borp18 Odesláno 17. března 2011 Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Kdysi jsem tady zachytil debatu o tom, že už se nedělá Chronor. Našel jsem na webu tohle. Chronor, čistící lázeň, koncentrovaná sloučenina. Koncentrovaná sloučenina "Chronor" se skládá z cca 45 % denaturovaného lihu, 45 % acetonu a z 10 % čpavkové vody. Díly nemusí být přesně mixovány. Chemikálie koupíme v běžné drogerii.Po smíšení všech tří těchto složek vznikne koncentrovaná bezbarvá tekutina, která skladováním díky světlu a vzduchu časem zežloutne, až zhnědne. Proto tuto koncentrovanou směs skladujeme v zásadě ve skleněné láhvi, která má hnědé zabarvení. Skladování koncentrovaného Chronoru v plechové, plastové nádobě, nebo v láhvi průhledné barvy vede v blízké době k jeho zeslabení, ztráty kvality a nefunkčnosti. Pro malé náramkové strojky koncentrovaný Chronor mícháme 1:10 v destilovanou vodou a díly zbavujeme nečistot v klidové poloze po dobu cca 3 až 5 minut. Pro velké strojky (Kukačkové hodiny, bicí a hrací a podobně) mícháme v poměru cca 1:1 v destilované vodě a necháme v klidové poloze působit po dobu cca 30 až 60 minut. Neutralizaci provedeme omytím technickým benzinem. Velké součástky přeleštíme jemným bronzovým kartáčkem. Sloučenina se nesnáší s díly, které jsou vyrobeny ze slitin cínu, nebo jsou galvanicky upravovány. Tyto vyvolají chemické reakce a díly zčernají. Po takové reakci je lázeň pro příští použití neupotřebitelná. Při veškeré manipulaci se sloučeninou Chronor dbáme bezpečnosti práce. Jedná se o hořlavinu I stupně! Pozor žíravina! Nadechnutí je nebezpečné! Pří zásahu očí je nutné vyplachovat proudem vody a vyhledat lékaře. Při požití je nutné vyvolat zvracení a okamžitě vyhledat záchrannou zdravotnickou pomoc. Sloučenina nesmí přijít do styku s dětmi. Někdy zkusím, ale já jsem s ním ještě nedělal, jsem zvyklý na Elmu. Jestli máte možnost to zkusit a porovnat, dejte vědět.
lorch Odesláno 17. března 2011 Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Kdysi jsem tady zachytil debatu o tom, že už se nedělá Chronor. Našel jsem na webu tohle. Chronor, čistící lázeň, koncentrovaná sloučenina. Koncentrovaná sloučenina "Chronor" se skládá z cca 45 % denaturovaného lihu, 45 % acetonu a z 10 % čpavkové vody. Díly nemusí být přesně mixovány. Chemikálie koupíme v běžné drogerii.Po smíšení všech tří těchto složek vznikne koncentrovaná bezbarvá tekutina, která skladováním díky světlu a vzduchu časem zežloutne, až zhnědne. Proto tuto koncentrovanou směs skladujeme v zásadě ve skleněné láhvi, která má hnědé zabarvení. Skladování koncentrovaného Chronoru v plechové, plastové nádobě, nebo v láhvi průhledné barvy vede v blízké době k jeho zeslabení, ztráty kvality a nefunkčnosti. Pro malé náramkové strojky koncentrovaný Chronor mícháme 1:10 v destilovanou vodou a díly zbavujeme nečistot v klidové poloze po dobu cca 3 až 5 minut. Pro velké strojky (Kukačkové hodiny, bicí a hrací a podobně) mícháme v poměru cca 1:1 v destilované vodě a necháme v klidové poloze působit po dobu cca 30 až 60 minut. Neutralizaci provedeme omytím technickým benzinem. Velké součástky přeleštíme jemným bronzovým kartáčkem. Sloučenina se nesnáší s díly, které jsou vyrobeny ze slitin cínu, nebo jsou galvanicky upravovány. Tyto vyvolají chemické reakce a díly zčernají. Po takové reakci je lázeň pro příští použití neupotřebitelná. Při veškeré manipulaci se sloučeninou Chronor dbáme bezpečnosti práce. Jedná se o hořlavinu I stupně! Pozor žíravina! Nadechnutí je nebezpečné! Pří zásahu očí je nutné vyplachovat proudem vody a vyhledat lékaře. Při požití je nutné vyvolat zvracení a okamžitě vyhledat záchrannou zdravotnickou pomoc. Sloučenina nesmí přijít do styku s dětmi. Někdy zkusím, ale já jsem s ním ještě nedělal, jsem zvyklý na Elmu. Jestli máte možnost to zkusit a porovnat, dejte vědět. Zajímavej recept, já mám ještě starý zásoby, tak až dojdou, tak to třeba zkusím namíchat.
borp18 Odesláno 17. března 2011 Autor Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Možná by to stálo zato srovnat hned, mě tam trochu chybí nějaký saponát nebo mýdlo a možná i smáčedlo, třeba amylacetát. Jáké jsou vůbec vlastnosti chronoru, pění?
Bask Odesláno 17. března 2011 Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Noo, zaujimavy recepr. Len ako ziskat aceton? To co vam daju v drogerii ked si pytate aceton je vlastne zmes acetonu a inych aromatickych uhlovodikov a ketonov (snad to pisem spravne). Vadilo by to?
lorch Odesláno 17. března 2011 Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Možná by to stálo zato srovnat hned, mě tam trochu chybí nějaký saponát nebo mýdlo a možná i smáčedlo, třeba amylacetát. Jáké jsou vůbec vlastnosti chronoru, pění? Mě to nepění, místo oplachování v benzínu to pak ještě čistím saponem, je to dost zdlouhavé, ale stojí to za to.
lorch Odesláno 17. března 2011 Nahlásit Odesláno 17. března 2011 Noo, zaujimavy recepr. Len ako ziskat aceton? To co vam daju v drogerii ked si pytate aceton je vlastne zmes acetonu a inych aromatickych uhlovodikov a ketonov (snad to pisem spravne). Vadilo by to? Ja bych se toho nebál tam dát na zkoušku ten aceton z drogerie, zase tak rapidní rozdíl v tom snad nebude a když to bude trochu fungovat, tak bych pak zkusil sehnat i čistej aceton.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se