Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím,

včera jsem vyndal hodinky (Junghans Vista Automatic, strojek ETA 2824-2, koupené 22.8.2007 v ČR od internetového prodejce) z watchwinderu a uslyšel divný rachtavý zvuk. Podotýkám, že hodinky jsou až na otěr laku z nošení ve výborném stavu, relativně pravidelně nošené :crying_anim02:

Uvnitř strojku jsem objevil uvolněný šroubek, který hladce klouže po rotoru. Hodinky přitom šly. Docela mě to vyděsilo, strojek jsem hned zastavil a teď přemýšlím, co s tím. :suicide_anim:

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

• Předně mě zajímá, jestli má Junghans servis u nás v ČR nebo je nutné to poslat do Německa?
  • Pokud dopravovat někam dál, jak? Nechci posílat hodinky poštou, zvlášť v okamžiku, kdy v nich je volný šroubek.
  • Můžu současně s touhle záruční opravou chtít, aby mi hodinky vyčistili? Vím, že Junghans to dělá formou pozáruční údržby.
  • Na závěr - mohl vypadnutí šroubku způsobit nový WW? Hodinky v něm byly pár dní a byl nastaven podle databáze Orbity na 650 TPD obousměrně.

Díky za všechny komentáře a rady,

W.

Posted

Odnes je k prvnímu slušnému hodináři v okolí, pokud bude trochu šikonej o záruku nepřijdeš (neudělá patrné stopy po zásahu). Určitě doporučím zkusit nastavit-odnést hodinky tak aby rotor chránil setrvačku a šroubek se nemohl "zamotat" do kompletky, tady je drobné riziko poškození vlásku. Ten šroubek bude z uchycení strojku.

Posted

Díky za účast i za rady -_- Zatím mám šroubek "zaparkovaný" v prohlubni u vstupu osy korunky do strojku a s hodinkami nehýbám.

Kromě pana Frýdla, doporučíte mi nějakého dalšího dobrého hodináře v Praze? Jak vidno z obrázků, hodinky mají průhledné dýnko a spodní část nemá sebemenší přípravu pro otvírání, takže to bude mým laickým okem docela náročná práce. Služby našich hodinářů jsem zatím použít nemusel, takže se v tom nevyznám. Nerad bych je svěřil někomu, kdo je poničí a poškrábe.

Cestu do Nového Města zatím zavrhuji, vláčet se 150 km tam po českých silnicích mi přijde jako velký risk.

Posted

Zdravím a hlásím, že hotovo :speak_cool:

Nakonec po dohodě jsem zašel za panem Frýdlem a bylo to vynikající rozhodnutí. Na počkání a za 50 Kč mi hodinky otevřel a šroubek nasadil. Celou problematiku mi dopodrobna vysvětlil a ještě mi dal několik dobrých rad, jak s hodinkami zacházet a co nedělat při otvírání (mají zvláštní typ těsnění).

Navíc jsme pokecali i o mých dalších hodinkách (výměna minerálního sklíčka zvláštního profilu, výměna řemenů k oběma hodinkám), takže velká spokojenost a radost!

:thumbsup_anim:

Prosím o zamčení tématu, myslím, že bylo vše podstatné řečeno.