Návštěvník Tada Odesláno 19. června 2010 Nahlásit Odesláno 19. června 2010 brett: Hele a jak si zjišťuješ že to nejsou žádné zpatlaniny? Projíždíš to tím vintage identifikátorem na stránkách omegy nebo nějaký spřátelený hodinář? Docela obdivuju jaký kvanta toho nakupuješ, to já vždycky ty hodinky musím 3x zkonzultovat s hodinářem, neže je koupím 1 1
brett Odesláno 19. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 19. června 2010 (upraveno) V 19. 6. 2010 v 19:57, 'Tada' napsal: brett: Hele a jak si zjišťuješ že to nejsou žádné zpatlaniny? Projíždíš to tím vintage identifikátorem na stránkách omegy nebo nějaký spřátelený hodinář? Docela obdivuju jaký kvanta toho nakupuješ, to já vždycky ty hodinky musím 3x zkonzultovat s hodinářem, neže je koupím No comment. Upraveno 19. června 2010 uživatelem brett 1
Návštěvník Tada Odesláno 19. června 2010 Nahlásit Odesláno 19. června 2010 (upraveno) V 19. 6. 2010 v 20:11, 'brett' napsal: No comment. No proč? Mě by to fakt zajímalo... Nakupovat vintage hodinky není moc jednoduchý. No ale jestli se k tomu nemůžeš nebo nechceš vyjádřit, tak tě nebudu nutit no... Upraveno 19. června 2010 uživatelem Tada 2 1
brett Odesláno 19. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 19. června 2010 Tado, nechtěl jsem a stále nechci se pouštět do debat, které mohou jít tak trochu mimo a nechat si vnucovat "pravdy" jiných.Původní odpověď zněla krátce a poněkud jinak :-)Já nejsem žádný odborník na hodinky a už vůbec mě nebaví popisovat dlouhé řádky a stránky a proto se nechci pouštět do nějakých diskuzí. To si nechám radši na nějaké setkání přátel hodinek ve Stáji apod. Studuješ práva, takže než položíš otázku tak, jak jsi to učinil, vyjasni trochu pojmy.Za prvé - definuj pojem zpatlanina.Za druhé - definuj přesně co jsou a už nejsou "vintage" hodinkyZa třetí - CO a PROČ? Základní otázky pro začátek čehokoli. Každý má jinou motivaci a kritéria pro to co dělá, například sbírá hodinky. Teprve potom následuje to JAK? Což jsi popsal ve svém příspěvku. Ten právě odpovídá Tvým kritériím a motivaci PROČ sbíráš (?) nebo se zabýváš hodinkami. Proč předpokládáš, že jsou shodné s mými? Já si můžu dovolit ten "luxus" nakupovat hodinky pro radost a těšit se z nich ve svém pánském bytě. A to bez ohledu, co na to řeknou jiní - jestli to třeba není "zpatlanina". Pokud z nich mám radost, líbí se mi a těší mě, tak "neznalost hříchu nečiní". Nebo-li pokud jsem šlápl vedle a nevím o tom, tak si dovoluju ten luxus těšit se z nich. Takže se snažím v maximální možné míře tomu vyvarovat, abych koupil zpatlaninu. Problém ale jak se dívat na "renovace".Já nenakupuju hodinky proto, abych je někdy prodal, ačkoli k tomu může z různých důvodů dojít. Jinak, minimálně v jednom případě jsem koupil hodinky s "mizerně" potištěným "repainted" ciferníkem - viz někde výše či v jiném vlákně. K těm se mi podařilo koupit ze stejného typu ciferník, navíc včetně perfektně zrenovovaného strojku. Bude z toho "zpatlanina"? Pokud ano, tak to je ten důvod, proč se nechci pouštět do žádných nekončících diskuzí - viz první věta v úvodu. So far ... 2 1
Návštěvník Tada Odesláno 19. června 2010 Nahlásit Odesláno 19. června 2010 Ale jo, v zásadě Jsi odpověděl, mě jen prostě zajímalo, jestli si prostě o tom konkrétním typu který se Ti líbí vždykcy zjistíš co nejvíc informací, aby ses vyhnul nějakému špatnému nákupu. Zpatlaninou beru nějakou hodně nepůvodní skládačku. V profesionálně uděláné renovaci nevidím žádný problém, sám teď budu svoje jedny jediné Omegy posílat do Danafi aby mi udělali číselník. Co jsou vintage hodinky nějak moc nehodlám určovat, je mě to jedno. Pro mě to jsou hodinky do roku 1970... V tom roce se začaly dělat ty hloupý soudkový pouzdra, který na mojí ruce vypadaj blbě Jestli si čekal, že se budu nějak militantně obouvat do toho, že některé z tvých hodinek jsou nepůvodní... To dělat nebudu. Za A) se mi zdá že všechny co máš jsou Ok a za mi to narozdíl od jiných místních členů nečinilo žádnou radost Takže tak. No rád bych některý z těch co máš viděl naživo. Však se někdy potkáme na srazu. 1
brett Odesláno 19. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 19. června 2010 Vše OK. Jen na některé otázky nelze jen tak jednoduše odpovědět :-)
brett Odesláno 20. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 20. června 2010 Na důkaz, že se držím zpátky ... Ale úplně se to zvrhlo , naštěstí beze mě :-)
Návštěvník Tada Odesláno 20. června 2010 Nahlásit Odesláno 20. června 2010 brett: Ve středu možná pojedu pro jedny hodinky a ten člověk prý má i značné množství hodinek Omega za docela slušný ceny, kdyžtak Ti dám vědět, kdyby tam něco zajímavýho měl nebo jestli hledáš nějakej konkrétní kus/strojek, ale teda všecko bude mít asi v oceli
brett Odesláno 21. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 21. června 2010 V 20. 6. 2010 v 20:08, 'Tada' napsal: brett: Ve středu možná pojedu pro jedny hodinky a ten člověk prý má i značné množství hodinek Omega za docela slušný ceny, kdyžtak Ti dám vědět, kdyby tam něco zajímavýho měl nebo jestli hledáš nějakej konkrétní kus/strojek, ale teda všecko bude mít asi v oceli Ocel je OK. Preferuju co nejlepší stav. Díky!
brett Odesláno 25. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2010 (upraveno) Dnes údajně dorazily. Zatím jen telefonická informace. Už se na ně moc těším:-) 1954, bumper Edit: zapomenuté fotozdroj: prodejce Upraveno 25. června 2010 uživatelem brett
brett Odesláno 25. června 2010 Autor Nahlásit Odesláno 25. června 2010 Jsou to naprosto vymazlené Seamastery. Vypadají skvěle. Jinak jsou č. 12 :-)
brett Odesláno 24. července 2010 Autor Nahlásit Odesláno 24. července 2010 Další přírůstek do rodinky Seamasterů s kalibry z 50-tých let :kal. 355, s kalendářem na "6" (vypadají krásně symetricky), r. 1955,na cestě z EkvádoruJsou to zatím jediné s kalendářem, pro které jsem se rozhodl. Ostatní jsou a i nadále by měly být bez. Lovil jsem je ca. 2 měsíce, všechny aukce a nabídky končily u hodinek ve slušném stavu nad 600 USD, ale i nad 1.000 USD. Za hodně peněz to ale umí koupit každej tr...a. Soustředil jsem se i na ověření, že pouzdro je to správné, ručky, korunka atd. - opět pomohla chytrá kniha od Omegy :-)
brett Odesláno 28. září 2010 Autor Nahlásit Odesláno 28. září 2010 (upraveno) Po delší odmlce up-date na téma Omega Seamaster Vintage. Věnoval jsem nějaký čas studiu chytré knihy a vyplynuly mi z něj nějaké skutečnosti, které jsem převedl do svého záměru vytvoření kolekce Seamasterů. Učinil jsem tak i proto, že při dosavadním nákupu jednotlivých kousků jsem cítil, že dost tápu a tedy, že to nemá jasnou strukturu a nakonec i jasně ohraničený záměr. Seamastery byly uvedeny na trh v roce 1948 a získaly ohromnou oblibu díky své spolehlivosti. Rodina Seamasterů má svůj původ v hodinkách dodávaných britským leteckým silám za druhé světové války. Seamastery jsou tedy civilní verzí hodinek oceněných mnohými vojenskými letci. Do svých sběratelských aktivit jsem zařadil pouze období od jejich uvedení na trh, tj. od roku 1948 až do počátku 60-tých let, kdy byl název změněn a rozšířen na Genéve nebo De Ville. V tomto období byly do Seamasterů používány různé kalibry. Jak jsem se již dříve zmínil, má sbírka bude zaměřena především na modely s ukazatelem času bez datumovky, s výjimkou modelů s kalibrem 353 a 355, které mají datumovku na ?6? no a popřípadě jiných zajímavých kousků :-) Mohu se mýlit, ale vyšlo mi to na nějakých 11 základních skupin kalibrů bez datumovky a jejich modifikací a jeden již zmíněný s datumovkou na ?6?, které by se v mé sbírce měly objevit. Jedná se o tyto kalibry: 1. 26x, 28x2. 33x3. 34x, 35x4. 353, 355 s datumovkou na ?6?5. 36x, 37x6. 41x, 42x7. 47x8. 49x, 50x9. 51x, 52x10. 55x11. 59x12. 60x Aktuální stav mé základní sbírky Seamasterů je, že z těch 12 zástupců kalibrů již 4, některé ve více exemplářích, se již nachází ve vitrínce, takže celkem devět kousků + jeden zástupce rodinky Automatic a jeden ze zatím neidentifikovatelné skupiny - možná náhodných verzí. Takže zpracování přehledu mi ukázalo, že jsem hromadil exempláře od některých stejných typů a jiné ( ty scházející ) zanedbával ? bližší detail viz přehled níže. Vedle Seamasterů byly v tomto období vyráběny i řady ?Automatic? a ?Constellation? no a taky různé speciality , jako Trésor (dražší hodinky, zpravidla zlaté) a ? ? No, .... a to je zatím vše. Vzhledem k tomu, že jsem si pro letošní rok zakázal další nákupy (výjimky povoleny), tak se zatím budu zaměřovat na další studium :-). A jak můžete napomoci? Jednak jakýmikoli informacemi, které by mi napomohly rozšířit si obzor u inkriminovaných Seamasterů. A pokud Vám někde zahálejí nějaké Seamastery v dobrém stavu a to z těch, které mi scházejí, tak je pochopitelně nabídnout :-) Zdroje informací: internet, kniha Omega ?A Journey Through Time? Upraveno 28. září 2010 uživatelem brett
brett Odesláno 2. října 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. října 2010 Abych si trochu napomohl v hledání scházejících kalibrů, uvádím níže čísla těch, o které mám zájem. Je to celkem 7 ?hlavních skupin? s hlavními zástupci a odvozenými kalibry. Až si s tím pohraju, budu tento ?wish list? ještě trochu více strukturovat . Díky předem za pomoc! 330, 331, 332, 333360, 361, 370, 371, 372410, 420470, 471, 472490, 491, 500, 501, 505550, 551, 552590, 591 - v dobrém stavu- do čísla strojku 19 xxx xxx včetně
brett Odesláno 2. října 2010 Autor Nahlásit Odesláno 2. října 2010 Vzhledem k delšímu stavu nečinnosti = změny stavu exemplářů, dnes rozšířeno o kalibr 591 z roku 1960 takže aktuální stav ze scházejících: 330, 331, 332, 333 360, 361, 370, 371, 372 410, 420 470, 471, 472 490, 491, 500, 501, 505 550, 551, 552 590,591
brett Odesláno 4. října 2010 Autor Nahlásit Odesláno 4. října 2010 Zatím jen záměr - kalibr 471 z roku 1958. Záleží jak zareaguje prodejce na protinabídku, ale jsme celkem blízko konsensu Přece jen ta nečinnost a příliš statický stav mě neutěšovaly.
Spec Odesláno 6. října 2010 Nahlásit Odesláno 6. října 2010 Krásne,jednoduche, prehladne - proste v jednoduchosti je krasa.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se