tararinga Odesláno 13. dubna Autor Nahlásit Odesláno 13. dubna Získal jsem tyto nádherné hodinky s tím, že se značně předcházejí. Na Timegrapheru měli BEAT 19800. Kalibr Raketa 2603 dělá ale majitelům radost Beatem 18000. Jako první krok jsem zvolil odmagnetizaci. Není potřeba žádný drahý přístroj. Ale bez něj není v hodinářském koníčku žádné radosti. Na test před a po, používám válečný kompas Busch. Precizní německá práce funguje na precizní sovětské hodinky skvěle. Samozřejmě stačí i buzola ze ZDŠ . A stal se zázrak. Rakety mají Beat 18000. Většina nadšenců zná důležitost odmagnetizace, ale kdyby můj příspěvek pomohl alespoň jednomu tápajícímu - budu za to rád.
orol Odesláno 14. dubna Nahlásit Odesláno 14. dubna (upraveno) Tak jdem na to: Nerovnováha impulsu: Švýcarský krok dává setrvačce impuls dvakrát za cyklus – jednou při kývu na jednu stranu, podruhé na druhou. Tyto impulsy by měly být energeticky vyvážené, jinak dochází k problémům. Jak impuls funguje? Když se setrvačka blíží k neutrální poloze, vyvede kotvu z rovnováhy. Paletka (rubín) se uvolní ze zubu krokového kola. Zub „srazí“ druhou paletku → impuls → pohyb kotvy → setrvačka dostane kopanec do kývu. To se střídá vlevo-vpravo. Co se stane, když impulsy nejsou stejné? Asymetrický chod: Na jednu stranu se setrvačka kývá víc než na druhou → vzniká nepravidelný beat. Na timegrapheru to poznáš jako „beat error“ (nerovnost mezi dobou obou půlkmitů). V ideálním případě by měl být beat error blízko 0.0 ms. Rozdílné zatížení vlásku: Nerovnoměrné zatížení vede k tomu, že vlásková pružina pracuje v různých částech spirály → ovlivňuje izochronismus. Hodinky běží jinak při plném nátahu než při nízkém (typicky zpomalují). Ztráty energie a kolísání amplitudy: Silnější impuls může způsobit překmit, slabší pak nestačí rozkmitat setrvačku → vzniká výrazná změna amplitudy mezi cykly. To má dopad na přesnost v jednotlivých polohách. Příčiny nerovnováhy impulzu: Příčina Popis Špatná geometrie kotvy Nepravidelné paletky, rozdílný úhel záběru, nebo nesouměrné nastavení Nepřesně nastavený střed setrvačky (beat error) Setrvačka není ve správném „klidovém bodě“ vůči kotvě Opotřebení krokového kola Ojeté zuby mohou poskytovat různé impulsy Nekvalitní mazání Nesouměrné tření mezi paletkami a krokovým kolem Výroba/oprava mimo toleranci U některých levnějších nebo neodborně servisovaných strojků Diagnostika a oprava: Timegrapher – sleduj hodnotu beat error. Pokud je > 0.5 ms, něco je špatně. Seřízení: Ukládání setrvačky (otáčením vlásku vůči osičce) se může upravit tak, aby byl impuls vyrovnaný. Případně se musí přesně doladit poloha kotvy nebo tvar paletek (což je už mistrovská práce). Pokud někdy budeš mít chuť na hlubší ponoření do hodinářských témat (nebo třeba povídání o něčem úplně jiném), víš, kde mě najdeš! Upraveno 14. dubna uživatelem orol 1
tararinga Odesláno 14. dubna Autor Nahlásit Odesláno 14. dubna Rád chodím na takováto fóra, která jsou studnicí vědomostí. Díky za odborné osvětlení problému "kulhání" setrvačky. U nástěnných hodin byla náprava jednoduchá. Sluchem bylo kulhání lehce odhaleno a hned posunutím hodin do strany nulováno. Pak jsem plynule přešel na kapesní a nyní na náramkové. Stále pohoda. Ale pak to přišlo. Domů přibyl Timegrapher. Krutě upřímný člen rodiny. Můj případ bude tento: Nepřesně nastavený střed setrvačky (beat error) Setrvačka není ve správném „klidovém bodě“ vůči kotvě Rád bych viděl video, jak se u Raketa 2603 tato odchylka odstraňuje v praxi. U těchto kalibrů viz.obr. je to radost seřizovat:
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se