Bimbac Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Zdravíčko vespolek, na radu zkušenějších jsem jako prvního člena sbírky automatických hodinek pořídil Orienty blue mako. Pro první zkušenost s hodinkami si myslím, že to byl vhodný a uvážený výběr. Hodinky nosím troufám si říci běžným způsobem - tzn. do práce, během práce (i když práce v kanceláři, tak hodinky nějaký ten mikropohyb snad mají), po práci domů, chvilku něco dělat po doma a na večer a noc hodinky odkládám na poličku, kde jsou až do rána dalšího dne. Hodinky odkládám ciferníkem vzhůru naležato. Troufám si tvrdit, že hodinky mají reálnou šanci se v průběhu dne běžným způsobem nošení dotáhnout - pohyb ruky při cestě na tramvaj, odcházení a přicházení během práce, cestou z práce zařizování po městě (cca 2 hodiny chůze). Doma už je to s pohybem hodinek na ruce horší. Hodinky odkládám docela rychle po návratu domů a beru si je za cca 12 hodiny opět na ruku. Po týdnu žití s novými hodinkami bohužel pozoruji, že se mi hodinky opožďují a to každý den minimálně o - 30 sec. Každý den ráno tedy hodinky seřizuji, aby alespoň ukazovaly správné minuty. Při absenci hackingu jsem na nastavování vteřin rezignoval, stejně se mi nedaří falešný hacking použít a to patrně z důvodu vysokého stupně natažení (vteřinovka nemá tendenci se zastavovat.. ) Faktem zůstává, že je seřizuji každé ráno, možná bych nemusel, nevím, třeba nošením by časovou ztrátu dohnaly, ale rozčiluje mě, že si dám hodinky na ruku a už rovnou ukazují o minutu (nebo o půl) nesprávný čas :-/ Co dělám kde špatně, že se hodinky o tolik opožďují? Myslím si, že hodinkám dopřávám hodně pohybu, nosím je i o víkendu, což jsem dříve s žádnými hodinkami nedělal a i přesto pozoruji takové velké zpoždění. Může to být chybným odkládáním (pozice hodinek) nebo něčím jiným? Hodinky jsem koupil jako zánovní, prý nebyly nošeny (vše nasvědčuje tomu, že je to pravda). Na druhou stranu si myslím, že měly péči, tzn. byly asi udržovány v chodu (patrně winder). Může to být "zatuhlým" olejem, jak jsem se tu na fóru také dočetl? Budu moc rád za informace i reakce.
Entuferus Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Skus ich odkladat na inu poziciu, musis si to odsledovat kedy ti to robi aku odchylku. Pripadne ked to nepomoze, tak dat postelovat u hodinara ...
funf5 Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Po týdnu žití s novými hodinkami bohužel pozoruji, že se mi hodinky opožďují a to každý den minimálně o - 30 sec. Každý den ráno tedy hodinky seřizuji, aby alespoň ukazovaly správné minuty. Při absenci hackingu jsem na nastavování vteřin rezignoval, stejně se mi nedaří falešný hacking použít a to patrně z důvodu vysokého stupně natažení (vteřinovka nemá tendenci se zastavovat.. ) Může to být chybným odkládáním (pozice hodinek) nebo něčím jiným? Hodinky jsem koupil jako zánovní, prý nebyly nošeny (vše nasvědčuje tomu, že je to pravda). Na druhou stranu si myslím, že měly péči, tzn. byly asi udržovány v chodu (patrně winder). Může to být "zatuhlým" olejem, jak jsem se tu na fóru také dočetl? Pokud nosíš hodinky týden, jak píšeš, tak počkej ještě dva, či tři týdny, to je zhruba doba, během které se odchylka ustálí. Podle místních zkušeností se spíše zkracuje. Odchylka do půl minuty bude patrně v toleranci výrobce, ale na vibrografu půjdou seřídit přesněji. O odkládání hodinek a vlivu polohy na odchylku se tu psalo, nechce se mi to teď hledat. Jestli je majitel griloval (winder) a nenosil, měly by být zaběhnuté, pravděpodobnější bude, že stály...
Návštěvník km.kmk Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 (upraveno) Stály,( a i kdyby běhaly, u mě byly ani ne týden) ve windru už na ně nemám místo. Navíc byly kupovány jako dárek, ale nakonec vyhrály Big maka. Doporučuju chvíli nosit a pak případně dát seřídit podle vibrografu. Jinak jak psáno výše, výrobce opravdu toleruje odchylku do půl minuty. Upraveno 27. května 2011 uživatelem km.kmk
Pavlucha Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Mám jedny Big Mako Orienty a odchylka se po cca měsíci ustálila na 1-2 sec/den do plusu. Zpočátku to bylo taky něco kolem 20 sec. do mínusu.Když je nemám na ruce tak se točej ve winderu, což má stoprocentně vliv na dobu "záběhu".Můžeš experimentovat s odkládáním na korunku, na devítku atd, ale dej jim nějakej čas
Honza.manta Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 (upraveno) Počkat těch pár týdnů a pak nechat seřídit. Mám Big maka ,shodou okolností od stejného člena a po chvíli nošení se ustálily a jsou skoro bez odchylky. Edit: chybka Upraveno 27. května 2011 uživatelem Honza.manta
JHonza Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Mně se Orient Mako (menší, ale pokud vím stejný kalibr) zabíhaly cca půl roku. Nové +7s/den, postupně zrychlily až kolem +15s/den, pak se postupně srovnaly na asi +30s/měsíc a na tom už zatím zůstávají. Koupeno loni v létě na eBay v Singapuru "without tags", tzn. přišly zabalené v bublinkách. Jsou buď na ruce nebo na vrtiči.
san.cho Odesláno 27. května 2011 Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Po týdnu žití s novými hodinkami bohužel pozoruji, že se mi hodinky opožďují a to každý den minimálně o - 30 sec. Každý den ráno tedy hodinky seřizuji, aby alespoň ukazovaly správné minuty. Při absenci hackingu jsem na nastavování vteřin rezignoval, stejně se mi nedaří falešný hacking použít a to patrně z důvodu vysokého stupně natažení (vteřinovka nemá tendenci se zastavovat.. ) je to jen můj subjektivní pocit a nijak empiricky ověřená skutečnost, ale než je furt štelovat, navíc bez hackingu, bych si je třeba posunul o nějaké 2 minutky dopředu a pak jim dal třeba 4 dny pokoj... a jak už tady padlo, zkoušel třeba odkládat v různých polohách... na korunku, na druhý bok atd atd... šak ono si tosedne, a když ne, hodinář tomu o nějakou tu sekundu taky snad pomůže
Bimbac Odesláno 27. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 27. května 2011 Díky všem za informace i za uklidnění Doposud jsem neměl žádnou zkušenost s automaty, tak jsem z toho byl drobátko smutný. Pokud se časem situace ustálí na únosné úrovni, tak budu rád a spokojený. Věřím, že výrobce toleruje odchylku 0,5 minut, ale raději bych dosáhnul lepších hodnot. Nejsem puntičkář na vteřiny, ale minuty bych + - měl v normě Při absenci winderu (zatím nechci vlastnit více hodinek budu i nadále hodinky dotahovat běžným způsobem nošení a trošku se pokusím laborovat se stylem odkládání hodinek. Delší doba pro ustálení chodu a přesnosti hodinek mi nevadí. Zatím budu situaci sledovat a zkoušet, jestli zpřesnění nepomůže změna odkládání hodinek. Po měsíci uvidím výsledky a třeba bych se eventuálně ještě obrátil na hodináře. Díky za doporučení.
tombas Odesláno 2. června 2011 Nahlásit Odesláno 2. června 2011 Bimbac nevěš hlavu, moje Dugeny na tom byly podobně, ale do plusu. Po koupi šly celkem přesně, cca + 7-8s a postupně přidávaly až na cca +23 s/den. Po půl roce se to ustálilo a už se odchylka nijak neměnila, ani odkládání nemělo prakticky žádný vliv, max +-1s. Tak jsem je zanesl v rámci záruky na seřízení a šikovný hodinář je stáhnul na -1-2s/den. No vlastně ze začátku to bylo trochu víc, asi -4s, ale po dalším měsíci se to ještě trochu snížilo. Teď už jsem na ně 3 týdny nešáhnul, tu sek*undu do mínusu při nošení doženou v noci při poloze na boku na 9, takže spokojenost maximální. Když je dám půl minutky do plusu, mám minimálně měsíc klid. Měj trpělivost a dej hodinkám pár měsíců čas, doporučuji toho půl roku, kdy už by mělo být vše usazené a zaběhané. Šikovný hodinář pak určitě dokáže nastavit strojek na pár sek*und denně. Někteří hodináři dokonce nabízejí první seřízení automatů zdarma jako službu zákazníkovi (obdoba první výměny baterky u quartzek zdarma). Stejně, když si uvědomíš, že za jeden den udělá strojek 86 400 sek*und a při frekvenci cca 6 kmitů za sek*undu je to neskutečných 518 400 kmitů, tak přesnost pár sek*und za den je zanedbatelná. V mém případě dělá odchylka cca 0,0023%.
TPuschel Odesláno 6. června 2011 Nahlásit Odesláno 6. června 2011 Mam take orienty blue mako, defakto od zakoupeni na ebay me jeli -7s / den, Tak jsem je asi po roce odnesl seridit k panu Frydlovi a ted spokojenost...Mam sice vetsi rozptil cca -5 az +3 s/ den, ale perfektne se to da vystelovat polozenim na noc. Na dynku se mi zrychluji, na 3 hodinach zpomaluji , a na 12 hodinach dri stav.Takze vecer kouknu na presny cas odlozim dle potreby hodinky a vetsinou rano mam 0 odhylku. Jinak k orientum musim rict ze jsou neuveritelny - mam je jako pracovne-sportovni hodinky a uz obstaly u prace s pneu kladivem, u tenisu, u fotbalku kde mi po kontaktu s micem vyletly z ruky a par metru se prolitly, plavani, kolo. Teda kdyz to tak sumiruju fakt je nesetrim ale slapou porad stejne. Opravdu respekt k takovemu strojku.Tom
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se