JHonza Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 U starých hodinek POBEDA mi i po vyčištění stále "lepil" vlásek (po klepnutí se to vždycky na chvíli srovnalo, ale po chvíli se to opakovalo). Jsou to hodinky z roku 1951, vlásek je klasický ocelový (modrý), takže jsem bystře usoudil, že asi bude zmagnetovaný a rozhodl jsem se ho podomácku odmagnetovat.Následující postup je poněkud drastický, proto ho doporučuji pouze silným náturám a už vůbec ne na nějakých dražších hodinkách - tyhle byly celkově spíše na hraní, tak jsem to risknul Nemaje příslušné zařízení, rozhodl jsem se použít běžnou pistolovou pájku - při malém napětí tam teče docela velký střídavý proud a vytváří tedy slušné střídavé magnetické pole. Stačilo tedy poroztáhnout pájecí smyčku a při zapnuté pájce strojek pomalu zasunout do smyčky tou stranou, kde je setrvačka s vláskem a opět vytáhnout.Bylo zajímavé pozorovat, jak uvnitř smyčky vlásek ztuhnul a hodnky se zastavily, po oddálení se samovolně rozběhly s vláskem, který už nebyl slepený a jdou zatím docela přesně. Pro jistotu jsem to několikrát zopakoval.DŮLEŽITÉ: - operace musí trvat pouze krátce, aby se strojek zbytečně neohřál- zapínat a HLAVNĚ VYPÍNAT pájku tak, aby od ní byl strojek co nejdál (impuls při vypnutí by mohl vlásek znovu zmagnetovat) Ale jak jsem psal na začátku: toto NENÍ návod, jak zacházet se slušnými hodinkami, pouze report o tom, jak se povedl kaskadérský kousek na šrotu určeném k odpisu. Mimochodem, podobný postup se mi již před dávnými lety osvědčil při odmagnetování tónové osy u klasického cívkového magnetofonu.
Jay Doll Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 to čumím. Tenhle způsob by mě nikdy nenapadl
lobak Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Na odmagnetovani se pouziva tlumivka s otevreným jádrem. Pájkou jsi vpodstate nahradil tlumivku. Dobrej nápad!
JHonza Odesláno 26. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Jen jsem se trochu bál, aby se ten vlásek neutrhnul - al vydržel to, poctivá sovětská práce
borp18 Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Já to používám běžně, jenom jsem si vyrobil jakousi spirálu o průměru asi 5 cm se třemi závity z měděného drátu. Někde na webu jsem to našel, vyzkoušel a myslím že to funguje dostatečně.
pavča Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Jo, to funguje, ale aby to bylo sychr, tak se doporučuje zapnout a vypnout páječku bez přítomnosti předmětu, který se má odmagnetovat (jak správně uvádíš), ale při ukončení odmagnetování se má předmět z magnetického pole oddalovat koruživým pohybem po spirále se stále větším poloměrem, aby pole sláblo doztracena. Jinak hrozí, že nějaký zbytkový magnetizmus v předmětu zůstane. Tento postup se používá s úspěchem desítky let a není se ho třeba bát.
Návštěvník Tada Odesláno 26. května 2011 Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Mám pocit, že o tomhle způsobu tu někdo psal, jsám jsem to hledal, protože jsem měl podezření na zmagnetování jedněch hodinek u nás doma. Ještěže nemám pájku, jinak by to asi zle dopadlo
JHonza Odesláno 26. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 26. května 2011 Já to používám běžně, jenom jsem si vyrobil jakousi spirálu o průměru asi 5 cm se třemi závity z měděného drátu. Někde na webu jsem to našel, vyzkoušel a myslím že to funguje dostatečně. To s tou spirálou mě napadlo taky, ale protože jsem línej a navíc mám na pájce odrbaný šroubky na uchycení smyčky a špatně se mění, zkusil jsem to jen tak. A zdá se, že to funguje, za den udělaly cca +20s proti hodině a půl předtím.
Dr.Gaga Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Tohle používám dlouho. Už jsem na pájku dal speciálně upravený měděný drát a funguje spolehlivě. Doporučuji drát na jednom místě poněkud zeslabit - tam se bude hřát, ale nebude se to hřát jinde, např. u držáku apod. Na úplně stejném principu byly založeny staré demagnetizéry, někde na ebayi jsem to viděl - prodáno za 45 liber. :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se