Petr_P Odesláno 2. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 2. dubna 2012 (upraveno) ad 1) To by byla paráda. Že by někdo stvořil ciferník v době, kdy už se vyráběl Diplomat, ale ES/PS1 se ještě graficky "hledaly" ? To by ale muselo být hodně brzy, snad někdy v roce 1968 (či dříve?). Podle mě by tam pak ale musela být Kalibr čistá 68 nebo 68.1, pochopitelně s Incablocem. Cokoliv jiného než Incabloc (tedy 68.3, 68.4) na strojku znamená krutý žert. A to neřeším tu plastovou vložku lunety, o které nemáme (zatím) důkaz, že by tak brzo existovala. ad 2) a ad 3) I to je možné. Nějaký "chytrák" suše obkreslil nápisy z Diplomatů včetně názvu tlumícího systému. Musel být ale graficky zručný, aby tam dal nápis SPORT ve stejném fontu jako na Diplomatech. Nápis CZECHOSLOVAKIA už taková sranda na kopírování není. Diplomaty ho mají na hodně na oblé hraně čísleníku. To se nedá tak snadno opticky kopírovat na mnohem placatější ciferníky Sportů. Podle mého skromného názoru nejjednouší test originality číselníku spočívá ve svítivé barvě. Pokud je to eltonský originál, tak by tam mohla (ale nemusela) být radioaktivní svítivá barva. Stačí hodinky strčit na pár hodin do černočerné tmy (eliminace nabuzení luminoforu UV světlem). Pak se na ně (stále ve tmě) podívat na noc adaptovaným zrakem. Pokud lehce svítí, tak je to radiaktivní materiál. To by mohlo být dobré vodítko. Citlivý radiační detektor, který bude detekovat 40+ let starý tritiový nátěr asi není potřeba shánět. I když pro vyloučení starší barvy RSB-3 na bázi radia by se nějaký detektor moc hodil. Upraveno 2. dubna 2012 uživatelem Petr_P
accutron Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 (upraveno) Dle mého názoru si z nás někdo dělá srandu a perfektně se přitom baví. Strojky s Incablocem se používaly v druhé polovině 60-tých let a tak se těžko mohly dávat do modelu, který byl do výrobní dokumentace zanesen až v druhé polovině roku 1971. Navíc je použit jiný font písma v nápisu PRIM, který se rozhodně po roce 1970 nepoužíval. Upraveno 3. dubna 2012 uživatelem accutron
Petr_P Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Já věděl, že už jsem to někde viděl! Mrkněte na ty bleděmodré PS1, druhé zprava. Zřejmě shodné popisy, jako zde probíraný exemplář. Accutronova fotka je z tohoto vlákna. Ta fotografie je moje. Dával jsem ji sem asi před 2 léty a jedná se o kousky z mé sbírky. Co se týká těch modrých IGenů, tak nejde o renovaci ale o prototyp, který se nakonec nevyráběl. Za zmínku stojí i to, že má originální gumový řemínek ve světle modré barvě. Accutrone, co je v nich za verzi strojku?
Honza.manta Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 (upraveno) Já věděl, že už jsem to někde viděl! Mrkněte na ty bleděmodré PS1, druhé zprava. Zřejmě shodné popisy, jako zde probíraný exemplář. Výborný postřeh! Na mne právě ten ciferník působí důvěryhodným dojmem, proto jsem chtěl vidět foto strojku, aby se o trochu víc projasnilo. Na mne působí důvěryhodně hlavně ty do hloubky "vyžrané" lumi indexy - to je sned jen na PS1. Upraveno 3. dubna 2012 uživatelem Honza.manta
accutron Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Já věděl, že už jsem to někde viděl! Mrkněte na ty bleděmodré PS1, druhé zprava. Zřejmě shodné popisy, jako zde probíraný exemplář. Accutronova fotka je z tohoto vlákna. Accutrone, co je v nich za verzi strojku? Tak a teď abych si nasypal popel na hlavu. Ty modré se nikdy nevyráběly. Jedná se o prototyp. Podívám se doma a dám vědět.
Petr_P Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Tak a teď abych si nasypal popel na hlavu. Ty modré se nikdy nevyráběly. Jedná se o prototyp. Podívám se doma a dám vědět. Díky! A promiň, že jsem to dříve nestihl. To nebyl záměr. Jen jsem si na tu fotku vzpomněl až dnes ráno a než jsme to napsal, tak už bylo pozdě.
orlando1 Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 (upraveno) Osobně bych se přiklonil ke druhé variantě, vzhledem k tomu, že vypadají, že už mají něco za sebou. Navíc by mě zajímalo, co chceš usuzovat podle použitého strojku, popř. dýnka, když se jedná o běžně vyměnitelné díly. Upraveno 3. dubna 2012 uživatelem orlando1
mischa Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Kvůli Vám budu muset večer otevřít skříň a kouknout na druhý kus bleděmodrých Igenů, jestli je shodný s tím accutronovým. Mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad takovými detaily, ale asi budu muset.....
Honza.manta Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Kvůli Vám budu muset večer otevřít skříň a kouknout na druhý kus bleděmodrých Igenů, jestli je shodný s tím accutronovým. Mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad takovými detaily, ale asi budu muset..... Vítej zpátky fluktuante - tak šup šup - už jsem ti o to chtěl napsat.
Petr_P Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Tak a teď abych si nasypal popel na hlavu. Ty modré se nikdy nevyráběly. Jedná se o prototyp. Podívám se doma a dám vědět. Prosím, zkus si najít čas udělat i fotky ciferníku (na té stávající skupinovce se texty spíše hádají než odečítají), víka a strojku. V mém případě speciálně asi skutečně platí fotka za tisíc slov. ... Navíc by mě zajímalo, co chceš usuzovat podle použitého strojku, popř. dýnka, když se jedná o běžně vyměnitelné díly. Nehledám běžně vyměnitelné díly. To, oč mi běží, je najít něco, co pomůže tyto exempláře alespoň rámcově datovat. Často to bývá právě nějaká zajímavá odchylka od velkosérie. Na ty hodinky se nedívám úhlem pohledu zkušeného PRIM bastlíře nebo veterána Aukra (oboje myšleno v dobrém). Podle mě drtivá většina vlastníků nikdy nemusela svým hodinkám PRIM dopřát transplantaci strojku nebo víka. Takže by tu mohla být šance, že ty hodinky jsou stále v originálním stavu. Otázkou na fórum je, zda tyto eltonské prototypy (nebo co to je) opustily výrobce už před 40 lety nebo až během rozkladu státního Eltonu v 90. letech. Kvůli Vám budu muset večer otevřít skříň a kouknout na druhý kus bleděmodrých Igenů, jestli je shodný s tím accutronovým. Mě nikdy nenapadlo přemýšlet nad takovými detaily, ale asi budu muset..... Když už budeš v té skříni, podívej se prosím i po něčem, co by mohlo být zajímavé i pro toto vlákno o výrobní dokumntaci ELTON / PRIM SPORT 1, které je vlastně "téměř o tom samém" a přeci je jiné.
FJI Odesláno 3. dubna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Tyto hodinky jsem ziskal v roce 2006 od byvaleho zamestnance Eltonu.Dle jeho vyjadreni se jednalo o prototyp.Tyto hodinky mely byt po schvaleni urceny pro vyvoz do tehdejsiho zap. Nemecka. Odlisuje se cifernikem, ma take jinou korunku natahu / je vetsi cca o 1mm na prumeru nez na Prim sport II a o nejakou desetinu silnejsi/.Jina korunka byla osazena dle prani zakaznika /mel to byt nejaky obchodni retezec neco jako je Kaufland ci co.../Pridavam foto dynkaIMG_1370b.bmp
diver60 Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 (upraveno) Takže pánové další vykopaná bomba je na světě. :-) Honza Manta: Na mne působí důvěryhodně hlavně ty do hloubky "vyžrané" lumi indexy - to je sned jen na PS1. Mám za to že staré ciferníky měly vylisované? prohlubně na indexy do kterých byla nanesena barva (tedy jakoby větší vrstva v tomto bazénku) je to tak? Ciferníky z dnešní produkce už jsou tištěny na rovný povrch je tam tedy méně barvy a tedy menší výdrž osvitu. Upraveno 3. dubna 2012 uživatelem diver60
mischa Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Já bych řekl. že tam žádné prohlubně na indexy nejsou. Jestli je to prototyp pro zahraničí, měl by mít dýnko s nápisy, kterým by někdo rozumněl, tedy ne česky. Může to být samozřejmě prototyp podobný tomu bleděmodrému, který má accutron a já, určený pro náš trh, ale neschválený, do výroby nevybraný /vždyť ty okrovky jsou vždy strašně hnusný/. Ta korunka se mi zdá velikostí normální, dá se to vyfotit s nějakou běžnou? Ono vyrobit jinou korunku není až zas taková legrace....Výrobní dokumentaci k Eltonům žádnou nemám, vše, co jsem se při nákupu svých Eltonů dozvěděl, jsem zde již publikoval.
straspol Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Já bych řekl. že tam žádné prohlubně na indexy nejsou. Jestli je to prototyp pro zahraničí, měl by mít dýnko s nápisy, kterým by někdo rozumněl, tedy ne česky. Může to být samozřejmě prototyp podobný tomu bleděmodrému, který má accutron a já, určený pro náš trh, ale neschválený, do výroby nevybraný /vždyť ty okrovky jsou vždy strašně hnusný/. Ta korunka se mi zdá velikostí normální, dá se to vyfotit s nějakou běžnou? Ono vyrobit jinou korunku není až zas taková legrace.... Výrobní dokumentaci k Eltonům žádnou nemám, vše, co jsem se při nákupu svých Eltonů dozvěděl, jsem zde již publikoval. To je dost že jsi se zase ukázal, tak napjatě čekám. Ne že napíšeš až o půlnoci!!!
mischa Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Ha, moje bleděmodré Igeny nápis Incabloc nemají.... Tak a teď spekulujte....
Honza.manta Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Ha, moje bleděmodré Igeny nápis Incabloc nemají.... Tak a teď spekulujte.... Nemohl by jsi sem dát fotku? I třeba kvůli fontu písma. Díky.
straspol Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Nemohl by jsi sem dát fotku? I třeba kvůli fontu písma. Díky. Pánové, já se z toho picnu tak Mischo, vyfotit pořádně detailně zpředu zezadu i zevnitř (myslím jako ty hodinky)
Návštěvník rama Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Nemluví se o těchto Igenech? Ten čiselník by ale podle toho co jsem si četl ve starších vláknech měl být novodobým remake.
mischa Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 Ne, ty moje nejsou novodobý remake, jsou původní, fotky jsou v jiných vláknech, teď nejsem schopen je najít....
Návštěvník rama Odesláno 3. dubna 2012 Nahlásit Odesláno 3. dubna 2012 (upraveno) No nevim, ten čiselník s indexy fosforu a možná i ta vložka lunety na mě působí jako nové, pouze vložené do starého pouzdra. Upraveno 3. dubna 2012 uživatelem rama
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se