Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Je to cca měsíc, co jsem jel na tři dny na chatu a nebral si hodinky. Teda ne tak úplně, měl jsem staré Q-čkové RW, což už neberu ani jako hodinky, i když to měří čas. Tak mě napadlo, že to, čemu říkám hodinky, natáhnu na max. a zapíšu si čas. Po příjezdu jsem zjistil následující.

Omega Speedmaster Day-Date vydržely 44hod 55min, což je o 55min více, než uvádí firemní info.

http://www.omegawatches.com/gents/speedmaster/day-date/32205000

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Chronograph vydržely 70hod 30min, což je o 5hod 30min více, než uvádí firemní info. Když se kalibr 751 začal vyrábět, uváděli rezervu chodu 72 hodin, pak to nějak přehodnotili (dle mého měření správně) a začali uvádět 65 hodin. Takže teď rezerva má rezerva celkem velkou rezervu. :-)

http://www.jaeger-lecoultre.com/eu/en/watches/sport-et-complication/master-compressor-chronograph

Zkoušeli jste toto srovnání taky? A vyšlo někomu méně, než by mělo?

Odesláno

Většinou jdou nové hodinky o něco déle, než se uvádí. Ale stačí, když nejsou perfektně vyčistěné a namazané a pak ten zbytek hnací síly na chod už nestačí. Proto tam vždy nějaké rozdíly mezi údaji a praxí budou.Tak jako tak, poslední 3-5 hodin je hnací síla téměř rozvinutého péra výrazně nižší, což má za následek výrazného snížení amplitudy setrvačky, úplně mimo oblast požadavku na její isochronismus. Setrvačka tedy kýve o dost rychleji, což má za následek poměrně výrazné zrychlení chodu hodinek,. U starých kapesních hodinek vysoké kvality se používalo na pérovníku tzv. maltézské stavítko, které neumožňovalo plné dotažení a následné rozvinutí péra v celém rozsahu. Tím se účelně zamezilo možnosti přtažení péra a jeho následnému prasknutí a na druhé straně se eliminovala nepřesnost chodu hodinek ve stavu, kdy mělo péro již malou hnací sílu. Tedy, hodinky se raději zastavily, než aby šly nepřesně.

V praxi stačí, když je rezerva chodu 36 hodin, měly by se natahovat každý den, rezerva chodu účelně pokrývá handicapy majitele v podobě změn denního režimu, zapomětlivosti a pod. Nejlépe natahovat ráno, plně natažené péro lépe eliminuje pohyby a otřesy, navíc, když druhý den ráno zapomeneme natáhnout, vydrží jít až do večera, nemáme-li rande o půlnoci, nemusíme se obávat, že ho prošvihneme....

• Dát hlas 3
Odesláno

Rezervy chodu niektorych mojich hodinuiek sledujem. Vysledky su nasledovne:

Seiko 7S26: udavane 40, namerane 44,5

ETA 2824-2: udavane 38 (niektore pramene az 42), namerane 40,5

Nomos Alpha: udavane 40, namerane 42,8

Orient 469: udavane 40, namerane 40,75

Miyota 8215: udavane 45, namerane 45

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...