srovnám-li to s marketingovou báchorkou Audemars Piguet, že jejich slavné Royal Oak naskicoval designér Gérald Genta poprvé v noci z 10. na 11. dubna 1972, v předvečer každoroční Swiss Watch Show (později přejmenovanou na „Baselworld“), tak je – opět IMHO - k úvaze, nakolik je slavný osmihran Royal 0ak původní a originální? Genta tvrdil, že jeho design inspirovala „…helma hlubinného potápěče…“; kdo chce, ať věří, já si nechávám svoje ko-inspirační teorie… Chvíli jsem si lámal hlavu, kde se u nás v rodině ty hodinky vůbec vzaly – asi za to může poválečná, lehce obskurní tržní strategie značky a jejich orientace na méně významné světové trhy – viz odstavec „Trocha historie“ níže. Takže shrnuto – Atlantic vnímám jako „zajímavé nápady a slabý marketing“. Na to, jak je to stará značka, neměla dlouho vlastní kalibr; ale to vlastně třeba Breitling také ne, a kolik má fanoušků… Rozhodně ale Atlantic žádnou díru do světa neudělal, je to malá značka ve střední či spíš nižší cenové kategorii. Na druhou stranu, současné model Beachboy (a třeba i Timeroy) je osvědčený design za pár peněz - s bonusem, že to nutně nemusí být kopírka (ani homage). Trocha historie: Firma založena 1888 v Bettlachu (obec poblíž Grencehnu) ve Švýcarsku Eduardem Kummerem pod názvem EKB (Euard Kummer Betlach) jako výrobna součástek pro Longines nebo Certinu. Od roku 1928 vyrábí vlastní kompletní hodinky, prodává je pod různými názvy jako Ariston, Aristex, Opus. 1930 začne vyrábět mezi prvními vodotěsné hodinky a prodává je pod značkou Atlantic. Po druhé světové válce se firma zaměřuje na trhy ve východní Evropě. 1953 mění název z EKB na Atlantic Watch Ltd. Následně značka rozšiřuje svůj byznys zejména v Jižní Americe a na Středním východě. 1960 přichází s funkcí Speed Switch, která umožňuje rychlé překlápění datumovky a kterou prodává i jiným značkám. 1970 „zrodil se legendární model Beachboy“ (což cituji oficiální web značky, do včerejška jsem o té „legendě“ neslyšel – na rozdíl od Royal Oak Značka se znovu nadechuje až ve druhé dekádě 21. dekádě století, jako by jí celosvětová finanční krize pokropila živou vodou: představuje chronograf, skeleton, v roce 2015 svůj první mechanický strojek, vydává limitky a retro edice. Po 2020 vyvíjí tři nové kalibry… Můj vřelý vztah k Atlantic je determinovaný jen tím rodinným dědictvím. A protože to bývaly (a vlastně jsou) „levné švýcary pro východ“, tak bych tu nemusel být jediný. Co jsem koukal, z nové produkce jsou na fóru minimálně dva kousky. Tak se kolegové a kolegyně pochlubte…
Vit Odesláno 8. června 2024 Nahlásit Odesláno 8. června 2024 Pěkný příběh. Ten servis bych jim po těch letech dopřál, musí po těch letech být naprosto bez oleje.
Jone Odesláno 8. června 2024 Autor Nahlásit Odesláno 8. června 2024 …máš samozřejmě pravdu, udělám to I nějakou renovaci pouzdra zvažuji, hlavně v souvislosti s plánem poslat je v rodině do další generace (i když ta zatím nejeví zájem ani minimální a nad vším, co není Apple Watch, ohrnuje nos )
Vit Odesláno 8. června 2024 Nahlásit Odesláno 8. června 2024 To je dobře, servis si zaslouží. Pouzdro podle fotky vypadá na chrom, renovace by podle mě byla dost pracná a s nejistým výsledkem. Ale uvidíš, co ti řeknou odborníci, až je dáš na servis strojku.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se