Jump to content

Omega a frekvence kmitu

Recommended Posts

Posted

Šťoural jsem se po netu do omeg a zjistil jsem, že seamastery s co-axial s kalibrem 2500 mají frekvenci 25200 kmitů za hodinu. A tak by mě zajímalo co je větší výhoda, zda hodinky s nižší frekvencí nebo s 28800 jako má např. eta 2824, neměla by být vyšší frekvence spíše výhodou v přesnosti chodu strojku? Když jsem měl seamastery na ruce tak jsem myslel, že blbě vidim, když se ručička kousala, pro hodinky v takové cenové relaci není to trochu málo?

www.rolexreferencepage.com/articles/3.html - tady taková malá recenze z netu

Posted

teoreticky je vyšší kmitočet pro chod lepší. Ale je spousta rychloběžek, který jedou na 28800 a jdou špatně a naproti tomu spousta s 18000 a chodí perfektně. V učené literatuře se píše, že tím snížením frekvence ze 4 na 3,5 Hertz sledují odstranění některých "domácích" problémů. Tedy nic, co by měli běžní lidé vědět. Před rokem 2007 měly všechny Co- axiály těch 28800, protože základem byla Eta 2892A. Nový kalibr, který teď používají, je 8500, protože má průměr 29mm a dost velkou setrvačku, bylo by těžké tu vysokou frekvenci udržet. Omega píše, že i s nižší frekvencí stroj velmi hladce dosahuje chronometrových parametrů.

Posted
Ale je spousta rychloběžek, který jedou na 28800 a jdou špatně a naproti tomu spousta s 18000 a chodí perfektně.

Souhlas.Mám občas dojem,že ten vysoký kmitočet je spíše jakási módní vlna.Praktické využití vysokého počtu kyvů vidím pouze u stopek.

Posted
Souhlas.Mám občas dojem,že ten vysoký kmitočet je spíše jakási módní vlna.Praktické využití vysokého počtu kyvů vidím pouze u stopek.

Vyšší kmitočet se volí především proto, aby chod hodinek nebyl (v takové míře) ovlivňován rychlejšími pohyby ruky. Pro ilustraci: 1Hz by odpovídal jednomu půlkyvu za sekundu (3

600 půlkyvů za hodinu) a za tuto dobu není problém hodinky pohybem ruky otočit o -řekněme- 90°. O tento úhel se pak zkrátí/prodlouží kyv setrvačky. U 4Hz už to zdaleka není tak snadné.

Posted
Vyšší kmitočet se volí především proto, aby chod hodinek nebyl (v takové míře) ovlivňován rychlejšími pohyby ruky. Pro ilustraci: 1Hz by odpovídal jednomu půlkyvu za sekundu (3

600 půlkyvů za hodinu) a za tuto dobu není problém hodinky pohybem ruky otočit o -řekněme- 90°. O tento úhel se pak zkrátí/prodlouží kyv setrvačky. U 4Hz už to zdaleka není tak snadné.

Omlouvám se za překlep, namísto půlkyvů prosím dosaďte nahoře (celý) kyv.