Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jakého Pelikána byste mi doporučili včetně síly hrotu.

Obecně raději se zlatým hrotem, bývá trochu příjemnější na psaní než ocelový.

Velikost pera (průměr a výšku úchopu) i sílu hrotu si musíš ozkoušet na prodejně sám.

(U pelikánů pozor, mají krátký závit víčka, pokud jsi zvyklý pero nosit v kapse košile, pelikán je nebezpečný, snadno se z víčka vyšroubuje!)

Odesláno

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit řadu Souverän. Jsou to pera poměrně drahá a na první pohled nevypadají nijak moc přitažlivě, ale jsou známá svou spolehlivostí a velmi dobře se s nimi píše. Řekl bych, že jsou to pera pro ty, kteří dávají přednost funkčnosti před designem. Neukazují svou cenu navenek, ale stačí s nimi začít psát a člověk ví, za co vynaložil své peníze. Jen je potřeba vybrat tu správnou velikost, která přesně padne do ruky. Já mám menší ruku, takže už řadu let používám model 600 (v celočerné barvě, pruhy se mi moc nelíbí, i když jsou pelikánovskou klasikou), což je takový střed, ale pro větší chlapy tu jsou ještě modely 800 nebo 1000. Mají stejný design jako M600, jen jsou větší a těžší (matně si vzpomínám, že snad mají uvnitř horní část pístu z kovu místo z plastu) a jejich hrot je vizuálně mnohem víc působivý.

Síla hrotu závisí na tom, k čemu bude pero sloužit. Mě se plně osvědčil nejtenčí hrot (EF). Síla linky odpovídá asi tak propisce, takže se mi s ním dobře píše normální velikostí i malým písmem do diáře. Mimochodem, hroty modelů řady Souverän jsou zlaté (M800 a M1000 mají 18K, ostatní modely 14K), ale na povrchu z větší části rhodiované, takže dělají dojem, že jsou ocelové s drobným pozlacením na okraji a uprostřed. Kvalita není vystavená navenek, ale skrývá se uvnitř.

Inkoust používám také Pelikán, konkrétně jsem si zvykl na Blue-Black. Poznámky černým písmem totiž nejsou v tištěných materiálech tak dobře vidět a modrá mi zase připomíná školní sešit. Z počátku jsem byl z tohoto inkoustu dost zklamaný a i dnes rád připustím, že se najdou značky inkoustů s mnohem lepším odstínem modročerné. Ale přesto jsem tomuto inkoustu zůstal věrný, protože má jakési "vintage kouzlo" a byl konec konců pro tato pera vyvinutý.

Ostatně mám rád i samotné logo značky, které je na vrcholu víčka a také na hrotu: pelikán s mládětem v hnízdě. Působí na mne pozitivně.

Tož tak. Neříkám, že jsou to nejlepší pera na trhu, ale cítil jsem povinnost je trochu pochválit, protože mi můj Souverän M600 slouží dlouho a spolehlivě. Kam se hrabou propisky a podobné barbarské primitivnosti :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...