onney Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Bydlím v bytě 3+1, topení je řešeno systémem ústředního topení. V celém bytě jsou 30 let staré radiátory. Fungují perfektně. Nicméně v jednom pokoji bylo nutné radiátor vyměnit za nový (plochý).Problém: radiátor se vždy ohřeje jako poslední a to ještě jen v případě, že topení pustím na velmi dlouho. Ostatní radiátory se ohřejí během pár minut. U těch starých jsou trubky širší, u nového jsou užší. Dle mého to způsobuje větší odpor. Bylo by řešením k ostatním radiátorům dát před tyto radiátory alespoň pár cm užší trubky? - prostě taková redukce. Odpor by měl být v celém systému stejný, ne?Nejdříve bych si ale přál odpověď, než vypustím vodu a budu řezat :-) Najde se zde nějaký řemesla znalý chronomagor?
railmaster Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 UK je samotiaž, alebo s obehovým čerpadlom?
weszterj Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Ano, je to tak, ako píšeš. Čím dalej od kotla, tým menší priemer, presnejšie po každom rozvetvení ideš tenšou trubkou.
obchodnik-o3 Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 (upraveno) a mas ho dobre odvzdusneny? Upraveno 18. listopadu 2011 uživatelem obchodnik-o3
railmaster Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Pri samotiaži môže byť problémom protisklon - teplá voda nestúpa.
323GT Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Nejdříve bych vyzkoušel, zda je radiátor dobře odvzdušněný. To je to nejjednodušší. Pokud ano, tak to opravdu vypadá, že nový radiátor a jeho připojení má větší tlakovou ztrátu než ostatní části topné soustavy v bytě, voda si samozřejmě najde cestu nejmenšího odporu a do tohoto radiátoru špatně zatéká. V takové případě je třeba soustavu "zaregulovat". Jaké jsou radiátorové ventily u jednotlivých těles?
onney Odesláno 18. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Odvzdušněné to je, systém má čerpadlo. Asi jsem to nahoře špatně popsal, tak přikládám foto. Všude jsou staré radiátory a přívodní trubky mají velký průměr.U nového radiátoru je jakási redukce. Dle mého je v tom místě větší odpor a voda tam tedy nechce proudit tak ochotně. Je to byt rodičů a velké operace nebudou chtít. Ale nepomohlo by dát před káždý ten starý radiátor pár cm té měděné trubky, která je použita u toho nového? Průměry přívodů by pak byly stejné.
onney Odesláno 18. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Nejdříve bych vyzkoušel, zda je radiátor dobře odvzdušněný. To je to nejjednodušší. Pokud ano, tak to opravdu vypadá, že nový radiátor a jeho připojení má větší tlakovou ztrátu než ostatní části topné soustavy v bytě, voda si samozřejmě najde cestu nejmenšího odporu a do tohoto radiátoru špatně zatéká. V takové případě je třeba soustavu "zaregulovat". Jaké jsou radiátorové ventily u jednotlivých těles? U všech starých viz foto. U nového také viz foto.
onney Odesláno 18. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Byt na jaře projde menší rekonstrukcí, ale radiátory ne. Maximálně natření těch starých. Proto hledám cestu nejmenšího odporu.
honza1 Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Než to řešit redukcemi ( nutnost autogenu ),zkus přivřít kohouty na těch starších radiátorech.Jestli se teda dá s nimi hnout,ono se s nimi má párkrát za rok otočit,jenže kdo si na to vzpomene:-)Čerpadlo budete mít asi Picolla,takové zelené,bez možnosti regulace.Pokud máš Grundfos,tak to má možnost nastavení 3 rychlostí oběhu.
323GT Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 "Hledám cestu nejmenšího odporu" - to jsi jak ta voda v soustavě. Ne, vážně. U těch starých radiátorů jsou pouze obyčejné ventily bez termostatických hlavic. Ty pokud přivíráš, tak omezuješ průtok a zároveň zvyšuješ tlakovou ztrátu. Lehce přivři všechny ventily na starých radiátorech tak, aby se příliš neomezil průtok (aby nepřestaly topit). Tímto způsobem by se topná soustava v bytě měla dát do jisté míry hydraulicky zaregulovat.
railmaster Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Na skúšku by som najskôr vybral termoventil, aj ten vytvára odpor, hoci čerpadlo by to malo v pohode pretlačiť. Podobne mám napojenú prestavanú kúpelňu. Všade mám rebrové radiatory s masívnymi rúrami, len tú kúpelňu mám pripojenú na 1/2" meď, tak ako ty. A tú prípojku mám ťahanú priamo, nie tak lomene ako u teba /viacnásobná zmena smeru v krátkych odstupoch má tiež vyšší odpor/. Termoventily som kupoval s čo najvyšším zdvihom. Bez problémov fungujú aj na samotiaž/ alternatíva pri výpadku elektriny alebo plynu/. Dôležité je aj to, ako sa správal pôvodný radiator. Ak to nekúrilo ani predtým, tak je chyba inde.
onney Odesláno 18. listopadu 2011 Autor Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 S těmi kohouty mě to také napadlo. Myslíte si ale, že by ty "redukce" pomohly?Když na to jdu s fyzikou, tak by to mělo fungovat. Ale jestli to bude fungovat v reálu...
honza1 Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 "Hledám cestu nejmenšího odporu" - to jsi jak ta voda v soustavě. Ne, vážně. U těch starých radiátorů jsou pouze obyčejné ventily bez termostatických hlavic. Ty pokud přivíráš, tak omezuješ průtok a zároveň zvyšuješ tlakovou ztrátu. Lehce přivři všechny ventily na starých radiátorech tak, aby se příliš neomezil průtok (aby nepřestaly topit). Tímto způsobem by se topná soustava v bytě měla dát do jisté míry hydraulicky zaregulovat. Byl jsem o chvilku rychlejší
323GT Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 S těmi kohouty mě to také napadlo. Myslíte si ale, že by ty "redukce" pomohly? Když na to jdu s fyzikou, tak by to mělo fungovat. Ale jestli to bude fungovat v reálu... Ten vřazený odpor, který udělá ta redukce, daleko lépe a smožností změny, vytvoříš právě tím přivíráním ventilu.
sodik Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Necetel jsem tema cele jen sem to proletl, jednoznacne: kazde zuzeni na soustave a odbocka maji ztraty ale termostaticky ventil ma obrovsky odpor, musis sundat ventil a dat obycejny nebo jiny s potrebnymi parametry, musi to nekdo spocitat a nebo navrhnout silnejsi cerpadlo.
323GT Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Byl jsem o chvilku rychlejší Koukám na Krause, tak odbíhám...
323GT Odesláno 18. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2011 Ještě jedna věc, pokud má ten ventil pod termostatickou hlavicí možnost přednastavení průtoku, tak nastavit na maximální průtok.
JDenver Odesláno 19. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2011 (upraveno) Obě radiátorové armatury mají již v sobě zabudovanou regulaci průtoku media. Tak nevymýšlej nějaké redukce. Máš v podstatě dvě možnosti. Buď se s tím budeš babrat sám a možná se Ti to po čase povede rozchodit, nebo zavoláš odborníka a ten to s největší pravděpodobností vyřeší za odpoledne. Pokud je to v Praze tak přijedu, tel. číslo máš v PM. Pokud ne, tak to zkusíme vyřešit po telefonu. Upraveno 19. listopadu 2011 uživatelem JDenver
luidis Odesláno 19. listopadu 2011 Nahlásit Odesláno 19. listopadu 2011 Jedna dost debilní otázka - vytápění všech tří pokojů je z jedné stoupačky?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se