Přejít na obsah

BREVO - informace

DavisFled

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

jak bych začal...Možná tím, že jsem na hodinky úplný analfabet a nemám s nimi žádnou zkušenost (když pomineme ty, které jsem nosil v první třídě a místo ručiček byly pastelky). Už delší dobu jsem se poohlížel po nějakých hodinkách, na takové to denní nošení. Zprvu jsem koukal po nějakých nových, ale žádné mi nepadly do oka (řekněme v nějaké, pro mě, přijatelné cenové hladině). Jelikož mám v oblibě období první republiky, začal jsem koukat i po nějakých starších, ale ceny pro mě byly stále vysoké (jsem student, takže asi chápete mou situaci). Až najednou jsem na Aukru vydražil jedny předválečné švýcarské hodinky, které se mi opravdu líbily.

Tak a teď konečně k věci. Jde o náramkové hodinky BREVO, vyrobené údajně začátkem 40. let. Jsou v NOS stavu. (možná budu v některých očích barbar, že je chci normálně nosit, za to se omlouvám). Průměr cca 33mm. A údajně neměli být funkční. Když jsem je vybalil, zjistil jsem, že vypadlo sklíčko (plastové), takže to mě moc nepotěšilo, ale prozměnu, když jsem opatrně pootočil korunkou, začaly tikat a jsou tedy funkční.

Rád bych od Vás věděl, co je to vlastně zač. Cokoliv o firmě BREVO (na netu jsem totiž v podstatě nic nenašel). Poté např. něco o strojku (co znamená údaj cal. 92 a značka nad tímto údajem).

A poté ještě několik otázek k opravě/seřízení (alespoň přibližně, rád bych šel do hodinářství trochu připraven)

Na kolik by vyšlo připevnění sklíčka?

Co jsem sledoval, jdou celkem přesně, ale i tak bych je rád nechal seřídit/promazat (či co všechno je se strojkem potřeba dělat). Tak na kolik by to cca mohlo vyjít.

Ještě jsem si všiml, že ručkami jde nepatrně pohnout cca o minutu. Je to závada, nebo je taková vůle normální (při hýbání celými hodinkami se ručky sami nehýbou).

Další otázka je, jestli jde u takto starých hodinek dosáhnou nějaké větší přesnosti nebo s tím bude problém. (zatím jdou celkem přesně)

Jinak bych byl rád za jakékoliv rady a informace ohledně těchto hodinek.

Předem děkuji za ohlasy a omlouvám se za mé laické otázky.

post-24088-051512800 1345549646.jpg

post-24088-090299600 1345549664.jpg

post-24088-028582700 1345549674.jpg

post-24088-073191000 1345549685.jpg

post-24088-013176000 1345549699.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vybral sis jednoduché, ale krásně zachovalé hodinky, tak ať ti dělají radost. Větší přesnost od takového strojku ale asi čekat nemůžeš.

Ke značce Brevo jsem našel jen tohle: Majitel značky (a výrobce): Oris Watch Co. SA, Kleinuhren, Großuhren, Uhrenteile; Hölstein, Courgenay und Holderbank, Schweiz; registriert 1919.

No a to značení na strojku.

Logo OWC je teď už jasné (Oris Watch Co.)

A nápis Cal. 92 znamená typ 92. Každý výrobce vyráběl několik různých typů strojků. V hodinařině se místo slova typ vžilo mezinárodní označení Caliber. Prostě kalibr, jako třeba u zbraní. Původně to značilo velikost strojku (stejně jako u zbraní jde o velikost či průměr hlavně). Ale neplést se strojkem. Kalibr není to samé co strojek. Tady na fóru to tak používá velká spousta lidí, ale to je samozřejmě nepochopení významu a je to špatně a nelíbí se mi to (O strojku nelze hovořit jako o kalibru, stejně tak o zbrani nelze hovořit jako o kalibru. Vezmu si kalibr a půjdu si zatřílet? Úplný nesmysl. To jen pro ty, kdo rádi a často používají slovo kalibr :smoke: )

EDIT: překlep

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Děkuji Ti Karlosi za odpověď, udělal jsi mi radost, už jsem byl skoro bezradný, jelikož jsem o této značce nemohl nic najít. Předpokládám tedy, že oprava těchto hodinek by neměla stát zas takový balík.

Co se týká strojku, tušil jsem, že kalibr bude označovat něco jako typ. Takže díky za přiblížení.

Můžu říci, že z nich mám větší radost, než doposud :)

A s tou přesností to určitě nebudu nějak přehánět, je mi jasné, že takovéto hodinky nepůjdou na sekundu přesně. A pokud to nebude několi minut za den, tak budu spokojený.

Hodinkám zdar a děkuji =)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...